kskarbek Posted July 12, 2003 Posted July 12, 2003 Tych psów jest niewiele, a ja właśnie od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem ślicznej suczki. z checia poznam innych właścicieli. Quote
kskarbek Posted July 18, 2003 Author Posted July 18, 2003 Wiem, że tych psów jet zaledwie 50 w Polsce, ale żeby nikt nie miał internetu??? Quote
donna Posted July 18, 2003 Posted July 18, 2003 Pozwolę sobie Cię nakierować na właścicielkę. Na lukrowych ( www.lukrowi.pl ) udziela się Anka, która ma pięknego psiaka tej rasy. Widzę, że jesteś z Koszalina. To już druga osoba, nareszcie ktoś z mojego miasta ;) pozdrawiam Quote
Anka5 Posted July 31, 2003 Posted July 31, 2003 Cześć kskarbek :) Jestem tą osobą o której pisała Donna. Mieszkam w Warszawie i mam psiaka bergamasco od ponad roku. Ma na imię Estro (zdrobniale Struś).Gdy pisałeś ten post byłam w tym czasie w okolicach Nowego Targu na wakacjch i przy okazji oglądałam nowy miot bergamasców w Banciarni.Urodziły się miesiąc temu dwa chłopaki i jedna dziewczynka. Za miesiąc odbieram pieska i będę szczęśliwą posiadaczką dwóch bergamasiów. Drugi będzie szaro czarny i ma na imię Fratuś, a Estro jest czarny. Napisz coś więcej o swojej suczce,jak ma na imię itd. Pewnie Masz ją z Nowego Tomyśla bo tam urodziły się chyba w kwietniu Napisz też jakie ma umaszczenie.Jak chcesz obejrzeć zdjęcia Strusia to na stronie http://www.lukrowi.pl/galeria/index.php?p=2&id_section=218&id_picture=2353#section jest kilka jego zdjęć z początku lipca. pozdrawiam Anka i Estro Quote
nani ni Posted August 13, 2003 Posted August 13, 2003 Ja niniejszym chwale tu Destre z Banciarni ! ( miot przed Estrem chyba?) Jest b. b. kochana, a moja mala przy niej na spacerach gubila nogi. Ma niezly temperament i jej zabawy wygladaly tak, ze moja suczka leciala pare metrow z rozkraczonymi czterema lapami i ladowala w krzakach ( nie zeby jej to jakos przeszkadzalo w uwieszaniu sie Destrze na uszach...) Aha, Destra mieszka w Kielcach, to dosyc daleko od Koszalina. Quote
Anka5 Posted August 14, 2003 Posted August 14, 2003 Nani ja w te wakacje osobiście poznałam Destrę i jej Panią właśnie jak byłam w Banciarni oglądać Fratusia. :fadein: Jest naprawdę piękną i fajną suczką. Z tego co wiem niedługo chyba zostanie mamusią. :fadein: Oprócz niej znam osobiście jeszcze siostrę Destry Divę i siostrę Estra Enigmę.Obie razem mieszkają w Warszawie . Quote
nani ni Posted August 14, 2003 Posted August 14, 2003 no mam nadzieje, ze zostanie mamusia- jej pani strasznie o tym marzy! Ja tez prawie zdecydowalabym sie na Bergamasca, gdybym juz wtedy nie zakochala sie w PONach. Bardzo podoba mi sie jesienny wystroj Destry, kiedy wracajac z lasu niesie w dredach listeczki, patyczki, mroweczki... :P moj PON wyglada wtedy po prostu brudno, bo ma duzo bialego, ale Destra wyglada jak sliczny jesienny obrazek. Quote
Anka5 Posted August 14, 2003 Posted August 14, 2003 Ja też nie mogę się doczekać kiedy to moje psiątko będzie miało dready, bo na razie jest czały czarny . Bergamascom z wiekiem de dready się tak pięknie wybarwiają od słońca . Destra w tych brązach pięknie wygląda. Ja też byłam zdecydowana na PONa i dlatego trafiłam do Banciarni, ale jak zobaczyłam Bergamasci i poczytałam o nich trochę,to już wiedziałam że tylko ta rasa i żadna inna. Za dwa tygodnie odbieram Fratusia i wtedy będę miała Bergamasci w dwóch wydaniach czarnego i szarego. Zobaczymy co z nich wyrośnie :lol: Quote
nani ni Posted August 14, 2003 Posted August 14, 2003 No to zycze, zeby sie pokochaly od pierwszego wejrzenia! :D Ja narazie tylko marze o drugim PONie... :roll: Quote
Anka5 Posted August 22, 2003 Posted August 22, 2003 Marek czy to znaczy że masz Lagunę i pieska z nowego miotu Pozdrawiam Anka i Estro Quote
kskarbek Posted September 8, 2003 Author Posted September 8, 2003 Kto z Was wybiera sie na wystawe klubową do Łodzi? Krzysztof Quote
Anka5 Posted September 9, 2003 Posted September 9, 2003 Ja się wybieram z Estrem i wiem że wybierają się Eni i Diva.To już na pewno będą trzy bergamasci. Na pewno będą i inne, bo już rasa w Polsce rośnie w siłę. Oby tak dalej Anka Estro i Frati(za mały na wystawę) Quote
Kamilapon Posted September 9, 2003 Posted September 9, 2003 Słuchajcie , może dla Was to głupie pytanie, ale czym różni się charakter statystycznego Pona od statystycznego Bergamasco??? Nigdy szczególnie nie zwracałam uwagi na tę rasę dopóki nie zobaczyłam popielatego (wcześniej same czarne) - był cudny! :) Quote
Anka5 Posted September 10, 2003 Posted September 10, 2003 Kamila na to pytanie najlepiej odpowie właściciel ,który ma i PONy i bergamasci. Ja osobiście PONy jako rasę znam bardzo mało,nigdy nie miałam takiego pieska ani moi znajomi nie mieli. Bergamasca mam jednego od roku a jednego od tygodnia i już wiem że mają różne charaktery i temperamenty. Na pewno rasa ta jest bardzo nastawiona na bliski kontakt z człowiekiem,na pewno lubi się uczyć i mieć zajęcie, Owczarki jako grupa psów pasterskich moim zdaniem ma zbliżone cchy charakteru. Uważam że dużo zależy też od wychowania pieska. Ja na tą rasę zdecydowałam się ze względu na ich bardzo oryginalny wygląd i na charakter. Brałam pod uwagę też zakup PONa ale jak zobaczyłam bergamasci to wiedziałam że to jest ta rasa .No i PONy trzeba czesać a bergamasci nie. Pozdrawiam Anka z Estrusiem i Fratusiem Quote
kskarbek Posted September 10, 2003 Author Posted September 10, 2003 Mam 4 miesięczna suczkę bergamasco i 9 miesięczna suczkę ponkę. Są zdecydowanie inne. Na perno berg jest bardziej niezależny i uwielbia robić wszystko po swojemu. pon natomiast jest posłuszny do granic i oddany dusza i ciałem. Nie mam doświadczeń z dorosłymi bergami, ale u ponów to sie nie zmienia - spojrzenie mówi wszystko. Problemem sa tylko włosy i czesanie. dlatego też pewno trzecim psem będzie berg Quote
Kamilapon Posted September 10, 2003 Posted September 10, 2003 kskarbek "Na perno berg jest bardziej niezależny i uwielbia robić wszystko po swojemu" To chyba nie znasz mojego pona :D :D :D :D ;) ps dzięki za odpowiedzi - czekam na więcej Quote
kskarbek Posted September 11, 2003 Author Posted September 11, 2003 faktycznie nie ma co sie spierać o uogólnienia. Mam takie zdanie tylko o ponach które mam lub miałem. A one miały taki charakter 8) Quote
Kamilapon Posted September 11, 2003 Posted September 11, 2003 Jak one są bardziej niezależne od Matołka to ja już nie chcę Bergamasco ;) :) Quote
kskarbek Posted September 12, 2003 Author Posted September 12, 2003 Jesli Matołek to imie Twojego pona może wystarczy zmienic imię i zmieni sie charakter... :D Quote
kskarbek Posted September 12, 2003 Author Posted September 12, 2003 moja Ponka wabi się Grzanka i jest faktycznie cieplutka Quote
kskarbek Posted September 15, 2003 Author Posted September 15, 2003 Nova kamir i będzie w łodzi jako baby i w grupie hodowlanej Krzysztof Quote
Anka5 Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 No to fajnie.Niestety moje najmłodsze bergamasiątko jest jeszcze za małe bo dopiro 25 września kończy trzy miesiące. Musi poczekać z wystawami do przyszłego roku. pozdrawiam Anka Quote
Kamilapon Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 Moje ponisko w domu nazwane zostało Bzikiem i taki ma charakter (nb. odebrałam go w prima aprilis, który wypadał w lany poniedziałek) - Matołkiem wołam go od przypadku, a oficjalnie "figuruje" jako Dereń, ale uznałam to imię za zbyt flegmatyczne dla pona i teraz mam za swoje ;) Quote
kskarbek Posted September 20, 2003 Author Posted September 20, 2003 Niestety nie będę z moim bergiem w łodzi. Zgłaszałem dwa psy jednym faxem na jednej stronie, opłaciłem przed terminem tez dwa i zarejestrowano w katalogu tylko jednego. Bardzo miła pani tłumaczyła w ZK łodź bałagan u swoich współpracowników tym że najlepiej wysyłać poleconym a nie nowinkami cywilizacyjnymi... Czy łodź jest tak daleko, ze już w Uzbekistanie??? Pomyśleć,że np do szczecina załatwiłem wszysto mailem mimo że to większa nowinka Rozgoryczony :cry: Quote
Recommended Posts