koxx7777 Posted November 29, 2015 Posted November 29, 2015 Witam . Posiadam szczeniaka 5miesięcznego Akite Inu . Jest to bardzo mądry pies większość komend opanował w ok. tydzień . Lecz gdy przychodzi ktoś obcy na podwórko do biegnie do niego i chce sie bawić , skacze na niego i delikatnie gryzie . Również gdy z nim sie bawie i głaskam go i lekko gryzie mi reke albo noge np. Mam posesje i chciałbym ,żeby ten pies chronił a nie leciał i bawił sie z każdym i skakał i głaskał . Jedynie na co pies szczeka to koty , psy . Quote
Monieq Posted November 29, 2015 Posted November 29, 2015 Po pierwsze skaczący, nie skakający ;) Prawdopodobnie z wiekiem mu się przypomni o akiciej nieufności i zacznie się bardziej przejmować swoim terenem. Na pewno jednak przydałoby się szkolenie z podstaw posłuszeństwa, bo tak duży pies skaczący na ludzi to spore zaniedbanie wychowawcze i może Ci przysporzyć niezłych problemów w przyszłości. Quote
koxx7777 Posted November 30, 2015 Author Posted November 30, 2015 Ale ja to wiem . Tylko co zrobić ,zeby nie skakał i nie "gryzł" bo ona tak lekko gryzie jak sie bawi ale no ciągle jak głaskam do albo przychodze po szkole to skacze i gryzie lekko . Na mnie tak już mniej skacze ale np. na obcych ludz to co chwile i bawic sie chce Quote
Monieq Posted November 30, 2015 Posted November 30, 2015 Trenowanie pozostawania w siadzie i zwalniania dopiero na komendę, pokazanie psu alternatywnej wersji powitań bez skakania i nagradzanie, kiedy nie skacze. https://www.youtube.com/watch?v=49A12LPsE8M https://www.youtube.com/watch?v=fza5zfV4WHo A na gryzienie sposobów jest mnóstwo i są na ten temat osobne tematy na forum. Quote
skoczus Posted December 6, 2015 Posted December 6, 2015 Na skakanie przy witaniu u nas podziałała olewka i komenda siad/daj łapę. Odwracaliśmy mu tym uwagę od skakania, chociaż jak kogoś bardzo długo nie widzi to i tak czasem trochę poskacze z radości :) Quote
Recommended Posts