Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.
Mam do Was pytanie, jak to jest z bieganiem po asfalcie? Ja nie lubie biegac ale za to lubie rolki wiec chce zeby moj pies biegal kolo mnie ( nie ciagnol), a ze na rolkach sie nie da po trawie:shake:...... rozmawialem z kilkoma osobami co biegaja z psem po asfalcie ale to tylko ok 5 km albo mniej, ( i to tez nie husky), wiec chcialbym sie zapytac ludzi co trenuja husky, jaka jest Wasza opinia zdanie na ten temat.

Posted

Ja czasem latem śmigam sobie z Szamanem na rolkach. Idziemy na kompromis: ja jadę po asfalcie, a on biegnie trawiastym poboczem. Sporo takich terenów u mnie więc nie mamy większego problemu.
Oczywiście mam w ręce smycz z amortyzatorem więc wszystko jest pod kontrolą. Pasa się jeszcze nie dorobiłam, ale myślę, że to by była najlepsza opcja.

Posted

Hej.
Asfalt jest dość twardym podłożem jeśli chodzi o psie łapy i stawy. Sporo zależy od tego ile ważysz, ile siły ma pies, jak jest żywiony (chodzi o twardość poduszek), na jakim dystansie chcecie biegać - czasami jednak prawdopodobnie będzie Cię ciągnął po tym asfalcie.

Opuszki trenowane twardnieją, zaczynajcie od mniejszych odległości. Jeśli regularnie chcecie trenować pomyśl o jakimś preparacie, który osłoni stawy.
W jakim wieku jest Twój pies?

Dużo zależy od tego jak "technicznie" biega pies - są takie, które potrafią zedrzeć opuszki samym biegiem, innym na tym samym asfalcie nic się nie dzieje.

Posted

[quote name='Miśka']Hej.
Asfalt jest dość twardym podłożem jeśli chodzi o psie łapy i stawy. Sporo zależy od tego ile ważysz, ile siły ma pies, jak jest żywiony (chodzi o twardość poduszek), na jakim dystansie chcecie biegać - czasami jednak prawdopodobnie będzie Cię ciągnął po tym asfalcie..[/quote]

oh, on ma tylko biegac kolo mnie, nie ciagnac:lol:, chodzi ladnie na smyczy wiec chce nastepny krok w treningu zrobic

[quote name='Miśka']
Opuszki trenowane twardnieją, zaczynajcie od mniejszych odległości. Jeśli regularnie chcecie trenować pomyśl o jakimś preparacie, który osłoni stawy.
W jakim wieku jest Twój pies?..[/quote]

Yuka ma dwa lata, a co do preparatu... to wlasciwie myslalem o butach dla niego... sa takie wlasnie 'letnie" do ochrony lapek, ale bardziej sie martwie o stawy , a co do trenongu to wiem,:lol: zaczne od malych odleglosci ;), powoli coraz wiecej i wiecej, chce go na lato przygotowac do rowera:)

[quote name='Miśka']

Dużo zależy od tego jak "technicznie" biega pies - są takie, które potrafią zedrzeć opuszki samym biegiem, innym na tym samym asfalcie nic się nie dzieje.[/quote]

hmm z tym to nie wiem jak by on biegal, musze sprawdzic ale to tez powoli i spokojnie,

• 1 month later...
Posted

Zaczolem "biegac" z moim psem!!!!!! To znaczy ja na rolkach a on ma biegnac , ale nic z tego , goopek ciagnie. Jest wspaniale!!!!!!!!! Szybko. Yuka biegnie jak " w zaprzegu", nie zwraca uwagi na inne psy, koty czy nawet wiewiorki!!!:multi:, wspaniala "zabawa" dla nas obu:p, trwa to od dwoch tygodni ale widze niesamowite zmiany( na lepsze) w zachowaniu psa, bardziej sie slucha , na normalnych spacerach spokojniejszy, spokojniej reaguje na spodkane psy, Polecam to dla kazdego kto lubi "rolki" i chce zeby pies sie wybiegal:)

Posted

[QUOTE]SzamankaHmmm... Dziś taka piękna pogoda była, dzieciarnia już rolki powyciągała ;-) Ja chyba też swoje odkurzę ;-) [/QUOTE]

Koniecznie! :p
Byłam dzisiaj nad Wisłą i śmigałam 2h z koleżankami, a teraz to nóg nie czuje :eviltong: Słoneczko mobilizuje :multi:

Posted

[quote name='ARGIS']Planuje też tak spróbowac z Argisem :diabloti:
Zobaczymy co z tego wyjdzie, oby nic bolesnego :lol:[/quote]

oh ziemia nie jest twarda:eviltong:... prawie jak materac:evil_lol:.... moj mnie raz juz zdolal wywalic ale nic sie nie stalo ( w ochraniaczach jestem caly czas:p)

• 2 weeks later...
  • 3 months later...