Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Borys, kilkuletni bernardyn, błąkał się po ulicach Połańca od kilku tygodni.

Ktoś go nawet dokarmiał, litościwi ludzie przecięli sznur, który zwisał psu z szyi. Sznur okazał się zaciśnięty tak, że mimo grubego, bernardyniego futra przeciął psu skórę...Im dłużej jednak pies tam był, tym bardziej komuś przeszkadzał. Kopniaki i kamienie to codzienność psów w świętokrzyskiem - spokojny benek zrobił się wystraszony i niespokojny, a to już wystarczający powód, by okrzyknąć dużego miśka 'agresywną bestią' i zadzwonić po dymińskiego hycla.

Zgarnięty z ulicy w trybie pilnym, został przez dobrych ludzi przywieziony do Krakowa i trafił do hoteliku w Lednicy ...SZUKA DOMU.

Borsiu jest bardzo zabiedzony (jakieś 10 kg niedowagi - pod futrem szkielet) i mocno zaniedbany - sierść już zdredziała. Poza tym jest pięknym, przełagodnym psem o pokiereszowanej nieszczęściem psychice.

EDIT: Borsio chwieje się na łapach, nie rozróżnia kierunków - kłopoty ze wzrokiem albo równowagą. Oczy przymglone, dużo drobnych ranek i siniaków - kamienie były celne...

Przeraża go pętla na szyi - na widok sznura wycofuje się, czując ciągnięcie rozpłaszcza się na ziemi. Gwałtowne ruchy widziane z daleka powodują niepokój.
Tęskni za dotykiem - przychodzi się przytulać, idzie za zaufaną osobą. Można z nim zrobić wszystko, Borsiu poddaje się każdemu zabiegowi, który nie wiąże się z zaciskiem na szyi.

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Idę z prezentem dla ślicznego Bernisia:

Allegro - małopolska, Mazowsze, Śląsk, świętokrzyskie, dolny Śląsk
Gumtree - Warszawa, Kraków, Wrocław, Łodź, Katowice
Kupsprzedaj.pl - dolny śląsk, małopolska, mazowsze, śląsk
Pineska – małopolska
Kupiepsa.pl – dolny śląsk, małopolska, mazowsze, śląsk, świętokrzyskie
Animalia.pl-dolny śląsk, małopolska, mazowsze, śląsk
Pajeczyna.pl – Kraków
Swietokrzyskieschronisko.net
Adopcje.org – na małopolskę-czeka na akceptację
Adopcjapsa.pl – dolny śląsk, małopolska, mazowsze, opolskie, śląsk, świętokrzyskie
Przygarnijzwierzaka.pl
Oferty.com.pl
Dwukropek – Katowice, Kielce, Kraków, Warszawa, Wrocław
Psy.pl
Drobnecentrumofert.pl
eTablica.com
owi.pl
aleokazja.pl – małopolska, mazowsze i 2 razy w wersji niezalogowanej na małopolskę - w sumie 4 ogl.
e-zwierzak – małopolska
interpress.net.plale gratka.pl – małopolska, mazowsze, Śląsk, dolny Śląsk – mieszańce
ale gratka.pl – małopolska, mazowsze, Śląsk, dolny Śląsk – mieszańce; bernardyny – małopolska, mazowsze, śląsk

Posted

Temu chłopu tylko jedna rzecz wystarczy do szczęścia ... kawałek trawki do wylegiwania się :loveu:...( i brak szczekających beagle wokół :diabloti::evil_lol:)

[CENTER]_______
[/CENTER]

Chudy jestem ... i w kojcu mi się nie podoba :shake:...
Jakas blondyna dziś mnie z nożycami dorwała :angryy: i po pięknych filcach z jednej strony zostało tylko wspomnienie ... :shake: ... następnym razem :diabloti: się zamienimy miejscami ...

Posted

eliza_sk napisał(a):
Naładuj cioteczko Liryko telefon :evil_lol:

ojj, nie wiem czy liryce w pracy tel nie został ..coś taką informacje na gg puszczała chyba w pt ..hmmm

Posted

agamika napisał(a):
ojj, nie wiem czy liryce w pracy tel nie został ..coś taką informacje na gg puszczała chyba w pt ..hmmm

Chyba ją uduszę - mam nadzieję, że nie ten 603 .... :mad:, bo ją chyba uduszę, ponad 50 ogłoszeń zrobiłam :mad:

Posted

agamika napisał(a):
Jakas blondyna dziś mnie z nożycami dorwała :angryy: i po pięknych filcach z jednej strony zostało tylko wspomnienie ... :shake: ... następnym razem :diabloti: się zamienimy miejscami ...

Czyli dziś odwaliłam fikcję literacko-internetową - liryka dorwała nożyczki, opykała Benia i teraz pół psa mniej - tak ... a ja w ogłoszeniach zmyślałam, że piękny, dostojny, wielki ... a on pewnie samego siebie się biedak wstydzi teraz :evil_lol:

Posted

[quote name='eliza_sk']Czyli dziś odwaliłam fikcję literacko-internetową - liryka dorwała nożyczki, opykała Benia i teraz pół psa mniej - tak ... a ja w ogłoszeniach zmyślałam, że piękny, dostojny, wielki ... a on pewnie samego siebie się biedak wstydzi teraz :evil_lol:

gorzej - na razie pol mniej tylko z jednej strony (lewej:evil_lol:), na druga zabraklo czasu. no coz, taki jest najnowszy bernardyni trend...new kojec look

telefon dzierżę i oczywiscie, mozecie mnie udusic, tylko wtedy ktos musialby sie szybko na psiego fryzjera przyuczac :evil_lol:

Posted

liryka napisał(a):
nooo, ciotka, masz skutecznosc ogloszeniowa!! juz 2 telefony:crazyeye::crazyeye:

po bernardyna strozujacego :shake:

Widziałaś tekst z allegro-wyraźnie pisze, że spragniony kontaktu z człowiekiem i przytulaśny. Rasowego usunęłam - daj znać czy reszta ok, na allegro mogę poprawić przez pozostałe 60 ogłoszeń się nie przedrę - no way :shake:

Pytaj gdzie znaleźli ogłoszenie-to ważne do moich statystyk :evil_lol:

Posted

eliza_sk ..nie przejmuj się .. napiszesz np, ze lubi polować na różowe słonie ... a ludzie i tak przeczytają to co chcą :shake::roll: ...

ja np miałam pytania o psa z padaczką ... w ogłoszeniu wyraźnie pisze o tym ... a ludzie pytają czy zdrowy , i jak mowie : ze no tak, ze oprócz padaczki to nic mu nie dolega : to ludzie zdziwieni :roll: ze ma epilepsje ..a jak mowie ze przecież pisze w ogłoszeniu o tym , to słyszę ze no tak ze czytali , ale myśleli ze ... i w sumie to sami nie wiedzą co myśleli :cool1::cool1::cool1:

Posted

Borsiu, a wlasciwie jego szkielecik, ma jakies 10-15 kg niedowagi...pod kudelkami nie bylo widac, ale przy strzyzeniu az sie przerazilam:-(:-(

w swietle dziennym wylazlo niestety sporo innych rzeczy - Borys nie ma kilku zebow, a te, ktore ma, sa starte praktycznie do dziasel - kly ulamane mechanicznie, ciotka Agamika ocenila, ze od gryzienia m.in. kosci. latwego zycia chlopak nie mial:shake:

Borsiu chwieje sie na lapach, wypada z boksu - albo zaburzenia widzenia, albo klopoty z rownowaga - mozliwe, ze od wewnetrznego krwiaczka, cos ma pod lewym okiem. oczka zaciagniate, moze odkarmienie pomoze.

weci ida w ruch, niech wyprowadza chlopaka na prostą.

Linssi
, jak pisać o czymś, czego nie ma :niewiem:? Benio jest strasznie bezpański, nie jest pod opieką żadnej fundacji - jedynie prywatna pomoc nas ratuje.

Dzięki marce :loveu:jest na adopcyjnej bernardynów, ciotka eliza :loveu:dokonuje czarów ogłoszeniowych, a my...liczymy na cud. I tak, zanim chłopak zagrzeje ogon we własnym domu, odkarmienie, weci, kastracja..czyli jak zwykle.

czy ciotki szanowne kojarzą jakąś bernardynią fundację/stowarzyszenie, która zechciałaby wziąć Borsia pod swoje skrzydła?