Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,mam prosbe,mam piekna Tosie rasy Shih Tzu i mam z nia problema mianowicie ciagle sie drapie,az ma małe strupki na brzuszku,chodzilem z nia do weta co 3 dni robili jej badania na grzybice i jest zdrowa,zmieniałem weta juz 2 razy i kazdy mówił ze moze ma alergie,daje jej clemastinum i dawali jej zstrzyk na alergie i nadal jest bez zmian,jesli chodzi o karme to je ROYALA CANIN i czasami dostaje drób z rosołu,mam prosbe moze ktos z was tez tak miał z pieskiem i mu przeszło po czyms,dziekuje i prosze o pomoc

Posted

[quote name='shih tzu2']Witam wszystkich,mam prosbe,mam piekna Tosie rasy Shih Tzu i mam z nia problema mianowicie ciagle sie drapie,az ma małe strupki na brzuszku,chodzilem z nia do weta co 3 dni robili jej badania na grzybice i jest zdrowa,zmieniałem weta juz 2 razy i kazdy mówił ze moze ma alergie,daje jej clemastinum i dawali jej zstrzyk na alergie i nadal jest bez zmian,jesli chodzi o karme to je ROYALA CANIN i czasami dostaje drób z rosołu,mam prosbe moze ktos z was tez tak miał z pieskiem i mu przeszło po czyms,dziekuje i prosze o pomoc[/quote]

[I][B]zmien karme ..zamiast drobiu ( duzo psiaków jest uczulonych wlasnie na drób ) daj jej karme z jagnieciną lub łososiem ...[/B][/I]
[I][B]byc moze kosmetyki ktorych uzywasz do pielegnacji uczulają Tosie ( tak na marginesie czego uzywasz/) ...sprobuj zmienic ....[/B][/I]
[I][B]czasami detergenty ktore sa uzywane do sprzatania wywołują drapanie ..[/B][/I]
[B][/B]
[B][I]...:loveu::loveu:...[/I][/B]

Posted

niewiem co to jest posiew,ale miala pobierany włos i strupek do badan i wsszystko jest ok tz,niema grzybicy,a dzisiaj rano poszedłem z nia do weta na szczypienie i zauwarzylismy ze ma podbrzuszkiem napuchniete i olysiałe,ale nieboli ja to bo niepiszcze po dotykaniu tego,podejzenia sa ze sobie tak drapala w tym miejscu ze cos uszkodziła,wet dał jej antybiotyk i była naswietlana 8 minut i dostałem antybiotyk w aerozolu o nazwie NEOMYCINUM i mam jej tam pryskac rano,równiez kupiłem jej takie ubranko zeby sie niedrapała po tych ranach,a co do drobiu to mam rowniez takie podejzenia i juz niedaje jej,człowiek chciał rozpiescic i tylko zaszkodził tym drobiem,bo zawsze po drobiu to cały czas sie drapała,mam nadzieje ze za jakies 3 tyg.napisze ze juz wszystko w porzadku jest z Kochana Tosia,pozdrawiam i dziekuje za wszelaki wskazówki dalsze

Posted

też mam shih tzu Tosię:lol: i ma 4 miesiące:cool3:

wydaje mi się, że tak jak dziewczyny pisały to może być uczulenie na kuczaka. pamiętaj jednak, że w Royalu też jest kurczak:roll: zresztą karmy RC dostępne w sklepie oparte są na kurczaku. kup może małej Hillsa z jagnięciną /jest dobry-ja mojej dają. jedyna wada to za duże kulki-jak na karmę dla juniorów:oops:

Posted

a wiec powinnienem zmienic karme?teraz je Royal dla małych szczeniat,moge zmienic dla mnie to niema problemu tylko ze zaczeła sie drapac wczesniej z dwa dni przed zmiana karmy,wczesniej jadła pedgree z jagnecina,powiem szczeze ze jadła i nic jej niebyło,tylko w u weta mi powiedzieli zebym zmienil na Royala bo pedgree jest zła karma,a tak pozatym dziekuje za zainteresowanie i pomoc i bede wdzieczny za dalsze wskazówki,pozdrawiam;)

Posted

moja drapała się po Royalu-zmieniłam na hillsa suche z jagnięciną i ryżem. cenowo podobnie wypada / nawet trochę taniej/ a to dobra, weterynaryjna karma / i można ją kupić w sklepie zoo/. Pedee. to kopletn dno-zresztą jest wiele wypowiedzi negatywnych na temat tej karmy; mięsa tam jest zero, pełno dodatków smakowych, soi i soli:shake: nie polecam.
wygłaskaj swoją Tośkę:lol:

Posted

jutro ide i kupie jej ta karme hilsa mam nadzieje ze naprawde jej to pomoze,bo naprawde jest zywa i zarabista Tosia,a do pedgree to wlasnie duzo złych opini słyszalem,a mam pytanko czy jak zaczeła drapac sie przed royalem to czy zmieniac,bo jak ja kojarze to kiedys jej dałem duzo drobiu i chyba wtedy zaczeła sie drapac,a pytam sie o zmiane karmy tez dlatego bo słyszałem ze niewolno zmieniac czesto karmy,martwi mnie równiez ze ten puch jej wychodzi,tz,jak ja czesze to nie,ale widac ja na dywanie bo jest o czarnym włosie,weterynaz powiedzial ze wychodzi jej szczeniecy puch,czy to normalne?:roll:

Posted

Jeśli karma uczula należy jak najbardziej zmienić :diabloti::razz: A zamiast pedigree mogłes dawać zmielone kartony na to samo by wyszło :mad::cool3: Zmieniając karme pamietaj żeby dokładnie przeczytać skład skoro mała ma alergie. Nawet karmy z łososiem mają czasami tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takiego jak drób np. wiec czytaj dobrze co kupujesz. Z opisu to wygląda na uczulenie na drób .. które sie nasiliło po podaniu mięsa bo wiadomo .. wiecej drobiu w drobiu niż w karmie.
BTW Hills to dobra karma :cool3: Moje 4 ją lubią ;)

Posted

własnie kupiłem nowa karme,ale powiem szczeze ze Hillsa nigdzie niemogłem dostac,i weterynarz polecił mi PROFILUM z jagnecina i kupiłem jej zobacze jak po tym bedzie,a hillsa zamówiłem juz przez internet,mam nadzieje ze teraz wszystko bedzie w porzadku,jutro rano tz,w Niedziele ide do weta i mam nadzieje ze wet powie ze sa postepy gojenia sie,bo Tosia chodzi cały czas w sweterku i powiem szczerze ze mniej sie drapie,a jak juz sie drapie to po tym swetrze ale strupków juz nie rusza i tej opuchlizny;)

• 2 weeks later...
Posted

Chciałem napisac postepy leczenia Tosi,a mianowicie strupków,ani zadnej opuchlizny niema,ale nadal chodzie w takiej kamizelce bo jeszcze sie drapie ale od tygodnie ma zmiane karmy ne profilum z jagnecina i ryzem i wiem ze to jeszcze za wczesnie zeby były postepy,do weterynarza nadal chodzimy co 3 dni,teraz dostala na grzbiet 2 krople pzeciw pasozytom i podobno juz po tym ma byc dobrze,moze ktos zwas miał podobny przypadek i cos mu pomogło,dziekiuje za odpowiedz,pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='shih tzu2']Chciałem napisac postepy leczenia Tosi,a mianowicie strupków,ani zadnej opuchlizny niema,ale nadal chodzie w takiej kamizelce bo jeszcze sie drapie ale od tygodnie ma zmiane karmy ne profilum z jagnecina i ryzem i wiem ze to jeszcze za wczesnie zeby były postepy,do weterynarza nadal chodzimy co 3 dni,teraz dostala na grzbiet 2 krople pzeciw pasozytom i podobno juz po tym ma byc dobrze,moze ktos zwas miał podobny przypadek i cos mu pomogło,dziekiuje za odpowiedz,pozdrawiam wszystkich[/quote]

Profilum to nie jest dobra karma, szczerze to jest niestety porównywalna z pedigree, ja już jej nie daje swoim shih tzu, przeszłam z powrotem na Royala, po profilum najprawdopodobniej występowały poranne wymioty żółcią u szczeniaka, po zmianie karmy jak ręką odjął...