Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Kupilam paczke Solid Gold dla szczeniat. W tabelce jest pokazana ilosc karmy jaka nalezy podawac w [B]cups[/B] czyli w filizankach :). I tak wnioskuje ze ON-samiec zaliczany jest do psow w grupie wagowej 30-40 kg. A zatem 6-11 tygodni nalezy podac 5-6 cups, w wieku 2-3 miesiace 4 1/3 - 5 1/3, w wieku 5-7 miesiecy 3 1/4 - 3 3/4, a wieku 8-12 miesiecy 2 1/2 - 3. Nie rozumiem dlaczego dawka maleje czy tak ma byc? a moze ja zle odczytuje tabelke? Pomozcie:placz:

Posted

Nie moge zrobic zdjecia bo mam klopoty z przyblizeniem :roll: zdjecie wychodzi zamazane - sprobuje jeszcze, moze sie uda. Te informacje skopiowalam ze stronki internetowej producenta.

Zalecana Feeding Chart (w filiżankach):

[LEFT]Dogs[/LEFT] Psy
Waga 6-11 tygodni 3-4 miesiące 5-7 miesięcy 8-12 miesięcy
[LEFT]3-5 1 – 1 ½ 1 – 1 1/3 2/3 – 1 ½ - ¾
5-10 1 1/3 -2 1/3 1 1/3 - 2 1 – 1 1/2 ¾ - 1 ¼[/LEFT]
[LEFT]10-20 2 1/3 – 3 ¾ 2 – 3 1/3 1 ½ - 2 1/3 1 ¼ - 2[/LEFT]
[LEFT]20-30 3 ¾ -5 3 1/3 – 4 1/3 2 1/3 – 3 ¼ 2 – 2 ½[/LEFT]
[LEFT]30-40 5 - 6 4 1/3 – 5 1/3 3 ¼ - 3 ¾ 2 ½ - 3[/LEFT]
[LEFT]40-60 - 5 1/3 – 7 3 ¾ - 5 3 – 4[/LEFT]
[LEFT]60-80 - 7 – 8 ½ 5 – 6 4 – 4 ¾
80-100 - - 6 – 7 4 ¾ - 5 ⅔[/LEFT]
Dla większych zwierząt, odpowiednio dostosować
Istnieją 4,85 funtów na kubki i filiżanki na 10,7 kg.

Mam nadzieje ze bedzie czytelne

Posted

Moim skromnym zdaniem zmniejszanie ilości karmy jest jak najbardziej możliwe :lol: przykładem jest moja sunia, która jak była szczeniakiem to jadła tyle że zastanawiałam się gdzie ona to mieści :lol: a później coraz mniej i mniej bo po prostu przy takiej dawce jaką podają na opakowaniach to byłaby raczej molosem a nie ONkiem :cool3:

Posted

no osiek tez je zastraszajace ilosci a surykat minimalne.wszystko zalezyod cech indywidualnych psa.np.surykat to dosc mala suka.teraz miesiac przed zawodami vpg3 ma treningi wysilkowe wiec dostaje do 150g karmy dizennie-glownei na treningach w formie nagrod.zalezy to od tego czy ma faze treningowa techniczna czy wysilkowa czy tylko robimy drive.natomiast w momencie adopcji[miala15 meisiecy]dotawala i 400 g dizennie.przewaznie dostaje karme wysokoenergetyczna choc ostatnio jest na grau ale przedtem jadla orjien ;).
osiek ma 16 miesiecy - to krancowe adhd i jest chuda koszmarnie mimo ze potrafi w dizen mocniej treningowy dostawac i 1,5 kg karmy:cool1:.jak dostaje mniej to i tak lata non stop tyleze po kilku godiznach zatacza sie:roll::evil_lol:.wiec daje jej ile zje.jest na grau poprzednio rowniez na orjien.
po grau beda na energie hochleistung koebers'a a potem znowu na grau.
szczeniaki jedza wiecej i dorastajace psy tez-nie mozna tu uogolniac.trzeba obserwowac swojego psa.po wieku 20 miesiecy onki[nie donki -te pozniej]nalezy zaczac zasuszac;).generalnie zasadanacale zycie owczarka neimeickiego jest ze im chudszy tym zdrowszy co bynajmniej nei oznacza niedoborow.:cool1:

Posted

no jak ja bym chicie nei ograniczala to by toczyla sie jak kuleczka:evil_lol:.osiek wiadomo-zre jak slon a jest reklama szkieletu onka:lol:.chodzi o to ile dajesz psu a nei ile on sam by zjadl.:evil_lol:.
np osieknei ma czasu na jedzenie wiec stoje nad nia .jak odejde-osiek konczy jedzenie z mina::multi: bedize impra:roll:.wiec zeby szkielet cos zjadl musze nad nia stac.inaczej to ja nie iwem co by bylo.ona sama z siebie to kweka strasznie.generalnie losiek nei ma wbudowanej funkcji jedzenia tylko pasienia co popadnie,gryzienia francowatych pozorantow[i reszty spoleczenstwa]oraz darcia japy.:cool1: