Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja nie pisałam , że się nie da .. nie da się AŻ tak jak lustrem.
Wiesz , obserwuje dużo galerii , taka praca ;) i po prostu widzę różnicę , kolosalną.
Jak ktoś miał aparat ;) i jak ma lustro - nie każdy jest zapalonym miłośnikiem fotografii i nie każdy ma zapał , talent , chęć by się nadto doskonalić.

G5 się dało , ale nie tak jak teraz ..... bo zanim AF się odnalazł , to moje psy poszły spać ;) A manualne ustawienie ostrości , było niewygodnie .. takie pokretełko w korpusie ....

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pokrentelko tyz mam ale i guziczek dorobili heh inaczej na MF bym sie zestarzala zanim wyostryła, co przy lecacym psie a i skacacym to ech ....
No i czas oczywiscie, tutaj kopie zdjecia jak malowana , bo wszystko na raz bym chciala ,musze herbatki uspokajace pić przed wyjsciem z aparatem;]

Posted

[quote name='dog_master']Kazda hybryda bedzie ma wolny AF, umiejetnosci tu nie przeskocza wad sprzetu. I powiedz mi, na co ostrzylas? Caly czas na psa, czy na osobe? Ostrzyc na cos wczesniej to kazdy aparat bedzie dobry.
[B]Chyba o to chodzi żeby był dobry, tyle wystarczy do zdjęć albumowych:roll:[/B]

Wedlug Ciebie drugie zdjecie jest ostre?! Przeciez widac na kilometr, ze ostra jest trawa.
[B]ale pies się nie rozmazał, ruch zamrożony i tylko o to chodzi, przynajmniej mi, nie musi być super ostro[/B]
[/quote]

[quote name='Vectra']Saint , tylko mała różnica - my tu nie jesteśmy zawodowcy
My jesteśmy tu amatorzy .....
Jeszcze jedno , napisałam to celowo , by ktoś nie był zawiedziony iż kupi nowy aparat i porażka ...... Oczywiście lustrem też nie od razu rzym zbudowano ;) Ale dużo łatwiej się tym uczyc ;) AF ... hybrydy mają wolniejszy.

Skoro kompakty i hybrydy są takie cacy , to czemu "wszyscy" przesiadają się na lustra ?
Ja głownie z tego powodu , że był za wolny :)[/quote]
mają wolniejszy, ale to nie od razu znaczy że dobrego zdjęcia nim nie zrobisz

Bo lustra to inna bajka i są niezaprzeczalnie lepsze, chociaż niektórzy mając lustro nie potrafią zamrozić ruchu.

[quote name='Saint']Może jeszcze na koniec - najczęściej, że się nie da, mówią Ci, którzy po prostu nie potrafią.
Lustrem łatwiej, lustrem wygodniej - fakt, macie rację.
Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;)[/quote]
Znowu się z Tobą Saint zgodzę:evil_lol:

Posted

Tinka , to może na początek , przeczytaj jeszcze raz wszystko ze zrozumieniem.
A Twoje zdjęcia , fakt albumowe , ja też tylko takie robie ... z tym że taki ruch jak na Twoich zdjęciach , mojego albumu nie zadowolą ...

tylko takie sobie hop ....

[IMG]http://pl.fotoalbum.eu/images/8464/89578/00000010.jpg[/IMG]

Posted

e btam gadasz , fota to nie tylko sprzet :) fakt ze jakosc inna.
sama lustra nie mam , foce S9600 i jakos narazie na lustro nie bede siadala, poki nie wycisne z tego apatatu ostatniego potu, wiele mnie nauczylten aparat i sie znim nie roztane zapewne przez sentyment.
Nie zwalam wszystkiego na to ze to nie lustro, bo sama kopie zdjecia i tylko moja to wina, ale czlowiek sie uczy na bledach :)

Posted

[quote name='Saint']Vectra - jestem pewien, że ktoś, kto dobrze zna swój sprzęt, siedzi w fotografii trochę więcej niż przeciętny użytkownik czytający ten temat - zrobi swoją hybrydą zdjęcie lepsze, tudzież choćby porównywalne z Twoimi super ostrymi lustrzankowymi fotkami - notabene bardzo pięknych psów :)

[url]http://plfoto.com/1578159/zdjecie.html[/url]

wystarczy?
czy może za wolno skakał?

;)[/QUOTE]

nie wystarczy. Dlaczego? GO jest duża, nawet przy tej ogniskowej jaka jest w exifie 36mm (odpowiednik ok 180mm) bo to hybryda, więc problem z AF prawie żaden, fotografowany obiekt prawie w ogóle się nie poruszał ani w kierunku do fotografa, ani w przeciwnym (widać w kasku halfpipe'a więc chyba wiadomo;)), więc co to za ruch? Z takim to zwykły kopakt sobie poradzi.

[quote name='Saint']
Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;)[/QUOTE]

pokaż coś swojego:razz:

[quote name='dog_master']
I czekam na zdjecie psa na frisbee od Ciebie :] Albo w pogoni z innym psem, gdzie nie wiadomo, gdzie popędzą.

[/quote]

też czekam:razz:

[quote]
Ludzie, przeciez nie chodzi o zamrozenie ruchu, bo to przy duzej ilosci swiatla kazdy glupi zrobi. Panoramowac mozna tez kazdym aparatem... Poza tym, maja GO od 2m do nieskonczonosci mozna sobie ruch lapac... :D Ustawcie najdluzsza ogniskowa, zeby GO byla mala, wtedy dopiero zobaczycie, na co FAKTYCZNIE AF ustawil ostrosc, a gdzie jest Wasz obiekt.[/QUOTE]

zgadzam się, ale jakoś niewiele osób nas rozumie:lol:

Mozecie tez mowic, ze 2+2!=4, jak chcecie...
[/quote]

[quote name='Saint']

?? :roll:[/QUOTE]

' != ' to zaprzeczenie czyli 'różne od' ..

Posted

hehe ale sie dyskusja rozpętała :evil_lol:
ja mam hybryde tylko dlatego ze na lustro mnie nie stac... no na body z kitam tak ale...... nie czarujmy sie nie wciskajmy ludziom lustra bo ja mam bo jest moda itd itp... hybryda to super rozwiazanie dla kogos kto chce znalesc złoty srodek ;)

porownajcie sobie foty z lustra z kitem a z hybryda .... a nie lustra z jasnym obiektywem ....

Posted

[quote name='Tinka:)']nawet lustro z kitem będzie lepsze;-)[/quote]
ja nie mowie ze nie ;)
ale hybryda i tak jest zlotym srodkiem;)
a wciskanie na sile lustra robi sie żałosne ;)

Posted

a mnie zawsze mówili, że '!' to silnia :roll:

To, że ktoś nie potrafi, nie znaczy, że się nie da :p
Ale widać niewielu to rozumie :p

I tak oto można tą dyskusję toczyć wiecznie, a żadna ze stron nie ustąpi drugiej :p

Chcecie coś mojego?
A proszę bardzo :p
Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p
Wziąłbym ze sobą Linkę, ale wtedy powiedzie, że na 100% robiłem zdjęcia Jej D200, a zmieniłem Exif'a na s5600 :p
A tak - będzie 'komisja śledcza' to i wątpliwości nie będzie :p

Posted

Probujecie udowodnic cos, co jest nieprawda.

[B]Czekam na Wasze zdjecia, na dlugiej ogniskowej, niekontrolowanego ruchu [pies w pogoni za pilka, za frisbee etc]. Inaczej ja dyskutowac nie bede, gdyz to nie ma sensu.[/B]

[quote name='LeCoyotte']też czekam:razz:

zgadzam się, ale jakoś niewiele osób nas rozumie:lol:

' != ' to zaprzeczenie czyli 'różne od' ..[/quote]
Noo, nareszcie choc jeden rozumie :) [COLOR=White]Ale w Ciebie nie watpilam akurat ;p[/COLOR]

[quote name='Apbt_sól']e btam gadasz , fota to nie tylko sprzet[/quote]
Ale tez sprzet.

[quote name='Tinka:)']bo moje to nie lustro i obiektyw za parę tysięcy a kompakt za 500zł :evil_lol:[/quote]
I o tym caly czas mowimy...

[quote name='Tinka:)']Bo lustra to inna bajka i są niezaprzeczalnie lepsze, chociaż niektórzy mając lustro nie potrafią zamrozić ruchu.[/quote]
Ja nie mowie o onanistach sprzetowych czy tez ultraciemnych warunkach...

[quote name='Tinka:)']mają wolniejszy, ale to nie od razu znaczy że dobrego zdjęcia nim nie zrobisz[/quote]
A kto powiedzial, ze dobrego nie zrobisz? Ja nie mowie o dobrym, ja mowie o zlapaniu niekontrolowanego ruchu.

[quote] ale pies się nie rozmazał, ruch zamrożony i tylko o to chodzi, przynajmniej mi, nie musi być super ostro[/quote]Ale nie mowimy o tym, co Tobie wystarczy... Mi np. nie i co?

[quote]Chyba o to chodzi żeby był dobry, tyle wystarczy do zdjęć albumowych:roll:[/quote]Nie mowimy takze o zdjeciach albumowych.

[quote name='Saint']Dog_master - i po co ta irytacja?[/quote]
Bo piszecie cos, co z gory wiadomo, ze jest nieprawda, utwierdzacie jeden z druga sie w przekonaniu na podstawie blednych zdjec... Najpierw pokazcie foty, a potem bedziemy dyskutowac. Z onanistami sprzetowymi nie dyskutuje.

[quote name='Saint']Może jeszcze na koniec - najczęściej, że się nie da, mówią Ci, którzy po prostu nie potrafią.
Lustrem łatwiej, lustrem wygodniej - fakt, macie rację.
Ale nie mówcie, że hybrydą się nie da, bo to nieprawda ;)[/quote]
To pokaz, ze sie da, skoro jestes tego taki pewien :)

[quote name='Tinka:)']nawet lustro z kitem będzie lepsze;-)[/quote]
Zalezy z jakim kitem ;p E-3 na pewno ;p
[quote name='evaxon']hehe ale sie dyskusja rozpętała :evil_lol:
ja mam hybryde tylko dlatego ze na lustro mnie nie stac... no na body z kitam tak ale...... nie czarujmy sie nie wciskajmy ludziom lustra bo ja mam bo jest moda itd itp... hybryda to super rozwiazanie dla kogos kto chce znalesc złoty srodek ;)

porownajcie sobie foty z lustra z kitem a z hybryda .... a nie lustra z jasnym obiektywem ....[/quote]

[quote name='evaxon']ja nie mowie ze nie ;)
ale hybryda i tak jest zlotym srodkiem;)
a wciskanie na sile lustra robi sie żałosne ;)[/quote]
Powiedz mi, kto tu komu wciska lustro?

[B]Saint[/B], i Ty sie dziwisz, ze sie irytuje, jak co po niektorzy nie umieja nawet przeczytac kilku stron ze zrozumieniem... ;)

[quote name='Saint']a mnie zawsze mówili, że '!' to silnia :roll:[/quote]
To jak mam na forum napisac "nie rowna sie"? Jest jakis symbol na "przekreslone ="?

[quote name='Saint']To, że ktoś nie potrafi, nie znaczy, że się nie da :p
Ale widać niewielu to rozumie :p

I tak oto można tą dyskusję toczyć wiecznie, a żadna ze stron nie ustąpi drugiej :p

Chcecie coś mojego?
Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p
Wziąłbym ze sobą Linkę, ale wtedy powiedzie, że na 100% robiłem zdjęcia Jej D200, a zmieniłem Exif'a na s5600 :p
A tak - będzie 'komisja śledcza' to i wątpliwości nie będzie :p[/quote]
No, nie ma to jak wymigac sie od pokazania zdjecia. To skoro nie robisz takich zdjec / nie ma sz takich, to na jakiej podstawie zabierasz glos? Tzn skad wiesz to, co piszesz? Z Ynternetu? :D

Posted

[quote name='dog_master']Probujecie udowodnic cos, co jest nieprawda.[/quote]
Ja udowadniam tylko że kompaktem czy hybrydą da sie zrobić zdjęcie w ruchu, które nie będzie rozmazane.
[B]Czekam na Wasze zdjecia, na dlugiej ogniskowej, niekontrolowanego ruchu [pies w pogoni za pilka, za frisbee etc]. Inaczej ja dyskutowac nie bede, gdyz to nie ma sensu.[/B][/quote]spraw że mój pies będzie ganiał za piłką, wtedy pokażę

A kto powiedzial, ze dobrego nie zrobisz? Ja nie mowie o dobrym, ja mowie o zlapaniu niekontrolowanego ruchu.[/quote]
jak wyżej...
Ale nie mowimy o tym, co Tobie wystarczy... Mi np. nie i co?[/quote]
ty masz lustro :evil_lol:
Zalezy z jakim kitem ;p E-3 na pewno ;p[/quote]
ee, z każdym, wystarczy umieć

Posted

Czy powiedziałem, że nie mam?

Pokaże, jeśli przy robieniu zdjęcia, będziesz obecna Ty, lub Kojot :p
Inaczej to nie ma sensu, bo fanatycy lusterek, tacy jak Wy i tak nie uwierzą, że hybrydą, która jest warta 1/3 ich sprzętu też można :p

I może opisz mi jakimś równaniem ten ruch o którym mówisz, coby i do niego nie było potem wątpliwości - bo podejrzewam, że za chwilę i ruch byłby nie taki :lol:

Posted

[quote name='Tinka:)']Ja udowadniam tylko że kompaktem czy hybrydą da sie zrobić zdjęcie w ruchu, które nie będzie rozmazane.
[B]Ale my nie mowimy o zdjeciach w ruchu nierozmazanych, tylko o szybkosci autofokusu... A to 2 rozne sprawy.[/B]

spraw że mój pies będzie ganiał za piłką, wtedy pokażę
[B]LOL. Tak mamy dyskutowac? :/[/B]

jak wyżej...

ty masz lustro :evil_lol:
[B]i co z tego? to nie ma zwiazku z tematem, kompakta tez mam w domu, nawet 2, nie boj sie[/B][/quote]

[quote name='Saint']Czy powiedziałem, że nie mam?
[B]Nie pokazales. To wystarczy.

[/B] Pokaże, jeśli przy robieniu zdjęcia, będziesz obecna Ty, lub Kojot :p
Inaczej to nie ma sensu, bo fanatycy lusterek, tacy jak Wy i tak nie uwierzą, że hybrydą, która jest warta 1/3 ich sprzętu też można :p
[B]Od tego wlasnie jest exif. Wiesz, my pokazujemy zdjecia ;) Zaraz cos wrzuce.[/B]

I może opisz mi jakimś równaniem ten ruch o którym mówisz, coby i do niego nie było potem wątpliwości - bo podejrzewam, że za chwilę i ruch byłby nie taki :lol:
[B]A jaki wedlug Ciebie bylby dobry? Bo wedlug mnie, nieliniowy, zmienny. Na fizyce sie nie znam, co gorsza, nie znosze jej.[/B][/quote]
... ... ...

Posted

[QUOTE]Ale my nie mowimy o zdjeciach w ruchu nierozmazanych, tylko o szybkosci autofokusu... A to 2 rozne sprawy.[/QUOTE]
autofocus jest okropny:evil_lol:
[QUOTE]LOL. Tak mamy dyskutowac? :/[/QUOTE]
ale jak mam ci pokazać takie zdjęcie skoro nie mam możliwości go zrobić?
[QUOTE]
[B]i co z tego? to nie ma zwiazku z tematem, kompakta tez mam w domu, nawet 2, nie boj sie[/B][/QUOTE]no ale napisałaś że jakbyś nie chciała, nie chciałaś i kupiłaś lustro...

Posted

[QUOTE] Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p[/QUOTE]

a sam nie możesz rzucać i robić zdjęć ? :) bo ja sama rzucam ....

Tinka ... aparatem za 300 zł :) zapewniam , że psy fruwały ;)
[IMG]http://images4.fotosik.pl/59/d6b53e8e8fe81cc7.jpg[/IMG]

Tylko rzecz w tym , że tamtymi aparatami wychodziło mi mało niezłych zdjęć , bo AF nie nadążał

Posted

[quote name='Tinka:)']autofocus jest okropny
[B]No i o tym od poczatku mowimy :][/B]

ale jak mam ci pokazać takie zdjęcie skoro nie mam możliwości go zrobić?
[B]To skad czerpiesz "swoje" poglady? Nie z doswiadczenia?[/B]

no ale napisałaś że jakbyś nie chciała, nie chciałaś i kupiłaś lustro...
[B]Hmm? Nie za bardzo rozumiem.. [serio][/B][/quote]

A teraz fotki

[img]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233056.JPG[/img]

[img]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233077.JPG[/img]

[img]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233100.JPG[/img]

[img]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233142.JPG[/img]

[img]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233212.JPG[/img]

Posted

I jeszcze kilka - jakby ktos chcial ocenic, to bardzo prosze :)

[IMG]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233225.JPG[/IMG]

[IMG]http://pieskiswiat.boo.pl/forza/5/mini_P6233238.JPG[/IMG]

Posted

Z tego co pamiętam , osoba pytająca pytała o aparat za ok 1600 zł tak ?

a to ostatnie tchnienie A60 :diabloti:

[IMG]http://images2.fotosik.pl/102/94015214fc86b1c5.jpg[/IMG]

G5

[IMG]http://images3.fotosik.pl/104/a04ed8b3fad65017.jpg[/IMG]

eos

[IMG]http://pl.fotoalbum.eu/images/8464/94355/00000043.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Saint']
Chcecie coś mojego?
Zapraszam - przyjedź Kojot do mnie, porzucaj mojemu psu frisbee - a ja będę miał wtedy czas, żeby robić zdjęcia :p[/QUOTE]

o i tu mamy klasyczne wymigiwanie się:diabloti: ja rzucam sam.. tak jak połowa tutaj osób albo i więcej. Nie umiesz? Tyle ludzi dookoła umie.. poproś kogoś:cool3: