PUENTA imszar Posted December 18, 2005 Posted December 18, 2005 Miła.. interesuje mnie napewno wymagania tej rasy jeśli chodzi o ruch. a takżę jakto jest z nauką czy naprawdę wychowanie chartola jest niemożliwe :)? a także jak to wygląda z puszczaniem ze smyczy co odwołuje się pyanie drugiego czy tego psa jest szansa tego nauczyć by nie gonił za wszystkim? Quote
Miła Posted December 18, 2005 Posted December 18, 2005 Wbrew temu co sie powszechnie sądzi charty nie są aż takie wymagające pod wzgledem ruchu ( słyszałam już opinie, że chart musi biegać cały dzień, albo, że trzeba z nim 50 km codziennie przebiec), ani nie są tak głupie jak się o nich mówi. Wręcz przeciwnie to bardzo inteligentne psy. Szybko się uczą, są bardzo czyste i bardzo rodzinne. Tydzień temu nasz 5 miesięczny borzoi pojechał do nowego domu. Pani jest nim zachwycona. Po 3 dniach zaczęła go na spacerze spuszczać ze smyczy. Pies wraca na zawołanie, choć w nowym domu dostał nowe imię. Borzoie w sumie sa bardzo spokojne w domu, wręcz flegmatyczne. Na dworze chętnie biegają, ale potrzebują tyle samo ruchu co inne psy. Charty sa bowiem szybkie, ale to krótko lub sredniodystansowce. Myslę, że 3 spacery dziennie , w tym jeden, na którym borzoi może sie wybrykać w zupełności wystarczą.W tej chwili mamy 7 borzoi. Wszystkie nasze psy są spuszczane ze smyczy i nie mamy jak dotąd problemów z odwołaniem psa. Uważam, bowiem, że to nie sprawa rasy, ale odpowiedniego wychowania. Quote
PUENTA imszar Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 no to mnie zachwyciłaś i pocieszyłas :) jednek ktoś mówił, że 100 km!! cieszę się, że znalazłam osobę ktora sie nimi fascynuje :) Quote
Dygotka Posted May 22, 2006 Posted May 22, 2006 Nie tylko ty ! ;) To moje ukochaniutkie charciolki razem z greyhoundami (lecz borzoie na pierwszym miejscu) i duzo o nich wiem ;) Bynajmniej jeszcze się ucze :D I nawet planuje zakup takiego garbatego anioła ;) Juz nie moge sie doczekaccc ~! Pozdrawiam wszystkich wielbicieli rasy :D Quote
Recommended Posts