Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Oleniek']Jak to jest z tą pudlową sierścią jeśli chodzi o jej fakturę? Podobno najlepsza jest czarna? a najgorsza morelowa. A brązy mają fakturę jak czarne? A srebrne? i białe - takie same jak czarne? Czy gęstość też jest związana z kolorem?[/quote]

Znana większości FAIRY Aga Regi (od pokoleń czysto morelowa) , jak właścicielka nieraz przyznaje była i jest kąpana i czesana nader rzadko .... Po prostu, szata rewelacyjna w strukturze, kolorze, niesamowitej gęstości, b.mocna i do tego jakiś ewenement - "samoczyszcząca" :cool3:
A są czarne psy że szata -tragedia, strzygłam kiedyś takie coś rodowodowe - zero włosa, łamliwy :shake: nie było co strzyc a włos był niesamowicie czepliwy (zniszczony :shake:)
Tak więc nie koniecznie "kolor" tylko rózne predyspozycje składają się na całokształt .

Posted

Dzięki za wyjaśnienia. Naprawdę myślałam, że szaty poszczególnych kolorów różnią się fakturą (czarne i białe są sztywniejsze - srebrne i morelki - delikatniejszą) Ten podział wynikał z trzech zananych mi na co dzień pudli rodowodowych. :roll:
A czy już u szczeniaka można rozpoznać "rodzaj" sierści? Czy też to czysta ruletka? Wiem wiem geny, rodzice... ale "na oko" obserwująć sierść szczenięcia da się coś przewidzieć?

Posted

Z mojego doświadczenia wynika,że szczeniak którego włos dość szybko się podnosi,będzie miał słabszy od szczeniaka którego włos mocno przylega i z czasem na karku jest lekkie sfalowanie.

Posted

[quote name='Alfa1']Z mojego doświadczenia wynika,że szczeniak którego włos dość szybko się podnosi,będzie miał słabszy od szczeniaka którego włos mocno przylega i z czasem na karku jest lekkie sfalowanie.[/quote]

Carewicz miał szatę od razu na patyku - była tak gęsta że stała, a suczka z tego miotu to prostu przypominała małego chow chowa od samego początku. Bardziej niż Caryc :evil_lol:

Posted

Foka miała od początku "foczy" urok - wyglądała jak nadmuchana przez gęstą szatę - na oko wyglądała jak gładka - pod dotykiem dopiero okazywało sie że ciało (skąd inąd b.tłuściutkie :lol:) jest pod dodatkową otoczką zwartego puchu :lol:

Posted

Chciałam zapytać o kilka rzeczy...Pierwszą z nich to czym najlepiej strzyc łapki?Znalazłam taką malutką "maszyneczkę" z firmy WAHL w germapolu,czy taka będzie odpowiednia? Chciałabym też zapytać o nożyczki,nie ukrywam,że jednym z moich marzeń jest samemu poprawnie obciąc pudla... Rozumiem,że potrzebne są nożyczki proste i gięte.Jakie będą najlepsze?
Niestety u Unka mam problemy z kamieniem nazębnym.Czy najskuteczniej go zwalczyć?
Pozdrawiam :-)

Posted

[quote name='Martyna2006']Chciałam zapytać o kilka rzeczy...Pierwszą z nich to czym najlepiej strzyc łapki?Znalazłam taką malutką "maszyneczkę" z firmy WAHL w germapolu,czy taka będzie odpowiednia? [/quote]
Taka na 2 paluszki?
Ja mamtaka i strzyge nia pysk, gardziolo i lapki wlasnie.

Posted

Macie taką maszynkę w "linku" mógłby mi ktoś ją pokazać i podać cenę? :modla:Z kamieniem też mamy problem więc, przyłączam się do Martyny i proszę o radę

Posted

[quote name='Martyna2006']Chciałam zapytać o kilka rzeczy...Pierwszą z nich to czym najlepiej strzyc łapki?Znalazłam taką malutką "maszyneczkę" z firmy WAHL w germapolu,czy taka będzie odpowiednia? Chciałabym też zapytać o nożyczki,nie ukrywam,że jednym z moich marzeń jest samemu poprawnie obciąc pudla... Rozumiem,że potrzebne są nożyczki proste i gięte.Jakie będą najlepsze?
Niestety u Unka mam problemy z kamieniem nazębnym.Czy najskuteczniej go zwalczyć?
Pozdrawiam :-)[/quote]

Ja obecnie używam maszynki Moser 1230 REX i mogę wam ją polecić :) jest cicha, poręczna i ma jedno ostrze o regulowanej wysokości, tu macie link do niej
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,290469,0.html[/URL]

z tańszych dobra jest również Moser 1400
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,294099,0.html[/URL]
ma tylko troszkę słabszy silnik, ale do strzyżenia jednego pudelka spokojnie wystarczy ;)

Martyna 2006 do pierwszych podstrzyżyn i nauki strzyżenia wystarczą ci do toya gięte nożyczki, np. Rose Line 6,5 lub 7 cali gięte
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,443369,0.html[/URL]
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,443367,0.html[/URL]

Pudle niestety mają skłonność do odkładania sie kamienia nazębnego, niestety :roll: Jest to problem zwłaszcza u toyów, które mają skłonność do płytkiego osadzenia zebów w szczęce i żuchwie, narośnięcie kamienia może spowodować wysunięcie się zęba, zwłaszcza siekaczy.
Dlatego ważne jest systematyczne mycie zębów.
W przypadku dużego kamienia najlepiej jest usunać go u weterynarza, a następnie sysytematycznie szczotkować ząbki :)

Posted

Oto ta maszynka o której myśle :)
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,293401,0.html[/URL]

P.Elu,baardzo dziękuje za pomoc :-) Z tym kamieniem,jest u nas problem,do weterynarza boje się iść na zdjęcie kamienia z powodu przerażającej mnie narkozy.Także raczej sama bede starała utrzymać jego ząbki w dobrym stanie.Czy może to być spowodowane twardą wodą? A te nożyczki będą jedym z prezentów świątecznych dla mnie i Unka :D
Maszynkę elektryczną mam,jednak boje się strzyc nią łapki.

Pozdrawiam,
Martyna

Posted

Martyna na początek ta maszynka jest ok :) możesz sie oswoic z wycinaniem wloskow miedzy opuszkami i po czasie zaczac wycinac duza maszynka :) osobiscie ma ta druga wersje i po za tym ze sie po okolo 5 strzyzeniach pychola sie ostrze troche stepilo i jest glosna to jest ok :) jest nie droga i nie zacina i pozwala nabrac wprawy :)

Ja osobiście zastanawiam sie do kupna [URL]http://www.grotpro.com/go/_info/?id=2536[/URL] tej maszynki, a raczej jestem juz zdecydowana mialam okazje nia strzyc i jak dla mnie jest ok :) bardzo cicha, goli do zera i raczej nie zacina mnie sie przynajmniej nie udalo zaciac a wogole to bylo moje pierwsze strzyzenie maszynka :)

Posted

[quote name='Martyna2006']Oto ta maszynka o której myśle :)
[URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,293401,0.html[/URL]

[/quote]
Nie, ja mam inna.Jeszcze mniejsza.

Posted

Dziękuję za odpowiedź :) Narazie i tak nie strzyge sama,strzyże albo P.Ela albo P.Jakub Kruczek..podziwiam ich,mają wielki talent:iloveyou: Ale coż kiedyś trzeba zacząć strzyc samemu :diabloti: Naszczęście pudlowy włos szybko odrasta :evil_lol:
Pozdr,

Posted

Martyna najlepiej nawet przy nich probuj podstrzygac :) najwyzej poprawia :) a najlepiej zacznij gdy masz wieksza przerwe miedzy wystawami :) Sama mialam obawe dobrze ze na pudelka jeszcze troche poczekam :D a u grzywka jest tylko pychol :D

Posted

Ja swoja sunie strzygłam (nie wystawowa) na króciutko, ostatni raz przed zima zaleznie od pogody bylo to strzyzenie we wrzesniu a potem podstrzyganie na poczatku listopada a kolejny raz byla strzyzona dopiero z koncem marca, tyle ze nasza miala problem z oskrzelami i jak wylazila z cieplego domku zeby ja nie zawialo wolelismy jej nie strzyc :) ogolnie staralismy sie ja strzyc co 3 miesiace :)

W zimie jedynie strzygłam jej pyszczek i lapki i nic wiecej :)

Posted

[quote name='marzenka1985']Powiedzcie mi jak jest tak zimno też strzyżecie?[/quote]

Ja strzygę bez względu na porę roku, z tym, że nie mają krótszego włosa niż 1 cm na pupie ;)
Pyszczek, łapki, brzuszek i nasada ogonka jest golona na bieżąco.

Martyna 2006 te małe maszynki to tylko niepotrzebny wydatek, ostrze jest zbyt wąskie aby wgodnie ogolić pudla. Poza tym pudla nigdy nie goli się na zero. One nadają się tylko do ewentualnych małych poprawek.
Nie ma problemu, w Poznaniu pokaże ci jak używać maszynki na pudlu ;)

Do czyszczenia ząbków weterynarz nie usypia psa, lecz daje tzw. głupiego jasia. U mnie nigdy nie było jakichkolwiek komplikacji po czyszczeniu ząbków moich maluchów.
Oczywiście, twarda woda oraz pH śliny to główne przyczyny odkładania się kamienia nazębnego.
W Polsce jest dostepny preparat hamujący odkładanie się kamienia nazębnego, który dodaje się do wody do picia – niestety nazwy nie pamiętam, skleroza :evil_lol:
Unek będzie wymagał systematycznego machania szczoteczką po ząbkach.

Podstrzyganie pudelka – najlepiej zacząć od przystrzygania wystających kosmyków po kąpieli oraz minimalnego przystrzygania „po śladach” ;)