Iwona&Wiki Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Pilnie szukam nowego domu dla Borysa, 5-letniego psa bardzo w typie CTR-a. Dostałam dwa maile od włascicielki psa: 1. "To duży (54kg) 5-letni czarny terier rosyjski, wabi się Borys. Ma książeczkę zdrowia i aktualne szczepienia. Nie jest wykastrowany. Mieszka na podwórku, nie przyzwyczajony do mieszkania w bloku. Zna podstawowe komendy, ale jak to czernysze mają w zwyczaju nie zawsze chętnie je wykonuje. Ma swój charakter. Jest z natury psem stróżującym i lubi się w tym wykazywać. Uwielbia zabawy na podwórku, towarzystwo ludzi, szukanie patyka, bieganie, pieszczoty i przytulanie. Nie ma rodowodu, ale przy fachowym ostrzyżeniu wygląda jak czystej rasy czernysz. Wymaga częstego czesania, które bardzo lubi, bo potem dostaje smakołyk, oraz kilka razy do roku strzyżenia. Nie lubi kąpieli w wannie. Szukam nowego właściciela dla mego pupila z powodu wyjazdu." 2. "Nie mogę zabrać psa ze sobą, bo tam gdzie wyjeżdżam nie ma podwórka. Jadę do... W roku poprzednim zawiozłam jej kotkę, ale pies nie będzie tam miał miejsca. Pies na moim podwórku ma oczywiście budę i kojec. Pies nie był szkolony, niestety. Dla ludzi, których już zna tzn. tych, których zapraszam do siebie jest przyjazny, nawet za bardzo, potrafi przy tym ubrudzić. Ale na komendę "do kojca" idzie posłusznie do kojca i po problemie. Borys lubi ludzi/dzieci, jest towarzyski, był podczas mego poprzedniego wyjazdu przez 5 m-cy u mego syna, gdzie bawił się z moim ośmioletnim wnuczkiem. Syn miał wtedy sukę rottweiler wysterylizowaną. Oba psy żyły w zgodzie. Niestety, teraz nie mogę go tam zostawić. Kiedy była jeszcze u mnie kotka, oba zwierzaki były w tym samym wieku i bawiły się ze sobą. Kiedy Borys wyrósł na dużego psa, te zabawy nie były już kotce takie przyjemne, ale pies nie atakował "swojej" kotki. Na inne koty jest nastawiony wrogo. Co do chodzenia na smyczy, to owszem, był wyprowadzany na spacery, chodził przynodze, ale nie był zbyt posłuszny gdy zobaczył kota. Dlatego zrezygnowałam zwyprowadzania. Jeśli chodzi o sterylizację, to ...." Borys jest wykastrowany. Quote
Iwona&Wiki Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 Jeśli jeszcze jakieś WAŻNE pytania, to oczywiście - odpowiem. Czy są jakieś strony CTR-ów w potrzebie? Bardzo, bardzo prosze o linki lub o wstawienie go tam. Quote
Iwona&Wiki Posted August 19, 2008 Author Posted August 19, 2008 Szukałam dziś, ale nie znalazłam żadnej strony CTR-ów w potrzebie. Rzeczywiście nie ma takowej? Quote
karina1002 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 zaraz poszukam, widzę że jest wątek :) Quote
karina1002 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 wrzuciłam na razie tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10728599#post10728599 Może ktoś napisze, gdzie można go wrzucić. Quote
karina1002 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 nika28 napisał(a):Piękny :loveu: :loveu: :loveu: To kiedy przywieść ?? :eviltong: Na bialystokonline wrzuciłam. Na allegro nie umiem... Quote
nika28 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 karina1002 napisał(a):To kiedy przywieść ?? :eviltong: Chyba by na balkonie miał budę :evil_lol:, a on nie lubi kotow a ja kota mam. Quote
Iwona&Wiki Posted August 20, 2008 Author Posted August 20, 2008 Jeśli się zmieści? Domowe chyba mu nie przeszkadzają :) Karina, dzięki. Dawaj nr kobity. Allegro i gratkę, to już ma od kilku dni. Quote
karina1002 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 he, he dostałam maila od właścicielki: Witam miłe Panie z TOZ.Białystok. Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. "Myślę, że ogłoszenie można już będzie zdjąć, bo we wtorek wieczorem pies wyjechał do nowej właścicielki do Augustowa. Mam nadzieję, że się zaadoptuje. Mnie przy tym nie było, ale syn mówił, że Borys dał się pogłaskać nowym właścicielom i zachowywał się przyjaźnie. Polubił nową Panią a ona jego.. Pies ma do dyspozycji dużo miejsca na podwórku. Cieszę się. Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam" to chyba już po adopcji :) Mam nadzieję, że trafił do dobrego domku. Niestety nie brałyśmy udziału w rozmowach :( Quote
Iwona&Wiki Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 Nie wiedziałam, że chcesz:lol: Dlatego postawiłam właścicielce tylko wymóg kastracji. Najlepszy dom miała wybrać sama. Tak na nasz adres też przyszedł ten mail. Juz jej odpisałam i uczuliłam na to, by nowi opiekunowie przez najblizszy miesiąc mocno pilnowali psa. Mam nadzieję, że to szczęśliwy koniec kłopotów Borysa. Borys już w nowym domu - można przenieść wątek:) Quote
karina1002 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Jeetam, żebym bardzo chciała.:) Tak mi się powiedziało :) Quote
nika28 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Iwona&Wiki napisał(a): Borys już w nowym domu - można przenieść wątek:) :multi: :multi: :multi: Quote
WillaTaira Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Bardzo sie ciesze, ze ta historia ma szczesliwe zakonczenie. Jesli w przyszlosi jeszcze jakis CTR bedzie potrzebowal pomocy, tu sa fora poswiecone rasie: http://www.ctr.net.pl/forum/ i http://******************* Quote
amonicca Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 nie ma co super ta właścicielka heh "nie było mnie przy odbiorze psa...." bez komentarza...oby tylko pies trafił w odpowiednie ręce życzymy mu z całego serca dobrego odpowiedzialnego nowego właściciela drugi adres forum które zostało wykropkowane:evil_lol: http://czernysz.net/ tutaj mamy wątki poświęcone adopcji czernyszy Quote
weronika_p Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 WillaTaira napisał(a):Bardzo sie ciesze, ze ta historia ma szczesliwe zakonczenie. Jesli w przyszlosi jeszcze jakis CTR bedzie potrzebowal pomocy, tu sa fora poswiecone rasie: http://******************* :angryy: widać bardzo sie we znaki dało temu forumowiczowi/czce to forum... pozwoliłam sobie przejrzeć je troche i moje spostrzeżenia są takie... do jakiegos tam momentu kłutni forumowej, WillaTaira brał/a udział w debatach dosyc aktywnie. widać, że jest doswiadczonym hodowcom... postanowił/a jednak zasłuży c się w nowym forum to starając sie skazać na zagładę... NIE P[RZESZKADZA TO FORUM JEDNAK WTEDY, GDY TRZEBA ZAREKLAMOWAĆ SWÓJ MIOT BY ZNALEŚĆ KLIENTÓW... taka jakby obłuda i nieuczciwość wobec pozostałych forumowiczów?... :roll: Quote
Iwona&Wiki Posted August 23, 2008 Author Posted August 23, 2008 Nie bardzo rozumiem, ale to chyba bez znaczenia. Dzięki za linki Z tego, co sie dowiedziałam (przykro mi, ale nie starcza mi czasu na sledzenie wszystkich białostockich ogloszeń), opiekunka Borysa od dłuższego czasu sama szukała mu nowego dobrego domu. To prawda nie jest fajnie, że sytuacja zmusiła ja do rozstania sie z psem. Ale przecież różnie w życiu sie układa. Osobiscie uważam, ze jesli już musi tak być, to dobrze, ze dotychczasowy opiekun zwierzaka robi wszystko, żeby trafił on do nowego dobrego domu. I dobrze, że zadbała o to dostatecznie wczesnie. Bo niemal regułą jest, że np. własciciel zgłasza sie na kilka dni przed swoim wyjazdem, choć juz dawno wie, że zwierzaka zabrać ze sobą nie ma szans. Totalna nieodpowiedzialność i brak wyobraźni. Dobrze, że udało sie pomóc Borysowi. Trochę szkoda, że nie moglismy jej wcześniej dać kilku wskazówek dla nowych opiekunów psa. A Borysa odwiózł do nowych opiekunów jej syn. Quote
WillaTaira Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Przepraszam, ale jaki zwiazek ma Twoj post weroniko_p z tematem adopcji Borysa ??? Cos chyba kiepsko przegladalas fora o ctr-ach i moje posty skoro nawet nie wiesz jakiej jestem plci, wiec tym bardziej nie wiem na jakiej podstawie wyciagnelas takie a nie inne wnioski. Choc mowiac szczerze nie bardzo mnie to interesuje. Prosze nie zasmiecaj tematu, w ktorym ludzie skupiaja sie na pomocy innym psom, swoimi niezrozumialymi zalami. Masz do mnie sprawe to skontaktuj sie ze mna na priva. Skoro tak gorliwie przegladalas fora ctr-ow to znasz moje namiary. Quote
karina1002 Posted August 25, 2008 Posted August 25, 2008 Dostałam wiadomość od nowego właściciela i wszystko jest ok. Borys powoli się przyzwyczaja do nowych warunków i otoczenia. Chodzi na spacery, został już nawet trochę wyczesany i zaczyna merdać ogonem na widok nowego właściciela :) Wszystko jest w porządku :) Quote
Recommended Posts