blaira Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 Hej ,czy macie jakis dokladny przepis jak uszuszyc watrobe na na przysmaki?takie zeby nie byly za twarde ,tylkko takie gumowe.Ja kupuje ostatnio gotowe takie przysmaki ,ale sa spalone na wegiel :-? jakies rady,propozyjce? Quote
Gosia_i_Luka Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 Hej :lol: Super przepis, sprawdzony i testpwany przez Lukrowe psiaki :lol: : Ciasteczka wątróbkowe 3 jaja 1/3 szklanki oleju 0.5 kg wątróbki 2 szklanki mąki ząbek czosnku Jajka i olej mieszamy+czosnek. Do tego dodajemy zmieloną wątrobę. Mąki tyle, żeby ciasto dobrze się skleiło, ale żeby nie było lejące. To wszystko na blaszkę i piec 30 min (wkładamy do nagrzanego piekarnika) w temp. 220st.Kiedy ciasto zacznie się rumienić i podpiekać, można wyjąć z pieca. Pokrojone na kawałeczki pozostawiamy do wystygnięcia.Możnaz amrażać, albo trzymać w lodówce! Quote
blaira Posted September 7, 2004 Author Posted September 7, 2004 Gosia&luka bardzo dziekuje za przepis ,pewnie kiedys powtorze jeszcze raz swoj wyczyn w tych ciastkach.ALe chodzi mi oto jak uzyszyc watrobe tak by byla gumowa zachecajaco zapachowa i zeby smakowala Quote
PATIszon Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 jak uzyszyc watrobe tak by byla gumowa zachecajaco zapachowa i zeby smakowala To ja Ci tez "pomoge" Otoz: watroba nie ma prawa smakowac, gdyz jest watroba" :lol: Quote
blaira Posted September 7, 2004 Author Posted September 7, 2004 jak uzyszyc watrobe tak by byla gumowa zachecajaco zapachowa i zeby smakowala To ja Ci tez "pomoge" Otoz: watroba nie ma prawa smakowac, gdyz jest watroba" :lol: hmm no to ...zeby zapach byl necacy :wink: Quote
kyane Posted September 7, 2004 Posted September 7, 2004 blaira, to teraz moje 3 grosze :wink: - watrobe kroisz na plastry (moga byc tez indycze watrobki) - gotujesz z dodatkiem granulowanego czosnku - po przestudzeniu kroisz na malutkie kawaleczki - suszysz w piekarniku w sredniej temperaturze (wczesniej posypawszy ewentualnie ponownie czosnkiem), az uzyskaja jednolity, ciemny kolor ot, i wszystko :D Quote
blaira Posted September 8, 2004 Author Posted September 8, 2004 takie pytanie jeszcze ,bo slyszalam ze trzeba piec w piekarniku z termoobiegem ,czy to koniecznosc? Quote
Zarazah Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Ja nie stosuję termoobiegu, choć takowy mój piec ma, a watróbka wychodzi cacy, pazury lizać :) Quote
Recommended Posts