Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Beata&Poświata']Wiesz Adda, ja mam wrażenie, że Truskawek ma strasznie dużo futerka. A np. persy ponoć trzeba czesać nawet codziennie, bo robią im się właśnie kołtuny. Chyba Ty też nie masz wyjścia jak zacząć częściej Truskawka czesać, a może jeszcze jakiś kosmatyk do tego???
Ja ze swej strony popytam znajomych kociarzy i dam znać.[/quote]
Beata, to nie wrażenie, on jest strasznie kudłaty.
Wiem, to moja wina, bo rzadko go czesałam :oops: i jak tylko doprowadzę go do przyzwoitego stanu to będę o tym pamiętała.
Tylko jak go do tego przyzwoitego stanu doprowadzić???
Powycinałam mu dzisiaj trochę tych kołtunów, ale nie chcę wszystkich, bo będzie od spodu łysy :D Może tak stopniowo?

• Replies 8.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Adda już lece z pomocą Truskawkowi :D
jak śpi u Ciebie na kolankach w ramach pieszczot bierz kołtynka i powolutku od czubeczka go rozdzielaj9rozrywaj jakby delikatnie) i wyjmuj te wlosy (one latwo z kołtyna wychodzą) czasochłonne, ale nie pzobawisz go siersci następnie gęsty grzebyczek i (teznie od nasady tylko) od końcówek siersci po woli wyczesywać kołtuny mniejsze mniej przyjemne dla kota- nie wiem czy sensownie wytłumaczyłam i kup talk dla kotów albo zwykły (nieperfumowany)
i kompiel na sucho :wink: no i niestey czesac trzeba szczegolnie portki, okolice pach i grzywkę :wink:
mam nadzieję że jakoś pomogłam jak co to pytaj smiało :lol:
pozdro

Posted

Znaczy mam mu tak jakby pod włos tego kołtuna czesać?
Ale wiesz co :oops: on ma taki wieeelki kołtun, bo te małe się połączyły. A ten talk to gdzie mam kupić? I jak używać?
[size=1]zachciało mi się długowłosego kota :D [/size]

Posted

Chyba to kołtunisko jest w takim stanie, że nie wyjdą te włosy, ale spróbuję, może chociaż na tych "bocznych" kołtunach się uda.
Dzięki :D

Posted

ten największy potwór kołtunisty mozesz pionowo ponacinać norzyczkami i wtedy próbowac rozsupłać :D
Mam nadzieję że Truskawek będzie piękny :lol:
Powodzenia w ciężkiej pracy i cierpliwości dla Was obojga :wink:
pozdrawiamy

Posted

[quote name='Basenji']Beata, lepiej nie mów o wieku!
Zdrówko[/quote]

hi, hi - nie znasz Beaty - Ona tak się asekuruje :wink: - chwilę temu ofiarowała się odśnieżać mi dach - a teraz przypomina mi, że to pewnie raczej dla Jej Stadka zajęcie
:wink: :P :haha: :jumpie: :haha: :jumpie: :haha: :jumpie:

Posted

[quote name='aga1215'][quote name='Basenji']Beata, lepiej nie mów o wieku!
Zdrówko[/quote]

hi, hi - nie znasz Beaty - Ona tak się asekuruje :wink: - chwilę temu ofiarowała się odśnieżać mi dach - a teraz przypomina mi, że to pewnie raczej dla Jej Stadka zajęcie
:wink: :P :haha: :jumpie: :haha: :jumpie: :haha: :jumpie:[/quote]

Odśnieżać?
A z czego? Jak wygląda śnieg?
Zdrówko

Posted

[quote name='Basenji']Dzięki, ale bez kotunów w kołdunach.[/quote]
Słowo się rzekło, dostaniesz kołtuny a o kołduny musisz postarać się sam :wink:

Posted

[quote name='Basenji'][quote name='aga1215'][quote name='Basenji']Beata, lepiej nie mów o wieku![/quote]
Odśnieżać?
A z czego? Jak wygląda śnieg?[/quote]

Takie biale, zimne i mokre co leci z nieba.
Ostatnio widziane w listopadzie.
[b]Aga[/b] odśnieżanie dachu masz zapewnione, mówię to przy licznych świadkach :roll: :lol: , Ty tylko musisz zatroszczyć się o śnieg w terminie i miejscu wiadomym :P .
Bo jak się nie postarasz, to nici z pomocy.
Rób co chcesz, bądź grzeczna w szkole :evilbat: , nie bij brata :evilbat: , nie strasz dzieci :evilbat: itp. itd., ale o śnieg musisz się postarać :D :P :D ,a w ramach podziękowań pojedziemy do gorących źródeł :P :P :P :D :P :P :P .
[b]Adda[/b] trzymam kciuki za pozbycie się kołtuństwa.

Posted

[quote name='Beata&Poświata'][quote name='Basenji'][quote name='aga1215'][quote name='Basenji']Beata, lepiej nie mów o wieku![/quote]
Odśnieżać?
A z czego? Jak wygląda śnieg?[/quote]

Takie biale, zimne i mokre co leci z nieba.
Ostatnio widziane w listopadzie.
[b]Aga[/b] odśnieżanie dachu masz zapewnione, mówię to przy licznych świadkach :roll: :lol: , Ty tylko musisz zatroszczyć się o śnieg w terminie i miejscu wiadomym :P .
Bo jak się nie postarasz, to nici z pomocy.
Rób co chcesz, bądź grzeczna w szkole :evilbat: , nie bij brata :evilbat: , nie strasz dzieci :evilbat: itp. itd., ale o śnieg musisz się postarać :D :P :D ,a w ramach podziękowań pojedziemy do gorących źródeł :P :P :P :D :P :P :P .
[b]Adda[/b] trzymam kciuki za pozbycie się kołtuństwa.[/quote]

[size=7]śnieg JUŻ JEST - i to w dużej ilości[/size] :P - :scared:

Posted

[b]Adda[/b] pierwsza pomoc nadchodzi:
[u]"Bezbolesne pozbycie sie kotłtunów nie dających się rozczesać to tylko staranne i uważne wycięcie.
Ogolenie to drastyczna operacja - bez lekarza i środka nasennego sie nie obędzie.
Może spróbować wyciąć poszczególne kołtuny?
Odrastanie do pełnej długości - ok. 6 miesięcy.
Dalsza pielęgnacja zależy od rasy kota (ew. prawdopodobnych przodków).
Persopodobne wymagają, z tego co wiem, codziennej pielęgnacji, wyczesywania, specjalnych pudrów ułatwiających rozczesywanie i zapobiegających kołtunieniu.
Napewno codzienne czesanie i sprawdzanie ręka, przy głaskaniu, czy gdzieś zaczątek kołtuna sie nie tworzy. Miejsca newralgiczne: pachy, portki, brzuch. "[/u] tak twierdzi osoba, która ma w domu dwa MCO.

KOSMETYKI:

[b]Tea Tree Oil Grooming Powder[/b] - pomaga przy rozplątywaniu kołtunów i pielęgnuje sierść;
[b]Hery Feline Eclat[/b] - do rozplątywania kołtunów.

Posted

[quote name='aga1215']
[size=7]śnieg JUŻ JEST - i to w dużej ilości[/size] :P - :scared:[/quote]

Matko kochana :o , a ja dopiero za miesiąc przyjadę.
Trzyyyyymaj go!!! Żeby Dunajcem nie spłynął :evil: :evil: :evil: .

Posted

Adda zdaj relacje z pola walki z kołtunami jak idzie??
pozdrowienia i po walce choć raz w tygodniu go wyczesz by nie poszedł trud na marne :wink:
pozdro :D

Posted

[quote name='Beata&Poświata'][quote name='aga1215']
[size=7]śnieg JUŻ JEST - i to w dużej ilości[/size] :P - :scared:[/quote]

Matko kochana :o , a ja dopiero za miesiąc przyjadę.
Trzyyyyymaj go!!! Żeby Dunajcem nie spłynął :evil: :evil: :evil: .[/quote]

- to przecież do Ciebie by popłynął :P :evillaug: :scared:

Posted

[quote name='Basenji']A gdzie ten śnieg?
W lodówce?
U mnie za oknemtylko oszronione samochody, i tyle.
Zdrówko :x[/quote]

oto prawdziwe psy i prawdziwy śnieg :multi:

[img]http://img15.exs.cx/img15/2576/wekikama215mj.jpg[/img]
[img]http://img15.exs.cx/img15/4301/wekikama112ix.jpg[/img]

Posted

[quote name='Beata&Poświata']
"Bezbolesne pozbycie sie kotłtunów nie dających się rozczesać to tylko staranne i uważne wycięcie. [/quote]
Tak właśnie robię, ale to strasznie trzeba uważać.
[quote]Ogolenie to drastyczna operacja - bez lekarza i środka nasennego sie nie obędzie. [/quote]
Rezygnuję.
[quote]Może spróbować wyciąć poszczególne kołtuny?[/quote]
To jest jeden wielki kołtun :oops:
[quote]Odrastanie do pełnej długości - ok. 6 miesięcy. [/quote]
Trudno, na konkurs piękności się nie wybieramy :D

Beata, wielce dziękuję, tak myślałam, bez regularnego czesania cudów nie ma :wink:

Posted

[quote name='adda'][quote name='aga1215'][img]http://img15.exs.cx/img15/4301/wekikama112ix.jpg[/img][/quote]
Jaki śnieg :o :o :o[/quote]

[size=6]biały[/size], Adda[size=7] BIAŁY[/size], acha, jeszcze [size=6]PUSZYSTY[/size] :angel: