Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znamy dra Gierka :)

Sorbon konsultowany był u dra Derkowskiego w krakowskiej Arce. Jest to także wybitny chirurg potrafiący dać sobie radę nawet z przypadkami uznawanymi za beznadziejne [SIZE=1](np moja Abrunia).[/SIZE]

• Replies 763
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nadmierne eksploatowanie, zła karma i brak środków wspomagających niezbędnych dla psów pracujących, złe warunki życia, bagatelizowanie objawów i brak opieki lekarskiej...

I podstawowy problem: w Polsce psy policyjne nie są badane pod kątem dysplazji, wad serca ani innych schorzeń wykluczających je z pracy!!!!!! Chore psy zmuszane są do ciężkiej pracy już od najmłodszych miesięcy podczas szkolenia!!! Potem w trakcie służby dostają beznadziejne jedzenie i przebywają w szkodliwych warunkach (twardo, zimno, wilgoć, stres), co potęguje rozwój choroby!
Wszelkie badania powinny być obowiązkowe i pilnowane, aby wykonywano je [B]_regularnie_[/B].

O tym się nie mówi. Ta sprawa nie obchodzi nikogo.

Posted

[quote name='maggiejan']Aż się wierzyć nie chce, że w polskiej policji tak lekceważą zdrowie psów! Żadne przepisy tego nie regulują czy znowu się lekceważy prawo, tak jak to często u nas bywa?[/quote]

Z tego co się orientuję, przepisy są przestarzałe (zbyt ogólne).
Całkowicie inaczej do sprawy podchodzi np GOPR, gdzie psy są regularnie badane!

• 4 months later...
Posted

Nie wiem czy już to pisałam czy nie, ale niemożliwe stało się możliwe :lol:
Sorbon toleruje koty i śpi z nimi w jednym pokoju (czyli w sypialni państwa :evil_lol:).

Posted

[quote name='wapiszon']cudotwórcy!!!!
Jak to zrobiliście????[/quote]

To pytanie do rodzinki Sorbona, a jak się komuś z nich zadaje to pytanie to tylko wzruszają ramionami i uśmiechają się tajemniczo :roll:

• 4 months later...
Posted

[quote name='Ulaa']Ale numer :) Przed chwilą podjechała do mnie pani Danusia z Maćkiem. Wzięli Nutradyl dla Sorbona.

Sorbonek już nie chodzi na spacery. Bywa, że ma problemy z poruszaniem się po ogrodzie, nie może wstać. Teraz akurat jest nieco lepiej. Nawet próbuje się bawić. (bawić!!!!! rozumiecie!!!! on nie potrafił!!! nie wiedział, że jest coś takiego jak zabawa!!! a pani Danusia tak zwyczajnie to powiedziała, tyle, że ze smutkiem, że mu trudno...).

Nie jest łatwym psem, także w zachowaniu, ale bardzo go kochają - na tyle, na ile pozwoli. W zasadzie nikt nic od niego nie chce, na co on sam nie ma ochoty. A jak ma na coś ochotę, to zawsze to dostaje (no, może oprócz kota :evil_lol:).

Wyleguje się na słonku, wygrzewa swoje obolałe kosteczki....
Tak marzyłam o tym, kiedy będąc u mnie w kojcu chwytał pojedyncze chłodne promyki słońca - żeby doczekał wiosny, mógł sobie nieskrępowanie, do woli leżeć na trawce, spacerować po wielkim ogrodzie...
Teraz ma to wszystko - a nawet więcej!!

Ta adopcja zawsze mnie wzrusza, gdy o tym pomyślę...
Znaleźli się ludzie, którzy przygarnęli tego wyniszczonego, schorowanego i zmęczonego życiem staruszka z wrednym zachowaniem, dali mu raj, jakiego w życiu nie miał. I pokochali. Jak nikt nigdy.

On pokazuje, że jest wdzięczny i szczęśliwy. Odblokował się i nauczył okazywać radość :loveu:
Na służbie nie miał do tego prawa...[/quote]
No i prawie sie stary chlop poryczal czytajac ten watek. raz ze szczescia raz z zalu.
Naprawde wzruszajaca prawdziwa historia.