Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wszystkie namairy juz mam na panią z Kalwaryjskiej :)

Byłabym wdzieczna gdybyś troszkę popatrzyła za maszynkami- zdecydowałam się ze wolę kupić droższą a lepszą- ma mi słóżyć przecież całe zycie :) Najlepiej by było gdyby Moser staniał :)

A mam jeszcze jedno pytanie- jak pójdę na porzadne trymowanie tzn że Reks bedzie miał calutką gołą skóre??

Posted

A czy ja napisałam ze ma zniszczony czy zmieniajacy kolor, napisałam tylko, że szorstkosc włosa wypracowuje sie poprzez wyczesywanie podszerstka i wyrywanie włosa okrywowego. jedne psy moga byc rwane raz do roku, a inne potrzebuja tego zabiegu2-3 razy do roku. Wszystko zalezy od kondycji włosa.

Jesli poprzestaniemy tylko na wyczesywaniu podszerstka i scinaniu włosa okrywowego masyznka z upływem czasu włos okrywowy zacznie sie robic słaby i miekki.

To niestety nie moja teoria, ale wnioski wysnute z praktyki przez wielu sławnych grommerów na całym świecie.

Zreszta jak dokłądnie przeczytacz to co zostało tam napisane to nie oznacza to ze mamy ściac włos na grzbiecie maszynka cyz nozyczkami, ale włos "pozostawiony" A pozostawia sie włos na brzuchu, łapkach, brodzie i grzywke i te miejsca owszem koryguje sie nozyczkami trymerem degazówkami, a przedpiersie uszy i pupke scina sie masyznku lub trymerkiem przycinajacym włos. To normalna praktyka, ale nigdy u sznuacerów wystawowych cyz hodowlanych nie goli sie masyznka włosa po trymowaniu, bo nie ma takiej potrzeby.

jedyne przypadki kiedy koryguje sie długosc włosa na grzbiecie to tylko wtedy kiedy zalezy nam na jakiejs waznje wystawie a psiak nie zdazy odrosnąc a siersc jest juz zbyt długa wtedy albo skracamy włos trymerem, albo delikatnie degazujemy, ale nigdy nie golimy maszynka.

ja nigdy nie miałam przyjemności widziec Ariki i dotykac jej włosa wiec nie bede sie wypowiadac akurat na jej temat :)

Posted

Czytałam bardzo dokładnie ten opis,bo jest wszystko tam bardzo dokładnie wytłumaczone,a to z kolorem i jakością sierści tyczyło sie Madziorki,która kiedyś stwierdziła,że po czymś takim sierść brązowieje i staje się brzydka...

Posted

Bo zdarzaja sie psy szczgólnie w kolorze cz-sr które po cieciu masyznka robia sie szare i niestety jest ich coraz wiecej... :(

Nie wiedziałam, ze twoja stronka juz działa :)

Mozna poprosic o adres chetnie ja obejrze :)

Posted

Strona jest już prawie na finiszu,jeszcze tylko informatyk musi zmienić zdjęcia w galerii,bo są pomieszane "wieki"( :lol: )Ariki i Księgę Gości,bo ten wzór mi się nie podoba...Z biegiem czasu podochodzą ciekawe rzeczy(już się robią),ale to w trakcie działania strony.. Jak tylko poprawki będą gotowe,to zaraz wszystko podam.Marta jest moim krytykiem i dlatego ona tam wchodziła...Dużo podpowiedziała co zmienić,poprawić i teraz mam nadzieję jest OK.

Posted

Na stronie o sznaucerach znalazłam coś takiego- to jest opis przygotowania przed wystawą:

3. Pola 1,2,3,4,6 ostrzyc maszynką na krótko (ok.3 mm).

A pola 1 2 3 4 5 6 to poprostu cały sznaucer (bez łap i brzucha)

Meggy, ciiiiiiiiiiiiiii... :wink:

Posted

mi chodziło tylko o to ze nawet na niektórych stronach o sznaucerach jest napisane że po trymowaniu należy skrócić maszynką... a jesli chodzi o to czy taki pies wygra to nie wiem bo się nie znam :D

Posted

no....owszem ja też w niektórych tekstach znalazlam informacje typu: włos sznaucera trymujemy a następnie strzżemy maszynką na krótko, ale taki tekst może napisac każdy, a o tym czy ma jakieś doświadczenie w pracy ze snzuacerami raczej się nei prezekonamy:(

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...