agasc Posted May 11, 2009 Posted May 11, 2009 Truska34 napisała: Sprawę zgłosiłam na policję (też jakiś m-c temu), a o szczegółach nie muszę forum informować. Dla mnie wygraną są odzyskane pieniądze i nie muszę się nikomu ze sposobu ich odzyskania tłumaczyć. Truska34 to nie jest forum dzieci z piaskownicy. Tu ludzie potrafią logicznie myśleć ,i z racji własnych profesji mają wiedzę:cool3: Ale co tam...pomarzyć zawsze można:diabloti: Quote
g@l@xy Posted May 11, 2009 Posted May 11, 2009 Kupienie yorka bez papierów to bardzo duże ryzyko Szkoda że Polak mądry po szkodzie - masz nauczkę ale kto tu jej nie miał niech pierwszy rzuci kamień... Kochaj to stworzonko, poprostu, bo nic nie zwojujesz - wsparłaś pseudohodowlę i właśnie przez takie wspieranie one istnieją. Rodowód to papier potwierdzający pochodzenie psa czyli jego prosto mówiąc rasowość, nie jest gwarancją na zdrowie czy urodę - ale wiesz przynajmniej że wyrośnie to za co zapłaciłaś. Quote
syla929 Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 moja ma 2 miesiace i 20cm w klebie, 1,5kg.. tez jest duza. ma papierki itp.. Quote
vikiii Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 [quote name='syla929']moja ma 2 miesiace i 20cm w klebie, 1,5kg.. tez jest duza. ma papierki itp..[/quote] Jak ma "papierki" to możesz sprawdzić jacy byli rodzice, dziadkowie, pradziadkowie itd Jak to sprawdzisz będziesz miała górną i dolną granicę wzrostu-wagi. Yorkasy rosną różnie - jedne wolniutko, ale długo (nawet do roku), inne intensywnie, ale krótko (do 6-7 mies). Quote
syla929 Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 tak, mam metryczke, ale nie wyrobilam jeszcze rodowodu. Zanim bym go dostala, to sunia mialaby 5 miesiecy:p wiec, wyrobie przed wystawami. w sumie wiecej niz 3 kg nie powinna wazyc.. ojciec ponad 2, matka neicałe 3.. ale bardzo cieszyłabym sie, gdyby miala 3,5:loveu: Quote
tigrunia Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 [quote name='syla929']tak, mam metryczke, ale nie wyrobilam jeszcze rodowodu. Zanim bym go dostala, to sunia mialaby 5 miesiecy:p wiec, wyrobie przed wystawami. w sumie wiecej niz 3 kg nie powinna wazyc.. ojciec ponad 2, matka neicałe 3.. ale bardzo cieszyłabym sie, gdyby miala 3,5:loveu:[/quote] 3,5 to max jeśli chodzi o wystawy :cool1: Co do rodowodu to radzę się spieszyć bo ja czekałam ponad 4 m-ce :cool1: Bez rodowodu można iść jeszcze w młodzieży ale i tak pewnie będziesz musiała zarejestrować jeszcze w tym roku więc składkę zapłacić trzeba :eviltong: No chyba, ze nie planujesz tak szybko wystaw ;) Quote
vikiii Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 [quote name='syla929']tak, mam metryczke, ale nie wyrobilam jeszcze rodowodu. Zanim bym go dostala, to sunia mialaby 5 miesiecy:p wiec, wyrobie przed wystawami. w sumie wiecej niz 3 kg nie powinna wazyc.. ojciec ponad 2, matka neicałe 3.. ale bardzo cieszyłabym sie, gdyby miala 3,5:loveu:[/quote] Też mi się wydaje, że Twoja mała będzie ważyć coś ok 3kg. Możesz jeszcze zapytać hodowce czy miał już szczeniaki z tego skojarzenia - jeśli już po tych rodzicach są dorosłe maluchy wtedy będziesz wiedziała mniej więcej jak duże rosną. A co rodowodu - najpierw musisz się zarejestrować i opłacić składkę członkowską w ZK (z tego co pamiętam składka jest stała- całoroczna i nawet jak zarejestrujesz się we wrześniu to i tak zapłacisz za cały 2009 rok.) Za rodowód też płacisz - po prostu występujesz z wnioskiem o wydanie rodowodu i czekasz na papierek. Quote
syla929 Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 Tak, wiem, oplata roczna 50 zł chyba, rodowod 30. dobrze że mi mówicie, to pójdę szybciej wyrobić. a Wy wystawiacie swoje pieski? jeżeli tak, to w przyszłosci, moglabym sie od was wiele dowiedziec;) i dreczyc Was pytaniami :evil_lol: :) a tak po za tym, ile rosną włoski, żeby mogły być odpowiednio długie do wystaw? Quote
tigrunia Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 [quote name='syla929']Tak, wiem, oplata roczna 50 zł chyba, rodowod 30. dobrze że mi mówicie, to pójdę szybciej wyrobić. a Wy wystawiacie swoje pieski? jeżeli tak, to w przyszłosci, moglabym sie od was wiele dowiedziec;) i dreczyc Was pytaniami :evil_lol: :) a tak po za tym, ile rosną włoski, żeby mogły być odpowiednio długie do wystaw?[/quote] No no to wcale tak kolorowo nie wygląda :evil_lol: Legitymacja członkowska 4 zł, wpisowe 20 zł, składka roczna (u mnie w Bydgoszczy przynajmniej) 60 zł, rodowód 36 zł, rejestracja psa 15 zł :eviltong: Ja wystawiam swoje pieski ;) Na włoski nie ma reguły .. zawsze są odpowiednio długie ;) Ja wystawiam psyod szczeniaka (6 m-c:razz:) Quote
vikiii Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 Ja nie pamiętam jakie były kwoty opłat w moim ZK.:roll: Tak jak mówi [B]tigrunia[/B] - psiaka najlepiej przyzwyczajać do wystaw od szczeniaczka. Quote
Recommended Posts