Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

wciąż zachwalacie swoich hodowców więc skoro są tacy super to dlaczego nikt nie jest w stanie dać namiary na dobrą hodowlę shih tzu.
Powoli zaczynam mieć wątpliwości czy dobre hodowle istnieją
pozdrawiam

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='mortiza']wciąż zachwalacie swoich hodowców więc skoro są tacy super to dlaczego nikt nie jest w stanie dać namiary na dobrą hodowlę shih tzu.
pozdrawiam[/quote] Podaję kilka adresów stron hodowli shih-tzu. Zaznaczam że nie wstawiałem na zasadzie rankingu, tylko tak jak miałem ochotę :)
Mortiza jeżeli masz jakieś wątpliwości dotyczące naszych hodowców to może rozejrzyj się za zagranicznymi hodowlami???

Hodowla AD ACTE [URL="http://www.geocities.com/acteshihtzu/"]www.geocities.com/acteshihtzu/[/URL]
Hodowla SOLARIS AVIS [URL="http://www.solarisavis.com/indexx.htm"]www.solarisavis.com/indexx.htm[/URL]
Hodowla ASTARTE GOLD - [URL="http://www.adtartegold.prv.pl"]www.astartegold.prv.pl[/URL]
Hodowla MERLOT - [URL="http://www.fiona.cba.pl"]www.fiona.cba.pl[/URL]
Hodowla PUMILO - [url]http://psy.aplus.pl[/url]
Hodowla HIPEASTRUM - [url]www.carmello.prv.pl[/url]

Jest jeszcze wiele innych hodowli, ale nie mam czasu na podanie wszystkich stron. Proponuję wpisać w wyszukiwarkę rasę, której szukasz i wyskoczą Ci hodowle. Życze powodzenia i cierpliwości w poszukiwaniu.

Posted

Dziękuję.To będzie mój pierwszy pies z rodowodem więc chciałabym żeby hodowla była dobra.Myślę że nie uraziłam nikogo pisząc że mam wątpliwości co do dobrych hodowli jeśli tak to przepraszam.

Posted

Jest również sporo hodowli, które nie mają stron i ciężko komuś doradzić która lepsza a która gorsza. Wszystko zależy od tego, co chce się znaleźć.....
Jeszcze chciałam dodać, że w drugą stronę również działa weryfikacja ;-)

Posted

[quote name='mortiza']Dziękuję.To będzie mój pierwszy pies z rodowodem więc chciałabym żeby hodowla była dobra.Myślę że nie uraziłam nikogo pisząc że mam wątpliwości co do dobrych hodowli jeśli tak to przepraszam.[/QUOTE]

Nie powinnas nmikogo oskarzac. Wystarczy pojechac na wystawe i zobaczyc shihtzakowy ring. Wtedy sie dowiesz,czy dobrzy hodowcy istnieja. Znasz psa o imieniu Magnat??!! Znasz Tytusa? Hoshiego??!! To psy interchampiony, championy wielu panstw... Czy to swiadczy o tym,ze w Polsce nie ma dobrych hodowli? Czy te psy bez ich hodowcow bylyby takie piekne?Same by tak o siebie zadbnaly??! Nie sadze..

Posted

Prosze mi wybaczyc moja frustracje.. Ale to nie pierwsze oskarzenia polskich hodowcow,wiec chyba mam praco sie poirytowac...

Posted

[quote name='pumilo']Shih tzu wietrzne ;)

[IMG]http://img468.imageshack.us/img468/978/kokazzij2.jpg[/IMG][/quote]Pumilka fotka "porywająca'' ;) i słodka:loveu:

Posted

[quote name=':)']Nie powinnas nmikogo oskarzac. Wystarczy pojechac na wystawe i zobaczyc shihtzakowy ring. Wtedy sie dowiesz,czy dobrzy hodowcy istnieja. Znasz psa o imieniu Magnat??!! Znasz Tytusa? Hoshiego??!! To psy interchampiony, championy wielu panstw... Czy to swiadczy o tym,ze w Polsce nie ma dobrych hodowli? Czy te psy bez ich hodowcow bylyby takie piekne?Same by tak o siebie zadbnaly??! Nie sadze..[/quote]
po pierwsze nikogo nie oskarzam. A jeśli chodzi o psy[interchampiony]niestety nawet o nich nie słyszałam.Pisałam wcześniej że to będzie mój pierwszy pies rodowodowy i szukam dobrej hodowli[gdzie dbają nie tylko o wygląd psa ale i o zdrowie]Na wystawy jeździłam i u jednego hodowcy którego poznałam na wystawie kupiłam sunie.Pies był przeziębiony,wystraszony i miał przepuklinę.Więc proszę się nie obrażać tylko mnie zrozumieć.

Posted

[quote name='mortiza']wciąż zachwalacie swoich hodowców więc skoro są tacy super to dlaczego nikt nie jest w stanie dać namiary na dobrą hodowlę shih tzu.
pozdrawiam[/quote]

Mortizia jeśli chcesz pisz do mnie na priv chętnie odpowiem na Twoje pytania.
Dobrych hodowli i hodowców jest sporo.Podawanie na forum adresów do konkretnych hodwli może być odbierane jako reklama dlatego raczej nikt Ci nie poda tu swoich namiarów(chyba,że na priva).Każdy z nas ma swoje upodobania i preferencje odnośnie typów,rodowodów jak i osobistych sympatii.Poza tym Twój gust może być inny niż nasz .
A teraz mały kubełek "zimnej wody":evil_lol:.
Nie możesz wymagać od nas,że podamy Ci pieknego psa "na talerzu" musisz zadać sobie trochę trudu.Nawiązać kontakty z hodowcami,dowiedzieć się czegoś o interesującej Cię rasie i jej historii,kup książki. Masz w domu shih bez papierów potrenuj na nim czesanie,ustawianie pomyśl czy to Ci się podoba.(ZOBACZ ZDJĘCIE,KTÓRE WKLEIŁA PUMILO TO SIĘ SAMO NIE ZROBIŁO!!!)Zastanów się czy masz możliwości aby zarywać weekendy i jechać kilkaset kilometrów na wystawę z kupą klamotów.Bo rasy długowłose wymagają sprzętu(namiot,stolik,krzesełka,klatka nie wspominając o kuferku z kosmetykami i szczotkami).A takich wystaw w roku zaliczamy po kilkanaście,a często i więcej.
Poza tym dla dobrego hodowcy Twoja chęć kupienia psa na wystawy to wybacz brutalność niewiele.To [B]Ty musisz udowodnić,że jesteś godna takiego psa!!![/B]Samo kupienie pięknego szczenięcia to nie jest sztuka-[B]sztuką jest jego wypielęgnowanie i przygotowanie do wystaw.[/B]A to jest stała SYSTEMATYCZNA PRACA.
Niestety niejeden piękny pies trafił do ludzi,którym wydaje się,że zapłacili za wystawowe szczenię i będą mieli championa i na tym koniec.A potem hodowcę trafia szlag gdy widzi na wystawach psiaka bez włosa,a nabywca nie bardzo chce przyjąć do wiadomości,że wina jest po jego stronie,a nie hodowli.Dlatego tak często pomimo tego,że rozum nakazuje coś innego hodowcy zostawiają sobie najpiękniejsze szczenięta.Po prostu chodzi nam o to żeby do hodowli wchodziły te na prawdę piękne-no i oczywiście chęć pokazania się na wystawach i pochwalenie się rezultatami Naszej pracy.

Poza tym żeby kupić dobre szczenię trzeba często czekać aż się urodzi.A także wyprawić się na drugi koniec Polski.
Dobre szczenię to nie przysłowiowa pietruszka,którą można kupic na straganie za rogiem.
Szczenię wystawowe to wypadkowa ciężkiej pracy,przemyślanych kryć(często wiążących się z wyjazdami za granicę) i odrobiny szczęścia.Poza tym w dobrych hodowlach nie ma wbrew potocznej opinii często miotów.Suki często rodzą w swoim życiu 3-4 mioty.Szczeniątka są bardzo często zamawiane zanim się urodzą.

To miłe,że myślisz o piesku na wystawy ale wystawa to nie tylko miłe każdemu wygrywanie ale i ciężka praca.Czasem rozczarowanie bo pojechało się ileś tam kilometrów i przegrało.
Jeśli faktycznie masz zapał,zacięcie do systematycznej pracy przy psie i z nim to pewnie gdzieś za jakiś czas spotkamy się na ringu :lol: .
Pozdrawiam

Posted

[quote name='mortiza']po pierwsze nikogo nie oskarzam. A jeśli chodzi o psy[interchampiony]niestety nawet o nich nie słyszałam.Pisałam wcześniej że to będzie mój pierwszy pies rodowodowy i szukam dobrej hodowli[gdzie dbają nie tylko o wygląd psa ale i o zdrowie]Na wystawy jeździłam i u jednego hodowcy którego poznałam na wystawie kupiłam sunie.Pies był przeziębiony,wystraszony i miał przepuklinę.Więc proszę się nie obrażać tylko mnie zrozumieć.[/quote]

Dziewczyno nie przejmuj się Agnieszkę poniosło i trochę się zagalopowała,Zapomniała,że jesteś laikiem.Pewnie nie czytałaś całego tematu a szkoda bo zobaczyłabyś zdjęcia pięknych psów.A i byłoby warto jeśli faktycznie chcesz kupić psiaka na wystawy.
Jakiś czas temu przetoczyła się ostra dyskusja z pewną Panią,która odsądziła od czci nasze umiejętności w przygotowywaniu "szickowego"wlosa do wystaw.Stąd taka trochę "nerwowa"reakcja;) .

Swojego psiaka kupiłaś u rozmnażacza bo żaden hodowca nie sprzedaje na wystawach,a właściwie pod bramą:mad: i na dokładkę jak piszesz chorego psa :angryy: .Przepuklina to przypadłośc tej rasy tak powszechna,że nikt już tego nie traktuje jako wadę.Jeśli przepuklinka jest duża to idzie się do weta,robi zabieg i tyle.
W DOBRYCH HODOWLACH DBA SIĘ NIE TYLKO O URODĘ ALE I O ŻDROWIE!!!!
Jako przykład podam Ci mojego psa.który w wieku 12-tu lat zaliczył swoją ostatnią wystawę.A bywają pokazywane na wystawach psy nawet 15-letnie.Poczytaj co pisze Sławek,który wystawia ponad 8-letnią sukę.Czy psy słabego zdrowia i bez kondycji są w stanie pięknie się pokazywać?Raczej nie zwłaszcza te w weteranach,prawda?
Najwyrażniej patrzysz przez pryzmat tego co ludziska potrafią wymyślać na nasz temat byle sobie zapewnić zbyt na biedne psiaczki,które zostały sprowadzone na świat bo ktoś sobie wydumał,że na psiej d...e można zarobić.W hodowlach to norma,że są stare psy(kilkunastoletnie)u rozmnażacza nie ma "emerytów".Są tylko te,które rodzą.
MY NIE ZARABIAMY - MY DOKŁADAMY!!!
MY NIE ROZMNAŻAMY - MY HODUJEMY!!!
Pozdrawiam

Posted

W Rzeszowie na wystawie pokazała się sunia CHERRY Modny Drobiazg. W poniedziałek po wystawie kończyła 14 lat. Wyglądała super i dostała ogromne brawa. Nie mam niestety żadnej fotki i bardzo żałuję. Suńka wcale nie wyglądała jak staruszka, raczej jak dama.

Posted

Mortiza kochana rada dla ciebie na początek;) .pieska nie kupuje się na wystawie tylko w domu u hodowcy:cool3: Wtedy mozesz zobaczyć w jakich warunkach pieski mieszkaja(czy trzymany w mieszkaniu a nie w piwnicy naprzykłag,czy są szczeniaczki czyste,mamusie:lol: ).Jeżeli chcesz na wystawy to niestety musisz poobserwowac pieski:cool3: po jakich rodzicach,ich budowe,ruch i wtedy podejmowac decyzje:cool3:

Posted

Mortiza tu na forum niestety zadawane byli takie pytania o hodowle nie w celach bo ktoś szuka dobrej hodowli tylko aby zareklamowac danna hodowle.Więc się nie dziw że jest cisza:roll: a poza tym regulamin forum:cool3:

Posted

[quote name='pumilo']W Rzeszowie na wystawie pokazała się sunia CHERRY Modny Drobiazg. W poniedziałek po wystawie kończyła 14 lat. Wyglądała super i dostała ogromne brawa. Nie mam niestety żadnej fotki i bardzo żałuję. Suńka wcale nie wyglądała jak staruszka, raczej jak dama.[/quote]Pumilka a szkoda że nie masz fotek:placz: Chetnie bym zobaczyłam:razz:

Posted

[quote name='mortiza']po pierwsze nikogo nie oskarzam. A jeśli chodzi o psy[interchampiony]niestety nawet o nich nie słyszałam.Pisałam wcześniej że to będzie mój pierwszy pies rodowodowy i szukam dobrej hodowli[gdzie dbają nie tylko o wygląd psa ale i o zdrowie]Na wystawy jeździłam i u jednego hodowcy którego poznałam na wystawie kupiłam sunie.Pies był przeziębiony,wystraszony i miał przepuklinę.Więc proszę się nie obrażać tylko mnie zrozumieć.[/QUOTE]

Ok,wybacz,ponioslo mnie... Ale wystarczy wpisac w goglach "shih tzu" i otworzy Ci sie mnostwo polskich hodowli :)
Juz sie nie bede irytowac,przeszlo mi. Wybacz moje frustracje-juz jestem grzeczna :)

Posted

[quote name='dianthus']Dziewczyno nie przejmuj się Agnieszkę poniosło i trochę się zagalopowała,Zapomniała,że jesteś laikiem.Pewnie nie czytałaś całego tematu a szkoda bo zobaczyłabyś zdjęcia pięknych psów.A i byłoby warto jeśli faktycznie chcesz kupić psiaka na wystawy.
Jakiś czas temu przetoczyła się ostra dyskusja z pewną Panią,która odsądziła od czci nasze umiejętności w przygotowywaniu "szickowego"wlosa do wystaw.Stąd taka trochę "nerwowa"reakcja;) .
[/QUOTE]

Pani Iwono, dziekuje za usprawiedliwienie ;)

[quote name='dianthus']Swojego psiaka kupiłaś u rozmnażacza bo żaden hodowca nie sprzedaje na wystawach,a właściwie pod bramą:mad: i na dokładkę jak piszesz chorego psa :angryy: .Przepuklina to przypadłośc tej rasy tak powszechna,że nikt już tego nie traktuje jako wadę.Jeśli przepuklinka jest duża to idzie się do weta,robi zabieg i tyle.
W DOBRYCH HODOWLACH DBA SIĘ NIE TYLKO O URODĘ ALE I O ŻDROWIE!!!![/QUOTE]

Slyszalam od znajomych o wielu przypadkach kupienia szczeniaka z dobrej hodowli, ktory ma pozniej mnostwo problemow ze zdrowiem,byłzarobaczony,z bakteriami... A hodowcy tylko obwiniaja wlascicieli.. Nie chce tu rzucac nazwami hodowli,czy nazwiskami,bo to przykre,ale wiem,ze takie wypadki rowniez sie zdarzaja...

Posted

bardzo się cieszę że wyjaśniłyśmy całe nieporozumienie.Rozumiem doskonale złość ludzi którzy dbają o swoje hodowle a inni swoją głupotą psują ich dobry wizerunek.Dołożę wszelkich starań aby być w gronie dobrych hodowców.
pozdrawiam

Posted

W DOBRYCH HODOWLACH DBA SIĘ NIE TYLKO O URODĘ ALE I O ŻDROWIE!!!!
Jako przykład podam Ci mojego psa.który w wieku 12-tu lat zaliczył swoją ostatnią wystawę.A bywają pokazywane na wystawach psy nawet 15-letnie.Poczytaj co pisze Sławek,który wystawia ponad 8-letnią sukę.Czy psy słabego zdrowia i bez kondycji są w stanie pięknie się pokazywać?Raczej nie zwłaszcza te w weteranach,prawda?
Najwyrażniej patrzysz przez pryzmat tego co ludziska potrafią wymyślać na nasz temat byle sobie zapewnić zbyt na biedne psiaczki,które zostały sprowadzone na świat bo ktoś sobie wydumał,że na psiej d...e można zarobić.W hodowlach to norma,że są stare psy(kilkunastoletnie)u rozmnażacza nie ma "emerytów".Są tylko te,które rodzą.
MY NIE ZARABIAMY - MY DOKŁADAMY!!!
MY NIE ROZMNAŻAMY - MY HODUJEMY!!!
Pozdrawiam[/quote]

święte słowa Dianthus uściślę tylko że mojej Rapsodii leci już 11 rok
na dowód tego co pisze Dianthus wstwiam w miare aktualne zdjęcie

[U][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img485.imageshack.us/img485/497/gdynia200679uu5.jpg[/IMG][/URL][/U][URL="http://imageshack.us"][/URL]

Posted

[/quote]święte słowa Dianthus uściślę tylko że mojej Rapsodii leci już 11 rok
na dowód tego co pisze Dianthus wstwiam w miare aktualne zdjęcie

[U][URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img485.imageshack.us/img485/497/gdynia200679uu5.jpg[/IMG][/URL][/U][/quote]
Noo Sławku bądż gentelmenem!!!
Gentelmen nie liczy kobiecie lat :mad: :lol: .
A na powaznie życzę ci żeby jak najdłużej "dziewuszka"była w kondycji.

Posted

[quote name=':)']
Slyszalam od znajomych o wielu przypadkach kupienia szczeniaka z dobrej hodowli, ktory ma pozniej mnostwo problemow ze zdrowiem,byłzarobaczony,z bakteriami... A hodowcy tylko obwiniaja wlascicieli.. Nie chce tu rzucac nazwami hodowli,czy nazwiskami,bo to przykre,ale wiem,ze takie wypadki rowniez sie zdarzaja...[/quote]

No już pisałam,że ludziska różne rzeczy opowiadają ....
A tak szczerze Agnieszko czy ci poszkodowani słyszeli od innych,że kupili w dobrej hodowli czy sprzedający im to powiedział?
Pozdrawiam

Posted

[quote name='dianthus']No już pisałam,że ludziska różne rzeczy opowiadają ....
A tak szczerze Agnieszko czy ci poszkodowani słyszeli od innych,że kupili w dobrej hodowli czy sprzedający im to powiedział?
Pozdrawiam[/QUOTE]

Pani Iwono... pewna moja bliska znajoma kupila psa... (nie mowie tu o grupie psow ozdobnych i do towarzystwa) z hodowli,z ktorej wszystkie psy sa piekne,wygrywaja wystawy nie tylko w Polsce,ale i za granica... Hodowca,wiedzal,ze kobieta chce kupic psa rodowodowego na wystawy,ale nie zna sie na wzorcu,bo to jej pierwszy pies tej rasy. Zaufala hodowcy.. Nie dosc,ze pies nie ma zadnych szans na ringu(bo nie jest zgodny z opisem razy we wzorcu), to jeszcze maja problemy z jego zdrowiem,ktore zaczely sie chwile po tym,jak zabrala psa z hodowli.. NO KREW MNIE ZALEWA, JAK SLYSZE TAKIE HISTYORIE!! A taka dobra hodowla.. Nie chce rzucac nazwami,czy nazwiskami,bo nie chodzi tu o ublizanie komus,ale... bez przesady-pewne zasady trzeba zachowac..

Ufam,iz "nasi" hodowcy kochaja swoje psy i nie robia takich rzeczy... Mam nadzieje,ze nie pojawi sie zadna "hodowla" shihtzakow,gdzie psy beda sprzedawane w takim stanie...
Pozdrawiam.

Posted

[quote name=':)']Hodowca,wiedzal,ze kobieta chce kupic psa rodowodowego na wystawy,ale nie zna sie na wzorcu,bo to jej pierwszy pies tej rasy. Zaufala hodowcy.. Nie dosc,ze pies nie ma zadnych szans na ringu(bo nie jest zgodny z opisem razy we wzorcu), to jeszcze maja problemy z jego zdrowiem,ktore zaczely sie chwile po tym,jak zabrala psa z hodowli.. NO KREW MNIE ZALEWA, JAK SLYSZE TAKIE HISTYORIE!! A taka dobra hodowla.. Ufam,iz "nasi" hodowcy kochaja swoje psy i nie robia takich rzeczy... Mam nadzieje,ze nie pojawi sie zadna "hodowla" shihtzakow,gdzie psy beda sprzedawane w takim stanie...
Pozdrawiam.[/quote]

No cóż wszędzie są hodowcy i "hodoffcy".To,że psy są utytułowane to jeszcze nie wszystko o czym przekonała się niestety Twoja znajoma.W hodowli potrzeba czegoś jeszcze,prawda?

Lata świetlne przed shih sama się o tym przekonałam-pies nie był super wystawowy ale przynajmniej cieszył się swietnym zdrowiem.Na szczęście poznałam swietnych hodowców z prawdziwego zdarzenia i już nigdy nie nabrałam się na "gadanego"i super reklamę.
Dlatego też nie wierzę reklamie w tivi :evil_lol: .
Pozdrawiam

Posted

[quote name=':)']Pani Iwono... pewna moja bliska znajoma kupila psa... (nie mowie tu o grupie psow ozdobnych i do towarzystwa) z hodowli,z ktorej wszystkie psy sa piekne,wygrywaja wystawy nie tylko w Polsce,ale i za granica... Hodowca,wiedzal,ze kobieta chce kupic psa rodowodowego na wystawy,ale nie zna sie na wzorcu,bo to jej pierwszy pies tej rasy. Zaufala hodowcy.. Nie dosc,ze pies nie ma zadnych szans na ringu(bo nie jest zgodny z opisem razy we wzorcu), to jeszcze maja problemy z jego zdrowiem,ktore zaczely sie chwile po tym,jak zabrala psa z hodowli.. NO KREW MNIE ZALEWA, JAK SLYSZE TAKIE HISTYORIE!! A taka dobra hodowla.. Nie chce rzucac nazwami,czy nazwiskami,bo nie chodzi tu o ublizanie komus,ale... bez przesady-pewne zasady trzeba zachowac..

Ufam,iz "nasi" hodowcy kochaja swoje psy i nie robia takich rzeczy... Mam nadzieje,ze nie pojawi sie zadna "hodowla" shihtzakow,gdzie psy beda sprzedawane w takim stanie...
Pozdrawiam.[/quote]

Myślę ,że nie można tak wszystkiego generalzować .Jeśli twoja znajoma kupiła już dorosłego psa z wadami , to faktycznie hodowca zrobił ją w konia , natomiast jeśli było to kilkutygodniowe szczenie , to raczej nie miałbym zbytnich pretensji do samego hodowcy ( zakładając że w dniu sprzedaży szczenie nie miało widocznych wad), nikt , kto sprzedaje 8-10 tygodniowe szczenię nie da Ci gwarancji że to "czempion w kołysce" sam kilka razy miałem szczeniaki i wiem iż często zdaża się tak , że w momencie sprzedaży szczenie dobrze rokuje jako pies wystawowy a po kilku miesiącach wychodzą pewne wady , za które hodowca nie odpowiada (na przykład zgryz czy motoryka ) Jako przykład tego można podać hodowców którzy importują psy z innych krajów , gdzie chętniej sprowadza sie psy kilkumiesięczne (u których można już wykluczyć pewne wady powstające (ujawniające się ) w czasie rozwoju psa ), niż szczenięta .
Jeśli chodzi o stan zdrowia psa , to warto zadać sobie pytanie czy sczenie faktycznie było chore już w momencie kupna ?.
No i na koniec takie spostrzeżenie , jeśli ktoś kupuje psa rasowego z myślą o jego karierze wystawowej , powinien przynajmniej przeczytać wzorzec , żeby choć mniej więcej wiedzieć jak powinien on wyglądać ,a jak sama piszesz znajoma twoja nie zna się na wzorcu ... Kiedy ja kupowałem swojego pierwszego psa rasowego ( miałem wtedy 15 lat) za oczywisty uważałem fakt zapoznania się z wzorcem , bo zależało mi na psie typowo wystawowym .Mimo wszystkich faktów wskazujących na to , że szcznię jest bardzo poprawne , zgodne z wzorcem i nie ma widocznych wad , hodowca z góry zaznaczył , że nie daje mi gwarancji na to czy pies po okresie wzrostu będzie spełniał wszystkie warunki przedstawione we wzorcu.
Każda sytuacja jest inna i należy traktować ją indywidualnie więc nie odbieraj proszę mojego posta jako obrone ów hodowcy , bo nie znam sprawy i faktycznie mogło być tak ,że twoja znajoma została najzwyczajniej w świecie oszukana...
pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...