Sabina1 Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='r_2005']No i gdzie te zapowiadane przepisy?:roll:[/quote] Ktoś sobie narobił smaku i......nie wytrzymał :evil_lol: :lol: Ja wieczorkiem, bo w pracy teraz jestem :diabloti: Quote
Cola Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 Przepisik będzie, ale później...jak się ze wszystkim uporam co sobie zaplanowałam...i wyszperam przepis..tylko gdzie ja go wcisnełam :hmmmm: Quote
Sabina1 Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='r_2005']Myślałam, że na pamięć znacie:eviltong:[/quote] No popatrz Cola , jak nam przywaliła :lol: , niby, że my te ciasta raz na piec lat robimy :oops: :oops: :oops: Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 [quote name='Sabina1']Ja wieczorkiem, bo w pracy teraz jestem :diabloti:[/quote][quote name='Cola']Przepisik będzie, ale później...[/QUOTE]Spokojnie, ja tak zaraz do kuchni nie polecę :oops: [IMG]http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/male_gify/w_domu/20.gif[/IMG]:oops: . Quote
Gosiek Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Poświata']Spokojnie, ja tak zaraz do kuchni nie polecę :oops: [IMG]http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/male_gify/w_domu/20.gif[/IMG]:oops: .[/quote] hahaha Beata, ja na niedzielę piekę ciasta wiec wpadnij na wyłam z diety :diabloti: będzie drożdżowe bez cukru i prawie bez tłuszczu :evil_lol:ale za to z kruszoneczką serniczek na herbatnikach (mniam) i wariacja owocowo-biszkoptowa na podstawie przepisu Evelinki :razz: hahaha ale Ci pomagam w diecie :diabloti: Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 [quote name='Gosiek']będzie drożdżowe bez cukru i prawie bez tłuszczu :evil_lol:ale za to z kruszoneczką[/quote]... i prawie bez kalorii...;) :evil_lol: [quote name='Gosiek']serniczek na herbatnikach (mniam) i wariacja owocowo-biszkoptowa na podstawie przepisu Evelinki :razz:[/quote]Gosia, powiedz mi jak Ty przy takich pysznościach figurę zachowujesz :crazyeye: ??? Quote
Gosiek Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Poświata']... i prawie bez kalorii...;) :evil_lol: Gosia, powiedz mi jak Ty przy takich pysznościach figurę zachowujesz :crazyeye: ???[/quote]jaką figurę? Beata chyba mnie dawno nie widziałaś... ale staram sie poprawić la... chudsze :diabloti: no i wcinam codziennie przynajmniej po 3-4 łyżki otrąb pszennych - dały mi tyle ze nawet po słodkościach nie przybywa "kochanego ciałka" hahaha Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 [quote name='Gosiek']jaką figurę? Beata chyba mnie dawno nie widziałaś... ale staram sie poprawić la... chudsze :diabloti:[/quote] Ot, kokietka [IMG]http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/3d/18.gif[/IMG]. Quote
r_2005 Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Sabina1']No popatrz Cola , jak nam przywaliła :lol: , niby, że my te ciasta raz na piec lat robimy :oops: :oops: :oops:[/quote] Jakbyście częściej robiły to nie musiałybyście przepisów zakurzonych szukać:lol: Quote
Cola Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='r_2005']Jakbyście częściej robiły to nie musiałybyście przepisów zakurzonych szukać:lol:[/quote] tratatata :eviltong: :eviltong: wole znaleźć przepisik, bo jak czegoś zapomnę, albo źle napiszę....i ciasto Poświatce nie wyjdzie, to mi się :mad: :mad: :mad: albo i gorzej :evil_lol: :evil_lol: zresztą...jak bym miała robić to wszystko mi odruchowo wychodzi, ale powiedzieć to jest dopiero sztuka :roll: Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 Spokojnie czekając na przepisy porozkoszujmy się wiosną: [IMG]http://img47.imageshack.us/img47/4959/kr0346ks.jpg[/IMG] [IMG]http://img238.imageshack.us/img238/2156/kr0289fe.jpg[/IMG] [IMG]http://img238.imageshack.us/img238/3003/kr0255ro.jpg[/IMG] [IMG]http://img238.imageshack.us/img238/3755/kr0205ng.jpg[/IMG] [IMG]http://img238.imageshack.us/img238/6179/kr0190fu.jpg[/IMG] Jeszcze wczoraj osiedlowe trawniki tak wyglądały :lol: . Dzisiaj przyszli panowie i wszystko równo wykosili.... i tak pięknie pachniało.... jakby powiedzial Sid z "Epoki lodowcowej" - nie ma juz mlecyków :niewiem: Quote
Alicja Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 :placz::placz::placz:[B][I]ostatni mlecyk w tym sezonie:p [IMG]http://img238.imageshack.us/img238/3755/kr0205ng.jpg[/IMG] [/I][/B] Quote
Sabina1 Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [B]Ciasto z rabarbarem (wiśniami, agrestem)[/B] 2 szklanki mąki 1 margaryna (lub masło ) 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru pudru Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier, posiekać. Wbić żółtka. Ciasto zagnieść. Rozłożyć na blachę. Rabarbar pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące, wyłożyć na ciasto. Rabarbar pokryć pianą ubitą z białek ze szklanką pudru. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni. [SIZE=1]ps. B. dobre, jeżeli na ciasto przed zjedzeniem położy sie bitą śmietanę.[/SIZE] [SIZE=1][/SIZE] [SIZE=1]No, ja się wywiązałam, teraz kolej Coli :razz: [/SIZE] [SIZE=1][/SIZE] Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 Dzięki[B] Miśka[/B], superowe, tylko nie wiem, czy moje niejadki wezmą to do ust :lol: . Dlatego nie lubię gotować (tylko ciiiiiiiii), bo nie ma kto potem tego jeść :diabloti: :mad: . [B]Cola [/B]pewnie jeszcze w popłochu szuflady przetrząsa :eviltong: . Quote
mmbbaj Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Poświata'] Dlatego nie lubię gotować (tylko ciiiiiiiii), bo nie ma kto potem tego jeść :diabloti: :mad: [/quote] Beata, ale to ty masz super :crazyeye: Jak nie chcą jeść to nie gotuj tylko siedz na dogo :evil_lol: Quote
mmbbaj Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Cola']Przepisik będzie, ale później...jak się ze wszystkim uporam co sobie zaplanowałam[/quote] Maaaatko, Cola jaka ty uporządkowana jesteś :razz: Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 [quote name='mmbbaj']Beata, ale to ty masz super :crazyeye: Jak nie chcą jeść to nie gotuj tylko siedz na dogo :evil_lol:[/quote]O żeby tak dobrze było :roll: :lol: , ileż razy się odgrażam że przetrzymam potfory na chlebie i wodzie. Ale serce mi mięknie i pichcę to co lubią :roll: . Quote
PIKA Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 Moja droga Poswiato Masz kategoryczny zakaz pieczenia jakichkolwiek ciast Bo potem będziesz je żarła :diabloti: Z poważaniem Wyrzutek Sumienia Quote
Poświata Posted May 10, 2006 Author Posted May 10, 2006 [quote name='PIKA']Masz kategoryczny zakaz pieczenia jakichkolwiek ciast Bo potem będziesz je żarła :diabloti: [/quote][IMG]http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/3d/24.gif[/IMG]Wyrzutk Sumienia wie co mówi, pozostaje mi ciasta tylko w cukierni kupować :eviltong: :lol: . Quote
Sabina1 Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 Beatko, czy śledź tuczy? Bo mam przepis na dobrego śledzia, bo ja nie jestem Wyrzutkiem :evil_lol: Quote
Poświata Posted May 11, 2006 Author Posted May 11, 2006 [quote name='Sabina1']Beatko, czy śledź tuczy? Bo mam przepis na dobrego śledzia, bo ja nie jestem Wyrzutkiem :evil_lol:[/quote]Śledź jest zdrowy bo ma kwasy omega coś tam, ale jako tłusta ryba jest kaloryczny, więc na dwoje baka wróżyła....:hmmmm: Quote
Cola Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Witam w słoneczny dzionek :) Wstawać śpiochy... Sorki, że dopiero teraz dam przepisik, ale mam w domu umierającego chorodupla na anginę.... Szuflad nie musiałam przetrząsać Poświatko....moje przepisy trzymam w jednym miejscu, wszystkie razem :razz: Przejdzmy do rzeczy ..mniamusia Ciasto na blachę 20x30 (na wiekszą trzeba wszystko pomnożyć :) ) Ciasto: 60dag mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 20 dag margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego Mąkę wymieszać z sodą i przesiać na stolnicę, posiekać margarynę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Trzy identyczne formy (20x30) posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić cienko ciastem. Na jedną porcję wylać gorącą polewę orzechową i upiec z pozostałymi. Polewa orzechowa: 1/2 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanychj lub w całości orzechów włoskich (w zasadzie ile kto lubi tyle sypie - ja lubię 2-3cm orzechów w całości :) ) Krem I: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ugotowaćbudyń wg podanego przepisu na opakowaniu o 1/3 mleka mniej. Ostudzić. Krem II: 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Gotować puszkę ok.3 godzin, ostudzić...i mamy pychotka karmel Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć masę budyniową i przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem. A na to wszystko placek z polewą orzechową. Mniamuśna :) Ewentualnie można ciasta przełożyć dwa razy masą budyniową (czekoladową). Też pychotka Quote
00000 Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Dzielnie Ci dopinguję kochana, bo sama mam o dziesięć kresek za dużo na wadze...:roll: Ale ja to niereformowalna jestem - nie potrafię jeść według przepisu "2 jabłka rano, pół kiwi wieczorem, łyżka ziemniaków bez masła, pierś na parze..." bla bla bla.. Oszalałabym z głodu myśląc o tym wszystkim :diabloti: Najlepsza jest dieta NŻT. Tylko cholernie trudno ją utrzymać....:angryy: Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.