Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Jeżeli chesz pieska wystawiać, to mu się włosów nie obcina (tylko kosmetycznie: łapki, ogonek, niektórzy równają uszy i wąsy)
Szickowi jest potrzebna regularna pielęgnacja, a nie wizyta u fryzjera raz na jakiś czas. Natomiast jeżeli chcesz miec ostrzyżonego, łatwego w pielęgnacji domownika, to wiek strzyzonego psiaka nie ma żadnego znaczenia.
Pamiętaj tylko o tym, że ostrzyżony włos potrzebuje kilku, a nawet kilkunastu miesięcy by całkowicie odrosnąć.

Posted

Nie chcę go już teraz obcinać :PP Chodzi mi właśnie (jak pisał rokitnik) zabiegi pielęgnacyjne. A kiedy Wy byliście ze swoimi psiaczkami u fryzjera? Czy w ogóle jeszcze u niego nie byliście ?

Posted

wiek strzyzonego psiaka nie ma żadnego znaczenia,oczywiście jeżeli to nie jest 2 miesiące szczenie, zwykle hodowcy sami strzygą swoje pociechy, ale jeśli nie umiesz to idź do fryzjera, z biegiem czasu też sie nauczysz

Posted

[quote name='Psiarka']Nie chcę go już teraz obcinać :PP Chodzi mi właśnie (jak pisał rokitnik) zabiegi pielęgnacyjne. A kiedy Wy byliście ze swoimi psiaczkami u fryzjera? Czy w ogóle jeszcze u niego nie byliście ?[/quote]

Zabiegi pielęgnacyjne zależą od tego, jak szybko "zarośnie" Twojemu psu między opuszkami czy łapki. Ja robię to raz w miesiącu, żeby pies ładnie i estetycznie wyglądał. Pierwszą wizytę u fryzjera zaliczyliśmy ja miał około 4 miesięcy, żeby się przyzwyczajął do tych zabiegów.

Posted

Jeżeli nie chcesz pieska strzyc, to najlepiej zabiegami pielęgnacyjnymi zajmuj się sama. I należy pieska zacząć czesać jak najszybciej - proponuję robić to codziennie. Nie dlatego, że tego wymaga włos pieska, ale dlatego, aby maluch się do czesania przyzwyczaił. Zrób z tego miły dla pieska rytuał, koniecznie z nagrodami, a nie będziesz miała potem problemów z czesaniem mocno już "zarośniętego" pieska. To samo dotyczy kąpieli - trzeba kąpać już mode shicki, aby potem na widok wody nie wpadały w panikę.

Posted

Witam wszystkich forumowiczów (szczególnie właścicieli rasy Shih Tzu) w swoim pierwszym poście :-)

I od razu chciałbym się pochwalić swoim maleństwem, które za pięć dni kończy 4 miesiące i wnosi do mojej rodziny wiele, wiele radości ...
Piesek wabi się Apollo (po domowemu Bolek :-) ) z hodowli Sun Of Tybet z Radomia. Jego matką jest Tasha a ojcem Magnat (którego większość z nas doskonale zna).
To tyle na początek.
Poniżej zamieściłem świeżutkie fotki naszego maleństwa:

[IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6417/apollo14xt.jpg[/IMG]

[IMG]http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg[/IMG][URL="http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg"][/URL]

Posted

Jeśli tylko zgryz będzie miał odpowiedni, to jestem przekonany, że dorówna tatusiowi:megagrin:. Czekamy aż mu sie ząbki powyżynają

Posted

[quote name='karolayna']ho ho ho no to ambitne plany.. mysle ze nie jeden by chciał Magnacikowi dorównać[/quote]

Jesli tylko zapał i chęć mojej córce (bo wraz z żoną ona głównie Bolka pielęgnuje) nie minie, to będziemy walczyć. Mamy wpaniałych opiekunów i doradców (ukłon do Pana Krzysztofa P.), na których pomoc liczymy i, mam nadzieję, jakieś sukcesy nas nie ominą :eviltong: . Wiem, że ciężko będzie komukolwiek dorównać Magnatowi, ale chociaż w pewnej części ....
Będziemy próbować .... :Dog_run:

Posted

mam nadzieje ze bede miała przyjmnośc poznać Bolka na jakiejs wystawie :)
ja debiutuje za tydzien w Nowym Dworze Mazowieckim..jeszcze nie wiem jak to zrobie bo w czwartek skrecilam kostke i mam noge w gipsie:placz: więc będe musiała znalezc kogoś kto go wystawi :evil_lol: moze mamuske namówie :lol:

Posted

Ja też ostatnio nabrałem chęci na wyjazd na jakąś wystawę, w celach towarzysko-poznawczo-obserwacyjnych na razie, bo Bolek jeszcze za mały. Nowy Dwór hm.... :smokin:

Posted

[quote name='karolayna']no no czemu nie :) wystawa juz za tydzien :)[/quote]

na pewno dam znać, jak się zdecydujemy z rodziną i znajomymi

Posted

jak to życie płata figle
zgłosiłam małą przez formulaż on-line na wystawę w Grudziądzu już 22.02 tak na wszelki wypadek żeby się nie rozmyślić i nie zrezygnować zapłaciłam wpisowe
a tu małe kuku się stało
okazało się że nie mają naszego zgłoszenia pomimo iż dostałam potwierdzenie wysłania a po kilku dniach potwierdzenie zgłoszenia
termin zgłoszenia już minoł ciekawa jestem jak to załatwią?

na szczęście coś mnie tak tkneło żeby nie wykasowywać tych potwierdzeń i odesłałam je na ich e-maila

rozmawialiśmy ostatnio w pracy o rużnych przygodach w sieci i ktoś opowiadał właśnie o formulażach on-line że niezawsze jakby docierają do adresata
zaniepokoiło mnie to natyle że postanowiłam zapytać się czy mają nasze zgłoszenie

ale bym się wkużyła gdybym pojechała do Grudziądza a tam nici z naszego wystawienia

Posted

[quote name='aldo']Witam wszystkich forumowiczów (szczególnie właścicieli rasy Shih Tzu) w swoim pierwszym poście :-)

I od razu chciałbym się pochwalić swoim maleństwem, które za pięć dni kończy 4 miesiące i wnosi do mojej rodziny wiele, wiele radości ...
Piesek wabi się Apollo (po domowemu Bolek :-) ) z hodowli Sun Of Tybet z Radomia. Jego matką jest Tasha a ojcem Magnat (którego większość z nas doskonale zna).
To tyle na początek.
Poniżej zamieściłem świeżutkie fotki naszego maleństwa:

[IMG]http://img85.imageshack.us/img85/6417/apollo14xt.jpg[/IMG]

[IMG]http://img88.imageshack.us/img88/1964/apollo21yj.jpg[/IMG][/quote]Witaj Aldo!!!szczegolnie mi milo ogladac kolejne dzieciaczki mojego faworyta;)Mam nadzieje ze zapał do wystaw nie zgasnie:mad:szkoda by bylo nie ogladac takie pieknosci na wystawach:cool3:chociasz nie ukrywam ze przed wami duzo pracy ale macie dobrego pomocnika(czyli hodowce).Napewno taki maluch do domu przynosi duzo radosci :multi:kazdy z nas wie cos na ten temat;)

Posted

[quote name='lonka']Witaj Aldo!!!szczegolnie mi milo ogladac kolejne dzieciaczki mojego faworyta;)Mam nadzieje ze zapał do wystaw nie zgasnie:mad:szkoda by bylo nie ogladac takie pieknosci na wystawach:cool3:chociasz nie ukrywam ze przed wami duzo pracy ale macie dobrego pomocnika(czyli hodowce).Napewno taki maluch do domu przynosi duzo radosci :multi:kazdy z nas wie cos na ten temat;)[/quote]

Dzięki za powitanie:multi:
Ja też wierzę, że zapału, cierpliwości i czasu nam wystarczy i że z pomocą naszego hodowcy osiągniemy jakieś sukcesy. Chociaż nasz Bolek jest przede wszystkim członkiem rodziny, takim do kochania i, jak to ładnie określiłaś, przynoszenia radości:iloveyou: . Cieszymy się ogromnie z faktu, iż jest on z nami i jestem przekonany, że Bolek też jest szczęśliwy u nas. I to jest dla nas najważniejsze :grins:

Posted

Witam po długiej nieobecności.Kochani mamy kolejny powód do dumy:wczoraj na wystawie w Berlinie Flash(wł.Sonia Grobelna)16miesięczny wygrał w klasie otwartej(sędziowała Angielka) wygrał grupę i rasę.Pobiliśmy Duńczyków Szwedów Czechów,Niemców i Anglików.Da Vinci (wł.Jola Cytulska)zająl 2 miejsce w kl.młodzieży.Tak więc super!!!

Posted

[quote name='ELSING']Witam po długiej nieobecności.Kochani mamy kolejny powód do dumy:wczoraj na wystawie w Berlinie Flash(wł.Sonia Grobelna)16miesięczny wygrał w klasie otwartej(sędziowała Angielka) wygrał grupę i rasę.Pobiliśmy Duńczyków Szwedów Czechów,Niemców i Anglików.Da Vinci (wł.Jola Cytulska)zająl 2 miejsce w kl.młodzieży.Tak więc super!!![/quote]gratuluje!!!!rośnie mlode pokolenie;) Elsing sorki ale haotycznie to napisalas.Flasz wygrał 9 grupe?Jak mozesz to podaj stwke.jeszcze raz gratuluje udanej wystawy i wygranej!!!!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...