Joluska Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 mam pyatnie moja punka miala robioana sterylizacje i wycinanie guzow we wtorek wieczorem ... w srode jadla ladnie az jej sie uszy trzesly dostala dw skrzydelka z kurczaka nic wiecje jej nie dalam.... w czwartek zjadla tlyko kilka plasterkow wedlinki bo nic innego nie chciala wczoraj wmusilam w nia jaki jogurt i tyle .... nie chce jesc nie wiem dlaczego:( a i ma problemy z zalatwieniem w sumie teraz pomyslalamz e moze poprstu nie ma czym sie zlaatwic ale jak wychdoizmy na dwor ustawia sie i probuje (dostala wczoraj czopka tot ma troche jej wyszlo)) boje sie ze cos jets nie tak ..... dlaczego ona nie je? rana goi sie bardzo aldnie caly czas chodzi w kaftaniku nic nie rusza... a i nie dostalam od lekarza zandych srodkow przeciwbolowych jedynie antybiotyk synergin jakos tak.... moze ja boli dlatego nie chce ejsc a pierwszego dnia po operacji ejscze sie jej trzyamly srodki przecwibolowe ateraz ja boli i nie je. piesek normalnie wstaje chdoiz po domu jak ktos wejdzie do pokoju dgzie elzy to macha ogonkiem. nie ma temnperatury (ma 37,8) wiec co to mzoe byc? Quote
Magdalenkl Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 ja mialam cos takiego z psem to do 3 dni dostawal glukoze i jeszcze jakies witamimy cos ok 10 zl za raz:cool3: Quote
resuruss Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Joluska !Moim zdaniem sunue ma prawo bolec rana po zabiegu i dlatego byc moze odmawia jedzenia.Jestem zdziwiona ,ze wet nie dal Ci lekow przeciwbolowych dla psicy w domu ,ani nie powiedział co mozesz podac jesli by dziewczynka gorzej znosiła bol...Pamietaj ,ze pies czuje bol tak samo jak człowiek i pomysl tylko jak bardzo musi bolec rana tej wielkosci :-( Dodam tez ,ze pies jako stadny drapieznik bedzie raczej unikał pokazywania bolu - taka juz jego natura . Mozesz sprobowac podac Lakcid - zeby wspomoc flore bakteryjną jelit suni i podawac jej 1 tabletke Ranigastu dla ochrony zołądka . Co do problemu z wyproznieniem ,ja bym jeszcze nie dramatyzowała ,tak moze byc po zabiegu ,ale jesli sprawa sie bedzie przedłuzac moze sprobuj podac Colon C - poprawia prace jelit . Quote
Belga Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Idź czym prędzej do weta i zarządaj środków przeciwbólowych! To jest znęcanie się nad zwierzakiem. Quote
Joluska Posted December 16, 2007 Author Posted December 16, 2007 zaczela jesc troszke wczoraj sama prosila o jedzenie juz wieczorema rano jesc nie chciala.... teraz zalatwia sie troche Luźno ale sie juz zaczela zaltwiac..ale jest inny problem....;( nie trzyma moczu... wyszlam znia o 23 a o 7 rano patrze a tu mokro o 6 budzilam sie zeby dac jej antybiotyk i wszytsko bylo okey ..... learz powiedzial ze poda jej w poniedzialek estrogen ale czytalam ze podawanie hormonow jest rrakotworcze:( Quote
resuruss Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Joluska!Mysle ,ze za wczesnie na to ,zeby sunia nie trzymała moczu jako ewentualny skutek sterylizacji.Wg mnie jest to związane z zabiegiem - jednak były naruszone okolice pęcherza moczowego . Na podawanie estrogenow ja osobiscie bym sie nie zgadzała :shake: Super ,ze sunia je :multi: i ze sie załatwia :multi:. Moja Tosia jadła mniej wiecej co godzinke 2-3 łyzki jedzonka . Quote
Joluska Posted December 16, 2007 Author Posted December 16, 2007 ale dzis wnocy wyszlam znia o 23 rano o 6 sie obudzilam bylo ok a po 9 wstalam i byla plama:(.. wiec co to moze byc? a estrogen powiedzialz epoda jednorazowo bo po wycieciu macicy i jajnikow moze meic obnizony dlatego nie trzyma moczu... to co ja mam zrobic? Quote
Śnieżynka Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 a wyszlas z nia o 6 jak wstalas ?? :) Quote
Belga Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Może zsikała się z bólu. Co to weterynarz, który twierdzi, że od razu po wycięciu jajników zmienia się poziom estrogenów??? Przecież to bzdura! Quote
resuruss Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Ja tez mysle ,ze to bzdura.....Poziom hormonu spada po jakims czasie to prawda ,ale na bank nie w 4 dni !!!!To samo dzieje sie z psami kastratami ,ktore do kilku tygodni po kastracji mają jeszcze " męskie" zapędy. A co do siku ,tez mysle ,ze moze byc z bolu :-( Quote
