Jump to content
Dogomania

Którą z wymiennionych karm polecicie ?  

76 members have voted

1. 1. Którą z wymiennionych karm polecicie ?

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie do tych którym psiaki sie buntowaly w pewnym czasie odnosnie jedzenia suchej karmy...ja juz nie wiem co robic Psiak robi sobie glodowke..dostaje 2 razy suche rano i wiezorem i raz gotowane kolo 13.Na poczatku cieszylam sie bo nie bylo zadnego problemu z jedzeniem jadla suche royala doslownie pochlaniala go teraz nie dosc ze je mniej ..nie raz dziubnie i odchodzi to teraz na suche nie spojrzy przetrzymuje ja dam suche i tyle ..i czekam az zje bo nie dostanie nic innego ale nie tknie to daje do tego czasem wywar np z kosci cielecyh na poczatku odrazu zjadala teraz tez jej nie pasuje..ew jak jej dam sera do tego i jakos zmieszam to jakos zje (jakos tzn moze 1/4) ja nie wiem czemu zmniejszyla az tak sobie porcje..nie chce zeby hudla czy cos za to wziela sie na sposob i zebrze..od nas siedzi przed nami i piszczy i patrzy..nikt jej nic nie daje(bo powiedzialam ze nogi z .... powyrywam) ale ja juz nie wiem co zrobic zeby ja przekonac do suchego a z tego co wiem to wiele osob mialo takie okresy ze swoimi psiakami...aha i w jakim wieku zmniejszyc porcje jedzeiana 2 i w jakich godzinach wtedy podawac??

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zastanawiam sie ile kosztuje miesieczne wyzywienie Yorka, jezeli karmiony jest on przyzwoitą sucha karma. Moze ktos z was ma to obliczone?

Posted

Koło 23 zl zależy od cen karm w sklepach a te w kazdym sa inne...ja natomiast prosze o odpowiedzi na moje pytanko tak 2 posty wyzej(skierowane do osob ktore kiedys mialy ten sam problem)

Posted

[quote name='Nadia86']w jakim wieku zmniejszyc porcje jedzeiana 2 i w jakich godzinach wtedy podawac??[/quote]

Mozna przyjac tak:
- do wieku 4 miesięcy - 5 posiłków dziennie,
- do wieku 6 miesięcy - 3 posiłki dziennie,
- do wieku 12 miesięcy - 2 posiłki dziennie,
- od 13 miesięcy - 1 posiłek dziennie

Moim zdaniem taki podzial jest bardzo dobry. Oczywiscie duzo osob pozostaje z 2 posilkami (rano i wieczorem), wiec zalezy to od wlasciciela.

My mielismy podobny przelom w jedzeniu (tzn. w niejedzeniu:lol:) Na poczatku sucha karma OK, ale potem kolega zaczal poznawac inne smaki min. miesa. Podawalam mu rano sucha karme, a okolo godz. 17 dostawal miesko z ryzem i marchewka. Po kilku tygodniach czekal tylko na gotowane, a sucha stala nieraz przez caly dzien:roll: Od pewnego czasu dostaje regularnie posilki o 16 (raz kielbaska, piers z kurczaka, watrobka itd.), ale lubi sobie podjadac sucha karme szczegolnie po porannym spacerze:cool3: I teraz nie mamy problemow z posilkami (ale Miki ma juz prawie 2 latka)

• 3 weeks later...
Posted

Moja dostaje Royal Canin dla Yorkow,marchewke gotowaną,żółtko,surowe i gotowane mięsko,twaróg,szynkę,ser :) Je 2 razy dziennie czasami 3.zótłko i twarog dostaje raz w tygodniu.

Posted

[quote name='Nadia86']Mam pytanie do tych którym psiaki sie buntowaly w pewnym czasie odnosnie jedzenia suchej karmy...ja juz nie wiem co robic Psiak robi sobie glodowke..dostaje 2 razy suche rano i wiezorem i raz gotowane kolo 13.Na poczatku cieszylam sie bo nie bylo zadnego problemu z jedzeniem jadla suche royala doslownie pochlaniala go teraz nie dosc ze je mniej ..nie raz dziubnie i odchodzi to teraz na suche nie spojrzy przetrzymuje ja dam suche i tyle ..i czekam az zje bo nie dostanie nic innego ale nie tknie to daje do tego czasem wywar np z kosci cielecyh na poczatku odrazu zjadala teraz tez jej nie pasuje..ew jak jej dam sera do tego i jakos zmieszam to jakos zje (jakos tzn moze 1/4) ja nie wiem czemu zmniejszyla az tak sobie porcje..nie chce zeby hudla czy cos za to wziela sie na sposob i zebrze..od nas siedzi przed nami i piszczy i patrzy..nikt jej nic nie daje(bo powiedzialam ze nogi z .... powyrywam) ale ja juz nie wiem co zrobic zeby ja przekonac do suchego a z tego co wiem to wiele osob mialo takie okresy ze swoimi psiakami...aha i w jakim wieku zmniejszyc porcje jedzeiana 2 i w jakich godzinach wtedy podawac??[/quote]
Ja mam takie same problemy z moim psiakiem. To jest coś okropnego. Miske z suchą karmą obchodzi szerokim łukiem. I myślę że może lepiej podawać mu gotowane jedzenie i nie zmuszać go do jedzenia czegoś, czego nie lubi. Tylko szczerze powiedziawszy nie wiem jakich warzyw mogę dodać mu do tego jedzenia aby poprawnie zbilansować karmę??? z drugiej strony jestem za suchą karmą w 100%, a jak raz ulegnę to o powrocie do niej nie będzie mowy. Co radzicie????

