rokitnik Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 Co masz na myśli pisząc o pierwszym razie u fryzjera? Kąpanie czy może obcinanie włosów?
rokitnik Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 Jeżeli chesz pieska wystawiać, to mu się włosów nie obcina (tylko kosmetycznie: łapki, ogonek, niektórzy równają uszy i wąsy) Szickowi jest potrzebna regularna pielęgnacja, a nie wizyta u fryzjera raz na jakiś czas. Natomiast jeżeli chcesz miec ostrzyżonego, łatwego w pielęgnacji domownika, to wiek strzyzonego psiaka nie ma żadnego znaczenia. Pamiętaj tylko o tym, że ostrzyżony włos potrzebuje kilku, a nawet kilkunastu miesięcy by całkowicie odrosnąć.
Psiarka Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 Nie chcę go już teraz obcinać :PP Chodzi mi właśnie (jak pisał rokitnik) zabiegi pielęgnacyjne. A kiedy Wy byliście ze swoimi psiaczkami u fryzjera? Czy w ogóle jeszcze u niego nie byliście ?
orasek Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 wiek strzyzonego psiaka nie ma żadnego znaczenia,oczywiście jeżeli to nie jest 2 miesiące szczenie, zwykle hodowcy sami strzygą swoje pociechy, ale jeśli nie umiesz to idź do fryzjera, z biegiem czasu też sie nauczysz
Marcin M Posted March 30, 2006 Posted March 30, 2006 [quote name='Psiarka']Nie chcę go już teraz obcinać :PP Chodzi mi właśnie (jak pisał rokitnik) zabiegi pielęgnacyjne. A kiedy Wy byliście ze swoimi psiaczkami u fryzjera? Czy w ogóle jeszcze u niego nie byliście ?[/quote] Zabiegi pielęgnacyjne zależą od tego, jak szybko "zarośnie" Twojemu psu między opuszkami czy łapki. Ja robię to raz w miesiącu, żeby pies ładnie i estetycznie wyglądał. Pierwszą wizytę u fryzjera zaliczyliśmy ja miał około 4 miesięcy, żeby się przyzwyczajął do tych zabiegów.
rokitnik Posted March 31, 2006 Posted March 31, 2006 Jeżeli nie chcesz pieska strzyc, to najlepiej zabiegami pielęgnacyjnymi zajmuj się sama. I należy pieska zacząć czesać jak najszybciej - proponuję robić to codziennie. Nie dlatego, że tego wymaga włos pieska, ale dlatego, aby maluch się do czesania przyzwyczaił. Zrób z tego miły dla pieska rytuał, koniecznie z nagrodami, a nie będziesz miała potem problemów z czesaniem mocno już "zarośniętego" pieska. To samo dotyczy kąpieli - trzeba kąpać już mode shicki, aby potem na widok wody nie wpadały w panikę.
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 Witam wszystkich forumowiczów (szczególnie właścicieli rasy Shih Tzu) w swoim pierwszym poście :-) I od razu chciałbym się pochwalić swoim maleństwem, które za pięć dni kończy 4 miesiące i wnosi do mojej rodziny wiele, wiele radości ... Piesek wabi się Apollo (po domowemu Bolek :-) ) z hodowli Sun Of Tybet z Radomia. Jego matką jest Tasha a ojcem Magnat (którego większość z nas doskonale zna). To tyle na początek. Poniżej zamieściłem świeżutkie fotki naszego maleństwa: [IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6417/apollo14xt.jpg[/IMG] [IMG]http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg[/IMG][URL="http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg"][/URL]
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 Malutka poprawka do postu powyżej: górna fotka jest sprzed miesiąca, dolna aktualna witam karolayna :-)
karolayna Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 mam nadzieje ze będzie robił kariere :eviltong:(mam na mysli wystawy)??:evil_lol:
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 Jeśli tylko zgryz będzie miał odpowiedni, to jestem przekonany, że dorówna tatusiowi:megagrin:. Czekamy aż mu sie ząbki powyżynają
karolayna Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 ho ho ho no to ambitne plany.. mysle ze nie jeden by chciał Magnacikowi dorównać
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 [quote name='karolayna']ho ho ho no to ambitne plany.. mysle ze nie jeden by chciał Magnacikowi dorównać[/quote] Jesli tylko zapał i chęć mojej córce (bo wraz z żoną ona głównie Bolka pielęgnuje) nie minie, to będziemy walczyć. Mamy wpaniałych opiekunów i doradców (ukłon do Pana Krzysztofa P.), na których pomoc liczymy i, mam nadzieję, jakieś sukcesy nas nie ominą :eviltong: . Wiem, że ciężko będzie komukolwiek dorównać Magnatowi, ale chociaż w pewnej części .... Będziemy próbować .... :Dog_run:
karolayna Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 mam nadzieje ze bede miała przyjmnośc poznać Bolka na jakiejs wystawie :) ja debiutuje za tydzien w Nowym Dworze Mazowieckim..jeszcze nie wiem jak to zrobie bo w czwartek skrecilam kostke i mam noge w gipsie:placz: więc będe musiała znalezc kogoś kto go wystawi :evil_lol: moze mamuske namówie :lol:
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 Ja też ostatnio nabrałem chęci na wyjazd na jakąś wystawę, w celach towarzysko-poznawczo-obserwacyjnych na razie, bo Bolek jeszcze za mały. Nowy Dwór hm.... :smokin:
aldo Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 [quote name='karolayna']no no czemu nie :) wystawa juz za tydzien :)[/quote] na pewno dam znać, jak się zdecydujemy z rodziną i znajomymi
Goja Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 jak to życie płata figle zgłosiłam małą przez formulaż on-line na wystawę w Grudziądzu już 22.02 tak na wszelki wypadek żeby się nie rozmyślić i nie zrezygnować zapłaciłam wpisowe a tu małe kuku się stało okazało się że nie mają naszego zgłoszenia pomimo iż dostałam potwierdzenie wysłania a po kilku dniach potwierdzenie zgłoszenia termin zgłoszenia już minoł ciekawa jestem jak to załatwią? na szczęście coś mnie tak tkneło żeby nie wykasowywać tych potwierdzeń i odesłałam je na ich e-maila rozmawialiśmy ostatnio w pracy o rużnych przygodach w sieci i ktoś opowiadał właśnie o formulażach on-line że niezawsze jakby docierają do adresata zaniepokoiło mnie to natyle że postanowiłam zapytać się czy mają nasze zgłoszenie ale bym się wkużyła gdybym pojechała do Grudziądza a tam nici z naszego wystawienia
lonka Posted April 1, 2006 Posted April 1, 2006 [quote name='aldo']Witam wszystkich forumowiczów (szczególnie właścicieli rasy Shih Tzu) w swoim pierwszym poście :-) I od razu chciałbym się pochwalić swoim maleństwem, które za pięć dni kończy 4 miesiące i wnosi do mojej rodziny wiele, wiele radości ... Piesek wabi się Apollo (po domowemu Bolek :-) ) z hodowli Sun Of Tybet z Radomia. Jego matką jest Tasha a ojcem Magnat (którego większość z nas doskonale zna). To tyle na początek. Poniżej zamieściłem świeżutkie fotki naszego maleństwa: [IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6417/apollo14xt.jpg[/IMG] [IMG]http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg[/IMG][/quote]Witaj Aldo!!!szczegolnie mi milo ogladac kolejne dzieciaczki mojego faworyta;)Mam nadzieje ze zapał do wystaw nie zgasnie:mad:szkoda by bylo nie ogladac takie pieknosci na wystawach:cool3:chociasz nie ukrywam ze przed wami duzo pracy ale macie dobrego pomocnika(czyli hodowce).Napewno taki maluch do domu przynosi duzo radosci :multi:kazdy z nas wie cos na ten temat;)
aldo Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 [quote name='lonka']Witaj Aldo!!!szczegolnie mi milo ogladac kolejne dzieciaczki mojego faworyta;)Mam nadzieje ze zapał do wystaw nie zgasnie:mad:szkoda by bylo nie ogladac takie pieknosci na wystawach:cool3:chociasz nie ukrywam ze przed wami duzo pracy ale macie dobrego pomocnika(czyli hodowce).Napewno taki maluch do domu przynosi duzo radosci :multi:kazdy z nas wie cos na ten temat;)[/quote] Dzięki za powitanie:multi: Ja też wierzę, że zapału, cierpliwości i czasu nam wystarczy i że z pomocą naszego hodowcy osiągniemy jakieś sukcesy. Chociaż nasz Bolek jest przede wszystkim członkiem rodziny, takim do kochania i, jak to ładnie określiłaś, przynoszenia radości:iloveyou: . Cieszymy się ogromnie z faktu, iż jest on z nami i jestem przekonany, że Bolek też jest szczęśliwy u nas. I to jest dla nas najważniejsze :grins:
pumilo Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Cześć Aldo, cześć Boluś :loveu: Taaakie psisko wyrosło z takiej maleńkiej kuleczki ;)
ELSING Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 Witam po długiej nieobecności.Kochani mamy kolejny powód do dumy:wczoraj na wystawie w Berlinie Flash(wł.Sonia Grobelna)16miesięczny wygrał w klasie otwartej(sędziowała Angielka) wygrał grupę i rasę.Pobiliśmy Duńczyków Szwedów Czechów,Niemców i Anglików.Da Vinci (wł.Jola Cytulska)zająl 2 miejsce w kl.młodzieży.Tak więc super!!!
lonka Posted April 2, 2006 Posted April 2, 2006 [quote name='ELSING']Witam po długiej nieobecności.Kochani mamy kolejny powód do dumy:wczoraj na wystawie w Berlinie Flash(wł.Sonia Grobelna)16miesięczny wygrał w klasie otwartej(sędziowała Angielka) wygrał grupę i rasę.Pobiliśmy Duńczyków Szwedów Czechów,Niemców i Anglików.Da Vinci (wł.Jola Cytulska)zająl 2 miejsce w kl.młodzieży.Tak więc super!!![/quote]gratuluje!!!!rośnie mlode pokolenie;) Elsing sorki ale haotycznie to napisalas.Flasz wygrał 9 grupe?Jak mozesz to podaj stwke.jeszcze raz gratuluje udanej wystawy i wygranej!!!!
Recommended Posts