Sonya-Nero Posted October 12, 2004 Author Posted October 12, 2004 Tak, toye są bardzo trudne w hodowli, ze względu na to, że nie można bez końca zmniejszać wymiarów psów i toye balansują na cienkiej linii pomiędzy skarłowaceniem ze wszystkimi negatywnymi następstwami a miniaturyzacją. 25 cm to nie jest jeszcze najniższa granica, oczywiście w Ameryce pojawiły się już tiny toy, ale są już koszmarne :x Ja lubię toye :D , podobają mi się zwłaszcza ezgemplarze w górnej granicy wzrostu, tj. 28 cm, bo takie mają najlepsze proporcje. Co do charakteru - oczywiście jak wszystkie małe pieski są bardzo ruchliwe i niestety baaaardzo szczekliwe, ale też bardzo wesołe i skore do zabawy. Właśnie przez swoje małe wymiary są atrakcyjne dla wielu osób jako psy do towarzystwa. Czy to będzie "zdrowa" hodowla?, wszystko zależy od ich hodowców, a w Polsce w mojej ocenie mamy odpowiedzialnych i mądrych hodowców, oczywiście toy'i rasowych W Niemczech jest zakaz hodowania psów o wadze poniżej 2,5 kg. Quote
Sonya-Nero Posted October 12, 2004 Author Posted October 12, 2004 A z ciekawostek: bo białym pudlu i czarnej pudlicy urodziło się .... m. in. srebrne szczenię :o Quote
aneta Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 Taaaaaak? A w rodowodach zapewne misz masz... Quote
Sonya-Nero Posted October 12, 2004 Author Posted October 12, 2004 Pudle te znasz, to Krasavcik od Madam Sarmont i Skarlett iz Troytskogo Predmestya. Quote
Wind Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 aneta, Niestety yorki nie posiadaja takiego ograniczenia o ktorym piszesz. Na szczescie po latach fascynacji karlowatymi, cherlawymi i rachitycznymi yorkami sytuacja zaczyna sie powoli stabilizowac. Na ringach zaczely wygrywac wieksze sunie, ktore mam nadzieje beda dawac wieksze dzieci :-) Chociaz z drugiej strony coraz czesciej spotykam yorki o wadze wiekszej niz wzorcowe 3,2 kg ;) pozdrawiam, Quote
aneta Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 aneta, Niestety yorki nie posiadaja takiego ograniczenia o ktorym piszesz. Taaaaa? To czemu na sąsiednim stoliku w ZK jak Pani przyszła z yorką około 1,2 to kierownik ją odwiódł od wystawiania i hodowli stwierdzeniem, że już nie dopuszcza się suk poniżej 2 kg??? :roll: Na emblemacie masz yorka więc chyba lepiej siedzisz w tej rasie niż ja, ale o tej barierze słyszałam od kliku osób m.in. sędziów i hodowców - chyba, że to taka "wewnętrzna interpretacja wzorca" :wink: Quote
Wind Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 aneta, Wzorzec yorka nie zawiera informacji o dolnej granicy wagi suk i psow. Zawiera tylko granice gorna ( 3,1 - 3,2 kg). Dlatego tez na ringach spotyka sie zupelnie male sunie (ponizej 2 kg), ktore moga uzyskiwac oceny bardzo dobre lub doskonale. Moga tez, jesli eksterier im pozwala stawac na podium. I nie ma czegos takiego, ze suk o niskiej wadze "sie nie dopuszcza". Jednak rozsadek wielu hodowcow nie pozwala im rozmnazac i dazyc do dalszej miniaturyzacji rasy. Moze dlatego na ringach coraz czesciej spotykamy wieksze i piekne sunie :) pozdrawiam, Quote
aneta Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 Czyli te +2 kg to interpretacja hodowców - ale tym razem biję brawo - bo będzie to z dużą korzyścią dla rasy. Quote
Sonya-Nero Posted October 16, 2004 Author Posted October 16, 2004 Wracając do pudli, stawki na Poznań już znane :D tendencja spadkowa, jeżeli chodzi o ilość. W zasadzie te same psy co na innych wystawach. Nowe nabytki: pokazuje tylko Kaśka Raszkowska (toye). Quote
IraKa Posted October 16, 2004 Posted October 16, 2004 A czy plan sędziowania już ustalony, o której zaczynają oceniać pudle? Quote
IraKa Posted October 16, 2004 Posted October 16, 2004 Szkoda, bo czekam na plan z niecierpliwością. No cóż chwilowo nic innego mi nie pozostaje jak nastawiać się na intensywne latanie między ringiem pudli a agility. Mam nadzieję, że przynajmniej nie będą daleko od siebie. Mam kolejne pytanie: Czy któraś z Was interesowała się pogłowiem pudli we Francji - kraju który sobie przypisał pochodzenie rasy. Teoretycznie powinni mieć najlepsze egemplarze. Póki co to wiem, że rasa jest tam dosyć popularna, a jak z jakością? Czy importuje się z tamtąd psy do innych krajów? Quote
aneta Posted October 16, 2004 Posted October 16, 2004 Interesowałam się Francją i poza dosłownie kilkoma dobrymi hodowlami nie widziałam żadnych rewelacji. Najlepsze pudle ma obecnie Skandynawia i teraz bazując na psach z tamtą skutecznie wybija się Rosja . Quote
Sonya-Nero Posted October 16, 2004 Author Posted October 16, 2004 Niestety Francja wyraźnie odstaje od reszty Europy, dla mnie osobiście nie ma nic ciekawego (próbka reprezentatywna dostępna w internecie). We Francji zachował się jeszcze stary typ pudla (ale jak najbardziej zgodny ze wzorcem pudla) podczas gdy pozostała część Europy zachwyciła się anglo-amerykańskim, ktory dotarł przez Skandynawię lub przez bezpośrednie importy z Anglii czy z Ameryki. Kilka pudli francuskich, które widziałam w Barcelonie, było całkiem przeciętnych. Quote
IraKa Posted October 16, 2004 Posted October 16, 2004 Proszę o wyjaśnienie czym różni się typ europejski od anglo-amerykańskiego - chociaż najważniejsze elementy. Czy różnice dotyczą wszystich wielkości pudla? Czy dobrze rozumię, że na europejskich wystawach wygrywją pudle niezgodne ze standardem FCI? Quote
Sonya-Nero Posted October 16, 2004 Author Posted October 16, 2004 Super, weszcie ktoś chętny do dyskusji :wink: podyskutujemy sobie jak wrócę z Częstochowy, a przez ten czas masz za zadanie domowe :wink: poczytać sobie wzorzec pudla Quote
Gina&Tiger Posted October 17, 2004 Posted October 17, 2004 Witam ! Z odstawaniem Francji od reszty Europy trochę przesadziłaś.Pudli jest tam znacznie więcej niż u nas .Mają też importy ze Skandynawi (Canmoy's)Stawki na wystawach dużo liczniejsze jak u nas .Jeśli Francuzi mają stary typ to jaki mają Niemcy?Zresztą w zeszłym roku w Sopocie oceniał Francuz i myślę ,że nasze pogłowie nie rzuciło go na kolana.Były nawet oceny dobre!Ciekawe doświadczenie tylko frekfencja mała. 8) Quote
IraKa Posted October 17, 2004 Posted October 17, 2004 Przeczytam, przeczytam nie ma sprawy i czekam na wskazówki co do różnic. Ciekawostka Ostatnio będąc w antykwariacie znalazłam broszurę o pudlach pt "ABC o pudlach" wyd. II z 1966 wydana przez ZK w Polsce - sekcja pudla autorzy: Danuta Forele, Zygmunt Jakubowski, Antoni Koprowicz. Broszura dedytkowana warszawskim pudlom - pionirom swej rasy w Polsce - Abrahamowi v. Monte Christo, Apollo v. Fischtal Kaji "Kleks", Karze, Lali "Stelli", Lessi "Podkowa", Selimowi "Negri". Spis treści: wiadomości ogólne, żywienie, pielęgnacja, hodowla, układanie, oceny wystawowe, wzorzec pudla. Stron: 38 Quote
Sonya-Nero Posted October 18, 2004 Author Posted October 18, 2004 Ach, Gina & Tiger, każda ocena jest subiektywna i w mojej ocenie takie pudle francuskie są. Oczywiście nigdy nie byłam na wystawie we Francji, a pudle francuskie znam ze zdjęć dostępnych w internecie lub widziałam pojedyncze egzemplarze prezentowane za granicą Francji. Szkoda w takim razie, że te najładniejsze są przez nich ukrywane. Ale co mam sądzić jak znajduję takie perełki: Champion Francji 2003 (a wiemy jak trudno jest zdobyć ten tytuł). Wiem, że Canmoy’s Ringmaster importowany do kennelu Starlook jest ci bliski, ale czy ten jeden import może świadczyć o wysokim poziomie rasy? Liczne stawki na wystawach – nie zawsze ilość idzie w parze z jakością. No i w mojej subiektywnej opinii, jednak pogłowie pudli niemieckich jest lepsze jakościowo niż pudli francuskich. Sędzia francuski – i tak Sopot nie przebił wrocławskiej wystawy, gdzie masakry pudli dokonał rumuński sędzia Petru Muntean. Po zastosowanej skali ocen można było przypuszczać, że w Rumuniii są najlepsze pudle w Europie. Przekonałam się na własne oczy, że nie, a rumuński arbiter jest bardzo wyrozumiały w Rumunii dla swoich rumuńskich pudli. Quote
Sonya-Nero Posted October 18, 2004 Author Posted October 18, 2004 Dla porownania pudel miniaturowy w typie skandynawskim Quote
Sonya-Nero Posted October 18, 2004 Author Posted October 18, 2004 Super, weszcie ktoś chętny do dyskusji :wink: podyskutujemy sobie jak wrócę z Częstochowy, a przez ten czas masz za zadanie domowe :wink: poczytać sobie wzorzec pudla No i zawaliłam, bo nie mogę odnaleźć swojej broszury z wzorcami psów do towarzystwa, troszkę to potrwa ale ją odszukam i podyskutujemy. Super, że znlazłaś taką perełkę, weż tą książeczkę do Poznania to pooglądamy. A czy można byłoby zamówić ksero? Moją najstarszą książeczką o pudlach jest też mała broszurka "Pudle" Zygmunta Jakubowskiego i Mariana Szymandery z roku 1988 (wyd. I), a najbardziej przeze mnie cenioną czeska pozycja z 1997 roku Jaroslava Hrubanta "Pudl", dawka solidnej wiedzy o pudlu i jego genetyce, ale niestety po czesku Quote
IraKa Posted October 18, 2004 Posted October 18, 2004 Po pierwsze to proszę po tych "typkach" tak nie skakać bo nie nadążam. Tu anglo-amerykański tu skandynawski. Takie jesteście, chciałyście mnie początkującą pognębić :wink: to może najpierw sklasyfikujecie te cuda: :evil_lol: jakie typy są i czym się odróżniają od innych? Jeżeli chodzi o zdjęcia to "typ skandynawski" - generalnie inny wyraz. To co ja widzę to sylwetka wpisana bardziej w kwadrat, inna głowa. Nie wiem czy widzę dobrze i ile zasługi w tym fryzury i zdjęcia. A broszurkę nie ma sprawy mogę skserować bądź zeskanować. Quote
Sonya-Nero Posted October 18, 2004 Author Posted October 18, 2004 Gina, zdjęcie do wklejenia musi być niestety opublikowane na innym ogólnodostępnym serwerze. Quote
Recommended Posts