Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!
Otóż mój psiak ma poważne problemy z kamieniami... teraz kamienie zeszły już do końca cewki moczowej i dalej nie chcą zejść :placz: Wet rozważa kastracje.. zeby wtedy kamienie mogły lepiej "wychodzić"... nie wiem co o tym sądzić... mój psiak ma już 10 lat a boje się, ze on później nie będzie trzymał moczu... a i powiedzcie mi dokładnie na czym polega zabieg kastracji ? tzn jak to wygląda ?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Ja mam pytanie odnośnie predyspozycji do kamicy moczowej/nerkowej (?) u kastrowanych psów. Nigdzie nie znalazłam o tym informacji, a powiedział mi o tej przypadłości wet po wykonaniu zabiegu.

Posted

Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu.

Posted

[quote name='lewkonia']Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu.[/quote]
Pies jest po zabiegu, prostaty mu nie usuwali, tylko jądra.
Stąd moje pytanie, bo z tego co się orientuję problem dotyczy kastratów kotów, a nie wiem jak jest z psami po normalnie przeprowadzonym zabiegu, czyli bez bonusowego usuwania ;)

Posted

[quote name='lewkonia']Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu.[/quote]
Prostatę usuwa tylko w wyjątkowych przypadkach - nowotwór - nigdy profilaktycznie. Pies bez prostaty sika w sposób niekontrolowany - po prostu się z niego leje.
Mimo intensywnego drążenia tematu, nigdzie nie spotkałam informacji o zagrożeniu kamicą u kastrowanych psów (u kotów jak najbardziej).

Posted

[quote name='Belga']Prostatę usuwa tylko w wyjątkowych przypadkach - nowotwór - nigdy profilaktycznie. Pies bez prostaty sika w sposób niekontrolowany - po prostu się z niego leje.
Mimo intensywnego drążenia tematu, nigdzie nie spotkałam informacji o zagrożeniu kamicą u kastrowanych psów (u kotów jak najbardziej).[/quote]
Ja właśnie też nic o tym nigdy nie słyszałam, dlatego się zdziwiłam... Wet chciał mi dać ulotkę karmy RC Urinary, żeby się zapoznać, ewentualnie kupić itd. Powiedziałam że pies ma alergię na mięso i rozmowa skończyła się na tym że mam 'obserwować'... Przeczytałam też że tej karmy nie można długo podawać zdrowemu psu, więc nie wiem o co chodzi :roll:

Posted

[quote name='Chefrenek']Jest specjalna karma dla kastrowanych psów zapobiegająca powstawaniu kamieni.[/quote]
Jeszcze jakaś oprócz RC? Nigdy nie słyszałam o problemie z kamicą spowodowaną kastracją psa, u kotów owszem...

Posted

[quote name='an1a']Jeszcze jakaś oprócz RC? Nigdy nie słyszałam o problemie z kamicą spowodowaną kastracją psa, u kotów owszem...[/quote]

Wiem tylko o rc, na [url]www.krakvet.pl[/url] widziałam.

Posted

Czyli tylko ten wet wie o takiej przypadłości kastrowanych psów.. :) Raczej z kotem go nie pomylił, nie wiem skąd mu się to wzięło...
Ja też słyszałam o RC, ale alergia na mięso wyklucza taką karmę.

Posted

[quote name='an1a']Wet chciał mi dać ulotkę karmy RC Urinary, żeby się zapoznać, ewentualnie kupić itd. Przeczytałam też że tej karmy nie można długo podawać zdrowemu psu, więc nie wiem o co chodzi :roll:[/quote]
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... pieniądze! ;)