Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 651
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy dobki lubią przy rowerze biegać? Jak Hektor może się zachować w stosunku do starszego, dorosłego samca, jeżeli ten chciałby "szczeniaka" podporządkować sobie. Awantura?

Posted

Mysle,ze awantura ale nie mozna przesadzac...Dobki kochaja ruch,ale Hektor musilby sie nauczyc najpierw chodzic przy nodze, w tym momencie rower odpada bo on na smyczy ciagnie jak wol....

Posted

[quote name='karusiap']Mysle,ze awantura ale nie mozna przesadzac...Dobki kochaja ruch,ale Hektor musilby sie nauczyc najpierw chodzic przy nodze, w tym momencie rower odpada bo on na smyczy ciagnie jak wol....[/quote]

Po opanowaniu Hektorowego entuzjazmu miałam na myśli :-) A dokładniej to chciałam wiedzieć czy ta rasa ma jakieś predyspozycje do takiego "sportu" - po przyuczeniu oczywiście. Bo budową, wagą, futrem chyba bardziej się do tego nadaje niż bernardyn, prawda? A co w przypadku zimy? Czy przy tak krótkiej sierści one mogą chodzić na dłuższe spacery gdy jest mróz? A co w sytuacji gdy na spacerze - śnieg, mróz poniżej 0 ale nie -40 (bez przesady) taki pies miałby "pracować" - biec przy człowieku, który na nartch biegnie albo "uprawiać" jakiś taki sport? Możliwe jest cos takiego? Rozgrzany pies, sierść krótka, zimno?

Przepraszam za te cudzysłowia ale coś mi nie pasują tu słowa sport czy uprawiać a chodzi mi o pewien wysiłek fizyczny - bieg przy rowerze czy w zimie coś podobnego - tylko nazwać tego nie umiem trafniej.

Posted

hmmm ciezko mi powiedziec...moja dobka kocha snieg,ale...dobermany sa psami bardzo wrazliwymi i czesto chorowitymi.Ja osobiscie bym psa nie brala na zimowe eskapady tzn dobka,ale nigdy nie probowalam.Mozna zakladac kubraki,tylko z nimi jest tak,ze jak sie juz psu zalozy to potem na kazdy spacer trzeba,nawet na szybkie siku,oczywiscie mowie o zimie....
Nie...nie widze dobka w zimie pracujacego przy sportach,bardziej mi np haszczak pasuje...

Posted

[quote name='karusiap']hmmm ciezko mi powiedziec...moja dobka kocha snieg,ale...dobermany sa psami bardzo wrazliwymi i czesto chorowitymi.Ja osobiscie bym psa nie brala na zimowe eskapady tzn dobka,ale nigdy nie probowalam.Mozna zakladac kubraki,tylko z nimi jest tak,ze jak sie juz psu zalozy to potem na kazdy spacer trzeba,nawet na szybkie siku,oczywiscie mowie o zimie....
Nie...nie widze dobka w zimie pracujacego przy sportach,bardziej mi np haszczak pasuje...[/quote]

Ideał to byłby chyba mix obu tych ras. Husiak na zimę a w lecie dobek :-)
ale co zrobić w zimie z dobkiem, którego roznosi energia. W lecie ok - może pobiegać przy rowerze, może chodzić na dłuższe wyprawy np w góry. A w zimie wystarczy mu zabawa na miejscu - bieganie za rzucanym patykiem? One w zimie mają mniej tej swojej żywiołowej energii?

Posted

hmm to tez bardzo zalezy indywidualnie od psa...wlasnie Aga mi przypomniala o Soni,ktora na widok roweru dostawala szalu-dobka.Szans by nie bylo na taki sport...
W lecie dobki tez nie powinny sie przegrzewac,bo nie maja dobrej warstwy ochronnej (te madrosci podsunela mi tez Aga:cool3:).....
W zimie oczywiscie potrzebuja ruchu,dlugie spacery,zabawa....
U Hektora trzeba pamietac o starym zlamaniu...z wiekiem ta lapka moze sie odezwac

Posted

A czy w tej chwili w hotelu lub na tymczasie w Krakowie kojarzysz jakiegoś psa, który mógłby być psiakiem dla osoby aktywnej fizycznie cały rok, która obecnie mieszka w bloku (w Krakowie) z wizją na dom z ogrodem?
Do tego dochodzi konieczność dogadania się z innym dorosłym samcem gdy by dochodziło do rodzinnych spotkań.
Huski? Wiem, że dziewczyna miała bernardyna i ma w rodzinie osoby, które miały ON-ki. Więc to raczej jakiś większy pies by jej skradł pewnie serce :-)

Posted

kurcze,najlepiej chyba na krakowskim napisac....ja tylko kojarze psy z hotelu,AgaG ma dwa mlode w maire duze,taki czarny brat i siostra...
Sa chyba w niepolomicach krzyczkowe,ale nie mam pojecia jakie..
Bo nasze kaliki prawie same:evil_lol:
kurde warunki wymarzone w sferze aktywnosci...
Jest Kora agamiki,lubi wode i bieganie.....
boje sie ze mam zacmienie i nie kojarze jakiegos psa coby sie akurat nadawal...:roll:

aaa mam tez nr tel do Pani ktora zglaszala mi onka ONka dlugowlosego chyba,jest /byl u niej roczny i szuka domu

Posted

[quote name='karusiap']kurcze,najlepiej chyba na krakowskim napisac....ja tylko kojarze psy z hotelu,AgaG ma dwa mlode w maire duze,taki czarny brat i siostra...
Sa chyba w niepolomicach krzyczkowe,ale nie mam pojecia jakie..
Bo nasze kaliki prawie same:evil_lol:
kurde warunki wymarzone w sferze aktywnosci...
Jest Kora agamiki,lubi wode i bieganie.....
boje sie ze mam zacmienie i nie kojarze jakiegos psa coby sie akurat nadawal...:roll:

aaa mam tez nr tel do Pani ktora zglaszala mi onka ONka dlugowlosego chyba,jest /byl u niej roczny i szuka domu[/quote]

Czarnuszkowe rodzeństwo widziałam - chyba za małe za drobne :-( - Kora raczej odpada z powodu swojej obronności - to jest bardzo rodzinna rodzina - boję się że jest zbyt "obronna" i nie będą jej się podobały rodzinne spotkania - jeśli znajdziesz ten numer podeślij proszę mi na PW :-)

Posted

cioteczki litości!!! dobermany jak najbardziej nadaja się do sportów (bo to jest sport!!!) związanych z bieganiem przy rowerze, czy przy nartach z człowiekiem, nie jako pociągowe ale do biegania jak najbardziej!!! zobaczcie:

[URL="http://www.alargobohemia.com/fotogalerie/lyze/index.htm"]TUTAJ[/URL]

Posted

Oooo:crazyeye: - a one go tam ciągną? Ja myślałam, że człowiek sobie myka na nartach a piesek obok. Jam taka nienartowa zupełnie.
Trochę to jako skyskiring wygląda -bardzo mi się podoba - za koniem na nartach.

Ale w przypadku Hektora to chyba jednak ze względu na łapę i tak to nie byłoby wskazane.

Posted

[quote name='Yorija']
Ale w przypadku Hektora to chyba jednak ze względu na łapę i tak to nie byłoby wskazane.[/quote]
No właśnie głównie to raczej o to chodzi .Ja mam co prawda starszą sunie (teraz 8 lat ) i nie dobka, ale po złamaniach łap i wyraźne miałam zalecenie od weta ze spacery , zabawy owszem, ale nie w takim zakresie jak wcześniej :-( .. no i wilgoć , zimno ..robią swoje :shake:...

No i nie wiem:oops: czy temperament Hektora dałby sie ujarzmić do biegania przy rowerze :diabloti: ...tzn ..ktoś z doświadczeniem mógłby sie na to pokusić , ale spoooooooro pracy chyba by to wymagała

Posted

no to ja mowie ze dobermany do sportow TAk,do zimowych NIE WIEM....
ja nie patrze na cala rase,wypowiadam sie o konkretnym przypadku HEKTOR...
Hektor + dominujacy samiec =NIE
Hektor + za duze obciazenie po zlamaniu otwartym lapy,zle zrosnietym=:roll:dopytac weta,ze wskazaniem na nie za bardzo....

Ja po prostu wyobrazam sobie moja dobcie i nie widze jej w takich sportach....tyle...
ile psow tyle sytuacji,nie da sie uogolnic...