Posted

mój Blondyn również był niejadkiem ale przeszło mu jak zaczęłam zalewać karmę gorącą wodą - wtedy ona puchnie i lekko ciepłą daję do jedzenia, mój podopieczny jest tym zachwycony :cool3:

Posted

U mnie naszczescie okres buntu sie skonczyl..najpierw zalewalam mu wywarem ale tak jak u Ciebie po pewnym czasie ito przestalo go interesowac..natomiast wiedzialam ze uwielbia ser zolty siekalam odrobine na maciupkie kawalki i mieszalam z suha no i zeby zjesc ser musiala zjesc i karme i tak znikala..ale potem juz przesatalm dawac ser to znowu nie chciala jesc..no i ja przetrzymalam albo suche albo nic no i z dwojga zlego wybrala suche i juz nie grymasi a daje 2 razy dziennie suche a raz gotowane i teraz je co sie jej da:)

Posted

[quote name='nane']mój Blondyn również był niejadkiem ale przeszło mu jak [B]zaczęłam[/B] [B]zalewać karmę gorącą wodą[/B] - wtedy ona puchnie i lekko ciepłą daję do jedzenia, mój podopieczny jest tym zachwycony :cool3:[/quote]

Jesli zaleje sie karme goraca woda to traci ona wszelkie witaminy przez co staje sie zwykla bezwartosciowa papka.....:roll:

Posted

[quote name='Nadia86']U mnie uz nie naszczescie okres buntu sie skonczyl..najpierw zalewalam mu wywarem ale tak jak u Ciebie po pewnym czasie ito przestalo go interesowac..natomiast wiedzialam ze uwielbia ser zolty siekalam odrobine na maciupkie kawalki i mieszalam z suha no i zeby zjesc ser musiala zjesc i karme i tak znikala..ale potem juz przesatalm dawac ser to znowu nie chciala jesc..no i ja przetrzymalam albo suche albo nic no i z dwojga zlego wybrala suche i juz nie grymasi a daje 2 razy dziennie suche a raz gotowane i teraz je co sie jej da:)[/quote]
Ale Ci dobrze!:lol: Sposób z żółtym serkiem już wypróbowałam. Chwilowo skutkował. Teraz Tofik tak się wycwanił, że cokolwiek bym mu do suchej karmy nie dodała to to zje, ale suchą karmę zostawi:angryy:.
Sprytne te nasze yoreczki:evil_lol:

Posted

[quote name='Magda_Miki']Jesli zaleje sie karme goraca woda to traci ona wszelkie witaminy przez co staje sie zwykla bezwartosciowa papka.....:roll:[/quote]
O tym nie wiedziałam. W ten sposób na początku przyzwyczajałam psiaka do jedzenia suchej karmy, nie wiedząc, że podaje mu bezwartościowe jedzenie.

Posted

[quote name='natasza123']O tym nie wiedziałam. W ten sposób na początku przyzwyczajałam psiaka do jedzenia suchej karmy, nie wiedząc, że podaje mu bezwartościowe jedzenie.[/quote]

Goraca woda (wrzatek) niestety tak dziala..... w ludzkiej kuchni jest to samo:roll:

Miki tez niezle kombinuje z jedzeniem. Czasami musze rozdrabniac wszystko w palcach, zeby zechcial zjesc z sucha karma:evil_lol: Ale na szczescie nauczyl sie jesc sama karme po porannym spacerze, a pozniej dostaje na obiad rozne mieszanki (raz rosolek, pasztecik, kielbaski itd.)

pozdrawiam,

Posted

[quote name='natasza123']O tym nie wiedziałam. W ten sposób na początku przyzwyczajałam psiaka do jedzenia suchej karmy, nie wiedząc, że podaje mu bezwartościowe jedzenie.[/quote]
Wystarczy zalać lekko ciepła wodą i dłużej puchnie ale robi się miękka. Killerek taką dostawał gdy był maluszkiem. Potem stopniowo coraz mniej napęczniałą, aż w końcu całkiem twardą. Na szczęście nie mam z nim kłopotów, rąbie suchą jak maszyna...:lol:

