Jump to content
Dogomania

Reakcja po szczepieniu?


Dorota1984
 Share

Recommended Posts

Witam,
Zwracam się z ogromną prośbą o jakąkolwiek pomoc/poradę.
1. 16 stycznia (sobota) pojechałam z moim pieseczkiem na szczepienie. Weterynarz wykonał dwa zastrzyki - wścieklizna oraz choroby zakaźne (w bok brzucha). W domu piesek był trochę markotny, głównie leżał i spał. Najgorsze zaczęło się o 5 rano dnia następnego (niedziela). Obudziłam się ponieważ usłyszałam straszne dyszenie psiaka. Piesek stał pod krzesłem trząsł się cały i głośno dyszał. Miał również ciepły nosek, zmierzyłam mu temp. - ok.39 stopni. Zadzwoniłam do lekarza, niestety nikt nie odebrał. Piesek po chwili się uspokoił, niestety po godz. 8 znowu to samo. Zadzwoniłam ponownie, kazał przyjechać. Zbadał go, miał lekką temp. bolesność brzucha. Dał leki (antybiotyk, przeciwgorączkowy i przeciwbólowy). Poprawy nie było widać, piesek był smutny, ospały, widać było że coś mu dolega. Natomiast miał apetyt, nie wymiotował i nie miał biegunki.

2. W poniedziałek widząc, że nie ma żadnej poprawy pojechałam z nim do innego weterynarza. Weterynarz kazał zostawić pieska na obserwację całą noc. Pani wytłumaczyła mi, że to reakcja na szczepionki. Dała zestaw leków podobnych jak ten pierwszy wet. Piesek czuł się lepiej, był bardziej skory do zabawy, nadał miał apetyt (bez wymiotów i biegunek). Ale leżąc na brzuchu cały czas co chwilę leciutko się trząsł. Zaobserwowałam również, że piesek jak stoi to wciąga brzuch.

3. W środę pojechałam ponownie do weterynarza, pani podała mu kroplówkę, wykonała badanie krwi i biochemię oraz usg jamy brzusznej. Z badań wyszło, że piesek na lekką anemię oraz odwodnienie. Usg - ok. Przez 3 dni jeździłam z nim na kroplówki, stan się poprawiał. Okazało się również, że piesek ma infekcję penisa. Dostał na to leki.
4. Po 3 dniach Pani powiedziała, że z pieskiem jest wszystko ok, podczas dziennych wizyt u nich, bawił się, chodził na spacery, jadł.

5. Jest już tydz. od szczepienia, widzę dużą poprawę, ale piesek cały czas podczas spania lekko drży i cały czas wciąga ten brzuszek. Zaczęłam obwiniać siebie, że ta reakcja wystąpiła nie od szczepień tylko dlatego, że w dniu szczepienia dałam mu trochę "pierogów" do jedzenia (pierogi nie były z ciasta tylko z makaronu). Ale kiedyś również dałam mu te same pierogi i nie było żadnych takich problemów. 
Zaznaczę, że piesek jest mały (waży 4 kg), ma 1,5 roku. Rok temu po szczepieniu również był bardzo ospały, lekko dyszał i nie można go było w ogóle dotknąć bo piszczał, ale po 2 dniach wszystko wróciło do normy.
Proszę o jakąkolwiek poradę, bo ja już wariuję :(. Bardzo się o niego martwię. Siedzę tylko i go obserwuję i czytam w internecie co to może być. Do pani Doktor dzwonię codziennie, już pewnie ma mnie dosyć :/. Uspokaja mnie, że to nie po tych "pierogach" a po szczepieniu i że pewnie go jeszcze brzuszek boli od źle wykonanych zastrzyków. Ale ja nie wiem czy takie objawy mogą utrzymywać się po tyg. Widzę, że go ten brzuszek boli i często się przeciąga.

Będę wdzięczna za każdą poradę.

Dziękuję,

Dorota

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co Tobie poradzić jeśli usg wyszło dobrze.Mój psiak miał podobne objawy ale prześwietlenie wykazało,że miał zaczopowane jelita bo połknął flak po serku( wyjął ze śmietnika) . Musiał mieć operację.Poczytaj jakie są skutki uboczne szczepionek,może wet nie powinien podawać dwóch  szczepionek w jednym czasie? Najlepiej wykonać prześwietlenie z kontrastem.Mój też miał stan podgorączkowy,ciągle się przeciągał, nie mógł znaleźć sobie miejsca,kręcił się,musiał mieć skurcze bo robił mu się wklęsły brzuch ( boki jakby się zapadały )był strasznie apatyczny,smutny.Zrób może prześwietlenie?

Link to comment
Share on other sites

Ann50 bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Pojechałam z moim Maluchem na prześwietlenie, wyszło ok. Poniżej zamieszczam wynik badania krwi i biochemię pieska z 20 stycznia. 

Leukocyty - 18,2  K/uL ( 4.5- 17.0 )

Erytrocyty -  9.4 M/uL ( 4.9  -  8.2 )

Hemoglobina - 18,6  g/dL ( 12.1  -  20.3 )

Płytki krwi -  387 K/uL ( 170 - 400 )

MCV - 72,7  Fl  ( 64  -  76 )

MCH - 19,7  Pg  ( 21-26 )

MCHC - 27,1  g/dL ( 31-36 )

Limfocyty - 5,9 K/uL ( 0.9- 3.5 )

Monocyty - 2,0 K/uL (0  -  1.1 )

Glikemia - 7,87  mmol/L  ( 3.3 - 6.8 )

AST -  40.2 IU/L (15-80)

ALT -  43.6 IU/L (15-90)

Kreatynina - 51 ummol/L ( 60 - 180 )

Mocznik - 8,49 mmol/L (2,5 - 9,5)

Białko całkowite - 91,8 g/L ( 50 - 74 )

Albuminy -  43.6 g/L ( 23 - 41 )

Cholesterol - 7,87 mmole/L  (3.3- 6.8)

*Pogrubiłam oczywiście tam gdzie jest przekroczenie normy. Normy w nawiasach.

Pani Doktor mnie uspokaja, że wszystko jest ok i że Maluszek potrzebuje czasu, aby dojść do siebie po szczepionkach. Ale czy ponad tydz. to nie za długo? On nadal w 100% nie jest jeszcze sobą i ciągle tak jakby wciąga ten brzuszek :(

Link to comment
Share on other sites

Sprawdź w książeczce, czy szczepionka sprzed roku i ta teraz, to taka sama. Być może Twój pies źle reaguje na szczepionkę tego producenta i następnym razem powinnien mieć podaną szczepionkę innego producenta

Cytuj

Do najczęściej spotykanych reakcji niepożądanych należą: apatia, senność, utrata apetytu, gorączka, wymioty i biegunka, bolesność w miejscu iniekcji, ropnie, zaburzenia koordynacji ruchowej, obrzęk pyska i ślinotok, agresja, miejscowe podrażnienie. W przypadku wystąpienia któregokolwiek w wymienionych objawów należy skontaktować się z lekarzem weterynarii, a także poprosić o zmianę szczepionki w przyszłości. Jeśli reakcje alergiczne powtarzają się przy podawaniu szczepionek różnych producentów musimy przedyskutować zasadność szczepienia naszego pupila; trzeba jednak podkreślić, że bardzo silne reakcje alergiczne zdarzają się relatywnie rzadko.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...