Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałabym kupic w przyszlosci akite poniewaz zafascynowala mnie ta rasa i dlatego chciałabym uzyskac odpowiedz na kilka pytań.Mam nadzieje, że tu wsród miłosnikow akit je znajde.

1. czy jezeli akita przyjdzie do domu w ktorym sa dwa psy i dwa koty bede miala duzy problem z utrzymeniem porzadku w stadzie - czytałam ze akita moze zyc tylko sam poniewaz zawsze walczy o terytorium - ale jezeli wlasciciel jest alfa a akita jest zwierzeciem stadnym to powinno byc ok ale czekam na wasze opinie

2. czy to prawda ze akity biale cierpia na wiele chorob - jezelim tak to czy mozna temujakos zapobiec, tzn czy w hodowlach staraja sietak krzyzowac zwierzeta aby zagrozenie bylo minimalne

3. nieznam zbyt wielu hodowli w Polsce a chcialabym kupic prawdziwego akite a nie mixa - prosze o jakis kontakt (najlepiej z polnocy bo ja jestem z Gdanska)

4. czy typowe szkolenie jest dobre dla akit czy powinno sie stosowac jakies inne metody

5. czy akita nadaje sie do uprawiania sportów typu agillity

6. czy biale, dlugowlase akity nie dostaja rodowodu - jezeli tak to dlaczego, i jak znalezc taka biala, dlugowlasą akitke

Byłabym bardzo wdzieczna za pomoc i opinie. Moze opiszecie wlasne obserwacje na przykladzie waszych psiaków.

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Postaram sie odpowiedziec, zaczne od końca

6. Wszystkie (niezaleznie od tego czy są białe czy czerwone, czy pręgowane) długowłose akity są niewystawowe (czyli tańsze), metryke dostają (jesli rodzice spełnili wymogi hodowlane), ale długi włos jest błędem dyskwalifikującym z wystaw. Długowłose akity pojawiały się w tym roku w hodowli Halne Wzgórze, ale były one umaszczenia czerwonego. Ze znalezieniem białego długowłosego akity myśle że może być problem, ale moge poprosić znajomoą, ze jesli takowa sie gdzies pojawi, to żeby dała znać.

5. Owszem nadaje sie do uprawiania agility, moją akurat takie rzeczy nie bawią, ale znam akity, które całkiem nieźle sobie radzą na torze. Lecz nie są to na pewno psy stworzone do tego i to raczej zalezy od danego osobnika i od podejscia własciciela. Jesli potrafi sprawić ze akicie agility sie spodoba to sukces zapewniony.

4. stosuje sie raczej nieco inne szkolenia, ale o tym to dokładniej nie napisze, postaram sie nasłać na ten temat znajomą hodywczyni (jak jej internet zacznie działać), jeśli jesteś tym bardziej zainteresowana.

3. Wpadnij na moją strone tam są linki do wszystkich hodowli któe sie reklamują w internecie. Z trójmiasta to polecam hodowle Dogutti (jezeli interesuje Cie pies pod kątem wystawowym) ale oni mają zadko mioty, a jak już są to bardzo dobre skojarzenia.

2. Akity są ogólnie zdrową rasą, gdyż mało zmienioną przez człowieka. Białe psy ogólnie są delikatniejsze od ciemnych, ale na weterynarii to ja sie nie znam, wiec nic więcej nie powiem.

1. po 1 koty - akita musi byc młodziutki, moja suka kocha polować na koty, ale jesli sie przyzwyczai od małego to problemu być nie powinno. po 2 akita na 100% będzie chciała zdominować, człowiek może sobie być alfa, ale psy też mają własne stado i własną hierarchię. A jeżeli jeszcze będzie ta sama płeć to może byyć problem, wiedomo wszystko zależy od danego osobnika, ale..

Jakie masz pozostałe 2 pieski?

Posted

Agappe bardzo ci dziekuje za tak wyczerpujaca odpowiedz, oczywiscie ze wszystko mnie bardzo interesuje, tym bardziej ze mam duzo czasu zeby sie jeszcze douczyc o Akitach poniewaz nie kupie psiaka dopoki sie nie wyprowadze bo tu nie mam warunkow - mysle ze za rok - poltora, ale chce sie przygotowac

Ja mam doga kanaryjskiego - samca, kundelka - samca, kotke a moj chlopak bedzie mial bullika - samca a akitke chcialam dziewczynke.

Ale zamieszalam - jak sie wyprowadze to bede miala odchowanego DC samca i dojrzewającego bullika samca ....i dziewczynke akite jesli da sie to pogodzic :D

Posted

tak, teraz mamy tez dwasamce i jest naprawde swietnie, tylko trzeba na kazdym kroku przypominac swoja pozycje, dletego mysle ze damy rade, oprocz tego napewno bullik tez na szkolenie pojdzie, akurat o tych rasach troche czytalam i pisalam z hodowcami i mowili ze mozna miec takie dwa razem - kwestia charakteru i wychowania, ale na akitach to ja sie nie znam poza tym ze sa przepiekne, madre, oddane itp. :wink:

Posted

ale nie rozumiem co znaczy takich ras, wolalabym zebys dokladniej pisal to co chcesz przekazac, poniewaz stwierdzenia: "taka rasa", "takie psy" slysze na co dzien od przechodniów jak ide z moim Capo i nikt sie nawet nie spodziewa cze to ten maly kundelek jest negatywnie nastawiony do swiata

a co do samcow to o mojego DC sie nie martwie poniewaz on naprawde akceptuje wszystkie stworzenia w naszym domu i nie ma raczej sklonnosci dominacyjnych, natomiast co do bulla to myslalam o przeprowadzeniu testow J.Fishera z "okiem psa" przy doborze szczeniaka stwierdzajacych jego charakter, wydaje mi sie ze mozna bulla i DC pogodzic ze soba, ale mimo wszystko chetnie poslucham waszego zdania, moge sie mylic :D

Posted

Takich ras które szczególnie chodzi o bulla nie toleruja jak sa dorosłe innego samca, który mógł by być na nimi w stadzie. Canario juz predzej zaakceptuje samca na soba ale raczej wiekszego i silniejszego niz takie malego jak bull. Abie te rasy to rasy o charakterze dominujacym.

a co do samcow to o mojego DC sie nie martwie poniewaz on naprawde akceptuje wszystkie stworzenia w naszym domu i nie ma raczej sklonnosci dominacyjnych

A w jakim wieku on jest ?? i w jakim wieku jest bulli ??

Posted

wszystkie 3 rasy mają charakter dominujący, jezeli chcesz akite sunie, to b.dobrze, bo przy 3 samcach to mógłby być nie mały problem, co nie znaczy ze akita nie będzie się włączała do walki o dominacje. Kobiety wszędzie dominują, a faceci się prędzej pogodzą z dominacją kobiety niż innego przedstawiciela swojej płci :)

Posted

ja bulla nie mam ale moj chlopak prawdopodobnie bedzie mial jak nam warunki pozwola, mam DC i ciapka

Kobiety wszędzie dominują, a faceci się prędzej pogodzą z dominacją kobiety niż innego przedstawiciela swojej płci :)

:D :D :D

Posted
Kobiety wszędzie dominują, a faceci się prędzej pogodzą z dominacją kobiety niż innego przedstawiciela swojej płci :)

:D :D :D

Taysha Ty sie nie śmiej u psów też tak jest :)

Znajoma sie odezwie jak komp będzie w pełni sprawny i uzupełni to czego ja nie potrafiłam Ci napisać.

Posted
Dziękuje, mnie nadal zastanawia, skąd to zainteresowanie białą długowłosa akitą??? Nie chcesz psiaka wystawowego?

a stad ze sa nie typowe :wink: ogladalam zdjecia bialych akit i takich jak twoja i wydawalo mi sie ze te bezowe maja jakas dluzsza siersc, chociaz taki kolor bezowy tez jest piekny, a na wystawy nigdy nie jezdzilam bo nie mam psiaka z rodowodem a poza tym zawsze chcialam brac udzial w jakis sportach lub egzaminach posluszenstwa, ale chetnie bym pojezdzila na wystawy :wink:

Posted

ten beżowy to sie nazywa czerwony :p

Akity występjuą w takich umaszczeniach (te 3 na górze)

http://www.akita.de/images/EntryCircle.jpg

w sportach i egzaminach posłuszeństwa?? powiem tak nie będzie łatwo, ale to nie znaczy ze jest to niemożliwe.

a akity długowłose wyglądają zupełnie inaczej, ale niestety nie mam zdjęcia, trzeba by w internecie na zagranicznych stronach poszukac.

