malawaszka Posted July 24, 2005 Posted July 24, 2005 [quote name='asher'][quote][img]http://img223.imageshack.us/img223/2128/140409623wl.jpg[/img][/quote] Czy to wstęp do pocałunku z języczkiem? :oops:[/quote] :o rany ale boska fota :klacz: Quote
coztego Posted July 24, 2005 Posted July 24, 2005 [quote name='Agnes'] asher kupilam na allegro :) jest super :) i niedrogo - z przesylka wyszlo 13 zl, a czekalam chyba 3 dni na nia[/quote] jednak się zdecydowałaś na allegro... To może ja też się zdecyduję... :hmmmm: Ta którą mamy jest fajna, ale karteczki trzeba wymieniać co kilka tygodni, bo się trochę brudzą i bledną, a taką by miała już na stałe... :fadein: [quote name='Agnes']jestem taaaki piekny [/quote] Sorki, ale pod względem urody to Azie do pięt nie dorasta... 8) Quote
Agnes Posted July 24, 2005 Author Posted July 24, 2005 malawszka dziekuje ;) [quote]jednak się zdecydowałaś na allegro... To może ja też się zdecyduję... [/quote] warto - jest naprawde super, widac, ze trwala i sie nie zgubi :fadein: Moge tez smialo polecic faceta - praktycznie na drugi dzien wyslal, po 2-3 dniach dostalam (przesylka za 3 zl, zwykly list), adresowka za 9,90 zl Nie wiem czy sie jeszcze te pojawia na allegro, ale jak tak - zamawiaj ;) [quote]Sorki, ale pod względem urody to Azie do pięt nie dorasta... [/quote] no ba! to jest oczywiste 8) A tak na marginesie - nie lubie ONow ;) strasznie mi sie znudzily, jest ich multum i to chyba dlatego - tak samo labki, goldeny - bleh przesyt mam juz tych psow :-? Quote
tajdzi Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 [quote name='Agnes']...A tak na marginesie - nie lubie ONow ;) strasznie mi sie znudzily, jest ich multum i to chyba dlatego - tak samo labki, goldeny - bleh przesyt mam juz tych psow :-?[/quote] itam, ja lubię wszystkie jak leci :) a te uchale małego...no po prostu kosmos :) włochate jak u ćmy :D Aza pięknotka... szkoda, że wczoraj się nie udało :( Ale co sie odwlecze..... Quote
Agnes Posted July 25, 2005 Author Posted July 25, 2005 noo uchole ma kapitalne :D Probowalysmy z wlascicielka dojsc co z malucha wyrosnie - dlugowlosy, czy krotkowlosy - juz nie chcialam pytac o rodowod bo to raczej jasne :-? Quote
asher Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 Mnie ten maluch wygląda na długowłosego. A hodowca nie powiedział tej pani, co wyrośnie z malucha? :o Quote
tajdzi Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 asher, to pewnie maluch z tzw PSEUDOhodowli. Czyli rozmnażamy, jak podobne do czegoś rasowego to sprzedajemy drożej, jak mniej podobne to obniżamy cenę :roll: Mój kupel kupił czekoladowego labradora. Rok temu...Sunia ma jakieś 20 cm w kłębie, łepek labradora, resztę jak typowy kundelek miniaturka :roll: a kosztowała 2000 he he... [size=1]normlanie czysty [/size][size=1]biznes[/size] :evil: Quote
asher Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 [quote name='tajdzi']asher, to pewnie maluch z tzw PSEUDOhodowli.[/quote] Nie, no, ja się tego domyślam (niewłaściwego słowa użyłam nazywając tego rozmnażacza hodowcą). Ale żeby się do tego stopnia nie znac,by nie umiec przewidzieć, jaki rodzaj sierści ma mały? :o [b]Agnes[/b], jak jeszcze spotkasz tych ludzi, to powiedz, żeby zwrócili uwagę, czy małemu zdarza się leżec "na żabkę". Jeśli nie, to niech się bacznie przyglądają, jak on chodzi, bo dysplazja to straszna choroba :( [quote name='tajdzi']Mój kupel kupił czekoladowego labradora. Rok temu...Sunia ma jakieś 20 cm w kłębie, łepek labradora, resztę jak typowy kundelek miniaturka :roll: a kosztowała 2000 he he... [size=1]normlanie czysty [/size][size=1]biznes[/size] :evil:[/quote] 2 tysiące za laba bez papierów? :o :o :o To rodowodowe i to całkiem ładne są tańsze! :o Quote
coztego Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 Ja tam się na ONach nie znam, ale na krótkowłosego to on nie wygląda ;) A swoją drogą miałam sąsiada ONa, który był pośredni, na krótkowłosego- zbyt kudłaty, na długowłosego- włos za krótki. Oczywiście pies nie miał rodowodu, ale musze przyznać, że był bardzo ładny. Quote
asher Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 [quote name='coztego']A swoją drogą miałam sąsiada ONa, który był pośredni, na krótkowłosego- zbyt kudłaty, na długowłosego- włos za krótki. Oczywiście pies nie miał rodowodu, ale musze przyznać, że był bardzo ładny.[/quote] Nie ma czegos takiego, jak włos pośredni :wink: Jak jest ewidentnie za kudłaty na krótkowłosego, to jest długowłosy, choćby nawet ta sierśc zbyt długa nie była. Wyznacznikiem długiego włosa są frędzle z sierści za uszami :wink: Jak średnio kudłaty pies ma frędzle, to jest długowłosy, jak nie ma, to jest krótkowłosy :lol: ZOND - czyli stowarzyszenie zrzeszające hodowców DONków stawia jednak pewne wymogi - włos ma być dwuwarstwowy, z podszerstkiem, czyli taki bardziej puchaty. Psy bez podszerstka nie powinny być dopuszczone do hodowli. Psy z FCI w ogóle nie mogą miec długiego włosa (wada dyskwalifikująca), jak się w miocie rodzi długowłosy - a zdarza się to dośc często - to jest petem (który zazwyczaj jest droższy, niż normalny, hodowlany ON, bo teraz jest moda na długowłose :roll: ). Quote
Agnes Posted July 25, 2005 Author Posted July 25, 2005 loj...po kolei - po pierwsze nie wiem co do hodowcy - szczeniak jest bardzo ladny, bardzo ladnie zbudowany, wiec mozliwe ze papiery ma. Pani tez nie jest z tych coby kupowala od kogos kto trzyma szczeniaki w strasznych warunkach. Ona po prostu sie boi psa ze schroniska, a ma do tego powody :( Przed tym maluchem miala szczeniaka z palucha - ja wiem jakies 13-14 lat temu. Przez pol roku walczyla o jego zdrowie, niestety nie wywalczyla:( W schrosniku nie powiedzieli jej, ze panuje tam akurat nosowka - Pani nie miala pojecia ze zabrala zarazonego szczeniaka. Oczywiscie po tym jak go wziela odrazu poszla do weterynarza, ale tez nie odrazu poznal chorobe. Jak choroba byla juz zaawansowana, inny wet poznal nosowke - bylo za pozno, walczyla, ale sie nie udalo. Po tym zdarzeniu po prostu sie boi brac psa ze schroniska. Widac ze psy kocha, bardzo - po chorym maluchu miala psa wilkowatego - pamietam go juz jako staruszka, niedawno odszedl, widac bylo, jak bardzo go kochala:( Asher - taka mam nadzieje, ze Pani wie o dysplazji, tym bardziej ze juz miala owczarkowatego psa - wielki pies. Oczywiscie zapytam. Mam nadzieje, ze jak sie okazalo moja znajoma - tzn mojej mamy - kupila ONa bez papierow i jak sie zapytalam czy rodzice wolni od dysplazji to zrobila takie :o oczy - w ogole nie wiedziala co do dysplazja!! :evil: Zgroza! :-? Niestety bardzo duzo ONow ktore spotykam na ulicy, nie posiadaja papiry - nie lubie o to pytac na spacerach (chyba ze pies mi sie bardzo podoba, to pytam), bo czesto slysze ' nie, bo nie potrzebujemy papierow, nie bedziemy jezdzic na wystawy' itp gadki - ja sie wkurzam tylko, zaczynam dyskusje ktora sie zle konczy. Po co? Wole wiec nie pytac... Quote
malawaszka Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 [quote name='tajdzi']Mój kupel kupił czekoladowego labradora. Rok temu...Sunia ma jakieś 20 cm w kłębie, łepek labradora, resztę jak typowy kundelek miniaturka :roll: a kosztowała 2000 he he... [size=1]normlanie czysty [/size][size=1]biznes[/size] :evil:[/quote] :o :o :o Quote
coztego Posted July 25, 2005 Posted July 25, 2005 [quote name='asher'] Nie ma czegos takiego, jak włos pośredni :wink: [/quote] :o A toś mnie oświeciła :lol: Z tymi ONami to jest ciężki orzech do zgryzienia ;) Zawsze myślałam, ze ten wspomniany przeze mnie jako pośredni jest długowłosy... Aż tu nagle pojawił się w dalszym sąsiedztwie ON z czupryną długą i gęstą jak bez mała PON, więc uznałam, że Black jednak zbyt długowłosy nie był ;) Z tego co pamiętam z rozmowy z właścicielem Blacka (ten pośredni) to on pochodził z hodowli "rodowodowej", ale nie dostał rodowodu (to dawno było, więc szczegółów nie pamiętam, wtedy specjalnie się tym nie zajmowałam, więc pewnie się nawet nie dopytywałam). [quote name='tajdzi']Mój kupel kupił czekoladowego labradora.[/quote] Jakby chciał czarnego do kompletu to mu sprzedam Kreskę ;) Quote
anetta Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 Z tego mial byc DONEk ale nie wyszedl :evilbat: [url]http://www.anettat.republika.pl/P1010043.JPG[/url] [size=2]Mam fote juz doroslego ale nie zeskanowana[/size] :x [quote]upila ONa bez papierow i jak sie zapytalam czy rodzice wolni od dysplazji to zrobila takie oczy - w ogole nie wiedziala co do dysplazja!![/quote] [quote]Mój kupel kupił czekoladowego labradora. Rok temu...Sunia ma jakieś 20 cm w kłębie, łepek labradora, resztę jak typowy kundelek miniaturka a kosztowała 2000 he he...[..][/quote] :o :o :o :o :o SZOK!!! :o :o :o Nic tylko sie :boom: 0X Quote
Agnes Posted July 26, 2005 Author Posted July 26, 2005 anetta jak to nie wyszlo?! jest krotkowlosy?? :o Z tym ONkiem z pola to sama nie wiem - on tak naprawde byl puchata kulka jak byl malutki - jakies 3 m-ce. Teraz ma krotsza siersc, ale tez taka puszysta, zobaczymy co wyrosnie...Wlascicielka i tak stwierdzila, ze dla niej nie jest istotne jaki bedzie - i tak bedzie go kochac. Chociaz fakt faktem mial byc dlugowlosy :roll: A co do "labkow" bez papierow - na osiedlu siakas rodzinka sprawila sobie takiego psiaka. Juz pisalam o tym na dogo. Widzialam go jak mial jakies 3 m-ce. Juz bylam pewna, ze kundelek. Pani sie upierala - labek, ale bez papierow blablabla...Pies byl czarny fakt, ale mial dlugi normalny ogon - jak moja Aza, labki maja krotkie i grube - i mial duza krawatake - jak Kreska coztego. Pomyslalam sobie - labek jak sie patrzy heh. Oczywiscie co wyroslo? Zwykly czarny mieszaniec, ladny, ale z labka nie ma nic - taki wiekszy rozmiar Kreski ;) Tez mnie szlag trafia, jak kolezanka sprzedaje labki bez papierow za hm 600 zl? Fakt pies jest piekny - czarny, policyjny choc dogadac sie nie moglam czy ma papier czy nie - twierdza, ze moze miec, bo policja ma ale cos tam cos tam. I druga suka - tez miala byc policyjna, ale jak nazywaja "niskopodlogowa", suka jest troszke ponad kolano, z 10 cm spokojnie nizsza od labka. Dysplazja? A cholera wie za przeproszeniem :evil: Quote
asher Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 Hahaha, a ja miałam odwrotna sytuację :lol: Parę razy spotkałam na spacerze kobietę z czekoladowym labkowatym stworzeniem. Myślę sobie "Hehehe, labek, jaaasne, pewnie z pierwszego lepszego bazaru", bo naprawdę pies jest wybitnie labkopodobny. I co się okazało? Rodowodwy, z dośc znanej hodowli zresztą :o :evilbat: [b]Agnes[/b], mnie tez jest głupio pytac wprost o rodowód, dlatego ja jak zadaję "niewinne" pytanie z jakiej piesek jest hodowli i po jakich rodzicach :wink: Quote
coztego Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 [quote name='Agnes'] i mial duza krawatake - jak Kreska coztego. [/quote] Hehe, krawatka zawsze zdradzi kundla, nie ma labów z krawatami :lol: Zawsze najbardziej mnie zastanawiają cięte ogony u kundelków, kombinuję sobie jaka to miała być rasa, że ogonek został ucięty... :evilbat: Quote
anetta Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 Agnes, tak, jest krotkowlosy :lol: :lol: Mam wiecej jego fot z dziecinstwa. [quote]Zawsze najbardziej mnie zastanawiają cięte ogony u kundelków, kombinuję sobie jaka to miała być rasa, że ogonek został ucięty...[/quote] Ja tez sie zastanawaim, sa dwa wyjscia: a) taki sie urodzil b) na sile ktos chcial psieska urasowic(?) :evilbat: :evilbat: U mnie tez ostatnio sie pojawil ale beagl, i jestem baardzo ciekawa skad ja maja :evilbat: A najgorsze to ze wlasciciele nie pozwalaja sie suczke pobawic z innymi psami 0X Juz jest taka na osiedlu mala kundliczka bojowniczka (ma jakis rok). Szczeka na wszytsko co kolo niej przejdzie :evil: :evil: A na dodatek wlascicelka unika kontaku suczki z innymi psami. O zgrozo, jak widzi psa ktory idzie w jej kierunku, babsztyl bierze suczke na rece!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Cholera mie bierze jak to widze!! I jak ten pies ma byc zsocjalizowany?!!!!!!!! :question: Juz nie powiem jak wygladaja jej spacery (jesli mozna to tak nazwac 0X ) mozna sie domyslic 0X A najgorsze to to ze przed ta suczka mieli bardzo agresywnego dobermana, tak samo sie zachowywal, od szczeniaka byl agresywny. Skonczylo sie na tym ze widzialam jak pies siedzi na balkonie w kagancu!!! na 3 pietrze!!! :evil: :evil: :evil: Myslalam ze sie czegos nauczyli majac tego dobka a tu guzik!! Quote
dbsst Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 [img]http://img178.imageshack.us/img178/57/14141162wn.jpg[/img] nogi naleza do Azy ale gdzie Aza :lol: Quote
Agnes Posted July 26, 2005 Author Posted July 26, 2005 wsiaklo :roll: Dzisiaj bylam z 1,5 godziny i po prostu sieeedzialam sobie na trawce razem z wlascicielami bardzo fajnego mlodego labka i bylo taaak fajnie 8) Zdjec nie ma, nie mialam sily robic i siakos tak w ogole bezzdjeciowo... Quote
coztego Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 [quote name='Agnes']wsiaklo :roll: Dzisiaj bylam z 1,5 godziny i po prostu sieeedzialam sobie na trawce razem z wlascicielami bardzo fajnego mlodego labka i bylo taaak fajnie [/quote] :iloveyou: :iloveyou: [quote]O zgrozo, jak widzi psa ktory idzie w jej kierunku, babsztyl bierze suczke na rece!!!!! [/quote] Ostatnio spotkałam taką babkę z maluszkiem w parku, podchodzę z Kreską na smyczy, a ta szczeniaka (ok.10 tygodni) na ręce i śmierć w oczach :o Ale wytłumaczyłam pani, ze Kreska mu nic nie zrobi, pani z lekkim wahaniem puściła maluszka, który nieśmiało podszedł do Kreski, Kreska go obwąchała i poszłyśmy dalej. Ale się pani musiała strachu najeść :lol: Quote
asher Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 No, moja ogólnie walnięta w głowę Sabina też ma anielską cierpliwośc do małych szczniaczków :D Niedawno mieliśmy za sąsiada maleńkiego jamnika i on się jej dosłownie na uszach woził :lol: I ogonie :lol: Łapał ją zebami za sierśc, biedna suka chciała sobie pójść od natręta, a on nie puszczał i tak się razem z nią przemieszczal :lol: Ale podrostki goni, aż miło :evilbat: Quote
Agnes Posted July 26, 2005 Author Posted July 26, 2005 moja ma cierpliwosc i do ludzkich i do psich szczeniakow :roll: tylko zrebaka nie polubila :roll: tez "szczeniak" 8) coztego - ludzie z gory zakladaja, ze Aza to morderca :evil: czesto porownuja ja do ONow :roll: i sie straszliwie boja o swoje psy - za kazdym razem tlumacze, ze to cielak (ekhm) i takie duuuze dziecko - 1,5 roku to jeszcze gowniarz ;) Nie zawsze, ale najczesciej da sie przekonac wlasciciel :) Czasami tylko ktos zwiewa, ech...boja sie nas :( Quote
coztego Posted July 26, 2005 Posted July 26, 2005 [quote name='Agnes']...boja sie nas :([/quote] Żebyś widziała jak Kreski się boją! :o Duży czarny pies to po prostu musi być morderca :evil: Wczoraj baba narobiła wrzasku na całą ulicę, bo Kreska chciała się przywitać z jej niewielkim pieskiem i podskoczyła w jego stronę (była na smyczy, krótko trzymana, bo widziałam z daleka, że państwo są niechętni tej przyjaźni), babka narobiła wrzasku jakby Kreśka już tego małego zagryzła, a ona nawet się do neigo nie zbliżyła, tylko podskoczyła... :roll: Quote
Agnes Posted August 5, 2005 Author Posted August 5, 2005 mialam nie wchodzic na dogo, bo jestem na wakacjach ale...nie ma to jak uzaleznienie ;) No wlasnie...ja sobie wypoczywam teraz pod Radomiem, dlatego tez zdjec Azy nie ma - suczydlo zostalo z rodzicami w Warszawie, a ja straszliwie tesknie. Zeby nie bylo, ze wchodze bez zdjec to dam zdjecia sprzed 2 dni - razem z kolezanka u ktorej jestem pojechalysmy na jej konikach w terenik :) [img]http://www.mFoto.pl/uploads/1002/00e7e036e8.jpg[/img] i foto kucyka znajomych - jeszcze innych ;) [img]http://www.mFoto.pl/uploads/1002/404d08db3f.jpg[/img] Musze sie tez pochwalic a propo zdjec - na najbardziej odwiedzanej stronie dla koniarzy pojawily sie na stronie glownej zdjecia mojego autorstwa z dwudniowych zawodow w skokach przez przeszkody -jakie byly tutaj w okolicach Radomia, jestem bardzo z siebie dumna :) Quote
Recommended Posts