Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Asiaczek']Melduję, że w W-wie odwilż na całego... Prawie wszystkie chodniki są czarne. Gniegdzie lezy błoto pośniegowe, no, ale to wina jakichś niechlujów dozorców...

Pzdr.[/QUOTE]

heh.. u nas też.. śnieg siada... teraz to będą mieli lipe z odśnieżeniem...
wczoraj wieczorem pan nie dojechał, bo cośtam cośtam... zarzekał się, że dzisiaj przed ósmą nas odśnieży...
i jak myślicie, odsnieżył? jakoś go nie widać do tej pory... a co za tym idzie moje dziecko nadal w domu :(
siedzimy i pracujemy same nad szkolnym programem...

powiedzcie - jak wytłumaczyć 7-latce, kiedy używa się "[COLOR=Red][B]Ó[/B][/COLOR]" ???
tak najprościej hmm... jak jej wytlumaczyć te "wymiany" itd. bardzo chciałam, żeby na tego typu litery byla w szkole, niestety nie jest nam to dane i ja muszę jej to wprowadzić...

• Replies 7.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiesz co? Sa takie fajne 2 książęczki:
- Ortografia na wesoło
- Gramatyka na wesoło.
Ja się na nich uczyłam, w domu, oczywiście. Bo w szkole to były oficjalne podręczniki. Spróbuj może gdzieś pozyczyć lub kupić. Może na Allegro?
Niestety, nie umiem podać autora tych książęk, ale z tego, co pamiętam, to był wpisane "Profesor Przecinek:)
Juz wiem! Autorem obu tych pozycji jest Witold Gawdzik. Cena 1 pozycji to 25 zł. ale może gdzieś dostaniesz taniej...

a co do odśnieżania - pisz do nowego burmistrza. Niech wie, że na terenie gminy jest taki problem.

Pzdr.

Posted

co do książek - nie mam po co ich kupować - nie planuję całozimowego siedzenia mojego dziecka w domu, poza tym mi to już jest potrzebne hmm.. zanim to do mnie jakimś cudem dotrze... listonosz jak nie musi to nie przychodzi ;) poza tym w chwili obecnej moja świnka skarbonka trochę się uszczupliła po ostatnich wydatkach i czekam na next zastrzyk finansowy ;)

co do odśnieżania - nowy burmistrz wie o tym, bo tu był... przyjechał do wyborców w największą zamieć i doskonale zna naszą sytuację - on jednak w tej chwili jeszcze nie jest władny, wsjo jeszcze to stary burmistrz...

przed chwilą nas odśnieżono - zobaczymy ile czasu to się utrzyma, jutro rano wyjazd do szkoły, a powrót niestety na piechotę...

Posted

cześć
nadrobiłam zaległości-widoki na zdjęciach piekne,ale nei zazdroszczę uziemienia
cieszę się,że wam władza zmieniła się
z ortografi nie pomogę,bo mimo iż znam wyjatki,regułki itp.to robię nagminne błędy-mam dysortografię....dziwna sprawa,bo niby wiem,że coś wymienia się np. na g a i tak zamiast rz napiszę ż....i zawsze dużo czytaam-po nocach,dlatego mam zjechane oczka-to też dziwiło moja polonistkę....

jak dziś sytuacja u was?

ach-i panna w różu....przesłodka

Posted

u nas tak w skrócie - droga jest, ale ciężko po niej jeździć... dziecię właśnie wraca z wujkiem 3km na piechotkę.. nie wiem co to będzie jutro, teraz mogłoby to zmrozić i byśmy mogli śmigać po tej drodze ;)

Posted

oj nie, ten rok zapowiada się najgorzej - bo poprzedni burmistrz i spółka nie przewidzieli zimy w tym sezonie i nie ma już kasy na odśnieżanie...
tak wspaniale zorganizowali budżet artyści... najgorzej, że nie da się wprowadzić tam żadnych poprawek i nowelizacji.
byle do wiosny ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Hej, zyjecie...?

Pzdr.[/QUOTE]

Żyjemy, żyjemy ;)

jest co robić.. Roksana ma takie zaległości, że już 3 dni z nosem w książkach, zeszytach i kserówkach siedzimy, i konca nie widać.. ale tak bywa.
dzielnie walczymy i staramy się w miarę możliwości nadrabiać.

pogoda jak to pogoda - widać za oknem... u nas co prawda była odwilż, od 2 dni strasznie wieje ok. 40km/h.. jest bardzo zimno... raz miałam spacerek po tym wiaterku to czułam podmuch na kościach, pomimo ciepłej kurtki - do dzisiaj nie mogę się zagrzać...
dzisiaj pojawiło sie troche śniegu... no i to wiatrzysko zaczęło ściągać śnieg z pól na drogę. straszą opadami śniegu w weekend przy tym wietrze - łatwo się domyśleć co u nas będzie...

co tam jeszcze? od 2 dni dzielnie walczę z joomla. wymyśliłam sobie, że chcę stronę w php, bo tam łatwiej zmieniać menu hihihi...
tak więc tak - znowu będzie nowa wersja strony - w ciągu dwóch lat nie wiem ile razy ją już zmieniłam,ale.. najlepiej uczyć się na swoim ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Ajć, zapracowana jesteś...

Pzdr.[/QUOTE]

tak troszeczkę, ale dobrze mi z tym ;)
mam co robić, nie nudzę się... myślę o jakims kursie komputerowym pod kątem tworzenia stron [url]www..[/url]. i może jak skończy się Roksany zaświadczenie o niepełnosprawności to w końcu uda mi się swoje miejsce pracy stworzyć, bo jakoś życie troche niefortunnie mi się ułożylo pod tym kątem.. za rok będę miała 29 lat i zero doświadczenia, więc zostaje mi zalożenie swojej firmy i to takiej, która umożliwi mi pracę w domu - patrząc choćby na zimę. na razie zbieram pomysly...powoli, bardzo powoli.

Posted

liczy sie pomysl i checi zeby nawet bez doswiadczenia ulozyc sobie zycie zawodowe ;) ... trzymam kciuki i czasami jak znajdziesz chwilke to wrzuc focie Cassiego ... ladnie proszem :grins:

Posted

[quote name='Tengusia']liczy sie pomysl i checi zeby nawet bez doswiadczenia ulozyc sobie zycie zawodowe ;) ... trzymam kciuki i czasami jak znajdziesz chwilke to wrzuc focie Cassiego ... ladnie proszem :grins:[/QUOTE]

wiesz, ale żeby dostać dotacje na coś konkretnego to muszę mieć na to papierek... dlatego myślę o kursie ;)

niestety nie mam żadnych nowych zdjęć. u nas pochmurno prawie non stop.
dzisiaj było troche słońca, ale jest tak zimno... ja od 3 dni nie mogę się zagrzać, cały czas się telepię i kicham

Posted

[quote name='Asiaczek']Może gorąca czekolada by pomogła...?

pzdr.[/QUOTE]

nie lubię ciekłej czekolady ;)
wypijam po kilka barszczyków dziennie, to samo z herbatą... daje to chwilowe ocieplenie, po paru minutach znowu mi zimno.
przemroziło mnie po tym spacerze na wietrze, ale trzeba było dojść do auta, które stoi u sąsiadów... i jechać po córę.

Posted

Współczuje Wam z tym dotarciem córy do szkoły...i co wszystkie dzieci we wsi są uwięzione w domach czy to zależy pod położenia domu? później pewnie jest co nadrabiać w szkole przy choćby tygodniowym przymusowym wolnym...

Posted

[quote name='KaRa_']Współczuje Wam z tym dotarciem córy do szkoły...i co wszystkie dzieci we wsi są uwięzione w domach czy to zależy pod położenia domu? później pewnie jest co nadrabiać w szkole przy choćby tygodniowym przymusowym wolnym...[/QUOTE]

oj tak pechowo się składa, że my mieszkamy najdalej od szkoły.... i jak jest zawieja to niemal na 100% mojego dziecka w szkole nie będzie.. ostatnie dwa dni w tym tygodniu się spóźnialiśmy, bo samochód grząsł na drodze przez odwliż i raz zamarzł nam zamek.. na szczęście w szkole są już wyrozumiali na naszą sytuację i wiedzą, że nie jest to celowe - niestety zaległości są poważne w sensie przerobionego materiału, system wymaga bardzo dużo od "pirszorocznych" (aż strach myśleć co będzie dalej)... poza literkami i cyferkami w zeszycie, oraz ćwiczeniach w książce - dzieci dostają bonusowo xero kartki często dwustronne do odrobienia - mają to co drugi dzień, czasem codzień i tak po dwie do domku. Przez półtorej tygodnia Roksanie uzbierało się stado - dzisiaj był 4 dzień jak siedzimy głównie właśnie nad xero i zostały nam na jutro jeszcze 3 kartki. do tego na pamięć: Skład Apostolski z religii (ma już zaległy, pewnie jest coś następne), piosenka (3 albo 4 zwrotki + refren, nie pamiętam teraz) i części ciała z angielskiego.

najgorsze właśnie... to jest przymusowe wolne, którego nikt z nas nie chce ;/

Posted

nasz Wielki Czorny Psios ;)

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs740.ash1/163208_177146188970244_100000245923721_536061_5878123_n.jpg[/img]

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1204.snc4/155657_177146225636907_100000245923721_536062_5430434_n.jpg[/img]

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs887.snc4/72077_177146245636905_100000245923721_536063_4477986_n.jpg[/img]

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs736.ash1/162973_177146262303570_100000245923721_536064_3739610_n.jpg[/img]

Fotki z dzisiejszego poranka ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Hahaha, cudnie wygląda:) On tez jest w domku czy na dworzu?

Pzdr.[/QUOTE]

kiedyś był w domku, ale zajmował za dużo miejsca pod stołem i zamieszkał na dworze ;) < joke oczywiście ;) >
zima to jego żywioł, zdecydowanie jest obecnie najszczęśliwszym naszym psem :)

Posted

[quote name='Asiaczek']Nie dziwię się, przy takim futerku...
To czernysz czy briard? A może jakaś mieszaneczka?

pzdr.[/QUOTE]

to CTR - czorny rusek, tyle że bez kwitka ;)
jego rodzice chyba z papierami, ale nie pamiętam w tej chwili - jak to u niego w rodzinie było.
mój brat go po prostu dostał od znajomych naszych rodziców... tyle, że mój brat oczywiście się nim nie zajmuje ;P
za to zawzięcie bronił jego jajek, gdy namawiałam rodziców na kastrację Ozzy'ego ]:->
nie rozumiem, dlaczego faceci do tego tematu podchodzą tak hmm... no... emocjonalnie, jakby to o nich chodziło ;)