Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asia_Klero']A Dodek..w boksie dalej jest nieufny i wydaje sie byc agresywnym..ale jemu resocjalizacja nie jest potrzebna bo na spacerach jest kochany,pelen energii i daje tyle buziakow ze szok!:)[/quote]

trzeba Dodka przekonać do nie rzucania się w boksie ;) Wiemy, ze jedzonko go przekonuje, więc może niech każdy kto przechodzi daje mu smakołyk? :razz:

Posted

myślę, że może zaczął by ludzi kojarzyć pozytywnie i zamiast rzucać się przez kraty, cieszył by się i czekał na smakołyk. Nie ma co, trzeba chodzic po schronisku saszetkami na pas albo ze samkołykami w kieszeni :cool3:

Posted

no właśnie też tak pomyślałam jak zarzuciłaś tym pomysłem ;) a do tego jak z nim będziemy na spacerki wychodzić to też człowieka przy boksie będzie kojarzył pozytywnie ;) bo zauważyłam że np. po spacerze z nim jak przechodzimy koło jego boksu albo wybiegu to się w ogóle nie ciepie po kratach ani nic... więc to by było dobre :D genialny pomysł Mysia :D trzeba go szybko wprowadzić w życie :D

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Asia_Klero']No tylko trzeba wszystkich w nie zaopatrzac i nie zapominac..:P[/quote]

wszystkich pewnie się nie da, ale im więcej tym lepiej ;)

Posted

i oczywiście spacerki, spacerki i jeszcze raz spacerki, niekoniecznie długie, ale częste ;) Zbliżają się Wam wakacje, więc myslę, że jest to realne :razz:

Posted

nom w wakacje na 100% będzie dużo częściej wychodził bo będzie na to więcej czasu ;) no i z tym karmieniem to był myślę dobry pomysł- ja mu zawsze rzucam smakołyka jak jestem koło jego boksu i za 5 razem reaguje na mnie już mniej agresywnie tzn. szczeka i w ogóle ale już nie tak bardzo zajadle jak gdy przechodzę pierwszy raz ;)

Posted

[quote name='sara_rokitnica']qrczę biedna :( hmm... a da się ją w ogóle na nią zapiąć?[/quote]

strasznie się boi, ale da się, ale jak trzeba ruszyć z miejsca to wpada w panikę :roll:

Posted

a jakby ją tak na tej długiej smyczy zapiąć i pozwolić jej samej wyjść z boksu? np. przy wypuszczaniu psiaków na wybieg? może wtedy sama by poszła? może po jakimś czasie jakoś by się przyzwyczaiła do smyczy i do tego że ta smycz jej krzywdy nie zrobi... nic innego mi do głowy nie przychodzi... :roll: znaczy w sumie to mam jeszcze jeden pomysł ale on nie jest za bardzo do zrealizowania... konkretnie zapiąć jej smycz i tak zostawić na parę minut w boksie... ale mogłaby się w nią zaplątać, zaczepić o coś i tylko zrobić sobie krzywdę... to raczej pomysł na psiaka który ma dom... :roll:

Posted

[quote name='Mysia_']np. ta sunia, ktora jest teraz w boksie 23, bidulka panicznie boi się smyczy :-([/quote]

Witam sredecznie.
Kiedy mam takiego psa, używam lassa. Wchodze do kojca i nie patrząc na psa bezpośrednio rzucam na jego grzbiet lasso kilka razy. Będzie uciekał, gryz lasso, robił uniki, aż w końcu przychodzi ten czas, aby zarzucić lasso na jego szyję. Można to robić kazdego dnia po troszeczku, aby stopniowo oswajac psa i odwrócić znaczenie smyczy. Ale pojawia sie kolejny problem jesli pies nie potrafi chodzić na uwięzi.

[URL]http://www.schronisko.infocomp.pl[/URL]

Posted

[quote name='zielony']Witam sredecznie.
Kiedy mam takiego psa, używam lassa. Wchodze do kojca i nie patrząc na psa bezpośrednio rzucam na jego grzbiet lasso kilka razy. Będzie uciekał, gryz lasso, robił uniki, aż w końcu przychodzi ten czas, aby zarzucić lasso na jego szyję. Można to robić kazdego dnia po troszeczku, aby stopniowo oswajac psa i odwrócić znaczenie smyczy. Ale pojawia sie kolejny problem jesli pies nie potrafi chodzić na uwięzi.

[URL]http://www.schronisko.infocomp.pl[/URL][/quote]

założenie jej smyczy to własnie nie jest problem, problemem jest to, ze zupełnie nie potrafi chodzić na uwięzi.... W pomieszczeniech idzie jej to troszkę lepiej, ale na zewnątrz - tragedia :shake:

Posted

[quote name='Asia_Klero']To ta susia od Rokiego z boksu??bo jak ta to Marta chciala nad nia popracowac...[/quote]

Jak pisałam wyżej sunia z boksu 23 czyli od Rockiego i Sobika ;)

Posted

[quote name='Asia_Klero']No mi sie zawsze mieszaja te numery z tej strony dlatego spytalam:DTo musisz pogadac z Marta bo wiem ze chciala ja oswajac....;)[/quote]

oswajać nie trzeba, bo ona lgnie do ludzi tylko z tą smyczą jest duży problem... Myśle, ze trzeba by było pomysleć o szelkach dla niej :roll:

Posted

[quote name='Mysia_']oswajać nie trzeba, bo ona lgnie do ludzi tylko z tą smyczą jest duży problem... Myśle, ze trzeba by było pomysleć o szelkach dla niej :roll:[/quote]

To jeżeli lgnie do ludzi to założyć jej lasso smakołyk w ręke i w pozycji kucnej zachęcać ja do podejścia do nsiebie po uprzednim odejściu od niej. Ja tak robie, lekko pociągając za lasso informuje psa o tym, że podejście do mnie jest bardziej oplacalne niż stanie w samotności. Często ją baaardzo łagodnie i powoli głaszcze dotykam wszędzie, lecznie patrze na nią, a broń Panie Boże w oczy. i tak do skutku. Góra 1 godzina.
Proszę spróbować.

Posted

z tym, że ona w pomieszeniah chodzi na smyczy tylko przy wyjściu na zewnątrz wpada w panikę..... Z reguły w takich sytuacjach pomagają nam szelki.