Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Wojtecki']....Pies się zatrzymuje...

Wydaje mi się ,że trop powinien iśc wzdłuż jaru, w gęstych jeżynach,ale przecież nie widać nawet kropelki farby , bo deszcz wszystko wymył...
Próbuję nakierować Poświatę w te chaszcze (mój błąd - że nie zdałem się na psi węch,tylko na ludzki pomyślunek :oops: ) - sunia wchodzi w nie bez przekonania - wydaje nam się ,że nie lubi jeżyn... Poświata zawraca - staje nad brzegiem jaru - ma trop !! ..
Trop idzie w dół - zjeżdżamy jak na nartach - po błocku - po zboczu na samo dno jaru - przechodzimy przez potok - i wspinamy się w górę - chwytam się jakichs wystających korzeni drzew oraz kamieni aby w ogóle wejść pod górę
Mam wrażenie, że jestem na jakimś cholernym obozie przetrwania dla popieprzonych survival-owców
Pot leje się ze mnie równo
Z drzew cały czas kapie woda, robi się parno, bo gdzieś tam na górze zaczęło świecić słońce...
Ziemia zaczyna parować.
Ścieżka ciągle gdzieś skręca , raz czy dwa Poświata schodzi ze ścieżki - tę cholerną farbę totalnie wymyło, zwłaszcza w miejscach gdzie zbocze jest kamieniste. Natomiast jak wchodzimy na miękki teren - Poswiatka od razu idzie jak po sznurku.Ale za każde zejście ze scieżki - punkty się odejmuje :evil:
Idziemy i idziemy. Ta ścieżka chyba nie ma końca....

cdn[/quote]
[color=red][size=7]??????????????????????[/size][/color]

• Replies 8.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ktoś tu zapierał się, że sie nie znęca nad biednymi czytelnikami :evilbat:
a niby co jest??? zawsze w najlepszym momencie przerywa niczym w brazylijskiej telenoweli :evil:
:wink: :D

Posted

[quote name='Camara']ktoś tu zapierał się, że sie nie znęca nad biednymi czytelnikami :evilbat:
a niby co jest??? zawsze w najlepszym momencie przerywa niczym w brazylijskiej telenoweli :evil:
:wink: :D[/quote]
tam to wtedy przynajmniej leci reklama :wink: :lol:

Posted

[quote name='aga1215'][quote name='Camara']ktoś tu zapierał się, że sie nie znęca nad biednymi czytelnikami :evilbat:
:wink: :D[/quote]
tam to wtedy przynajmniej leci reklama :wink: :lol:[/quote]

:roflt:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']no i znów przerwa w odbiorze :evilbat:[/quote]
raczej w nadawaniu :wink: i to chyba do późnego wieczoru :cry:
odbiór jest zwarty i gotowy :lol:
[size=1]z obgryzionymi z nerwów pazurami :evilbat: [/size]

Posted

[quote name='aga1215'][quote name='Alicjarydzewska']no i znów przerwa w odbiorze :evilbat:[/quote]
raczej w nadawaniu :wink: i to chyba do późnego wieczoru :cry:
odbiór jest zwarty i gotowy :lol:
[size=1]z obgryzionymi z nerwów pazurami :evilbat: [/size][/quote]no mnie już paluch od klikania boli :wink:

Posted

No przepraszam ,już jestem ! :wink: , musiałem wreszcie trochę we firmie popracować :fadein: żebym mógł mieć pieniążki na opłaty za internet chociażby.... :lol:

Hmm, na czym to skończyłem moją opowieść ???
Aha, -" Idziemy i idziemy. Ta ścieżka chyba nie ma końca.... "

Wreszcie pośród gąszczu wielkich, chyba ponadstuletnich drzew - zaczyna przebijać jakieś światło - zbliża się koniec naszego marszu...
Jeszcze kilka zakrętów i dochodzimy do miejsca, gdzie powinien leżeć martwy zwierz.... Ale co to ? - koziołka nie ma - a miejsce na pewno właściwe.....
Poświata doprowadziła mnie do miejsca, gdzie leżała zastrzelona zwierzyna !!!
Ta ścieżka miała chyba z 1,5 km....
Idziemy z sędzią na skraj lasu, gdzie stała grupka innych sędziów -obserwatorów - okazało się ,że koziołka przełożyli na koniec innej ścieżki :evil:
Musimy tam jeszcze dojść z Poświatką, aby zaobserwowali (sędziowie) i ocenili jak pies zachowuje się przy zwierzynie....
Poświata podeszła do truchła - obwąchała, polizała co trzeba - ale bez jakichś specjalnych emocji.

Wracamy do sędziów, gdzie trwa ożywiona dyskusja nad oceną mojej i Poświaty pracy na ścieżce tropowej (ocenie podlagają tu zarówno pies jak i przewodnik psa - zwany menerem )
Decyzja sędziów jest następująca: ocena nasza to w sumie 58 pkt... :evil:
pomimo tego,że podczas porannej konkurencji "odłożenie" - tj. próba strzału - Poświata uzyskała maksymalną ilość punktów !
Do dyplomu - zabrakło nam tylko 2 !!!! punkty.....
Ale się wkurzyłem....,cholera 0X
Widzę,że komisja sędziów próbuje nakłonić "mojego sędziego" aby podniósł nieco ocenę - ale ten jest nieugięty....
Chyba nie za bardzo lubi ogary, zresztą na ścieżce, jak byliśmy w lesie - orzekł,że pies w mieście się marnuje a prawdziwy pies myśliwski służy do zabijania zwierzyny... :evilbat:
Ten Pan akurat nie bardzo chyba się zna na niuansach rasy Ogar Polski.
Nasze psy nie są killerami, to przede wszystkim tropowce i w niektórych przypadkach dzikarze. :-?
Ale cóż - z sędziami się nie dyskutuje.

Pomimo,iż wracamy z konkursu bez dyplomu - jestem bbbbaaaardzoo
ale to baaaaaaardzo zadowolony, że wzieliśmy w nim udział
Zarówno dla mnie a chyba przede wszystkim dla Poświaty - było to wspaniałe , nowe doświadczenie.
Po Konkursie - jeden z bywalców takich imprez powiedział nam, że te właśnie konkursy, organizowane tu w Krośnie - są najtrudniejsze w Polsce !!
Sportowa złość siedzi we mnie jeszcze do dzisiaj - że może mogłoby być lepiej, ale cóż - był to raptem dopiero nasz drugi Konkurs !

Nie mogę doczekać się już następnych....
My im pokażemy - tak Poświatko ??? 8) :lol:

cdn........ :fadein:

Posted

Dzielna Poświata! Ale co tam, do trzech razy sztuka! A może by tak jakieś sierpniowe treningi, dla utrzymania kondycji?
Głupio się ten "psi prowadzacz" nazywa - a jak ktoś nie wymawia "r" :o :wink:

Posted

[quote name='aga1215']Dzielna Poświata! Ale co tam, do trzech razy sztuka! A może by tak jakieś sierpniowe treningi, dla utrzymania kondycji? [/quote]
Oj dzielna,dzielna - w nagrodę dostała WIEEEELKIEE ŚWIŃSKIE UCHO !!
A,że do trzech razy sztuka - ależ oczywiście :lol:
Pod koniec sierpnia planujemy jakiś Konkursik -kolejny-zaliczyć , ha,ha :wink:
[quote name='aga1215']
Głupio się ten "psi prowadzacz" nazywa - a jak ktoś nie wymawia "r" :o :wink:[/quote]

he,he śmieszne, baaardzo śmieszne.... :D :D :D

Posted

A na "deser" moich wspominków z pobytu na Podkarpaciu mam jeszcze jedną niespodziankę dla sympatyków Poświatki !!! :lol:

Hania Łuczak oraz Jurek Dyło , którzy byli organizatorami kilkudniowych Warsztatów Ogarów i Gończych - przygotowali bardzo ciekawy i profesjonalny program zarówno pod kątem szkolenia piesków (a może nawet bardziej ich właścicieli) jak i pod kątem umożliwienia rozwoju zwierzaków poprzez sport !! :lol:

Jednym z elementów "usportowienia" naszych psów - były Zawody Obedience dla Ogarów i Gończych Polskich

W zawodach wzięło udział aż 18 psów !
Poświata startowała dopiero z numerem 16 - i niestety bez żadnego przygotowania przed imprezą ... :oops:
Emocji było co niemiara, gdyż widoczne było,że niektórym bardzo zależało na zwycięstwie... :-?
Po kilkunastu startujących przed nami psach przyszła kolej na nas....

Weszliśmy na plac boju....

cdn...

Posted

[quote name='Wojtecki']A na "deser" moich wspominków z pobytu na Podkarpaciu mam jeszcze jedną niespodziankę dla sympatyków Poświatki !!! :lol:

Hania Łuczak oraz Jurek Dyło , którzy byli organizatorami kilkudniowych Warsztatów Ogarów i Gończych - przygotowali bardzo ciekawy i profesjonalny program zarówno pod kątem szkolenia piesków (a może nawet bardziej ich właścicieli) jak i pod kątem umożliwienia rozwoju zwierzaków poprzez sport !! :lol:

Jednym z elementów "usportowienia" naszych psów - były Zawody Obedience dla Ogarów i Gończych Polskich

W zawodach wzięło udział aż 18 psów !
Poświata startowała dopiero z numerem 16 - i niestety bez żadnego przygotowania przed imprezą ... :oops:
Emocji było co niemiara, gdyż widoczne było,że niektórym bardzo zależało na zwycięstwie... :-?
Po kilkunastu startujących przed nami psach przyszła kolej na nas....
Weszliśmy na plac boju....
cdn...[/quote]
ale kiedy?

Posted

Poświata zachowywała się rewelacyjnie !!
W lot wykonywała wszystkie komendy....
Publiczność czekająca już na koniec imprezy - w pewnym momencie zaniemówiła...widząc jak nam idzie na placu...
Poświatka wykonywała kolejne komendy i zadania z wielkim entuzjazmem
Dotychczas prowadzącym w zawodach - zaczęły rzednąć miny....
"Nasi fani" zaczęli coraz głośniej kibicować :lol:
Na trybunach zaczęło się skandowanie "Poświata ! Poświata !"
Jeszcze jedna konkurencja i .....
iiiiiiiii [b]"POŚWIATA" JEEEEEESSST THEEEEEE BEEEEESSST!!! [/b]

Żałujcie, że tego nie widzieliście - ryk z tysięcy gardeł na stadionie Legii, to nic w porównaniu z aplauzem i wrzawą jaka podniosła się po zakończeniu przez Poświatę (oczywiście pod moją komendą :oops: ) jej występu .... :lol:

Poświata zdobyła aż [b] 97,5 [/b] pkt na 100 możliwych
ocenę doskonałą i zajęła [b]I miejsce [/b]

A na dowód tego , co tu napisałem - załączam poniższy dyplomik :

[img]http://img327.imageshack.us/img327/4408/dyplom8lh.jpg[/img]

8)

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Kurka ...Wojtecki , a ja już chciałam iść spać :evil:[/quote]

sorry, wybacz, już się kończę :lol: 8)

Posted

[quote name='Wojtecki'][quote name='Alicjarydzewska']Kurka ...Wojtecki , a ja już chciałam iść spać :evil:[/quote]

sorry, wybacz, już się kończę :lol: 8)[/quote]wybaczam.. :lol: dotrwałam ...no i nie załuję :wink:
Poświata i Wojtecki :laola: GrAtUlAcJe :angel:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska'][quote name='Wojtecki'][quote name='Alicjarydzewska']Kurka ...Wojtecki , a ja już chciałam iść spać :evil:[/quote]

sorry, wybacz, już się kończę :lol: 8)[/quote]wybaczam.. :lol: dotrwałam ...no i nie załuję :wink:
Poświata i Wojtecki :laola: GrAtUlAcJe :angel:[/quote]

Dzięki,wielkie dzięki !!! :wink:

Posted

[quote name='Wojtecki']
Poświata zdobyła aż 97,5 pkt na 100 możliwych
ocenę doskonałą i zajęła I miejsce [/quote]
:klacz: Poświata :BIG: :laola:
[quote name='Wojtecki']sorry, wybacz, już się kończę :lol: 8)[/quote]
rety, Wojtecki - Ty sie nie kończ :nono: - kto będzie się zajmował Poświatką zanim wróci Beata? :wink: :lol:

Posted

[quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki']
rety, Wojtecki - Ty sie nie kończ :nono: - kto będzie się zajmował Poświatką zanim wróci Beata? :wink: :lol:[/quote]

No fakt, to się nie będę jeszcze kończył - ze względu na psicę :P

Posted

[quote name='Wojtecki'][quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki']
rety, Wojtecki - Ty sie nie kończ :nono: - kto będzie się zajmował Poświatką zanim wróci Beata? :wink: :lol:[/quote]

No fakt, to się nie będę jeszcze kończył - ze względu na psicę :P[/quote]

A kiedy będą obiecane fotki z wyprawy?

Posted

[quote name='asher']Gratulacje!!! :klacz: :klacz: :klacz: :laola:

A zdjęcia jakieś som? :evilbat:[/quote]

Dzięki za gratulacje !!! 8)
Cyfrówka jest w Zakopanem z Beatą i dzieciakami, tak więc czekam na jakieś zdjęcia od innych uczestników tych zawodów.
Jak tylko coś będę miał - zaraz wklejam !! :wink:

Posted

[quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki'][quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki']

A kiedy będą obiecane fotki z wyprawy?[/quote]

Miałem ze sobą tzw. klasyczną lustrzankę , jeszcze kilka fotek muszę pstryknąć i dam film do wywołania...
Coś tam pod koniec tygodnia powinno z tego być :fadein:

Posted

[quote name='Wojtecki'][quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki'][quote name='aga1215'][quote name='Wojtecki']

A kiedy będą obiecane fotki z wyprawy?[/quote]

Miałem ze sobą tzw. klasyczną lustrzankę , jeszcze kilka fotek muszę pstryknąć i dam film do wywołania...
Coś tam pod koniec tygodnia powinno z tego być :fadein:[/quote]
no to czekamy :P