Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']szuuumi ;) poza tym fajny aparat[/quote]

To niestety już słyszałam, ale myślę, że jakoś to przeboleję. Cud, że udało mi się namówić na niego rodziców, bo miała byc granica 400-600 zł:evil_lol:

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To znowu ja:evil_lol::oops:

Juz byłam zdecydowana na [B]canona sx10is [/B]kiedy mi pewna osoba:diabloti: namąciła w głowie modelem [B]canona s5is:roll:[/B] Teraz juz kompletnie nie wiem co wybrac, ogolnie aparaty sa b. podobne, z tym ze sx10is jest nowsza wersja s5is:roll: Ale s5is ma [U]blokade błysku[/U], jak dla mnie bardzo fajna rzecz:p i nigdzie nie moge znalezc czy sx10is tez ją ma:shake:

Ceny sa bardzo podobne, z tym ze jeden ma 8mpx, drugi 10mpx, jeden ma 12krtony zoom , drugi 20krotny itd. Wiec co byscie jednak doradzili?? Bo musze sie zdecydowac na dniach:cool3::placz:

Posted

To ja mam jeszcze parę pytań...:roll:
Dużo różni się Panasonic Lumix DMC-FZ28 od FZ18 ?:roll:
I który bardziej doradzacie?
Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...?

Posted

[quote name='C&B']
Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...?[/quote]
poszukaj sobie tu

[URL="http://pl.pixel-peeper.com/"]Pixel-Peeper -- Ponad milion pełnowymiarowych przykładowych zdjęć z danych obiektywów, lustrzanek i kompaktów.[/URL]

w sumie tu:

[url]http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1017[/url]

[url]http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=737[/url]

Posted

[quote name='C&B']To ja mam jeszcze parę pytań...:roll:
Dużo różni się Panasonic Lumix DMC-FZ28 od FZ18 ?:roll:
I który bardziej doradzacie?
Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...?[/QUOTE]

Ja mam lumixa fz8;)

Posted

[quote name='deer_1987']poszukaj sobie tu

[URL="http://pl.pixel-peeper.com/"]Pixel-Peeper -- Ponad milion pełnowymiarowych przykładowych zdjęć z danych obiektywów, lustrzanek i kompaktów.[/URL]

w sumie tu:

[url=http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1017]Pełnowymiarowe przykładowe fotki - Panasonic Lumix DMC-FZ28[/url]

[url=http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=737]Pełnowymiarowe przykładowe fotki - Panasonic Lumix DMC-FZ18[/url][/quote]

Dzięki:)
(10 znaków)

Posted

[quote name='infers']Ja mam lumixa fz8;)[/quote]

I jak się sprawdza?:cool3:
Te wszystkie fotki w twojej galerii to nim robione?:-o

Posted

[quote name='C&B']I jak się sprawdza?:cool3:
Te wszystkie fotki w twojej galerii to nim robione?:-o[/QUOTE]

Nie wszystkie, bo od miesiąca mam już nikona d70. A te starsze to tak. Aparacik bardzo fajny, tylko szuuuuuuuumi;)

Posted

Witam

i przyszlo czas na mnie:lol:
od jakiegos czasu interesuje sie fotografia do tej pory fociłam hybrydą sony CyberShot h5.
Teraz chcialabym zainwestowac w jakąś lustrzanke.
W dotychczasowym aparacie zdjecia w ruchu (bo takie głownie mnie interesuja) wychodziły na całkiem przyzwoitym poziomie (oczywiscie po drobnych ustawieniach w programach, a nie na automacie)

Siedze na tych forach i juz nie mam pojecia co wybrac:shake:

Mysle o nikonie d40, sony A200, albo canon 20d,

Ceny ostatnio niezle poszly w gore i nie zapowiada sie zeby staniały, takze mam ograninczone mozliwosci ;/

o nikonie juz czytalam ze pozniej gorzej ze szklami, ale ze ogolnie aparacik dobry.

Interesuja mnie glownie zdjecia w ruchu (tu głownie agility) a także jakies portretowe i krajobrazowe, ale to w mniejszym przypadku;)

Posted

[quote name='Marta_Ares']Witam

i przyszlo czas na mnie:lol:
od jakiegos czasu interesuje sie fotografia do tej pory fociłam hybrydą sony CyberShot h5.
Teraz chcialabym zainwestowac w jakąś lustrzanke.
W dotychczasowym aparacie zdjecia w ruchu (bo takie głownie mnie interesuja) wychodziły na całkiem przyzwoitym poziomie (oczywiscie po drobnych ustawieniach w programach, a nie na automacie)

Siedze na tych forach i juz nie mam pojecia co wybrac:shake:

Mysle o nikonie d40, sony A200, albo canon 20d,

Ceny ostatnio niezle poszly w gore i nie zapowiada sie zeby staniały, takze mam ograninczone mozliwosci ;/

o nikonie juz czytalam ze pozniej gorzej ze szklami, ale ze ogolnie aparacik dobry.

Interesuja mnie glownie zdjecia w ruchu (tu głownie agility) a także jakies portretowe i krajobrazowe, ale to w mniejszym przypadku;)[/quote]

Z tych 3 co napisalas to ja chyba wybralabym canona ;)
z tego co slyszalam i czytalam to alfa jest zecydowanie gorsza i niby do focenia przedewszystkim na auto.

Posted

[quote name='Marta_Ares']tego canona mam mozliwosc odkupienia od fotografa, po wymianie spustu migawki z podstawowym obiektywem za 1000zł.

Tylko nie wiem czy ryzykować i kupować używany sprzęt[/quote]
jeżeli jest w dobrym stanie to czemu nie;) zależy jeszcze jaki ma przebieg, stan matycy

Posted

[quote name='Marta_Ares']tego canona mam mozliwosc odkupienia od fotografa, po wymianie spustu migawki z podstawowym obiektywem za 1000zł.

Tylko nie wiem czy ryzykować i kupować używany sprzęt[/QUOTE]

po wymianie spustu migawki, czy samej migawki?
Za 1000 to ja bym brał od razu:p na prawdę warto. chyba że sprzęt po ciężkich przejściach;)

Posted

to od znajomego sie dowiedzialam, takze dokladnie nie wiem ale on mowil ze wymieniony spust migawki i cos jeszcze ze ma na to papiery, ten znajomy wlasnie wzial taki sam dla siebie i fotograf ma jeszcze 2 jeden to własnie 20d a drugi tanszy 10d.

Nawet nie wiem czy go jeszcze ma we wtorek ma sie dowiedziec.

Nie wiem czy bede potrafila sie przyzwyczaic do malego wyswietlacza bo w soniaczu mam 2,5 a tam jest tylko 1,7 chyba, ale w sumie to tylko do ustawien:roll:

Posted

Mam- Panasonic Lumix DMC-FZ28:razz:
Ale jak to ja fajtłapa największa mam i problem:oops:
Bez jakich kolwiek ustawień zdjęcia czasem są nie źle prześwietlone. To mój pierwszy, bardziej skomplikowany aparat, daltego mam pytanko- co zależy od "mocy" lampy... Czy to da się jakoś zmienić?
Wiem- jestem zielona, ale człowiek uczy się całe życie:evil_lol:
W instrukcji nic nie wyczytałam:roll:

Posted

Co zależy od mocy lampy... No naświetlenie zdjęcia oraz udział światła błyskowego -> ogólny wygląd zdjęcia.

Liczba przewodnia lampy to odległość, na której znajdujący się obiekt będzie dobrze przez nią naświetlony podzielona przez przysłonę i pomnożona przez hmmm współczynnik czułości? iso100 - 1, iso200 - 1,4, iso400 - 2, czyli to pierwiastek z iso/100.

No i jest jeszcze kompensacja błysku lampy [nie wiem, w tym aparacie powinna być...] - troszkę zmniejsza/zwiększa ilość światła, którą daje lampa.

Posted

[quote name='dog_master']Co zależy od mocy lampy... No naświetlenie zdjęcia oraz udział światła błyskowego -> ogólny wygląd zdjęcia.

Liczba przewodnia lampy to odległość, na której znajdujący się obiekt będzie dobrze przez nią naświetlony podzielona przez przysłonę i pomnożona przez hmmm współczynnik czułości? iso100 - 1, iso200 - 1,4, iso400 - 2, czyli to pierwiastek z iso/100.

No i jest jeszcze kompensacja błysku lampy [nie wiem, w tym aparacie powinna być...] - troszkę zmniejsza/zwiększa ilość światła, którą daje lampa.[/quote]

:crazyeye:Wow:crazyeye:
Dziś bawiłam się ustawieniami i lepiej to wygląda :cool3: Może zrobiłam coś co tu jest napisane:evil_lol:
Ale ogólnie nie przepłaciłam- robiłam fotki z 32 x zoom i świetnie wychodzą. :loveu: Super aparat- polecam.