eliza_sk Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Czy ktoś może polecić mi jakieś dobre książki o psich rasach - książki w języku angielskim i rosyjskim ... Muszę wzbogacić bibliografię w części praktycznej pracy ;) Quote
eliza_sk Posted January 29, 2009 Author Posted January 29, 2009 Dziękuję bardzo ;) Z tymi ruskimi trochę gorzej ... Quote
CHI Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 eliza_sk nie wiem co Cię intertesuje... dlatego wrzuć w google книги о собаках (=książki o psach) to Ci wywali 1,650,000 odpowiedzi ;-) jak napiszesz konkretniej to ew. poszukam pozdrawiam CHI Tu masz to co polecają jako najlpepsze na stronie psy www.kennel.ru Все о собаке Дэвид Тейлор Самая лучшая книга о собаках из всех, что вы когда-либо держали в руках. Сотни великолепных цветных фотографий показывают не только отличительные особенности каждой породы, но и ее характер! Плюс неоценимые практические советы по ежедневному уходу, выставкам и разведению. Домашний ветеринарный справочник Делберт Г. Карлсон, Джеймс Гиффин В книге отражены часто встречающиеся заболевания и пороки развития собак от рождения до старости, меры их лечения и профилактики. 190 иллюстраций, схем и таблиц. Названия заболеваний, симптомов, синдромов и препаратов. Проблемы поведения собак и кошек Генри Р. Аскью В книге подробно рассматриваются все аспекты диагностики и коррекции известных отклонений в поведении собак и кошек. Четкая структура книги позволяет быстро найти нужную информацию. Владельцам животных книга поможет в воспитании своих питомцев и поможет избежать проблем. Энциклопедия "Все о собаках" Питер Ларкин, Майк Стокман Описание основных пород, а специфика ухода за той или иной породой. Материалы по устройству и оборудованию места собаки, по ее безопасности, кормлению и уходу за шерстью; отдельные главы посвящены вязке и дрессировке собаки, ее здоровью и оказанию первой помощи. Прекрасные фотографии. Собаки. Выбор, уход, обучение, породы Эстер Верхойф-Верхаллен Ясно и просто написанный текст сопровождается множеством замечательных иллюстраций, отражающих все разнообразие существующих пород. Подробно рассматриваются как самые популярные, так и менее известные породы. Большое внимание уделяется проблемам ухода, воспитания и обучения. www.aboutdog.ru jest ściągawka z ras Quote
eliza_sk Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 Dziękuję za pomoc :loveu: Wczoraj przyszła mi rosyjska klawiatura to będzie mi się łatwiej poruszać po ichniejszym necie ;) Na pewno wykorzystam powyższe pozycje. Quote
CHI Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Nie mam rosyjskiej klawiatury:diabloti: ale "sprzedaje patent" kopiuję sobie ichnie bukwy (całe zdanie) a potem przekopiowywuję pojedyncze literki i wrzucam w google:razz: "jakby co" to mogę potłumaczyć bo o psach i koniach to jeszcze trochę pamiętam ;-) Wesołej zabawy bo stron mają multum.... kiedyś jak się zapędziłam w bull terriery to na 2 tyg. mnie wcięło:razz: Quote
eliza_sk Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 CHI napisał(a):Nie mam rosyjskiej klawiatury:diabloti: ale "sprzedaje patent" kopiuję sobie ichnie bukwy (całe zdanie) a potem przekopiowywuję pojedyncze literki i wrzucam w google:razz: "jakby co" to mogę potłumaczyć bo o psach i koniach to jeszcze trochę pamiętam ;-) Wesołej zabawy bo stron mają multum.... kiedyś jak się zapędziłam w bull terriery to na 2 tyg. mnie wcięło:razz: No to masz niezły patent :evil_lol: Ja wolałam pójść na łatwiznę. A korzystasz z jakiejś ich wyszukiwarki czy niezawodne google ? Quote
Mraulina Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Postaram się pomóc. Koleżanka ma sporą biblioteczkę kynologiczną w j. rosyjskim. Inrernet: wyszukiwarka Яндекс - wklej: кинология собаководство стати собаки Najważniejszą pozycją jest opracowanie Jeruzalimskiego -dane bibliograficze gdzieś mam. A to link: Кинологическая литература — Markiz.Net Quote
eliza_sk Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 Cioteczki bardzo dziękuję za pomoc :loveu::loveu::loveu: Mraulinko, a może w swojej bogatej biblioteczce kynologicznej koleżanka ma coś nt. Rosyjskiej Federacji Kynologicznej albo brytyjskiego Kennel Clubu ... co :oops: ? Quote
Mraulina Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 RKF ma swojąstronkę. Dwujęzyczną. [www.rkf.org.ru/] Quote
eliza_sk Posted February 9, 2009 Author Posted February 9, 2009 [quote name='Mraulina']Szukać dalej, cz wystarczy?[/quote] Cioteczko na chwilę obecną wertuję to, co dostarczyła mi znajoma - także zawieszam poszukiwania, ale jakby co to ponowie prośbę, oki :oops: ? Quote
eliza_sk Posted February 10, 2009 Author Posted February 10, 2009 [quote name='Mraulina']Szukać dalej, cz wystarczy? A może cioteczka pomoże tutaj: [FONT="][FONT=Verdana]Czy ktoś może mi pomóc w takim temacie : Potrzebna mi informacja nt. jakie są warunki uznania nowej rasy przez FCI, KC, AKC - i może poparcie tego jakąś literaturką :oops: I może jeszcze: jakie są zasady nadawania nazw nowym rasom - kto je ustala, czy nazwy te są zatwierdzane właśnie przez ZwK, czy nadana nazwa musi zostać zatwierdzona przez dany ZwK ? I jakaś literaturka tematyczna ... :oops:[/FONT] [FONT=Verdana]Z góry dziękuję za pomoc.[/FONT][/FONT] Quote
Recommended Posts