Posted

lepiej dawać psu rozmoczoną karmę niż faszerować go jakimiś szyneczkami i kiełbaskami nafaszerowanymi chemią a tak na marginesie to chyba Magda_Miki sama nie wiesz jak jest przygotowywana karma więc radzę poczytać na ten temat zresztą są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak i w wodzie :cool3:

Posted

OK, tylko co robić jak pies nie chce jesc niczego, poza warzywami? Zazwyczaj Maja dostawała pierś z wachywami i ryzem, makaronem. A od kilku dni nic. Ani szyneczki, ani kiełbaski nic.
Tylko warzywa, a w szczególnośc kapusta surowa, ewentualnie marchewka a i zapomniałam: kromeczki wasy uwielbia :)
Ja juz nie mam siły, pomóżcie mi. Zaznaczę, że mała dostaje witaminki, więc raczej witamin jej nie barkuje.

Posted

Cóz yorki tak mają :evil_lol: raz apetyt szalony innym razem post ... mój Tiko właśnie ma takie zwyczaje ,najchętniej jada gotowane jedzonko ,jest jednak małe ale ... wczoraj np stała miska z kurczakiem i jarzynami na które nawet nie spojrzał a jadł z wielkim zapałem suchego Royala:cool1: przy czym patrzył na mnie wymownie jakbym źle gotowała:mad: i bądź tu mądrym !

Posted

[quote name='nane']na marginesie to chyba Magda_Miki sama nie wiesz jak jest przygotowywana karma więc radzę poczytać na ten temat zresztą są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak i w wodzie :cool3:[/quote]

O ile wiadomo to goraca woda wyplukuje witaminy ( tak jak napisalas tylko te rozpuszczalne w wodzie), dlatego nie powinno sie zalewac karmy wrzatkiem ( ciepla woda owszem);) I to sie liczy....

Pozdrawiam:p

Posted

witaminy rozpuszczalne w wodzie to B1,B2,B6,B12,PP,H i C - wszystkie te witaminy występują również w dawanych przeze mnie witaminach tj. np. biotyna czy algi, dlatego na twoim miejscu raczej skupiłabym się na domowym jedzeniu i karmieniu psa szyneczkami które tak świetnie są nafaszerowane chemią i psują żołądek psa. :crazyeye:

ppaattii a może twoj pies powinien być odrobaczony powtórnie - często psy nie chcą jeść jak mają pasożyty z tym, że proponuję drontal jest mocniejszy od innych środków :cool3:

Posted

[quote name='nane']witaminy rozpuszczalne w wodzie to B1,B2,B6,B12,PP,H i C - wszystkie te witaminy występują również w [B]dawanych[/B] [/QUOTE]
przeczytałam w [B]dywanach[/B] i się nieźle zdziwiłam :eviltong: :lol:

Posted

Nane chyba cos pokrecilas w tym pierwszym dlugim zdaniu, albo ja źle czytam :eviltong: Megi ostatnio najchetniej zjada: marchewke, surowa kapuste, sałate, rzodkiewki, wszystko co ma pełno witamin :)

Posted

[quote name='Megula']Nane chyba cos pokrecilas w tym pierwszym dlugim zdaniu, albo ja źle czytam :eviltong: Megi ostatnio najchetniej zjada: marchewke, surowa kapuste, sałate, rzodkiewki, wszystko co ma pełno witamin :)[/quote]
To przynajmniej wiem już jakie warzywka mogę podawać Tofikowi:cool3:

Posted

[quote name='natasza123']To przynajmniej wiem już jakie warzywka mogę podawać Tofikowi:cool3:[/QUOTE]
Natasza ja tez nie bardzo wiem co moze jesc pies. Ale mam takie rozumowanie : jak królik zjada sałate-to czemu nie Megi :lol: Ale jak jakies warzywa sa szkodliwe to prosze pisac! :)

Posted

[quote name='Megula']Natasza ja tez nie bardzo wiem co moze jesc pies. Ale mam takie rozumowanie : jak królik zjada sałate-to czemu nie Megi :lol: Ale jak jakies warzywa sa szkodliwe to prosze pisac! :)[/quote]
Słyszałam o brokułach, że nie wolno podawać, ale nie jestem pewna.

Posted

[quote name='Megula']Nane chyba cos pokrecilas w tym pierwszym dlugim zdaniu, albo ja źle czytam :eviltong: Megi ostatnio najchetniej zjada: marchewke, surowa kapuste, sałate, rzodkiewki, wszystko co ma pełno witamin :)[/QUOTE]
kapusty nie powinno się podawać, gdyż jest to warzywo wzdymające, tak samo jak groch i fasola