strumyk Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 z forum "psy sportowe" - niby nasza rasa wzglednie zdrowa (tak myslalam jeszcze dzis rano), ale po bardzo krotkiej analizie nas niestety tez to dotyczy, tylko efekty sa bardziej ukryte Szef Weterynarzy RSPCA (Krolewskie Stowarzyszenie Zapobiegania Okrucienstwa Przeciw Zwierzetom) opisujac wystawy psow mowi: "To co widze przed soba to parada mutantow i nienormalnosci...". Glownym powodem rozwoju chorob genetycznych, to wedlug RSPCA, wystawy psow i ich wymogi. We wstepie sa podawane przyklady ras wśród ktorych 1/3 psow ma za male glowy przez co maja problemy neurologiczne (mózg stłoczony na małej przestrzeni), rasy z predyspozycja do padaczki, z problemami z oddychaniem... lub takie, ktore nie moga sie rozmnazac bez pomocy ludzi. Professor z University College London mowi: "Ludzie hoduja w sposob, ktory po pierwsze bylby nielegalny gdyby chodzilo o ludzi, a po drugie jest zwariowany z punktu widzenia zdrowia zwierzat". Serial jest przygotowany przez BBC, czyli najbardziej szanowana i najlepsza telewizja publiczna na swiecie. RSPCA przedstawia w nim swoje racje i angielski zwiazek kynologiczny przedstawia swoje. Nie ogladalem jeszcze takze nie wiem co sadze ale sam fakt, ze BBC porusza taki temat znaczy, ze cos w tym jest... Informacje o programie: http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7569064.stm W dyskusji na temat programu dowiadujemy sie tez, ze BBC bedzie rozmawialo z angielskim zk na temat wplywu tego programu na przyszla emisje wystawy Crufts. Film jest wynikiem dwuletnich badań i (wedlug BBC) odkrylo najwiekszy skandal naszych czasow (jezeli chodzi o zdrowie psow). Ponizej podaje 6 linkow (kazdy po 10minut) do programu na youtube BBC PODAJE NA POCZATKU INFORMACJE, ZE FILM ZAWIERA SCENY DRASTYCZNE I NIE JEST PRZEZNACZONY DLA DZIECI edit: byly linki na youtube, ale usunitego je ze wzgledu na drastyczne sceny - byly naprawde drastyczne :( Quote
strumyk Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 edit: na internautow zawsze mozna liczyc :) tu sa znow wrzucone, jednak postaram sie sciagnac te filmy i wrzucic je na serwer http://www.youtube.com/watch?v=uqYxvlfxvnk http://www.youtube.com/watch?v=ixlK89OuxC0 http://www.youtube.com/watch?v=-Zj3JgxCgvw http://www.youtube.com/watch?v=yVGTwcYInBw http://www.youtube.com/watch?v=j1MWMEvj7UM http://www.youtube.com/watch?v=MrHs_xBggCo Quote
Asztir Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Strumyk filmy nie są osiągalne :( ściągłaś je może na swój komp albo serwer? bo ja jakbym je dostała to na serwer swój też moge dać. Temat interesujący i drażliwy pewno... Quote
strumyk Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Asztir napisał(a):Strumyk filmy nie są osiągalne :( ściągłaś je może na swój komp albo serwer? bo ja jakbym je dostała to na serwer swój też moge dać. hmm, dziwne, bo jak kliknelam na link to mi sie zaczely ladowac ale mam je sciagniete Quote
Canaveral-staff Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 mi się również otwierają niektóre przypadki na prawdę nieciekawe :-( co prawda to prawda ,kilkanaście ras jest juz tak przerasowione że doprowadza to do wielu chorób:shake::shake::shake: a te owczarki -- jak z paraliżem i im większy paraliż tym wyższa lokata :( Quote
agastaffbull Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 U mnie też filmiki się otwierają, problem w tym, że nie znam angielskiego...:oops: A co do tematu, to niestety, do takich zwierzęcych tragedii prowadzi ludzka chora wyobraźnia i nienormalne pomysły. Kiedyś niemal wszystkie rasy wyglądały całkowicie inaczej niż dziś, a do czego prowadzą wymysły hodowlane i lekceważenie zdrowia kosztem eksterieru-widzimy dziś na ulicach i wystawowych ringach no i w lecznicach! Podobnie bywa u zwierząt gospodarskich, gdzie z kolei chciwość i chęć do osiągnięcia maksymalnej wydajności (mlecznej, mięsnej, nieśnej) powoduje różnorakie komplikacje. Homo LEDWO Sapiens, jak mawiał jeden z moich profesorów! Nic dodać, nic ująć! Quote
bonsai_88 Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Nic dodać, nic ująć... cieszę się, że podobają mi się psy stosunkowo młodej rasy [BOSy], no jeszcze nie są zniszczone przez pomysły ludzi.... Quote
Basia i Barni Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 boję się zobaczyć filmy - może ktoś opowie co na nich jest Quote
Eventing Star Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 Tak, tak... Afera jest jak... Zmasakrowali sie okropnie, bo psy nie wygladaja juz tak jak 80 lat temu. Ewolucji nie ma przeciez, a wszystko to wina ludzi, ze spanielom nie mieszcza sie mozgi w czaszkach, staffiki sa w typie buldogow angielskich, buldogi angielskie maja za duzo skory i problem z poruszaniem, a owczarki niemieckie froteruja tylkami ziemie bo przesadzono z katowaniem... Jak sie uspokoje, to napisze wiecej. :angryy: Quote
Asztir Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 No cóż... ja już dawno zwracałam uwagę , że moda to nie wszystko.... mnie osobiście nigdy się nie podobały staffiki ze zbyt krótką kufą, ale teraz dokładnie takie są modne a te z dłuższymi kufami stają na dalszych lokatach... nie ważne, że przez to nie mają tylnych zębów a oddychanie jest coraz trudniejsze i psy się męczą choć były to psy przeznaczone do walk i dzisiaj mało który by wytrzymał takie "zawody"... Quote
Sebastian Posted November 25, 2008 Posted November 25, 2008 Asztir napisał(a):No cóż... ja już dawno zwracałam uwagę , że moda to nie wszystko.... mnie osobiście nigdy się nie podobały staffiki ze zbyt krótką kufą, ale teraz dokładnie takie są modne a te z dłuższymi kufami stają na dalszych lokatach... nie ważne, że przez to nie mają tylnych zębów a oddychanie jest coraz trudniejsze i psy się męczą choć były to psy przeznaczone do walk i dzisiaj mało który by wytrzymał takie "zawody"... Daga, masz rację. Byli już przecież tu tacy, którzy jak to nazwałem próbowali „zLabradorować” staffikowy charakter, tacy dla których samcza głowa daleko posunęła się w kierunku Bostona czy buldoga a ta sucza była odpowiednikiem głowy staffikowego samca. Tacy byli, są i będą! Niestety... Zachłyśnięci chwilową madą, widzeniem, zarażeni przez innych. Problemem jest fakt, że potencjalnym nabywcom szczeniąt wmawiają że tak właśnie ma być...świadomie czy nie zaprzeczając wzorcowi. Jak tendencje mijają, tak mijają ich przekonania...ale pamięć o nich zostaje.;) Wszystko wraca do normy, zepsute prawdziwi pasjonaci próbują naprawić i Ci wyżej wspomniani, no cóż najczęściej zmieniają rasę...w kolejnej wielkiej miłości...:sg168::iloveyou: Quote
justynaz87 Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Filmy można obejrzeć wpisując w wyszukiwarkę (na youtube) "Pedigree Dogs Exposed" , owczarek niemiecki, które chodzi prawie na całych stopach... masakra. Nie rozumiem dlaczego niektórzy ludzie dogadzając sobie niszczą psy :angryy:. Chcą że małe były jeszcze mniejsze, duże jeszcze większe, potęgują charakterystyczną cechę rasy do tego stopnia, ze pies staje się mutantem :-(. Czy jest jakaś szansa na zmianę? NIe wierzę, że uda się skontrolować, pouczyć czy wpłynąć na każdego hodofcę. Quote
Recommended Posts