Posted
ten beżowy to sie nazywa czerwony :p

to swietnie ze mi mowisz bo ja bym szukala bezowego albo kremowego :wink:

a takwlasnie czytalam ze sa czerwone akity ale myslalam ze to takie bordowe pregowane :oops:

w sportach i egzaminach posłuszeństwa?? powiem tak nie będzie łatwo, ale to nie znaczy ze jest to niemożliwe.

z moim tez jest ciezko bo nie ma w nim kompletnie dynamiki i ekspresji, a o sportach nie ma mowy bo za ciezki! ale to takie jakbywyzwanie i chce pokazac ze damy rade i ze capo potrafi, jak mi sie uda to bede wiedziala z akita tez sobie poradze, tylko najwazniejsze zeby w domu bylo spokojnie i bez bójek :D

Posted

ale swietne sa te zdjecia!!! :D

jezeli takie sporty nie szkodza tym pieska a jeszcze do tego rozwijaja sprawnosc, kondycje lub umysl to chyba warto sprobowac :wink:

bylam juz na stronie tej hodowli i bardzo mi sie spodobala, czy polecilabys mi ja???

Posted

U mnie na szkoleniu jest akita dlugowlosa, mi sie bardzo podoba :D

Ale charakterek? No no, a mowia ze Lunka to morderca...(z wygladu napewno)

Na dzien dobry chcial zjesc Lunke a ona poczatkowo chciala sie przywitac jak to ma w zwyczaju.A "maly" ma 7miesiecy, na szkolenie chodzi od 4 i musze przyznac ze jestem pod wrazeniem jego umiejetnosci.

I sadze ze nadawalby sie na pokazy posluszenstwa.

Najbardziej podobaja mi sie preguski w tej rasie :D

Posted

Dla mnie napewno, ale dla obcych ludzi... zreszta Ty masz ten sam problem :D a twoj przeciez jeszcze wiekszy od mojej :D

Dzis wysiadajacy du..k :evilbat: uderzyl Lunke pedalem od roweru w morduche jak wysiadal z kolejki, musialam sie niezle starac zeby go porzadnie nie... skrzyczec bo caly czas staram sie nie podnosic glosu przy malej.

Ale ja mocno bolalo :(

Posted

Haniu dlatego ja zafundowalam sobie matalowy kaganiec - kazde szturchniecie capka w pysk od razu zacheca go do ocierania w celu pozbycia sie kaganca - a juz nie mowie o tym jak niektore "d...pki" nie chca sie przesunac jak wsiadamy, lub idziemy do kasownika w tramwaju, wtedy capo idie przodem i robi sciezke

oczywiscie nie jestem beszczelna i nie robie tak co dzien ale sa sytuacje kiedy ludzie bywaja poprostu okropni :evil:

Posted

metalowy kaganiec? ojj nieeeee samym kagancem pies może zrobić krzywdę.

Ja mam plastikowy i uważanm że ten i materiałowy są najlepsze.

Hanya a nie wiesz czy "mały" jest z rodowodowego miotu? Halne miało niedawno taki miot i szczniaki powinny miec teraz własnie ok 7-8 miesięcy.

Posted

ja bym sie bala ze jak lezy w autobusie czy tramwaju to ktos go kopniw w nosek, lub nadepnie, bu ludzie sa nieobliczalni, poza tym to jedyny kaganiec w ktorym capo moze spokojnie sapac i sie nie dusi, nie moglam patrzec jak sie meczyl w materialowym, a plastikowych to chyba na niego nie ma tylko skora ale to ciezko utrzymac w czystosci jak pies wszedzie nochal wtyka :wink: