Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted
... zycze szczescia owej Pani Hodowczyni

:-? :roll:

A ja życzę szczęścia Opusowi /wylicytowany piesek ma 3 miesiące więc życzę też powodzenia i cierpliwości nowym właścicielom za których bardzo trzymam kciuki :smilecol:

Posted

Tufi: to wszyscy wiemy :P

Regulamin Hodowli Psów Rasowych mówi:

V.Psy. Reproduktory.

Paragraf 15 pkt 2.

Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego, ani limitu kryć.

Tyle regulamin ZK, ale ja pytałam nie o przepisy a o ,,życiową" praktykę hodowlaną 8)

Wiem napewno, że podeszły wiek reproduktora powoduje mniejsze mioty..tzn może powodować takie...a co z całą ,,resztą"?

Nawet na wystawach takie psy powyżej 8 lat traktowane są przcież jako honorowi seniorzy 8)

Posted

Znowu dogo swiruje? :evilbat: Wcielo mi post, pisze jeszcze raz:

No tak.

Przewaznie spotykam sie z tym, ze psy koncza kryc w wieku 5-6 lat, ale spotkalam sie i z 11-letnim reproduktorem, ktorego potomstwo nadal uwazano za cenne.

A tak z innej beczki: co zrobic z hodowca, ktory najpierw pokryl 8,5-letnia suke jej 12-miesiecznym synem - szczeniaki uzyskaly metryki, a teraz inna suke pokryl drugi raz w roku 10-miesiecznym importowanym psem - szczeniaki rowniez beda mialy metryki?

Posted

Witam

Niestety nie wczutyje sie tak głeboko w regulamin z paragrafami jak Bea :lol: ale kiedys dosyć solidnie przeczytałam od deski do deski. Sama mam psa wiec byłam zaintereszowana warunkami na reproduktora. Pies który skończy 15 miesięcy i zuyskał trzy oceny doskonałe o d trzech rżonych sędziów i w tym z wystawy międzynarodowej moze być reproduktorem. I teraz tu zalezy od rasy, muszą przejść na pewno przeglad hodowlany, czasami testy psychologiczne. Wyjatkiem sa sytuacje kiedy jest tzw nieplanowy miot. Wówczas gdy suka spełnia wszystkie warunku suki hodowlanej ojciec za zgoda związku jesli nie jest reproduktorem i brakuje mu np. ocen wystawowych albo testów albo przeglądu hodowlanego może je zaliczyć przed urodzeniem sie szczeniąt (lub chyba po w jakimś terminie) i wówczas miot uzyskuje metryki. Moim zdaniem niedopuszczalne sa sytuacje takie jak Ty opisujesz. No chyba że ktoś ma znajomości w związku albo jest Prezesem oddziału :evilbat:

Posted

Apropos: mam pytanie do hodowców/ widzę, że Dusioł nadal kryje/do jakiego wieku pies daje dobre/zdrowe potomstwo? W regulaminie hodowlanym jest przecież wymieniona granica 8 lat :-?

Witam!

Dusiołek miał w tym roku sporo miotów.

Jest już weteranem są po nim piękne szczeniaki ale uważam że schorowany pies nie powinien kryć.

A szczeniaczki będzie miał nawet gdy odnajdzie tęczowy most bo jego nasionka są zamrożone... :D

A zresztą po nim chyba nie było maluszków z ubytkami więc prwnie jego podeszły wiek że tak powiem w niczym nie przeszkodzi... :D

Popzdrawaim

Posted
Moim zdaniem niedopuszczalne sa sytuacje takie jak Ty opisujesz. No chyba że ktoś ma znajomości w związku albo jest Prezesem oddziału :evilbat:

No wlasnie - znajmosci, uklady...

Nie wiem, czy interweniowac w jakikolwiek sposob - piszac od razu do Zwiazku Glownego lub FCI - nie wiem, czy nie spotka mnie za to jakas "kara". Wkurza mnie to, co robi ten ktos, bo to gorzej, niz handlarz, a wszystko legalnie :evilbat:

Posted
...Dusiołek miał w tym roku sporo miotów.

Jest już weteranem są po nim piękne szczeniaki ale uważam że schorowany pies nie powinien kryć.

...

A zresztą po nim chyba nie było maluszków z ubytkami...

Cały czas kryje hmmmm...Jest weteranem i jakie będzie/jest teraz jego potomstwo...to się jeszcze okaże bo ,,kariera" dopiero przed nimi :-?

Co do ,,ubytków" to nikt Ci przecież tego nie powie jaka ilość z miotu zostaje uśpiona lub rodzi się martwa :roll:

Ja jestem taki DINO hodowca i uważam, że nadszedł czas dla młodych i zdrowych Championów 8) Nadszedł czas dla jego dzieci i czas na inną krew :P

Bo jak tak dalej pójdzie to w rasie będą same inbredy na Dusiołka z Gończaków :roll:

Tyle o Dusiole.

Teraz czas dla innych 8) Zachwycają mnie bracia Olfactus: Trop, Tercet, Tango (no i nie mogę przeboleć, że Tenor odszedł od nas tak młodo :x ). Mam pytanie: wiem, że szczęśliwie urodziły się właśnie po nim dzieci (czy to był jedyny miot po Śp Tenorku?)

Tufi: zapytaj o to co robić kogoś kto siedzi w ZK/ niech doradzi/ja też bym tego tak nie zostawiła :evil:

Posted

Witam Bea, przeskakuje z tematu na temat na forum i narazie jestem w szoku po wyżlicy co opisała nam tufi w psachw potrzebie............

O rany z tematu ogary na allegro przeszło na materialistyczne podejscie do rasy hihihi

Mam pewne wiadomosci ale nie chcę tak pisac oficjalnie Bea na forum, ktos zajrzy i beda nie przyjemności, a lubie i cenie owych ludzi......

napiszę ci na priv oka?

Posted
...Mam pewne wiadomosci ale nie chcę tak pisac oficjalnie Bea na forum...

napiszę ci na priv oka?

No i po Twoim pv poprawiłam nieco swoją wcześniejszą wypowiedż 8)

Nie miejcie mi tego za złe :P

Mam szacunek do hodowców (poszczególnych 8) ) a Dusioł był (jest) zjawiskowym psem...ale nie zmieniam swojego (subiektywnego rzecz jasna) zdania bo wg mnie dobro ogara/rasy powinno się stawiać zawsze na I miejscu i już ! 8)

Nas i tak jest tak mało...zbyt mało... :(

Posted
[no i nie mogę przeboleć, że Tenor odszedł od nas tak młodo :x ). Mam pytanie: wiem, że szczęśliwie urodziły się właśnie po nim dzieci (czy to był jedyny miot po Śp Tenorku?)

Po Tenorku była jeszcze suczka urodzona u nas - Flinta - niestety raczej nie będzie nigdzie pokazywana. Był też miot na początku tego roku w Poznaniu w hodowli "z Piastowskich Borów" - trzy suczki - dwie z nich widziałam dzisiaj na wystawie w Antonionku - w klasie szczeniąt dostały w.o.

A ogary były tylko 4 :cry: - te dwie młode sunie, Poświata i Basta.

Posted
A zresztą po nim chyba nie było maluszków z ubytkami więc prwnie jego podeszły wiek że tak powiem w niczym nie przeszkodzi... :D

Popzdrawaim

Nie ma się co oszukiwać - ogar jest rasą na tyle zinbredowaną, że nie ma możliwości, żeby przy psie, który pokryje więcej niż 2-3 razy nie pojawiły się żadne problemy :(

Mniejszy problem z entropią, która jest stosunkowo łatwa do wyleczenia, czy z brakami zębowymi, wadami zgryzu, które przeszkadzają nam, nie psu.

Ale występują też poważniejsze problemy - ropowica młodzieńcza, dysplazja, rozszczepy podniebienia, rozszczepy kręgosłupa. Tylko o tym nikt nie mówi :cry:

Posted

No i własnie o tym pisałam 8)

Wg mnie to przerażające i b.złe dla rasy, że Dusioł tyle kryje / przecież do cholery liczy się nie tylko ,,szmal" :roll:

Haniu: napisz mi proszę co to jest ropowica młodzieńcza (w jakim wieku się objawia i czy daje się wyleczyć). Jakoś mi tak skóra ścierpła jak to przeczytałam...bardzo drżę się o swoje dzieciaczki 8)

I czy uważasz, że powinno się prześwietlać Ogara pod kątem dysplazji w wieku 18 mc (pierwsze słyszę o dysplazji u Ogarów łomatko :o, zawsze mi się wydawało, że ta rasa jest wolna od tego świństwa :roll: )

Szkoda, ze tak mało krył :cry: No to chociaż pociecha jakaś, że dwie dziewczynki po Tenorku tak się ślicznie zapowiadają (cieszę się :D )

Acha, i myślę, że czas zmienić nagłówek tego tematu prawda? Chociaż cały czas rozmawiamy o dobru psa/ogara/rasy :P

Posted

Spotkałam już parę ogarów z dysplazją i to ciężką. Dlatego i Fant ( Akord ) i Tenor były prześwietlane. Oba całe szczęście z wynikiem "wolny". Teraz zamierzam prześwietlić Bastę i Gawrę - byłam już umówiona, ale zepsuł się rentgen :-? .

Posted
Spotkałam już parę ogarów z dysplazją i to ciężką...

Widzisz, dobrze, że wiem. Porozmawiam ze swoją gromadką ,,nowych posiadaczy" ( moich dzieci :baby: ) w tej sprawie. To bardzo ważna wiadomość dla (nowego) hodowcy, jakim jestem 8). Nie wolno niczego zaniedbać.

Dziwne tylko, że się o tym milczy :o

Mam moloska i o dysplazji u nich trąbi się głośno i wszyscy są na to wyczuleni; przecież to nic złego, a jak obserwuje się własnego psa bacznie pod tym kątem to tylko dobrze bo będzie prześwietlony i potem wcześniej prawidłowo leczony co odejmie mu strasznego bólu.

Polecam czekającym na moje ogórczątka (wcześniejsze bo się czeka)zamówienie: Gelacanu Plus Baby (Czeskiego ORLINGA) ale może w takiej sytuacji lepszy byłby ChrondroCan :-?

Posted

Uwaga kolejny Ogar na allegro piesek mający szansę na KW rodzice znani, urodzony 02-07-2004 cena wylicytowana jest cena sprzedazy, poza tym zainteresowanych prosze o kontakt mam zdjecia, pomózmy malemu znaleźć dom przeciez tak nie można to Ogar

Posted

:evil: Bosze...czy to się nigdy nie skończy ?!? :x

Jaka jest cena na teraz tego pieska :-? Może jak ktoś zadzwoni po moje maluszki dam mu namiary na tego nieszczęśnika, kochana. daj nam linka muszę poczytać (i napisz co wiesz o nim dokładniej).

Posted

Prosze bardzo o to szczegóły:

Mama (Nora ) pochodzi z hodowli pod Warszawą i dostałem ją w prezecie od znajomego kowala, ojcem natomiast na proźbę mojego kolegi został ogarek o imieniu Tago (zdjęć niestety nie posiadam ).

Nora nie ma niestety udokumentowanego pochodzenia (rodowodu) więc i jej szczeniaki go posiadać nie mogą.

Szczeniak urodził się 2 lipca. Zdjęcia sa niestety z przed 4 tygodni, auktualne moge mieć za 3-4 dni.

Wylicytowana cena będzie ceną obowiązującą.

Bea mam zdjęcia na e-mail, piesek jest na aukcji wiec kto da najwyższa cene kupuje. W allegro jak wpiszesz na aukcji ogar polski wyświetlą ci sie wszystkie tranzakcje z ogarami,bede miec te zdjecia jak mi Pan wyśle tzn aktualne pieska

Posted

Haniu tu w zakładce na dogo masz mój email.Ale jak odpoczniesz od szczeniat i od gonczych maluchów mam pytanko dalej z tymi testami :)

Posted

Tez załuje ale to kawał drogi, gdybyśmy nie byli w Chorzowie pewnie wybralibysmy Poznań. Puz wygrał tam rase :) bylismy juz zmeczeni tymi wystawami iciaglym jedzeniem. Do wrocławia z pewnoscia przyjedziemy bo to ostania szansa, a ptem ogara chowam w lesne knieje

:lol: