C&B Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 [quote name='Unbelievable']szuuumi ;) poza tym fajny aparat[/quote] To niestety już słyszałam, ale myślę, że jakoś to przeboleję. Cud, że udało mi się namówić na niego rodziców, bo miała byc granica 400-600 zł:evil_lol: Quote
masienka Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 [URL]http://photos.nasza-klasa.pl/5119061/60/main/d53cae13b8.jpeg[/URL] Quote
Moniek193 Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 To znowu ja:evil_lol::oops: Juz byłam zdecydowana na [B]canona sx10is [/B]kiedy mi pewna osoba:diabloti: namąciła w głowie modelem [B]canona s5is:roll:[/B] Teraz juz kompletnie nie wiem co wybrac, ogolnie aparaty sa b. podobne, z tym ze sx10is jest nowsza wersja s5is:roll: Ale s5is ma [U]blokade błysku[/U], jak dla mnie bardzo fajna rzecz:p i nigdzie nie moge znalezc czy sx10is tez ją ma:shake: Ceny sa bardzo podobne, z tym ze jeden ma 8mpx, drugi 10mpx, jeden ma 12krtony zoom , drugi 20krotny itd. Wiec co byscie jednak doradzili?? Bo musze sie zdecydowac na dniach:cool3::placz: Quote
C&B Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 To ja mam jeszcze parę pytań...:roll: Dużo różni się Panasonic Lumix DMC-FZ28 od FZ18 ?:roll: I który bardziej doradzacie? Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...? Quote
taxelina Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 [quote name='C&B'] Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...?[/quote] poszukaj sobie tu [URL="http://pl.pixel-peeper.com/"]Pixel-Peeper -- Ponad milion pełnowymiarowych przykładowych zdjęć z danych obiektywów, lustrzanek i kompaktów.[/URL] w sumie tu: [url]http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1017[/url] [url]http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=737[/url] Quote
infers Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 [quote name='C&B']To ja mam jeszcze parę pytań...:roll: Dużo różni się Panasonic Lumix DMC-FZ28 od FZ18 ?:roll: I który bardziej doradzacie? Ma ktoś jakieś zdjęcia z obu tych modeli...?[/QUOTE] Ja mam lumixa fz8;) Quote
C&B Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 [quote name='deer_1987']poszukaj sobie tu [URL="http://pl.pixel-peeper.com/"]Pixel-Peeper -- Ponad milion pełnowymiarowych przykładowych zdjęć z danych obiektywów, lustrzanek i kompaktów.[/URL] w sumie tu: [url=http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1017]Pełnowymiarowe przykładowe fotki - Panasonic Lumix DMC-FZ28[/url] [url=http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=737]Pełnowymiarowe przykładowe fotki - Panasonic Lumix DMC-FZ18[/url][/quote] Dzięki:) (10 znaków) Quote
masienka Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 ?? [img]http://forum.alaskan.malamut.org/files/img_8880_kolormale_116.jpg[/img] [img]http://forum.alaskan.malamut.org/files/img_0088_kopie_455.jpg[/img] Quote
C&B Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 [quote name='infers']Ja mam lumixa fz8;)[/quote] I jak się sprawdza?:cool3: Te wszystkie fotki w twojej galerii to nim robione?:-o Quote
infers Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 [quote name='C&B']I jak się sprawdza?:cool3: Te wszystkie fotki w twojej galerii to nim robione?:-o[/QUOTE] Nie wszystkie, bo od miesiąca mam już nikona d70. A te starsze to tak. Aparacik bardzo fajny, tylko szuuuuuuuumi;) Quote
Marta_Ares Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Witam i przyszlo czas na mnie:lol: od jakiegos czasu interesuje sie fotografia do tej pory fociłam hybrydą sony CyberShot h5. Teraz chcialabym zainwestowac w jakąś lustrzanke. W dotychczasowym aparacie zdjecia w ruchu (bo takie głownie mnie interesuja) wychodziły na całkiem przyzwoitym poziomie (oczywiscie po drobnych ustawieniach w programach, a nie na automacie) Siedze na tych forach i juz nie mam pojecia co wybrac:shake: Mysle o nikonie d40, sony A200, albo canon 20d, Ceny ostatnio niezle poszly w gore i nie zapowiada sie zeby staniały, takze mam ograninczone mozliwosci ;/ o nikonie juz czytalam ze pozniej gorzej ze szklami, ale ze ogolnie aparacik dobry. Interesuja mnie glownie zdjecia w ruchu (tu głownie agility) a także jakies portretowe i krajobrazowe, ale to w mniejszym przypadku;) Quote
Iza. Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 [quote name='Marta_Ares']Witam i przyszlo czas na mnie:lol: od jakiegos czasu interesuje sie fotografia do tej pory fociłam hybrydą sony CyberShot h5. Teraz chcialabym zainwestowac w jakąś lustrzanke. W dotychczasowym aparacie zdjecia w ruchu (bo takie głownie mnie interesuja) wychodziły na całkiem przyzwoitym poziomie (oczywiscie po drobnych ustawieniach w programach, a nie na automacie) Siedze na tych forach i juz nie mam pojecia co wybrac:shake: Mysle o nikonie d40, sony A200, albo canon 20d, Ceny ostatnio niezle poszly w gore i nie zapowiada sie zeby staniały, takze mam ograninczone mozliwosci ;/ o nikonie juz czytalam ze pozniej gorzej ze szklami, ale ze ogolnie aparacik dobry. Interesuja mnie glownie zdjecia w ruchu (tu głownie agility) a także jakies portretowe i krajobrazowe, ale to w mniejszym przypadku;)[/quote] Z tych 3 co napisalas to ja chyba wybralabym canona ;) z tego co slyszalam i czytalam to alfa jest zecydowanie gorsza i niby do focenia przedewszystkim na auto. Quote
LeCoyotte Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 z tych tylko Canon;) i jeszcze obiektyw jakiś:cool3: Quote
basia bonnie Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Co Wy się tak uczepiliście tej D40 że taka zła?:cool3: oprócz tego, że nie ma silniczka to całkiem fajny aparat :loveu: Quote
Marta_Ares Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 tego canona mam mozliwosc odkupienia od fotografa, po wymianie spustu migawki z podstawowym obiektywem za 1000zł. Tylko nie wiem czy ryzykować i kupować używany sprzęt Quote
Unbelievable Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 [quote name='Marta_Ares']tego canona mam mozliwosc odkupienia od fotografa, po wymianie spustu migawki z podstawowym obiektywem za 1000zł. Tylko nie wiem czy ryzykować i kupować używany sprzęt[/quote] jeżeli jest w dobrym stanie to czemu nie;) zależy jeszcze jaki ma przebieg, stan matycy Quote
LeCoyotte Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 [quote name='Marta_Ares']tego canona mam mozliwosc odkupienia od fotografa, po wymianie spustu migawki z podstawowym obiektywem za 1000zł. Tylko nie wiem czy ryzykować i kupować używany sprzęt[/QUOTE] po wymianie spustu migawki, czy samej migawki? Za 1000 to ja bym brał od razu:p na prawdę warto. chyba że sprzęt po ciężkich przejściach;) Quote
LeCoyotte Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 powiemy, że są fajne:lol:. Tylko zależy do jakiego obiektywu:cool3: Quote
dog_master Posted June 25, 2009 Author Posted June 25, 2009 Yyy, no i do przeglądania zdjęć ;) Bo wiesz, że przez niego zdjęć sie nie robi, prawda? ;) A fotki można powiększać zapewne Quote
Marta_Ares Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 to od znajomego sie dowiedzialam, takze dokladnie nie wiem ale on mowil ze wymieniony spust migawki i cos jeszcze ze ma na to papiery, ten znajomy wlasnie wzial taki sam dla siebie i fotograf ma jeszcze 2 jeden to własnie 20d a drugi tanszy 10d. Nawet nie wiem czy go jeszcze ma we wtorek ma sie dowiedziec. Nie wiem czy bede potrafila sie przyzwyczaic do malego wyswietlacza bo w soniaczu mam 2,5 a tam jest tylko 1,7 chyba, ale w sumie to tylko do ustawien:roll: Quote
C&B Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Mam- Panasonic Lumix DMC-FZ28:razz: Ale jak to ja fajtłapa największa mam i problem:oops: Bez jakich kolwiek ustawień zdjęcia czasem są nie źle prześwietlone. To mój pierwszy, bardziej skomplikowany aparat, daltego mam pytanko- co zależy od "mocy" lampy... Czy to da się jakoś zmienić? Wiem- jestem zielona, ale człowiek uczy się całe życie:evil_lol: W instrukcji nic nie wyczytałam:roll: Quote
dog_master Posted June 26, 2009 Author Posted June 26, 2009 Co zależy od mocy lampy... No naświetlenie zdjęcia oraz udział światła błyskowego -> ogólny wygląd zdjęcia. Liczba przewodnia lampy to odległość, na której znajdujący się obiekt będzie dobrze przez nią naświetlony podzielona przez przysłonę i pomnożona przez hmmm współczynnik czułości? iso100 - 1, iso200 - 1,4, iso400 - 2, czyli to pierwiastek z iso/100. No i jest jeszcze kompensacja błysku lampy [nie wiem, w tym aparacie powinna być...] - troszkę zmniejsza/zwiększa ilość światła, którą daje lampa. Quote
C&B Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='dog_master']Co zależy od mocy lampy... No naświetlenie zdjęcia oraz udział światła błyskowego -> ogólny wygląd zdjęcia. Liczba przewodnia lampy to odległość, na której znajdujący się obiekt będzie dobrze przez nią naświetlony podzielona przez przysłonę i pomnożona przez hmmm współczynnik czułości? iso100 - 1, iso200 - 1,4, iso400 - 2, czyli to pierwiastek z iso/100. No i jest jeszcze kompensacja błysku lampy [nie wiem, w tym aparacie powinna być...] - troszkę zmniejsza/zwiększa ilość światła, którą daje lampa.[/quote] :crazyeye:Wow:crazyeye: Dziś bawiłam się ustawieniami i lepiej to wygląda :cool3: Może zrobiłam coś co tu jest napisane:evil_lol: Ale ogólnie nie przepłaciłam- robiłam fotki z 32 x zoom i świetnie wychodzą. :loveu: Super aparat- polecam. Quote
Recommended Posts