Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy goldena się strzyże? Moim zdaniem jest to sprawa indywidualna. Jeśli chodzi o psy niewystawowe, nie trzeba ich strzyc, ale można. Wtedy można to zrobić obojętnie jak. Jeśli chodzi natomiast o psy wystawowe, trzeba je regularnie i wzorcowo strzyc. Ja polecam udanie się do hodowcy lub miłośnika rasy, bo z własnego doświadczenia wiem, że fryzjer nie zrobi tego tak, jak trzeba. Osobiście tnę psa samodzielnie, bez niczyjej pomocy. Tak mi jest wygodniej, a i przy okazji mam okazję czegoś się nauczyć.
Jeśli chodzi o sprzęt do strzyżenia, używam zwykłych nożyczek i degażówek. Nożyczkami tnę ogon i uszy, natomiast degażówkami degażuję szyję. Nic więcej nie ruszam.
Jaki jest suktek złego obcięcia? Myślę, że dziwnie wyglądający pies - raczej innych skutków nie ma ;)
Koszt obcięcia u fryzjera? My zapłaciliśmy równe 150 złotych (strzyżenie + kąpiel).

Posted

psów wystawowych tez wcale nie trzeba strzyc - to zalezy od wlasciciela.
ja oddaje psa w rece fryzjera, ktory nie jest ani hodowca, a z tego co wiem milosnikiem rasy rowniez, 100 zł przyjemnosc kosztuje, a obcieta bardzo ładnie.
co do skutków, to można by już wymyślać, ale zakładając ze przez złe obciecie masz na myśli krzywe uciecie lub tym podobne nic nie powinno się stac.

• 1 month later...
Posted

Obcięłam sierść Lakiemu. Chciałam tylko wyrównać, ale przesadziłam. Jego ogon wygląda źle. Łapy też. Ile mniej-więcej odrasta psu sierść? Pomocy. :shake:

Posted

[quote name='redrii']Obcięłam sierść Lakiemu. Chciałam tylko wyrównać, ale przesadziłam. Jego ogon wygląda źle. Łapy też. Ile mniej-więcej odrasta psu sierść? Pomocy. :shake:[/QUOTE]

To jest sprawa bardzo indywidualna. Jednemu psu sierść odrasta miesiąc, innemu pół roku (lub jeszcze inaczej). Można to stwierdzić mniej więcej dopiero po pierwszym strzyżeniu.

A może wstawisz fotki Lucky'ego po metamorfozie? :-)

• 2 years later...