Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kinga']dzodzo, kochana
popraw, proszę, lokalizację w allegro - Koszalin jest w zachodniopomorskiem, a nie w pomorskiem ;)
dziękuję :lol:

hi hi tak się zastanwiałam i tak palnełam z tym pomorskim:eviltong:juz zmieniam

Posted

mar.gajko napisał(a):
Kingus nie czepiej się szczegółów :)

nie czepiem się :diabloti:

...tylko wczoraj wczułam się w typowego mieszkańca mojego województwa, który postanowił znaleźc sobie dobermana podług klucza geograficznego - i szukał psów z zachodniopomorskiego ;)

...po czym - ten typowy mieszkaniec - wpadł w panikę: ZADNEGO dobermana nie ma na Pomorzu Zachodnim? :crazyeye:

:lol:

Posted

kinga napisał(a):
nie czepiem się :diabloti:

...tylko wczoraj wczułam się w typowego mieszkańca mojego województwa, który postanowił znaleźc sobie dobermana podług klucza geograficznego - i szukał psów z zachodniopomorskiego ;)

...po czym - ten typowy mieszkaniec - wpadł w panikę: ZADNEGO dobermana nie ma na Pomorzu Zachodnim? :crazyeye:

:lol:

To faktycznie BYŁOBY straszne:shake:

Posted

wiemy tyle, że w schronie jej nie ma.
i że nikt o nią nie pytał- ani mnie, ani w schronie - bo jest ogłaszana również z namiarami na schron.

ja do ludzi nie dzwonię...bo po co?
jak raz zadzwoniłam dowiedzieć się jakichś szczegółow - to zabił mnie entuzjazm w ich głosie i nadzieja, ze już-już się uda.
umówiłyśmy się z babką, ze jak cokolwiek będzie się działo -to zadzwonię

pojawil się u nas też dobek, ponoć błąkał się po lasach.
chudy jak diabli, poraniony, na dodatek... zęby starte bardzo.
piękny pies z niego ...był.

Posted

Kinga, fundacja niemiecka pyta czy jest szansa na umieszczenie KAI w hoteliku?

oni pokrywaja koszty i wynika z tego ze jest w kolejce do wyjazdu

jeszcze musze sprawdzic opcje DT ktory sie ostatnio zwolnil

Posted

dzodzo napisał(a):
Kinga, fundacja niemiecka pyta czy jest szansa na umieszczenie KAI w hoteliku?

oni pokrywaja koszty i wynika z tego ze jest w kolejce do wyjazdu

jeszcze musze sprawdzic opcje DT ktory sie ostatnio zwolnil

tylko, że u nas nie ma hoteliku.

był w temacie Kai ruch, o którym nie pisałam na wątku, był chętny, była gorąca linia pomiedzy mną - kierowniczką - wetem ( sterylka), były naciski, żeby Kaję adopcyjnie przepuścić przez schronisko, aby mieć jakąkolwiek gwarancję, możliwości kontroli itp.

ech, ciężko sie współpracuje z ludźmi prywatnymi. Koniec konców:
- właścicielom zaczęło sie b. spieszyć do wydania Kai, bez sterylki, bez adopcji schroniskowej, itp\
- facet w koncu sie rozmyślił
- a właścicielka ścięła z kierowniczką, na zasadzie: KTO ma decydować o warunkach adopcji psa

..........................

warunkowo na zasadzie hotelu psy u nas umieszcza się w wydzielonym boksie w schronie - ale w chwili obecnej to nie wchodzi w rachubę

jak - potencjalnie - długo ona mogłaby w tym hotelu przebywać?
myślę ew. o Szczecinie, choć tam warunki są takie sobie, delikatnie mówiac

Posted

Ania-Wihu ze Szczecina mogłaby umiescic Kaję w hoteliku tam, tylko musiałaby dojechac

pewnie musiałaby byc tam do następnego wyjazdu psów, nie wiem kiedy to ma byc pewnie w okolicach czerwca

Posted

dzodzo napisał(a):
Ania-Wihu ze Szczecina mogłaby umiescic Kaję w hoteliku tam, tylko musiałaby dojechac

pewnie musiałaby byc tam do następnego wyjazdu psów, nie wiem kiedy to ma byc pewnie w okolicach czerwca

ja mam kontakt z dziewczynami ze szczecina - prawdopodobnie nawet w tym tyg. przyjadą, mogłabym poprosić o transport suki - tylko - czy warto ją umieszczać w tym hotelu - podejrzewam, ze mówimy o tym samym, tam jest tak sobie..... ?

wariantowo: gdyby Kaję dowieźć wcześniej do Niemiec - fundacja by ją wzięła wcześniej?

Posted

Niestety nie :(
tyle co zabrali od nas kilka psiaków i muszą je wyadotpowac i wtedy dopiero mogą brać kolejne. Mieli na mysli, żeby ją wyciągnąc, aby była już bezpieczna, dbana, pojedzona, w razie czego leczona a przede wszystkim przygotowywana (chip,. szczepienia).
Pewnie zabrana byłaby dopiero czerwiec-lipiec, ale dokładnie teraz nie wiem :(
Co wy na to?

Posted

a ja wymyśliłam tak:

jeśli to jeszcze miesiąc-dwa - to moze niech ona siedzi tam, gdzie siedzi - było nie było, zawsze siedzi w mieszkaniu, a nie w boksie w hotelu

a w tym okresie można zobligować ludzi - właścicieli, zeby Kaję zaszczepili ( ona ma już chyba od niedawna przeterminowane szczepienie) i zachipowali - po czym ( ew. przed) Doberman Nothilfe zwróci kasę za szczepienia i chipa ( z własnej kieszeni raczej tego nei zrobią, tam się zbyt nie przelewa).
dla ludzi będzie to gwarancja, że suka pojedzie, myslę, ze wtedy przetrzymają ja do wymaganego okresu - a oni sami będą musieli zrobić choć to minimum, żeby suce pomóc

tylko najpierw trzeba to dograć z Niemcami, mieć z ich strony gwarancję zwrotu kasy - a wtedy ja będę rozmawiała z właścicielami

i co Wy na to?

Posted

Kinga, jak sytuacja Kai ma sie na dzien dzisiejszy? Czy cokolwiek ze szczepieniami sie ruszyło? Czy nadal jest ze staruszką w mieszkaniu?
Masz rację co do hoteliku. Jeśli ratowane jest życie psa...wtedy oczywiście jak najbardziej warunki do przetrzymania są odpowiednie. Natomiast jeśli pies ma gdzie przeczekać do wyjazdu w lepszych warunkach, wówczas oczywiscie hotelik jest ostatecznoscią. Warunki bytowe w podszczecińskim hoteliku są w miarę ok, natomiast samotność i brak kontaktu z człowiekeim...dla dobka, szczególnie mieszkaniowego może to być problem i sytuacja nie fajna.
Kinga, trzymaj ręke na pulsie. Jeśli coś Kai będzie groziło, dajemy ją natychmiast do hoteliku do sz-na.
Ania

Posted

rozmawiałyśmy dziś z BeatąJ, zrobimy, jak ustaliłyśmy.
ja skontaktuję sie z babką, poproszę o zaszczepienie i zachipowanie i wzięcie rachunku - i każę jej czekać gdzieś do czerwca - lipca.

napiszę po rozmowie.

• 2 months later...
Posted

proponuje przenieść wątek -do działu"szczęsliwe zakonczenia", właśnie dostalismy pozdrowienia od Kai,która od jakiegos czasu mieszka w Reichu i wyjeżdza własnie na urlop nad morze:loveu: