feeria Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Właśnie się dowiedziałam o zmiane sędziego w Głogowie, będzie moją rasę sędziował Pan Aleksander Skrzyński. Czy ktoś może powiedzieć mi coś o tym Panu? Na co zwraca uwagę w szczególności. Z tego co sie orientuje to specjalista od ras myśliwskich? Czego może wymagać od czarnego teriera? :-) Quote
Talagia Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Czy specjalista to ciezko powiedziec... Bylismy 2 razy u tego sedziego i oba nasze opisy brzmia "pies w kondycji wystawowej" :evil_lol: Quote
feeria Posted December 26, 2008 Author Posted December 26, 2008 [quote name='Talagia']Czy specjalista to ciezko powiedziec... Bylismy 2 razy u tego sedziego i oba nasze opisy brzmia "pies w kondycji wystawowej" :evil_lol:[/quote] No to postaram sie, zeby moj pies byl w kondycji wystawowej. Pamietasz moze na cp zwraca uwage- ruch czy statyka, budowa itp.? Quote
fistaszek1985 Posted June 8, 2009 Posted June 8, 2009 podnoszę ;) może ktoś napisać coś więcej? :) Quote
Judit Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 [quote name='fistaszek1985']podnoszę ;) może ktoś napisać coś więcej? :)[/quote] biegane dwa kółka a sędzia ledwo okiem rzucił na sekundę na psa. postawa wyśmienita u psa a sędzia jakiś skrzywiony, rozwalony na fotelu jak na tronie... (jakby to sędziowanie katorgą jakąś było) sprawdzanie zębów równoznaczne ze sprawdzaniem migdałków. I mimo iż w innej sędziowanej rasie we wzorcu jest zmianka tylko o zgryzie nożycowym, to za brak zęba wywala bardzo brzydko z ringu. Niemiły pan. Mimo bob nigdy więcej u tego pana się nie pojawimy :cool1: Quote
shangri_la Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 nas sedziowal 2 razy i obydwa razy byl mily i kulturalny. caly czas obserwowal psa, ras sam srawdzal zeby ( bez migdalkow :evil_lol:) a raz kazal pokazac, obmacal suke dosyc dokladnie. ja bylam zadowolona z oceny i z zachowania sedziego pozdrowienia Quote
feeria Posted June 11, 2009 Author Posted June 11, 2009 Byłam przez niego sędziowana. Bardzo pomocny sędzia jeśli na wystawie jest się pierwszy raz- koleżanka miała swój debiut jako handler i sędzia był bardzo miły. Ogląda psy, dość dokładnie maca, patrzy na ruch, ale raczej anatomia liczy się u niego bardziej, w zęby zagląda dość dokładnie, jeśli ktoś je sam źle pokaże to radzi sobie sam. Niestety, wadą dyskwalifikującą u tego sędziego :-) jest fakt, że wszystkie psy mierzy miarą psów myśliwskich. Nie dotarł do niego fakt, że niektórym rasom np. klatka piersiowa ma się kończyć na równi z łokciem i że nie każdy terier ma mieć włos twardy jak szczotka ryżowa. Według mnie jeśli ma się sędziować daną rasę, a nie jest się w niej "mocnym" wypadałoby odświeżyć sobie w pamięci jej wzorzec :-) Tłumaczy swoje werdykty widowni co jest dla niego na plus. Niestety odnoszę wrażenie, że jego zaangażowanie w sędziowanie jest wprost proporcjonalne do tego jak ważna dla niego osoba go ogląda ;-) (kiedy do ringu podeszła jego "żona" sędzia odstawił prawdziwe show, niekoniecznie z korzyścią dla psów ocenianych...) Ja wygrałam u neigo, ale to był pierwszy i ostatni raz. Quote
fistaszek1985 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 dzięki :) wiem mniej więcej czego się spodziewać :) shangri_la - cóż to za gończak? jesteś na zielonym? :p Quote
Kaya Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Ja jeszcze dorzuce, że to bardzo otwarty, miły i wesoły pan, to z moich spostrzeżeń na temat jego osoby, opis mieliśmy nie za długi i nie za krótki wsam raz, wszystko w nim było zawarte, ale o wyborach nie powiem zbyt dużo bo byłam w baby w stawce 1. :) Quote
Adamant Posted June 29, 2010 Posted June 29, 2010 Miły i sympatyczny ale mojego psa wzrost ocenił na oko (a ja tego nie lubię) 3 w stawce psy o podobnym wzroście a mój wyleciał z bdb. Podziękowałam za ocenę i opis czym bardzo zdziwiłam. Pies ma ch kilku krajów a pojechaliśmy tylko się pokazać. Ale potwierdzam, że miły i sympatyczny i ma podejście do psów i wystawców :-) My napewno będziemy do niego jeździć mimo tej bdb u jednego z psów ;-) Quote
MajaMM Posted November 13, 2013 Posted November 13, 2013 Niestety według mnie Sędzia ocenia bardzo pobieżnie tak na "odwal się", ciągle zerka na zegarek, trzyma bardzo dystans i nie jest zbyt miły i skory pomóc jak jest problem z psem na ringu, a jak się uweźmie na konkretnego hodowcę to choćby nie wiem z jakim psem wyszedł, to i tak oceni go źle. Mam wrażenie, że "robi łaskę" oceniając psy. Quote
zmora0 Posted January 28, 2014 Posted January 28, 2014 Aż się boję, jadę do niego na Bydgoszcz. Quote
Recommended Posts