Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam - jestem tu od wczoraj i bardzo podoba mi sie stronka - wiele ciekawych infromacji juz tu znalazlam. I dalej szukam...

Mam klopot - mam psa - 13. letniego "owczarka sprzed zjednoczenia Niemiec" lub jak go nazwywamy rozniez "owczarka poniemickiego", czyli krotko mowiac - uroczego kundelka. Pie, zwany Atosem, Tosiem lub Toniem, jest od 4 lat na Arthroflexie - dzieki Boze, ze takie "leki" istnieja, bo psiak dalej sie cieszy z biegania, skakania i innych szalenstw!

Zaczely sie jednak klopoty z watroba - mial robione pierwsze badanie krwi okolo kwartal temu i od tego czasu zazywa Silivet - przestal Tos wymiotowac zolcia, Ale we wtroek mial powtorne badania i niestety sa gorsze. Lekarz mowi, ze stan jego kliniczny jest stabilny, do pozostalych narzadow nie mozna sie doczepic tylko ta ...watroba. Ida wyniki powoli w dol. We wtorek jedziemy z Toskiem na usg - Boze , zeby to nie byl nowotwor!!! Choc weterynarz mowi, ze psina na "nowotworowca" nie wyglada, ale czlowiek zawsze o najgorszym mysli...

I tu moje pytanie - przepraszam za "wywod" - lekarz zaleci najprawdopodobniej karme Hepatic Royal'a (dotad pies jadl tylko ryz rozgotowany, piersi z kurczka lub indyka albo chuda wolowine i warzywa - chodzilo o odciazenie watroby) i mocniejszy lek - Essentiale Forte. Napiszcie - prosze - kto ma podobne klopoty z psia watroba - i jak w/w karme i leki znosi pies - chodzi mi czy jest poprawa. Napiszcie wszystko co wiecie - a ja bede baaardzo wdzieczna i mozecie liczyc rowniez na moja pomoc. pozdrwawiam - Joluska z Chorzowa

Posted

Hej

Moja poprzednia psica była chora na wątrobę.

Karmiona była trzy razy dziennie, jak najmniej tłuszczu. Podstawowym posiłkiem był ryż z kurczakiem polany trochę miodem. Oczywiście leki no a rano i wieczorem makaron z białym serem i miodem. Essentiale forte i parę innych leków (głównie odwadniających bo przyszła do nas już z wodobrzuszem dużym).Mogę powiedzieć,że na takiej diecie wyglądała bardzo ładnie, piękne futro, śliczna była i chętna do zycia, sporo energii (na pewno jak na jej pierwotny stan to bez porównania). Dieta jak najmniej tłuszczu. Jako smakołyk dostawała suchą karmę bez tłuszczu.

Jak się miewa Twój pies i gdzie jeździsz z nim do weterynarza?

Pozdrawiam

Ewa

Posted

Jezdze do Chorzowa Batorego na ks. Machy - tam jest taki mlody lekarz, nie chce podac oficjalnie nazwiska jego, bo to moze byc reklama, ale mysle, ze sie domylasz. A czy twoja sunia wcinala Hepatic??? A co do Tosia - to jego stan jest na oko - ok - wesoly, szlaleje, mimo lat, ale co we wnatrz - niewiadomo (chodzi o watrobe). trzeba ja wspomagac...

Posted
mam psa (...) "owczarka poniemickiego", czyli krotko mowiac - uroczego kundelka.

A ja myslalam, ze to ja wylyslilam ta nazwe :wallbash:

Mialam sunie, ON-opodobna. Tez mowilam na nia owczarek poniemiecki, czasem gestapowska suka :oops: tutaj mozna ja zobaczyc

Poza tym reszta w Twoim topiku tez podobna. Miala problemy ze stawami, jadla dlugo Metacam na przemian z Rimadylem, co troszke podniszczylo jej watrobe. Podawalam jej wtedy Pedigree Hepatic Support (chyba tak to sie nazywalo). Oprocz tego dodatkowo leki oslonowe na zoladek, ktore potem zamienilam (ku zadowoleniu Keji) na kefirek. :wink:

Niestety gorsze od watroby okazalo sie ropomacicze. :cry:

A Wam zycze powodzenia na USG.

Posted

moja Cortina ma wieczne klopoty z watroba, wszystkie wyniki ma popodwyzszane. Na hepaticu byla rok i potem te wyniki znacznie sie poprawily oprocz tego dostawala jeszcze wlasnie essentiale forte lub hepamerz. Karme jadla chetnie gorzej bylo z puszkami hepatica bardziej smakowalo jej obesite. Jamnik mojej znajomej tez byl na hepaticu i wyniki po nim mial lepsze. Cudow nie ma co oczekiwac nasze psiatka maja juz swoj wiek, ale karme spokojnie moge polecic.

Pozdr

Monika z Cortina i Haga

Posted

Dzieki za odpowiedz. Wiem, ze cudow nie ma co oczekiac, w koncu to wiek (niestety...), ale dla mnie wazne, zeby Atosa stan zdrowia sie poprawil - chodzi o wyniki i zeby jeszcze dluuugo cieszyl sie zyciem.

A co do Obesite to chcialam w listopadzie troche psiura odchudzic wlasnie te karma - i dostal takiego rozstroju zoladka - przez 3 dni w nocy co 2 godziny biegal na podworka i mial taka biegunke, ze trzeba bylo go zawiesc do weta. Szkoda ze wczesniej sie nie poznalysmy - oddalabym Ci reszte tej karmy a tak to musialam sie jej pozbyc.

Posted

Nie ma cyst na watrobie ale jest powiekszona prostata. Dostal Tosiek essentiale forte i Hepatic (karme rzecz jasna). Bedziemy leczyc prostate, a za niewdlugo ...kastracja - i co mu przyszlo w 13 roku zycia? :) Mamm nnadzieje, ze te prostate opanujemy. Dzieki za otuche i trzymani kciukow!!!!

Posted

Jakby kogos interesowalo to, to Tosiek wcina Hepatic - jest spoko - nie ma klopotow z trawieniem (kupy "fajne", nie wymiotuje - a zdarzalo mu sie wczesniej i to czesto ...) wiec oby tak dalej - karma sie jak narazie spisuje - zobaczymy dalej, bo niewiele mozna powiedziec po takim krotkim czasie (chodzi mi o wplyw na watrobe).

Posted

Sadze , ze cos z profilaktyki z pewnoscia - przede wszystkim ograniczac np ilosc tluszczy, czy innych paskudztw, ale wiesz - organizm sie niestety i u psow zuzywa... Moj najpierw przyjmowal silivet i spoko, ale po 4 misiacach musi juz silniejszy lek. Jednak jego forma jest dobra, wiec wet powiedzial, ze sobie poradzi, ale "Mlodosc, nie wiecznosc..."