Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie jednej osobie, która spojrzy na błękitne "Nasze maleństwo z Wspólnego Domu" będzie wydawało się, że maleństwo będzie zawsze błękitne, tymczasem najprawdopodobniej będzie w przyszłości beżowe. Tym, którzy nie wiedzą trzeba powiedzieć, że maść u szczeniaka widać na tylnej powierzchni uszu i tuż za nimi.Jeśli jest cały szaro-bury a za uszami rudy, to będzie pomarańczowy lub rudy jako dorosły, szary najczęściej jest w tym miejscu
beżowy i taki będzie (czasem z wilczastym przesianiem w kryzie i na grzbiecie)

Posted

Neutralka napisał(a):
Nie jednej osobie, która spojrzy na błękitne "Nasze maleństwo z Wspólnego Domu" będzie wydawało się, że maleństwo będzie zawsze błękitne, tymczasem najprawdopodobniej będzie w przyszłości beżowe. Tym, którzy nie wiedzą trzeba powiedzieć, że maść u szczeniaka widać na tylnej powierzchni uszu i tuż za nimi.Jeśli jest cały szaro-bury a za uszami rudy, to będzie pomarańczowy lub rudy jako dorosły, szary najczęściej jest w tym miejscu
beżowy i taki będzie (czasem z wilczastym przesianiem w kryzie i na grzbiecie)

Neutralko - w życiu bym na to nie wpadła ;)
być może jakaś obserwacja kilku pokoleń by mnie nakierowała na tą myśl ale z pewnością nie domyśliłabym się zeby patrzec na obszary "uszne" zeby uistalić kolor.

Przy tych moich szczeniakach (Guciowo - Tosinych) z Tosią nie miałam problemu ona od początku była "mocno" pomarańczowa. Gucio był różny od szarości , przez błękity bo jakieś beże i pomarańcze. :)

Neutralko - no to mam jeszcze jedno pytanie - a jak długo pomeraniany "zmieniają" sierść z szczenięcego na "dorosły" - czytałam że nawet do 3 lat ( a najdłuzej pozostaje szczenięce futro w okolicach uszu).Czy to prawda ?

Posted

filonek_bezogonek napisał(a):
Neutralko - w życiu bym na to nie wpadła ;)
być może jakaś obserwacja kilku pokoleń by mnie nakierowała na tą myśl ale z pewnością nie domyśliłabym się zeby patrzec na obszary "uszne" zeby uistalić kolor.

Przy tych moich szczeniakach (Guciowo - Tosinych) z Tosią nie miałam problemu ona od początku była "mocno" pomarańczowa. Gucio był różny od szarości , przez błękity bo jakieś beże i pomarańcze. :)

Neutralko - no to mam jeszcze jedno pytanie - a jak długo pomeraniany "zmieniają" sierść z szczenięcego na "dorosły" - czytałam że nawet do 3 lat ( a najdłuzej pozostaje szczenięce futro w okolicach uszu).Czy to prawda ?

Filonku - czas zmiany włosa szczenięcego na dorosły trwa rozmaicie - czasem to zależy od osobnika, czasem od płci. Można śmiało przyjąć, że
nawet (u niektórych) do 3 lat, a to szczenięce futro przy uszach też różnie
zostaje.

• 1 month later...
Posted

Irina,
Bardzo ładne portrety - czy to Ty je malowałaś?

Filonku,
Kiedyś na warszawskich wystawach też urządzono konkurs przebierańców
(właściciel i pies przebrani) i to było całkiem zabawne, a dla zwiedzających niekynologów najbardziej atrakcyjne na całej wystawie. Ale znaleźli się zaraz sztywniacy, którzy uznali, że takie zabawy są nieodpowiednie.,chociaż w rzeczywistości zabawne przebrania lepiej popularyzują psy wśród publiczności niż oglądanie oceny na ringu. Dobre są te zdjęcia z Moskwy.

Posted

Irina

All pictures and paintings are great !!

Neutralko
to co stosowane w umiarze może przynieść tylko pożytek :) i jak mawiają : jeszcze się taki nie narodził co każdemu by dogodził. Zawsze się znajdzie malkontent któremu się coś nie spodoba.

• 2 weeks later...
Posted

Ni z tego ni z owego zostałam wylogowana (ze 6 dni temu) z Forum.:-o Czy to jest normalka i każdego to spotyka co jakiś czas, czy akurat tylko mnie?
Zanim zalogowałam się ponownie, minęło parę dni stałych prób zalogowania i uzyskiwania 15 minut przestoju, bo podawałam nie takie hasło, a potem już nawet i takie, które mi przysłano, a Dogomania za cholerę nie chciała go przyjąć. Bardzo irytujące

Posted

Neutralka napisał(a):
Ni z tego ni z owego zostałam wylogowana (ze 6 dni temu) z Forum.:-o Czy to jest normalka i każdego to spotyka co jakiś czas, czy akurat tylko mnie?
Zanim zalogowałam się ponownie, minęło parę dni stałych prób zalogowania i uzyskiwania 15 minut przestoju, bo podawałam nie takie hasło, a potem już nawet i takie, które mi przysłano, a Dogomania za cholerę nie chciała go przyjąć. Bardzo irytujące

tak
były chyba jakies prace techniczne na dogomanie bo przez jakies czas nie można było siędostać na dogomanie a potem było się "wylogowanym".

Posted

Mnie nie wylogowuje, jednak mam duże trudności z otworzeniem dogomanii. Dopiero od poniedziałku mogę normalnie włączać stronę, a wcześniej wciąż zostawała biała strona. Teraz jednak nie działa mi opcja szybkiej odpowiedzi. Mam nadzieję, że wszystko zostanie naprawione (;

• 3 weeks later...