Marta H Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Witam mam problem z moją prawie 5mies.jamniczką rodowodową, którą mam 2 mies. Panicznie boi się ludzi, stuknięcia,puknięcia, rowerzystów,przejeżdżających samochodów.....nawet listonosza:angryy:, po prostu wszystkiego. Już nie wiem co mam robić chodzi na spacery tylko że muszę ją nieraz ciągnąć, nawet przysmaków nie chce brać :shake: Pomóżcie proszę:( Quote
Martens Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 W tym wieku pies powinien mieć już podstawową socjalizację za sobą. Skąd macie sunię? Czy zachowuje się tak od samego początku? Czy hodowca Was o tym uprzedził? Tak czy siak pies jest jeszcze młody, ale czeka Was mnóstwo pracy z socjalizacją i oswajaniem; albo pies ma wrodzony charakter bojaźliwy (zły dobór rodziców), albo w okresie dorastania był zaniedbany jeśli chodzi o oswajanie z otoczeniem, izolowany. Quote
vena&vivi Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Ja miałam podobny problem z dożyca tylko takiej nie pociagniesz. Nasze początkowe spacery to trawnik przed blokiem bo dalej nie dalo rady. I tak powolutku, powolutku coraz dalej, pozniej jak wychodzilismy z bloku to szła tylko w jedna strone az sie udało. Do tej pory jest strachliwa ale w ramach normy czyli huki itp Quote
Recommended Posts