Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Według mnie i zgodnie z Regulaminem sędziowskim, sędzia ocenia psa na ringu, a nie poza nim. To raz. Dwa - liczy się kondycja psa w dniu wystawy, na ringu, w tym konkretnym momencie oceny psa. Jest to przecież wystawa psich piekności. A czy "piękność" może kuleć? Jeżeli kuleje, to powinna zostać oceniona poza konkurencją, bo kulawizna absolutnie nie jest stanem normalnym. Na ringu pies ma się zaprezentować w pieknym ruchu i w statyce. I jak dla mnie - ocena (bardzo wysoka) p. Z. Jakubowskiego nie powinna mieć miejsca. Nie mówię tutaj o dyskwalifikacji, ale o "ocenie poza konkurencją". Dlaczego tak postąpił? Tego nie dowiemy się nigdy.

Jest to praktykowane i ja sama miałam takie zdarzenie w W-wie, parę lat temu na Wyścigach, sędzina Barbara Szczepkowska. Powodem kulawizny była ostra trawa. Suka została oceniona poza konkurencją. A żeby było śmieszniej, po ocenie, przed BIS-em, przy swobodnych pogaduszkach sędzina sama przyznała, że suka nie kuleje. No, ale stało się.
Pzdr.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Agatka']
Az strach z Pania wygrac. Ciesze sie ze nie mam samoyeda. i współczuje pani konkurentom. Ciekawe czy za kazdym razem jak Pani suka nie bedzie ta pierwsza to bedzie Pani składała skargi.
Izabela[/quote]

witam
Pani Dorota tego dnia nie wystawiała żadnego ze swoich psów,ani też nie była handlerem żadnego samoyeda.Była jedynie widzem tego dnia,więc chyba się Pani troche zapedziła Pani Izabelo.
pozdrawiam iwona

Posted

[quote name='Genia']A ja mam takie samo zdanie jak Magic bo mnie to samo spotkało.
Pełzająca suka,która na prawą łapę utykała tak mocno-,że nie biegła tylko kustykała i dostała CWC i CACIB-a !!!
I to jest w porzątku ??[/quote]

Mnie też to już spotkało tyle ze w malamutach,dlatego tym razem postanowiłam ze skoro mam taką mozliwosc to zloze protest
pozdrawiam iwona

Posted

Ja też jestem jak najbardziej za składaniem takich podań jeżeli pies faktycznie wygląda tak a nie inaczej... W zeszłym roku na wystawie jak obserwowałam co dzieje się na ringu berneńczyków to się przeraziłam. Dodam, że nie posiadam psa tej razy więc jestem osobą neutralną, ale mniejsza z tym. W psach i całą rasę wygrał pies, który nie powinien byc dopuszczony do wystawy, gdyż berneńczyki muszą miec czubek ogona biały, a on go nie miał!!! Potem okazało się, że ten pies jest w rękach pani, która udziela się w związku i zajmowała się produkcją filmu o ów rasie... I gdzie tu sprawiedliwośc i obiektywna ocena??

Posted

Dziwi mnie decyzja sędziego,ponieważ i moja suczka na jednej z krajowych wystaw kulała i ten sam sędzia dał jej lokatę za całą stawką,miałam jej nie wystawiać ,ale skoro już byłam .

Posted

to,że bernenczyk nie ma białego czubka ogona, to może powodować obniżenie oceny,ale nie zaraz niedopuszczenie do wystawy,w końcu w niczym mu to w życiu nie przeszkadza.Jednak kulejący pies i to obojętnie w jakiej rasie to juz inna sprawa,napewno powinno to wpłynąć znacząco na ocenę,nawet jeżeli niedyspozycja jest chwilowa.Jest to wystawa psich piękności i psa ocenia się na daną chwilę.

Posted

A ja dla rozlużnienia tematu opowiem Wam inną historię, nawiązującą do oceny psa w danej chwili na ringu.
Kilka lat temu na wystawie w Krakowie, moj pies otrzymał Cacib, no więc na sam koniec wybór zwyciezcy rasy( wtedy jeszcze młodzież nie wchodziła do porównania). Dobre 10 minut pies i suka okrązały ring a sędzia nie mógł się zdecydować komu przyznać BOB.Pies mój miał wtedy swój dobry dzień pieknie sie ustawiał i pięknie chodził , suka się wierciła , nie mogła chwili ustać w pozycji wystawowej.Sedzia jednak przyznał tytuł suce. A wiecie jak uzasadnił werdykt?....... " Suka jest krócej piękna."
Jako włascicielka psa mogłabym być niezadowolona z takiego uzasadnienia , bo co mnie to obchodzi . Przecież ocenia sie psa na danej wystawie , w danej chwili .Ale że jestem także hodowcą i posiadam suki to wiem że sędzia miał rację,gdzyż wiadomo , cieczki , ciąze , ciąze urojone , odchowanie szczeniąt.Suki mają mniej okażji być w idealnej kondycji i mniej okazji do wygranych, psu jeżeli jest wzorcowy zawsze łatwiej.
My od tego czasu zgarneliśmy wiele razy jeszcze BOB i BOG , a suczka , która wtedy wygrała , pół roku pózniej już nie żyła.

Posted

Ciekawa jestem, jak potoczą się losy protestu. Bo że odpowiedź powinna być - to nie ulega wątpliwości. Ciekawi mnie natomiast treść tej odpowiedzi.
Myślę, że nie jestem odosobniona w tej ciekawości. Czy możemy liczyć (uczestnicy forum) na dalszy ciąg tej sprawy? Czy osoba składająca protest poinformuje nas o jego treści? Ja bardzo o to proszę.

Wszystkim uczestnikom tego topiku życzę wiele radości podczas Świąt Wielkanocnych.

Pzdr.

Posted

Mysle, że sie nie podzieli opowiedzia, tak samo jak nie chce sie podzielic treścia protestu.

Szczerze nie chce mi sie dyskutowac dalej, bo wiele sie nasłuchałam na temat protestujacych poza forum i odechciało mi sie dyskusji.

Zycze powwdzenia na wystawach , a zawiśc radze schowac do kieszeni ;)
Pamiętajcie WYSTAWA TO LOTERIA ! im syzbciej sie to zrozumie tym lepsza będa one zabawa i przyjemnościa :)

NO i Wesołego Alleluja!!!!

Posted

No niestety ale to nie loteria-psy to nie losy.
Wzorzec podaje dokładnie WADY i ZALETY danej rasy.
My płacimy cięzkie pieniadze za SPRAWIEDLIWA ocenę psów na ringu.
A że sędzia jest kiepski to nie powinien sędziować i isć zarabiac gdzie indziej.
:HUT012:

Posted

[quote name='Asiaczek']Ciekawa jestem, jak potoczą się losy protestu. Bo że odpowiedź powinna być - to nie ulega wątpliwości. Ciekawi mnie natomiast treść tej odpowiedzi.
Myślę, że nie jestem odosobniona w tej ciekawości. Czy możemy liczyć (uczestnicy forum) na dalszy ciąg tej sprawy? Czy osoba składająca protest poinformuje nas o jego treści? Ja bardzo o to proszę.
[/quote]

Jestem jedną z kilku osób, które podpisały skargę.
Może napiszę co ja myślę na temat ujawnienia odpowiedzi na protest.

Jeżeli chodzi o odpowiedź komisji rozpatrującej skargę, nie potrafię w tej chwili powiedzieć czy opinia komisji będzie miała status jawnego dokumentu (powinna mieć taki status, ponieważ – o ile wiem - wszystkie dokumenty wystawy są jawne) czy status prywatnej korespondencji. Moim zdaniem cała procedura powinna być jawna, ponieważ po pierwsze jest ona kontynuacją jawnej procedury oceniania psów na ringu, a po drugie jawność i rzetelność są w tej sprawie kwestiami o priorytetowym znaczeniu dla wszystkich osób, którym leży na sercu dobre imię związku kynologicznego.

