Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy gdzieś w warszawie ( najlepiej po stronie ursusa etc) można wykonać badanie progesteronu w niedziele?
Badaliśmy progesteron w czwartek ( bo piątek święto) wynik <0.2 ng/ml więc baaaardzo niski, krew była bardzo ciemna wręcz bordowa. Postanowiliśmy odłożyć następne badanie do poniedziałku. Ale dzisiaj ( sobota) krew zrobiła się jasna-pomarańczowa i leci jej zdecydowanie mniej. Czy progesteron mógł nam skoczyć tak bardzo w tak krótkim czasie? Poczekać do poniedziałku?

Posted

[quote name='aegyo']Czy gdzieś w warszawie ( najlepiej po stronie ursusa etc) można wykonać badanie progesteronu w niedziele?
Badaliśmy progesteron w czwartek ( bo piątek święto) wynik <0.2 ng/ml więc baaaardzo niski, krew była bardzo ciemna wręcz bordowa. Postanowiliśmy odłożyć następne badanie do poniedziałku. Ale dzisiaj ( sobota) krew zrobiła się jasna-pomarańczowa i leci jej zdecydowanie mniej. Czy progesteron mógł nam skoczyć tak bardzo w tak krótkim czasie? Poczekać do poniedziałku?[/QUOTE]

Można spróbować pobrać krew w lecznicy na Popularnej 29 (24h), albo na Bohaterów Warszawy 15. Jeśli oddają krew do laboratorium (np Labwet), to ja bym zrobiła w niedzielę, tak dla pewności :) żeby nie przeoczyć wzrostu progesteronu bo na razie jego poziom jest nawet niemierzalny ;) Można też krew pobrać i samemu zawieźć do Labwetu na Wita Stwosza 30.

Posted

[quote name='aegyo']Czy gdzieś w warszawie ( najlepiej po stronie ursusa etc) można wykonać badanie progesteronu w niedziele?
Badaliśmy progesteron w czwartek ( bo piątek święto) wynik <0.2 ng/ml więc baaaardzo niski, krew była bardzo ciemna wręcz bordowa. Postanowiliśmy odłożyć następne badanie do poniedziałku. Ale dzisiaj ( sobota) krew zrobiła się jasna-pomarańczowa i leci jej zdecydowanie mniej. Czy progesteron mógł nam skoczyć tak bardzo w tak krótkim czasie? Poczekać do poniedziałku?[/QUOTE]

Moja sunia tak miała...wynik 0,2 bardzo długi czas potem od razu 1,7, następnego dnia 3 i zaczęła odstawiać ogon..dwa dni potem byliśmy na pierwszym kryciu;) także chyba bym zbadała w niedziele:)

czekamy na rezultat... w środę planujemy USG :D

Posted

[quote name='malena']Moja sunia tak miała...wynik 0,2 bardzo długi czas potem od razu 1,7, następnego dnia 3 i zaczęła odstawiać ogon..dwa dni potem byliśmy na pierwszym kryciu;) [/QUOTE]

Moja suka chyba się wzorowała na tym co napisałaś bo... w czwartek 0,2 a w poniedziałek 1,7 <haha> :) Zbadamy jeszcze progesteron sr/czw i prawdopodobnie piątek krycie :)

Gratulujemy małych klusek, zdrówka dla mamusi :)

Posted

u nas zakończyło się tak:
8 dzien: <0,2 ng/ml
12 dzien: 1,7 ng/ml
15 dzień: 5,5 ng/ml
pierwsze krycie 16 dnia ( wczoraj) i planujemy powtórkę jutro.

• 1 month later...
Posted

10 dzień cieczki poniedziałek  wynik 2,98 a wiec po 4 dniach planowane krycie ( według zasady ze skok po przekroczeniu 2 )

dzisiaj ( czwartek )  umówione krycie ale dla pewnosci zrobiłam jeszcze badanie

progesteron - 14,34 :question:

jadę pod wieczór - będzie coś z tego ?

• 3 weeks later...
Posted

Ja po przerwie wracam do tego gorącego tematu :-)

5 dzień: 0,75 ng/ml
7 dzień: 1,32 ng/ml
9 dzień: 6,2 ng/ml

na krycie wybieramy się w niedzielę 11 dnia  i planujemy powtórkę w poniedziałek 12 dnia

• 3 weeks later...
Posted

Ja po przerwie wracam do tego gorącego tematu :smile:

5 dzień: 0,75 ng/ml
7 dzień: 1,32 ng/ml
9 dzień: 6,2 ng/ml

na krycie wybieramy się w niedzielę 11 dnia  i planujemy powtórkę w poniedziałek 12 dnia

Krycie zaowocowało prawdopodobnie 9tką maluszków :-). Odliczamy do porodu

Posted

I mnie tu przywiało... pojechalam na krycie psem na Litwe, wyznacznikiem dla mnie były rekacje suki i moich repów, ktorzy są niezawodni :P i ostatecznie tego żałuję...
Był to czwartek 20 listopada - 11 dzien cieczki (wiem, wiem to jest nieistotne) i wtedy sie pokryły, ale pies tak średnio był nią zainteresowany. Powtórka miala być w pt, jednak pies totalnie nie interesował sie moją suką, a moja suka wychodziła z siebie by zwrocić na siebie jego uwagę. Nst próba w sb i to samo, z tym że moja suka już była mniej flirtująca. Zdecydowalismy się na inseminacje. Pojechalismy do weta i najpierw zbadali poziom progesteronu mojej suce i wyszło 35,7 nmol/l czyli 11,22 ng/ml
Pobieranie nasienia od psa przechodziło książkowo, poza tym że ostatecznie nasienia nie oddał :/

To beda najdluzsze moje dni czekajac czy zaciążyła!
A do tego wszystkiego owa suka ma angine! :(

Ehhhh.... jak pech to pech. Co myslicie o tym jej sobotnim progesteronie? Mogło być, że w czw miała "szczyt"?

Posted

Hej ho! Dołączam się ze swoimi badaniami - to będzie nasz pierwszy miot. Ciekawa jestem Waszej opinii.

6 dnień (poniedziełek) - 0,44 ng/ml (9:00)

8 dzień (środa) - 0,58 ng/ml (9:00)

9 dzień (czwartek) - 1,4 ng/ml (12:00) - tu nastąpiła zmiana koloru wydzieliny, zwiotczenie narządów, zachowanie suczki = mała ladacznica ;)

10 dzień (piątek) - 1,67 ng/ml (12:00)

11 dzień (sobota) - 3,4 ng/ml (9:00) - naturalne krycie (chęć suki i psa) o godzinie 17:00

12 dzień (niedziela) - bez badań - naturalne krycie (chęć suki i psa) o godzinie 15:00

13 dzień (poniedziałek) - dzisiaj 7,47 ng/ml (9:00)

Powtarzać dziś?

Posted

13 dzien - pojechaliśmy do reproduktora -  krycie powtorzone ok 19:00 - znowu wszystkio przebieglo naturanie

Dzięki za rady...teraz odliczamy - to będzie najdłuższy miesiąc w moim życiu :) Myślę, że pod koniec grudnia zrobię USG..choć nie bardzo chcę moją sucz stresować. Dam znać co i jak!

• 2 weeks later...
Posted

my też badamy progesteron, ale jak zawsze mam pod górkę, już zaczynam się do tego przyzwyczajać... :( Teoretycznie cieczka zaczęła się 6.12 ale to tylko teoria. Wyniki wyglądają tak:

9.12  - 0,2 ng/ml

13.12 - 0,4 ng/ml

16.12 - 0,52 ng/ml

Boję się, że krycie wypadnie w święta :(

Dziś jest 21.12 - uzupełniam zainteresowanym. W związku ze ślimaczącym się progesteronem, zrobiliśmy badanie nie 18, a 19 grudnia. Wynik - 5,20 ng/ml !! Kryliśmy dzisiaj rano, wszystko przebiegło książkowo. Mam nadzieję, że będzie efekt :D

• 2 weeks later...
Posted

U nas ciąża potwierdzona! Widziałam dwie fasolki <3 :D

Jestem przeszczęśliwa i jednocześnie może ciutkę zawiedziona, że tak mało :) Ale chyba rzeczywiście było ciut za wcześnie..

Trzymajcie kciuki za to, żeby się zdrowo rozwijały..będziemy rodzić jakoś na początku lutego :wub: