M&S Posted December 19, 2011 Author Posted December 19, 2011 [quote name='Tekla64']alez mialam do nadrobienia Aiko gratulacje piekny jest Borysek .... no to Borysek choc troche dal nam sie popodziwiac a Tygrysiatko piekne[/QUOTE] Cieszę się, że jesteś:) Dziękuję. [quote name='stokrotka.af']no piękne te Twoje futra :loveu: wszystkie :loveu: ja ja bym się do nich poprzytulała :evil_lol:[/QUOTE] To wpadaj, futra się ucieszą;):) Quote
łamAga Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 Witamy :lol: miziaki dla pięknych futerek :loveu: Quote
M&S Posted December 20, 2011 Author Posted December 20, 2011 [quote name='dOgLoV']Witamy :lol: miziaki dla pięknych futerek :loveu:[/QUOTE] Hello:):) Oj wymiziam;) Quote
Asiaczek Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 [quote name='M&S'] Dokładnie tak [B]maść czarna tygrysio pręgowana[/B] (n 23);) [/QUOTE] O, az tak dokładnie to nie znałam umaszczenia Tygryska. Teraz juz znam i jestem pod wrażeniem;) pzdr. Quote
M&S Posted December 20, 2011 Author Posted December 20, 2011 [quote name='Asiaczek']O, az tak dokładnie to nie znałam umaszczenia Tygryska. Teraz juz znam i jestem pod wrażeniem;) pzdr.[/QUOTE] Asiu, ja też nie jestem biegła w tych kocich oznaczeniach kolorów, ale kilka już znam......;) Quote
łamAga Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 [QUOTE] Napisał M&S Dokładnie tak maść czarna tygrysio pręgowana (n 23)[/QUOTE] jak kupowaliśmy Ibri to sie zastanawialismy jaki kolor oznacza d23 :evil_lol: nadal te numery to dla mnie czarna magia ale już bede chociaz te dwie znała :evil_lol: Quote
taxelina Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 Oj czego to ja sie dowiaduje tutaj ze sa jakies numerki? :D Quote
łamAga Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 [quote name='deer_1987']Oj czego to ja sie dowiaduje tutaj ze sa jakies numerki? :D[/QUOTE] sama byłam zaskoczona ale Ibri ma d23 czyli ruda tygrysio pregowana :loveu: Quote
łamAga Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 [quote name='deer_1987']a kto decyduje o tych kolorach?[/QUOTE] to sa kolory naturalne z jakimi sie rodza tylko sa przeróżne tygrysio pregowane , rudy solid , rudy klasycznie pregowany itd , itd Quote
taxelina Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 [quote name='dOgLoV']to sa kolory naturalne z jakimi sie rodza tylko sa przeróżne tygrysio pregowane , rudy solid , rudy klasycznie pregowany itd , itd[/QUOTE] Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :) Quote
Buszki Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 Ja miałam kotkę egzotyczną szylkretową motylo pręgowaną ;). Quote
Cienka Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 Jakaś masakra z tymi kolorami:crazyeye: Quote
M&S Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 [quote name='deer_1987']Oj czego to ja sie dowiaduje tutaj ze sa jakies numerki? :D[/QUOTE] A są;) [quote name='dOgLoV']sama byłam zaskoczona ale Ibri ma d23 czyli ruda tygrysio pregowana :loveu:[/QUOTE] No taki ma kolorek:p [quote name='deer_1987']a kto decyduje o tych kolorach?[/QUOTE] [quote name='dOgLoV']to sa kolory naturalne z jakimi sie rodza tylko sa przeróżne tygrysio pregowane , rudy solid , rudy klasycznie pregowany itd , itd[/QUOTE] O kolorach decyduje hodowca, no prawie, kolorami naturalnymi u kotów ras tzw. naturalnych są czarne zpręgowaniem lub cętkowaniem. Pozostałe kolory powstały dzięki działalności hodowlanej. Dobierając rodziców o określonych kolorach można przewidzieć jakie umaszczenie będzie miało potomstwo. Kocia genetyka jest dość skomplikowana, są kolory dominujące i recesywne. Trzeba przeglądać rodowody wiele pokoleń wstecz i już:evil_lol: Są koty w różnych kolorystycznych odmianach np, kremowo srebrzysty, srebrzysto czarny, z pręgowaniem lub bez. Są też barwy jednolite np. czarny, niebieski i inne. [quote name='deer_1987']Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :)[/QUOTE] Tak kocie związki. [quote name='Buszki']Ja miałam kotkę egzotyczną szylkretową motylo pręgowaną ;).[/QUOTE] Czyli klasycznie pręgowaną, polega to na tym, że pręgi po odpowiednim ułożeniu kota przypominają kształt skrzydła motyla... [quote name='Cienka']Jakaś masakra z tymi kolorami:crazyeye:[/QUOTE] Jak troszę liźnie się tematu, to nie jest takie straszne;) Quote
taxelina Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 a te kolory to sa dla rodowodowych kotow czy dla wszystkich? znaczy jak kupie kotka na kolana bez papierka ale ma taki i taki kolor to moge mowic ze ma kolor o numerze? Quote
M&S Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 [quote name='deer_1987']a te kolory to sa dla rodowodowych kotow czy dla wszystkich? znaczy jak kupie kotka na kolana bez papierka ale ma taki i taki kolor to moge mowic ze ma kolor o numerze?[/QUOTE] Chyba nie masz zamiaru kupować kota z pseudo.....?!!!! Oznaczenia kolorów są w rodowodach, a koty domowe-dachowce numerów nie mają. Nasz Kitka była czrno-biała, a Zuzia jest biała w szylkretowe łaty. Quote
taxelina Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 Ja to nie mam w ogole zamiaru kota miec, ja psiara :diabloti: Ale pytalam z ciekawosci jak to wyglada :) Quote
sunshine Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 Czego to już ludzie sobie nie wymyślą:P Moja ulubiona rasa kota : [IMG]http://www.racasgatos.com/wp-content/uploads/racasgatos/devonrex3.jpg[/IMG] Devon rex :D No i z czystej lojalności syberian....:evil_lol: Quote
M&S Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 [quote name='deer_1987']Ja to nie mam w ogole zamiaru kota miec, ja psiara :diabloti: Ale pytalam z ciekawosci jak to wyglada :)[/QUOTE] Jak widzisz na naszym przykładzie, jedno drugiego nie wyklucza, a koty z psami świetnie się dogadują:lol::lol: [quote name='sunshine']Czego to już ludzie sobie nie wymyślą:P Moja ulubiona rasa kota : [IMG]http://www.racasgatos.com/wp-content/uploads/racasgatos/devonrex3.jpg[/IMG] Devon rex :D No i z czystej lojalności syberian....:evil_lol:[/QUOTE] Ja za rexami nie przepadam, to typowy ludziki twór, jeszcze te włochate to ok., ale nagie cornisze, peterbaldy......:roll:w moim odczuciu to nieporozumienie. Bardzo dziękuję za lojalność;):evil_lol: Quote
sunshine Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 mi się ten ich wytrzeszcz oczu podoba hyhyhy sa uroczo paskudne:D Quote
taxelina Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 [quote name='M&S']Jak widzisz na naszym przykładzie, jedno drugiego nie wyklucza, a koty z psami świetnie się dogadują:lol::lol: [/QUOTE] Nie wiem jak to byloby z kotem w domu ale wszystkie koty na dworzu trzeba pogonic uwaza sherry.... :roll: Quote
M&S Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 [quote name='sunshine']mi się ten ich wytrzeszcz oczu podoba hyhyhy sa uroczo paskudne:D[/QUOTE] One mają mały wytrzeszcz w porównaniu z innymi.....i trochę futra. Quote
M&S Posted December 21, 2011 Author Posted December 21, 2011 [quote name='deer_1987']Nie wiem jak to byloby z kotem w domu ale wszystkie koty na dworzu trzeba pogonic uwaza sherry.... :roll:[/QUOTE] Bo to są obce koty, nasz Kita przyszła jak Topaz-jamnior miał 3 lata i bardzo się kochały, do tego stopnia, ze jak Topaz odszedł, to Kita przestała rozmawiać, a była baardzo dużo mówiązym kotem. Gdzieś na początku galerii powinny być ich zdjęcia... Quote
taxelina Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 [quote name='M&S']Bo to są obce koty, nasz Kita przyszła jak Topaz-jamnior miał 3 lata i bardzo się kochały, do tego stopnia, ze jak Topaz odszedł, to Kita przestała rozmawiać, a była baardzo dużo mówiązym kotem. Gdzieś na początku galerii powinny być ich zdjęcia...[/QUOTE] Calkiem mozliwe, obce kroliki/zajace tez sa fajne :diabloti: a ten domowy to jej najwiekszy przyjaciel :loveu: chociaz proba zapoznania z kotem znajomej, to u niej mialy byc nasze psy na czas naszego urlopu wyszla tak sobie. to znaczy sherry by sie chciala bawic po swojemu z kotem a kot tego nie rozumie i stad problemy byly... to zaraz zerkne :loveu: EDYCJA [url]http://www.dogomania.pl/threads/127077-Szpice-Wilcze-z-Marysina?p=11596185&viewfull=1#post11596185[/url] Quote
Asiaczek Posted December 21, 2011 Posted December 21, 2011 [quote name='deer_1987']Tak ale ktos zadecydowal ze ten nr to taki kolor a inny kolor to inny numer? :)[/QUOTE] To jest odgórna klasyfikacja umaszczeń u kotów. MOżesz sobie ciut poczytać choćby pod ponizszym linkiem: [url]http://nordhouse.net.pl/kodowanie-kolorow-ems[/url] [quote name='Cienka']Jakaś masakra z tymi kolorami:crazyeye:[/QUOTE] Dlaczego? Przeciez to normalne, że kolor trzeba (do dalszego się nim posługiwania) jakoś okreslić. Przeciez u basków tez sa geny, które sa opisane literkami... [quote name='deer_1987']a te kolory to sa dla rodowodowych kotow czy dla wszystkich? znaczy jak kupie kotka na kolana bez papierka ale ma taki i taki kolor to moge mowic ze ma kolor o numerze?[/QUOTE] Umaszczenia kotów rodowodowych bardzo często maja swoje odzwierciedlenie u kotów rasy tzw. europejskiej:) Pzdr. Quote
Recommended Posts