Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam roczną bokserkę, która właściwie całą swoją uwagę skupia tylko na psach. Nudzą ją zabawki, nie lubi smakołyków - jest niejadkiem. Interesuje się tylko "mordowaniem" w zabawie innlych psow. Mimo poświęcania jej dużo czasu, zachęcania do zabaw - woli psiaki od czlowieka. Mizianie odtraca, wrecz się odpycha. Nawet za uchem nie lubi.
Na razie lubi tylko walkę, obwachuje siki innych psow jak samiec...

Czy po sterylizacji będzie nastawiona bardziej na człowieka, stanie się bardziej przytulaśna, nie taka dominantka jak teraz,czy małe szanse...?

Posted

Nie jestem specjalsta, ale mysle ze niestety na wielkie zmiany raczej nie ma co liczyc. To chyba jednak zalezy od charakteru psa.

Moja bokserka ma teraz 15 miesiecy, sterylizowana byla w grudniu poniewaz miala ropomacicze. Po okresie powrotu do zdrowia specjalnych zmian nie zauwazylem. Miala konflikt z psem, ktorego przygarnelismy, ale behawiorysta powiedzial, ze to raczej ze wzgledu na charakter wlasnie, chociaz zmiany hormonalne tez mogly miec wplyw. Teraz zachowuje sie dokladnie tak jak wczesniej - kocha wszystkich ludzi i najchetniej dalaby sie zaglaskac na smierc. Teraz nawet wpakowala mi sie wlasnie na kolana i udaje malego pieska :lol: Na spacerach chetnie bawi sie z psami, ale ona jest praktycznie zawsze ta ulegla, nawet w stosunku do mlodszych psow. Ale tak na prawde dokladnie wyrosla na takiego psa jakiego szukalismy i wybralismy. Jak ja bralismy to byla ulubionym pieskem z miotu 10 letniego dziecka i uwielbiala sie przytulac i byc glaskana, wiec mozna bylo sie spodziewac, ze taka wlasnie wyrosnie.

Posted

Zgodzę się z Ballerem... Moja suczka jest już rok po sterylizacji.. Jak była przytulaśna tak jest dalej:loveu::loveu:
Myśle że powinnaś zasięgnąć porady jakiegoś specjalisty... Znam pieski, które nie dążą do kontaktu z człowiekiem, jednak musisz postarać się poskromić popęd do psiaków... to właściciel powinien być dla psa najważniejszy.. wiadomo zabawa z innymi jes najlepsza, ale tylko do pewnego czasu psy dorastają i zmieniają się relacje między nimi...
Może spróbuj nie puszczać jej do psów przez jakiś czas a w zamian zaproponuj zabawe z sobą... spróbuj nauki jakiś komend... To ona powinna zabiegać o twój czas nie koniecznie o głaskanie ale o zabawe zainteresowanie

Może z czasem uda się poskromić jej charakterek...:p:p

Posted

Moja suczka obecnie 20 miesięczna była sterylizowana w październiku. Nie zauważyłam żadnych zmian w jej charakterze. Jest tak samo żywiołowa jak przedtem /foksterierka więc trudno się dziwić ;)/ zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że często zachowuje się po szczenięcemu mimo,że ma prawie dwa lata i można by oczekiwać pierwszych objawów spoważnienia. Przytulaczkiem była i jest nadal, ale właśnie to "mordowanie" trochę mnie niepokoi. Czy to jeszcze zabawa ? skacze na inne psy, ciągnie za uszy, gryzie niby lekko pod kontrolą, ale nie wszystkie to lubią i coraz częściej kończy się ogólnym warczeniem i "sadzeniem się" na siebie. Tak więc sterylizacja niewiele w tej kwestii zmieniła - niewątpliwie ma większy apetyt i trzeba uważać i nie dawać tyle ile by sobie życzyła. Nie zmieniła się też skłonność do prób "dominowania" innych psów poprzez wykonywanie czasem podczas zabawy ruchów kopulacyjnych np. na ich głowie. Jak to zinterpretowalibyście?

Posted

Jota napisał(a):
Nie zmieniła się też skłonność do prób "dominowania" innych psów poprzez wykonywanie czasem podczas zabawy ruchów kopulacyjnych np. na ich głowie. Jak to zinterpretowalibyście?

Zdarza się, że u suki sterylizacja takie zachowania nasila, związane jest to z czynnością nadnerczy, zwiększoną po sterylizacji. Może też pojawić się znaczenie terenu.