BlackSheWolf Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Witajcie! Otóż mój psiak ma poważne problemy z kamieniami... teraz kamienie zeszły już do końca cewki moczowej i dalej nie chcą zejść :placz: Wet rozważa kastracje.. zeby wtedy kamienie mogły lepiej "wychodzić"... nie wiem co o tym sądzić... mój psiak ma już 10 lat a boje się, ze on później nie będzie trzymał moczu... a i powiedzcie mi dokładnie na czym polega zabieg kastracji ? tzn jak to wygląda ? Quote
Belga Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Tu masz wszystko szczegółowo opisane: [URL]http://vetserwis.pl/kastracja_pies.html[/URL] Quote
an1a Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Ja mam pytanie odnośnie predyspozycji do kamicy moczowej/nerkowej (?) u kastrowanych psów. Nigdzie nie znalazłam o tym informacji, a powiedział mi o tej przypadłości wet po wykonaniu zabiegu. Quote
lewkonia Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu. Quote
an1a Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 [quote name='lewkonia']Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu.[/quote] Pies jest po zabiegu, prostaty mu nie usuwali, tylko jądra. Stąd moje pytanie, bo z tego co się orientuję problem dotyczy kastratów kotów, a nie wiem jak jest z psami po normalnie przeprowadzonym zabiegu, czyli bez bonusowego usuwania ;) Quote
Belga Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 [quote name='lewkonia']Przy zabiegu kastracji usunie najprawdopodobniej prostatę i wtedy kamienie będą łatwiej wydostawały się na zewnątrz przez moczowód. Prostata zwęża świato moczowodu.[/quote] Prostatę usuwa tylko w wyjątkowych przypadkach - nowotwór - nigdy profilaktycznie. Pies bez prostaty sika w sposób niekontrolowany - po prostu się z niego leje. Mimo intensywnego drążenia tematu, nigdzie nie spotkałam informacji o zagrożeniu kamicą u kastrowanych psów (u kotów jak najbardziej). Quote
an1a Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 [quote name='Belga']Prostatę usuwa tylko w wyjątkowych przypadkach - nowotwór - nigdy profilaktycznie. Pies bez prostaty sika w sposób niekontrolowany - po prostu się z niego leje. Mimo intensywnego drążenia tematu, nigdzie nie spotkałam informacji o zagrożeniu kamicą u kastrowanych psów (u kotów jak najbardziej).[/quote] Ja właśnie też nic o tym nigdy nie słyszałam, dlatego się zdziwiłam... Wet chciał mi dać ulotkę karmy RC Urinary, żeby się zapoznać, ewentualnie kupić itd. Powiedziałam że pies ma alergię na mięso i rozmowa skończyła się na tym że mam 'obserwować'... Przeczytałam też że tej karmy nie można długo podawać zdrowemu psu, więc nie wiem o co chodzi :roll: Quote
Chefrenek Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Jest specjalna karma dla kastrowanych psów zapobiegająca powstawaniu kamieni. Quote
an1a Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 [quote name='Chefrenek']Jest specjalna karma dla kastrowanych psów zapobiegająca powstawaniu kamieni.[/quote] Jeszcze jakaś oprócz RC? Nigdy nie słyszałam o problemie z kamicą spowodowaną kastracją psa, u kotów owszem... Quote
BlackSheWolf Posted March 19, 2008 Author Posted March 19, 2008 kastracja psów nie powoduje kamicy ;] wiem, ze chyba jeszcze eukanuba ma karmę dla psów chorych na nerki, czy też kamicę. Mój Kleksiu jadł RC. Quote
Chefrenek Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 [quote name='an1a']Jeszcze jakaś oprócz RC? Nigdy nie słyszałam o problemie z kamicą spowodowaną kastracją psa, u kotów owszem...[/quote] Wiem tylko o rc, na [url]www.krakvet.pl[/url] widziałam. Quote
an1a Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Czyli tylko ten wet wie o takiej przypadłości kastrowanych psów.. :) Raczej z kotem go nie pomylił, nie wiem skąd mu się to wzięło... Ja też słyszałam o RC, ale alergia na mięso wyklucza taką karmę. Quote
Belga Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 [quote name='an1a']Wet chciał mi dać ulotkę karmy RC Urinary, żeby się zapoznać, ewentualnie kupić itd. Przeczytałam też że tej karmy nie można długo podawać zdrowemu psu, więc nie wiem o co chodzi :roll:[/quote] Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... pieniądze! ;) Quote
BlackSheWolf Posted March 20, 2008 Author Posted March 20, 2008 mój miał już problemy od 2 lat i od tamtej pory musial jest urinary. Quote
Recommended Posts