Orzełek Posted December 5, 2015 Posted December 5, 2015 Zauważyłem dziś, że mojemu rottkowi, mieszkającemu na zewnątrz podczas czesania wychodzi intensywnie podszerstek. Nie tak, jak w okresie wiosennego linienia, ale sporo więcej nż ostatnio. Zastanawiam się czy nadal go czesać, czy warto na zimę usuwać mu te włoski, a może zmienić sprzęt.Używam czegoś takiego jak poniżej oraz rękawicy gumowej. [attachment=19544:$_3.JPG] Quote
dcz Posted December 5, 2015 Posted December 5, 2015 Dziwne, że na zimę psy zrzucają podszerstek u mojego psa identycznie, mieszka w domu ale bardzo dużą ilość godziń spędza na dworze, golden podszerstku ma pod dostatkiem co z tego jak większość wypadła. Sierść która wypada jest martwa więc trzeba to wyczesywać, jeżeli nie wyczeszesz psa będzie swędziało i będzie się drapał. Dziś wydarłam wiadro włosów, zima idzie a tu takia dziwna reakcja :( Quote
Ryss Posted December 5, 2015 Posted December 5, 2015 Zauważyłem dziś, że mojemu rottkowi, mieszkającemu na zewnątrz podczas czesania wychodzi intensywnie podszerstek. No i dobrze - wychodzi mu podszerstek letni. Jego miejsce zajmie podszerstek zimowy. Używam czegoś takiego jak poniżej oraz rękawicy gumowej. To coś (zgrzebło) nadaje się dla konia, a rękawica gumowa dobra jest do poklepania psa po dupie. Quote
Paweł963 Posted May 29, 2017 Posted May 29, 2017 No u nas zawsze szczotki i rękawice gumowe, ale nie mam problemu z nadmiarem siersci raczej. Quote
Recommended Posts