Joluska Posted December 16, 2007 Author Posted December 16, 2007 nie nie wyszlamz nia zawsze wyhodizla wieczorem kolo 22 23 ostatni raz a pozniej okolo 8 9 rano i bylo okey... czyli nie spieszyc sie z tym zastrzykiem i mowicie ze to zbyt wczesnie na swteirdzenie ze nie trzyma moczu. a jutro oczywiscie ide po tabletki przeciwbolowe... chociaz to juz 5 dni od zabiegu i bidula dopeiro je dostanie :( Quote
resuruss Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Wg mnie lepsze od tabletek sa czopki przeciwbolowe ,bo nie obciązą tak przewodu pokarmowego. Quote
Lidan Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Są specjalne środki przeciwbólowe dla psów, być może one nie wpływają tak źle na psi żołądek. Poza tym podaje się je raz dziennie przez ok 4 dni, więc przeciętnemu psu nic nie powinno się dziać. Gapa miała podane środki przeciwbólowe w kroplówce już przed samą operacją, jeśli dobrze zrozumiałam wszyli jej coś w trakcie operacji, a do domu dostała do podawania "doustnie" oprócz antybiotyku (chyba "Baytril") tabletki przeciwbólowe "Rimadyl" (typowo weterynaryjny środek o wyglądzie i zapachu psiej karmy) Podawałam je przez 4 dni raz dziennie. Później już przeważnie pies nie ma boleści i odstawia się tabletki, żeby pies nie szalał i nie zrobił sobie niechcący krzywdy. Poza pierwszym dniem w zasadzie nie było widać, żeby Gapie coś dokuczało. Była senna na drugi dzień ale już wstawała i miała apetyt. Nie było problemów z kupkaniem. Nie sikała w domu. Pamiętam, że poprzednia moja suczka, którą przy okazji cesarki wysterylizowano nie dostawała środków przeciwbólowych. Pierwszej nocy zsikała mi się na łóżko na leżąco jakby bezwiednie (więcej już tego nie zrobiła), w nocy popiskiwała z bólu, później nie chciała się załatwiać. Kupkanie wiążę się z napinaniem mięśni brzucha i gdy psa boli to nie będzie się napinał. Szkoda, że nie podano Twojej suczce leków przeciwbólowych po operacji. Niestety wiem z rozmów z weterynarzami, że niektórzy do tej pory uważają, że nie należy podawać psu takich środków, bo jak nie czuje bólu to jest zbyt aktywny co źle wpływa na gojenie ran. Quote
Joluska Posted December 16, 2007 Author Posted December 16, 2007 aha czyli do 4 dni po operacji a ona jutro ebdzie 6 dzien . ale je normalnie juz zalatwoa sie i wogole tlyko boje sie teraz z tym nietrzymaniem moczu co to bedzie dalej :( Quote
Śnieżynka Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 moze troche czesciej z nia wychodz niz do tej pory puki co i moze bedzie ok :) Quote
weszynoska Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Nasza suczka tez miała kłopoty z sikaniem po sterylce ... ogólnie miała kłopoty..... niby wszystko było ok, zabieg był bezproblemowo przeprowadzony, suczka jednak bardzo długo sie wybudzała, praktycznie wstała na siłę dwa dni po...... sikała pod siebie...... nie jadła prawie tydzień, była bardzo słaba, schudła.....psychicznie się jakby załamała..... Dostawała leki od weta, i przeciwbólowy syropek ( dla dzieci) Nie wyglądało, zęby ją coś bolało, dawała sobie bez problemu zmieniac opatrunek, rana była cały czas suchutka, teraz ( po miesiącu) już jest ok, je normalnie suchą karmę, po zabiegu nie ma śladu na brzuszku ..... Quote
Lidan Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Właśnie zapomniałam dodać, że z suką po operacji brzucha przez kilka pierwszych dni należy chyba wychodzić częściej na krótkie spacerki. Mocz zbierający się w pęcherzu powoduje jego rozszerzanie i ucisk na pozostałe narządy. Wydaje mi się, że to może powodować dyskomfort, a nawet zwiększyć ból. Gapa normalnie potrzebuje często 4 wyjść na siusiu, a po operacji wyprowadzałam ją jeszcze częściej. Pierwszy spacer miałyśmy zaraz po przebudzeniu (ok 6-7 rano) później jeszcze ze 4 razy wychodziłysmy (wzięłam urlop na czas operacji i rekonwalescekncji), a ostatni raz wyprowadzałam ją ok 24-ej lub później. Z każdym kolejnym dniem powinno się poprawiać ;) Może jednak to nie jest nietrzymanie moczu :roll: Trzeba jeszcze trochę poczekać, może akurat samo przejdzie. Quote
Recommended Posts