Agnieszka Co. Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 Rudy ma szansę na nowy domek!!! Potrzebna kastracja na już. Pies jest już w lecznicy, potrzeba 145 zł na zabieg. Pomóżcie - to wielka szansa dla Rudego!!!! PROSZĘ Rudy Rudy to piękny i miły, młody pies. Obecnie przebywa w schronisku w Żywcu. Zajmuje mały drewniany kojec na zewnątrz budynku. Jego piękne długie uszy w warunkach schroniskowych szybko się brudzą i namakają, a niskie temperatury łatwo mogą doprowadzić do przeziębienia. Dodatkowo zamknięcie w kojcu, brak częstego kontaktu z człowiekiem i tak potrzebnego psom tej rasy ruchu może niekorzystnie odbić się na jego psychice. Dlatego pilnie szukamy dla niego domu z ogrodem, a przede wszystkim nowego, odpowiedzialnego opiekuna znającego się na tej rasie. Ten pies tryska energią (pozytywną) potrzebuje duzo ruchu, częstych spacerów w towarzystwie osoby, która będzie w stanie go utrzymać, dużo miłości ale i konsekwencji w wychowaniu (wtedy pewnie spacer nie będzie kosztował tyle wysiłku). Najlepszy byłby dom z ogrodem. Wraz z moimi dziećmi wzięliśmy go na spacer po 2 tygodniach zamknięcia (kwarantanna), pies był szczęśliwy - buszował po krzaczkach, na ile pozwoliła długość smyczy biegał za rzucanymi mu przez dzieci patykami, był bardzo aktywny i niestety trochę ciągnął. Miał bardzo dobry kontak z dziećmi. W międzyczasie piesek został adoptowany, niestety po kilku dniach wrócił do schroniska :( - podobno terroryzował rodzinę. Ja nie wierzę w jego agresywne zachowanie (być może powodem była jego duża aktywność - to na pewno nie jest leniwy kanapowiec), ale przyszły właściciel musi być konsekwentny i odpowiedzialny oraz zapewnić psu codzienną dużą dawkę ruchu. Myślę, że wtedy piesek odwdzięczy się swoim przywiązaniem i wiernością oraz da wiele radości. [SIZE=5]kontakt w sprawie adopcji: <FONT size=3><FONT size=5><FONT color=#0000b1><B> Quote
Agnieszka Co. Posted December 18, 2007 Author Posted December 18, 2007 Kopiuję z ogólnego wątku psiaków żywieckich mój post z 2 grudnia: "Spanielek nadal w schronisku. Napewno bubu i Hund napiszą jak sprawy się z nim mają. Ja tylko dodam, że wzięłam go wraz z moimi dziećmi na spacerek. Miałam kiedyś spanielkę i wiem ile one potrzebują ruchu. Po wypuszczeniu z kojca pędził jak strzała po wybiegu - normalne. Wraz z nim wzieliśmy na spacerek Fredzia. Mogę napisać, że w stosunku do innych psów jest niekonfliktowy, pomimo że na wybiegu zaczepiał go jeden z piesków, nie dał się wyprowadzić z równowagi. Także z moimi dziećmi świetnie się bawił. Podobało mu się rzucanie patykami. Jednak osoba chcąca go zabrać musi sobie zdawać sprawę z tego, że jest to energiczny pies (jak to spaniel). Psiak całą drogę ciągnął, buszował po krzaczkach z nosem przy ziemi. Nie wiem czy uda się go nauczyć spokojnego spacerowania przy nodze. Po półgodzinnym spacerze mógł jeszcze pozostać na wybiegu, gdyż jego kojec był sprzątany - i co spanielek robił? DALEJ BIEGAŁ! Przychodził jednak do nas od czasu do czasu na głaskanko. Jest to wspaniały, miły, przepiękny i łagodny pies jednak wymagający dużo ruchu, częstych spacerów a do tego najlepiej domu z ogrodem. Wieczorem postaram się wkleić zdjęcia ze spacerku. Poprzednie zdjęcia mogą sugerować, że ma kopiowany ogon. Ten spanielek jest z ogonkiem, tylko przez to, że ciągle nim wywija tak wyszedł na zdjęciach." zdjęcia z 2 grudnia (spacerek;)) Quote
Agnieszka Co. Posted December 18, 2007 Author Posted December 18, 2007 Pozwolę sobie również wkleić wypowiedź Asia & Ginger z wątku innego spaniela. To oddaje idealnie czego potrzeba Rudemu: "Niestety często ludzie biorą cockerka, bo ma takie ładne oczy i potem nie radzą sobie z tak żywiołowym psem i czasami nieco upartym. A wystarczy trochę chęci i dobrej woli i spaniel może być wspaniałym przyjacielem. Z psem trzeba po prostu pracować, dawać mu jakieś zadania, stawiać wymagania. To pies myśliwski i lubi wysiłek zarówno fizyczny jak i intelektualny. Cockerki są bardzo łatwe w szkoleniu i za smaczka zrobią wszystko, co się od nich wymaga. Ale trzeba mieć chęci. A tego niestety często brakuje. A znudzony spaniel to sfrustrowany spaniel. :shake:" Quote
Agnieszka Co. Posted December 18, 2007 Author Posted December 18, 2007 Mam taką nadzieję;) Z drugiej strony musi to być przemyslana decyzja - nie możemy pozwolić żeby po tygodniu znów wrócił do schroniska. Quote
Asia & Ginger Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 No to Rudy dorobił się własnego wątku. :roll: Szkoda, bo powinien grzać doopkę w domku. :shake: Quote
BasiaD Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 Alez jesteś piękny Rudziaszku??? Domki nie bądźcie ślepe, taki kochany żywiołowy piesio już tak długo jest w schronie, najwyzszy czas żeby trafił do kochajacego domku! Quote
ocelot Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 To jest śliczny psiak, sądzę, że chętni się znajdą. Tylko teraz to już ostra selekcja, nie ma co psiaka narażać na traumę. Quote
Hund Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 ktoś musi być świadom że wygląd to jedno a zachowanie to drugie, to nie śliczny pluszak który będzie siedziaŁ na fotelu bez ruchu. Quote
madzia828 Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 spaniele potrzebują dużo ruchu i zajęcia wiem coś o tym bo moja kuzynka ma cocera ,wiec Rudy potrzebuje domku aktywnego:roll: być może ze nie miał zapewnionych warunków do spacerów, wysiłku i stał się nieposłuszny i po prostu go oddano nie dano mu szansy szkoda:-( juz go wrzucam na neta;) Quote
madzia828 Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=6568 http://www.eoferty.com.pl/id61191.html http://zywiec.olx.pl/item_page.php?Id=6163686&g=6 http://www.4lapy.pl/ogloszenia/pokaz.php?id_ogl=32192&id_kat=11 http://4lapy.forumowisko.net/viewtopic.php?t=459 Quote
Agnieszka Co. Posted December 18, 2007 Author Posted December 18, 2007 Madzia - dziękujemy bardzo za ogłoszenie dla Rudego. Mam tylko ogromną prośbę (także do innych osób które by go ogłaszały w mediach) nie piszcie "schronisko w Żywcu" - lepiej okolice Bielska-Białej. Jest to związane z tym, że chcielibyśmy aby ewentualni adoptujący kontaktowali się z nami a nie bezpośrednio ze schroniskiem - wtedy możemy uprzedzić o jego zachowaniu, przeprowadzić wizytę przedadopcyjną i poadopcyjną, wybrać osobę odpowiedzialną. Podanie w internecie dokładnych namiarów grozi niestety tym, że pies może trafić do pseudohodowli, nieodpowiednich rąk itp. Niestety pracownicy schroniska nie mają na tyle czasu, aby mogli przeprowadzić wnikliwą rozmowę a tym bardziej wizyty w nowym domu. W przypadku psa rasowego jest to bardzo ważne.;) Quote
madzia828 Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 oki tam gdzie się dało to pozmieniałam;) Quote
Agnieszka Co. Posted December 19, 2007 Author Posted December 19, 2007 Dziękuję Ci bardzo :calus: Quote
Hund Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Ja również :) teraz czekajmy na odzew :) Quote
Agnieszka Co. Posted December 19, 2007 Author Posted December 19, 2007 Dziewczyny - gdyby ktoś z zainteresowanych chciał się jeszcze "skonsultować", czegoś dowiedzieć itp to możecie podać mój nr tel. Ja miałam kiedyś spanielkę - mogę służyć radą. Quote
Hund Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 dzięki Aga już pierwszy zainteresowany się odezwał ale na razie nic konkretnego. Quote
ocelot Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Dobrze, że zaczyna się ruch w interesie;) Quote
Asia & Ginger Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 To ja trzymam kciuki za złociaka, żeby się o niego dobre domki biły. :kciuki: :kciuki: Quote
Agnieszka Co. Posted December 20, 2007 Author Posted December 20, 2007 Odwiedzimy w niedzielę Rudzielca. Muszę już zacząć rozgrzewkę przed spacerem. :painting: Quote
Recommended Posts