Natomiast nie wiem co się stanie w sytuacji, kiedy komisja wypowie swoją opinię z zastrzeżeniem co do ograniczenia jej jawności. Nie wiem, czy utajnienie jest w ogóle możliwe, ponieważ działanie związku kynologicznego ma charakter jawny, i statut nie przewiduje niejawnych form działania. Myślę, że komisja sama może postanowić opublikować – i moim zdaniem powinna tak zrobić - treść swojej opinii np. w dwumiesięczniku „Pies”, szczególnie że tak skandaliczny incydent, jak ten opisany na Dogomanii przez Dorotę, powinien zostać napiętnowany z należytą surowością.

Życzę Wszystkim Dogomaniakom Wesołych Świąt

Posted

Ale też są abitrzy na wysokim poziomie-którym nie znane są układy i
układziki-żyjący nie tylko z sędziowania i.Pasją ich sa psy i kochają to co robia.
Mają zasady i nikt nie jest w stanie ich podważyc.
Na szczęście i nieszczeście tych,którzy uważaja,że ocena na ringu to loteria !!!!! :evilbat:

Posted

[quote name='Agatka']
Pamiętajcie WYSTAWA TO LOTERIA ! im syzbciej sie to zrozumie tym lepsza będa one zabawa i przyjemnościa :)

[/quote]

WYSTAWA TO LOTERIA?

hm… to wiele wyjaśnia

czy Twoim zdaniem tylko sędzia Jakubowski przyznaje lokaty i tytuły przez losowanie, czy inni też?

Posted

Wiekszosc sędziów przyznaje lewe lokaty przez znajomosci lub opłaconą
kasę za wygrana-są to sędziiowie od lat znani z <miękiego serca>
i dziwi mnie,ze w obecnych czasach gdzie całę sędziowannie moze byc nagrane na video nie boją się konsekwencji tych poczynań.
Jak zepsute jest to srodowisko kynologiczno-sędziowskie !!?
:smhair2:

Posted

[quote name='Albertynka'][quote name='Asiaczek']Ciekawa jestem, jak potoczą się losy protestu. Bo że odpowiedź powinna być - to nie ulega wątpliwości. Ciekawi mnie natomiast treść tej odpowiedzi.
[/quote]

Jestem jedną z kilku osób, które podpisały skargę.
Może napiszę co ja myślę na temat ujawnienia odpowiedzi na protest.

Jeżeli chodzi o odpowiedź komisji rozpatrującej skargę, nie potrafię w tej chwili powiedzieć czy opinia komisji będzie miała status jawnego dokumentu (powinna mieć taki status, ponieważ – o ile wiem - wszystkie dokumenty wystawy są jawne) czy status prywatnej korespondencji. Moim zdaniem cała procedura powinna być jawna, ponieważ po pierwsze jest ona kontynuacją jawnej procedury oceniania psów na ringu, a po drugie jawność i rzetelność są w tej sprawie kwestiami o priorytetowym znaczeniu dla wszystkich osób, którym leży na sercu dobre imię związku kynologicznego.

Natomiast nie wiem co się stanie w sytuacji, kiedy komisja wypowie swoją opinię z zastrzeżeniem co do ograniczenia jej jawności. Nie wiem, czy utajnienie jest w ogóle możliwe, ponieważ działanie związku kynologicznego ma charakter jawny, i statut nie przewiduje niejawnych form działania. Myślę, że komisja sama może postanowić opublikować – i moim zdaniem powinna tak zrobić - treść swojej opinii np. w dwumiesięczniku „Pies”, szczególnie że tak skandaliczny incydent, jak ten opisany na Dogomanii przez Dorotę, powinien zostać napiętnowany z należytą surowością.

Życzę Wszystkim Dogomaniakom Wesołych Świąt[/quote]
Jeśli protest podpisało kilka osób, to te osoby powinny dostać odpowiedź na piśmie, a odp. powinna być zaadresowana imiennie do każdej z nich. To raz. Dwa - tylko od tych zainteresowanych osób zależy, czy poinformują o treści odp. na forum, czy nie. A to, czy rozpowszechniły swój protest na forum DGM, nie ma nic do rzeczy. Chodzi mi o treść pisma-protestu, a nie o samą informację o zdarzeniu i o złożonym proteście. Trzy - odpowiedź na protest - jak już wspomniałam - jest odpowiedzią imienną, ze wskazaniem konkretnego człowieka jako jej adresata. I dlatego w pytaniu zapytałam się, czy będzie możliwe upowszechnienie tej odpowiedzi na formu. Bo tylko adresat może taką odpowiedzią dysponować. Cztery - co do dwumiesięcznika "Pies", to czy ktoś wysłał do tej gazety informacje o zdarzeniu w Katowicach? Jeśli nie - to niby skąd redakcja ma wiedzieć o tym incydencie?
A tak na koniec - nie wydaje mi się, aby "Pies" drukował odpowiedzi na protesty. Chyba że zostanie wezwany do tablicy i ktoś każe mu zająć stanowisko. Ale spójrzcie na stopkę redakcyjną. Kogo tam zobaczycie? Prawidłowa odpowiedź będzie punktowana możliwością pogłaskania /poklepania basenji :lol:
Pzdr.

Posted

[quote name='Agatka']Mysle, że sie nie podzieli opowiedzia, tak samo jak nie chce sie podzielic treścia protestu.

Szczerze nie chce mi sie dyskutowac dalej, bo wiele sie nasłuchałam na temat protestujacych poza forum i odechciało mi sie dyskusji.

Zycze powwdzenia na wystawach , a zawiśc radze schowac do kieszeni ;)

NO i Wesołego Alleluja!!!![/quote]
Trochę nieszczęśliwie dobrałaś słowo "loteria" do wystaw kynologicznych. Naprawdę tak uważasz?! Może przemyślisz ten wybór jeszcze raz?

Moim zdaniem, i pewnie Twoim też, jest sporo sędziów, którzy oceniają psy z całą rzetelnością, biorąc pod uwagę swoją wiedzę i doświadczenie. Lecz wiadomo jest również, że - dla przeciwwagi - jest też kilku, którzy psują tę dobrą opinię. Postaraj się nie jeździć do tych drugich, a nie będziesz postawiona przed niepewnością "loterii". Naprawdę uwierz mi, są sędziowie przewidywalni w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Pzdr.

Posted

witam
Pani Dorota tego dnia nie wystawiała żadnego ze swoich psów,ani też nie była handlerem żadnego samoyeda.Była jedynie widzem tego dnia,więc chyba się Pani troche zapedziła Pani Izabelo.
pozdrawiam iwona[/quote]

Pani Iwono!
Broni Pani Dorotę jak lwica. I skoro chce Pani wmówić, że Dorota chciała tylko sprawiedliwości, to proszę przedstawić faktyczny związek Doroty z wystawianą suką, a nie udawać, że Dorota była tylko widzem, była tylko za ringiem i tak przypadkiem napisała protest, żeby było sprawiedliwie. Wystawiana przez Panią pani Iwono suka pochodzi z hodowli Doroty. I to należało by wyjaśnić forumowiczom.
Z poważaniem Belka

Posted

No to dodajmy jeszcze, że z tego co wiem to Pani Iwona jest właścicielka suki która przegrała ;)

Ach ta gorycz porazki ;)

A co do loterii to jak sie patrzy na to co prezentuja polscy sedziowie i na to co moge zaobserwowac podczas moich licznych wyjazdów zagranicznych. to jedyne słowo które w naszym kraju cisnie sie na usta.
Loteria i to jeszcze ze znaczonymi losami w wielu przypadkach !

Posted

[quote name='Beleczka']
Pani Iwono!
Broni Pani Dorotę jak lwica. I skoro chce Pani wmówić, że Dorota chciała tylko sprawiedliwości, to proszę przedstawić faktyczny związek Doroty z wystawianą suką, a nie udawać, że Dorota była tylko widzem, była tylko za ringiem i tak przypadkiem napisała protest, żeby było sprawiedliwie. Wystawiana przez Panią pani Iwono suka pochodzi z hodowli Doroty. I to należało by wyjaśnić forumowiczom.
Z poważaniem Belka[/quote]

Chciałabym zasugerować, że pomimo iż jestem hodowczynią jednej z suczek uczestniczących w wystawie, mój punkt widzenia jest obiektywny. Jestem bezstronna, oceniam wszystkie psy jedną miarką, i robię to fachowo, kompetentnie i bez uprzedzeń lub preferencji wobec kogokolwiek. Na wystawie byłam widzem, nie wystawiałam żadnego z moich Samojedów.

Chciałam też poinformować, że nie kieruję się jakimiś emocjonalnymi fanaberiami typu „gorycz porażki” – takie uczucia są mi zupenie obce. Do rezultatów wystaw odnoszę się spokojnie i obiektywnie. Moje Samojedy – podkreślam moje, czyli będące moją własnością i wyhodowane przeze mnie – zajmowały lokaty na wystawie światowej i europejskiej nie wygrywając ich, lub wygrywając – ja zgadzałam się lub nie zgadzałam się z werdyktem – bo mogą być różne punkty widzenia na najlepszy typ - ale myślę, że zostały ocenione sprawiedliwie, rzetelnie, obiektywnie i fachowo zgodnie ze standardami FCI – więc nie mam i nie miałam powodu do krytycznego ocenienia sędziowania na tych wystawach.

Katowicki incydent jest ściśle związany z faktem przyznania CWC i pierwszej lokaty kulejącej w ruchu suczce oraz treścią uzasadnienia tego werdyktu. To, czyja to jest suczka, ani to, kto jest jej hodowcą, nie ma w tej sprawie zupełnie żadnego znaczenia.

Dlatego prosiłabym uprzejmie Beleczkę i Agatkę o nie przypisywanie mi uczuć, których nie odczuwam i którymi nie kieruję się w moim postępowaniu oraz podczas wydawania opinii – podkreślam, że jestem obiektywna i bezstronna.

Podkreślam też, że w tej sprawie nie wypowiadam się w sposób hierarchizujący na temat tego, jaki typ Samojeda jest lepszy a jaki gorszy, albo czy takie lub inne wady powinny zostać uwzględnione poprzez inną kolejność lokat. Wypowiadam się co do obiektywnego faktu widocznej kulawizny jednej z suk w ruchu na ringu stwierdzając, że kulejący pies rasy zaprzęgowej nie może otrzymać pierwszej lokaty i CWC zgodnie z etycznymi i merytorycznymi standardami oceniania akceptowanymi na wystawach organizowanych pod patronatem FCI.

A teraz może ty się przedstaw, Beleczko, bo ja w przeciwieństwie do Ciebie zawsze podpisywałam moje posty moim imieniem.

Dorota

Posted

A ja dzisiaj sie dowiedziałąm,że zmieniono sędziego. Na Międzyn.w
Warszawie zamiast sedziego z Rosji wstawiono właśnie tę sędzine,która
przyznała 1 L. i CACIB-a chorej na łape suce.
Jestem załamana bowiem nie dośc,że ocenia fatalnie-nie zna się na rasie
to jedynym jej zajęciem podczas sędziowania na którym się koncentruje to odpalanie papierosa od papierosa.! :evil: :evil: