Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przejsciowki dostaniesz za grosze w byle sklepiku w stylu mydlo i powidlo (Poundland itp.), ale jesli nie chce Ci sie biegac, a potrzebna na juz (komorka?), to kup w Pl.
Co do sciagalnosci oprogramowania, tu jest ciut wieksze sciganie za udostepnianie plikow, wiec osiolki itp atrakcje moga uprzyjemnic zycie, od ograniczenia pasma do sprawy sadowej i kosztow. Wprawdzie na razie scigaja glownie za gry i filmy, ale...
HSBC mialo problemy finansowe ( jak prawie cala bankowosc :evil_lol:), troche znajomych korzystajacych z nich narzeka glownie na obsluge internetowa, a to sie przydaje. Aaa i na nagle znikniecia pewnych kwot, nagle ich powroty na konto, niewyjasnialne z punktu widzenia obslugi :mad:.

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]no właśnie - komórka, laptop, komórka może nie ale laptop = artykuł pierwszej potrzeby [/COLOR]

[COLOR=DarkSlateGray]no widzisz, [COLOR=DarkGreen][B]karjo[/B][/COLOR], dla mnie linux to taki sposób na unikniecie problemów z pirackim softem [/COLOR][COLOR=DarkSlateGray](choć to bynajmniej nie jest najważniejszy powód dla którego używam, raczej taka poboczna korzyść)[/COLOR]

[COLOR=DarkSlateGray]a filmów nie chce mi się ściągać, wolę sobie pożyczyc coś poleconego[/COLOR], [COLOR=DarkSlateGray]muzyka - zaczynają sie już pojawiać takie inicjatywy jak [URL="http://www.jamendo.com/pl/"]jamendo[/URL], gdzie artyści wstawiają muzykę na wolnych licencjach, do legalnego pobrania za free[/COLOR]

Posted

[quote name='karjo2']
HSBC mialo problemy finansowe ( jak prawie cala bankowosc :evil_lol:), troche znajomych korzystajacych z nich narzeka glownie na obsluge internetowa, a to sie przydaje. Aaa i na nagle znikniecia pewnych kwot, nagle ich powroty na konto, niewyjasnialne z punktu widzenia obslugi :mad:.[/QUOTE]

czyli Ty nie masz osobistego doswiadczenia? :eviltong: a ja mam i wiele sie dowiedzialam o moim banku podczas "kryzysu", np tego ze HSBC jako jedyny bank w W.Brytanii odmowil finansowej pomocy panstwa i ma sie calkiem dobrze :) wiele osob przenosi swoje oszczednosci wlasnie do HSBC
wydaje mi sie ze pomylilas HSBC z HBOS...
korzystam z HSBC od ponad 3 lat i nie zdarzylo mi sie miec problemow z obsluga internetowa czy telefoniczna

Posted

No to mamy rozne opinie, nam znajomi sie do Abbeya przeniesli wlasnie po HSBC,ale jak widac wszystko w UK, to tez nie ma reguly.
PS. Powiedzcie, bo sierotka ostatnia :oops:. mam pudelko freeview, tam do srodka jakas karta idzie, jak te zaraze sie podlacza, bo na razie zielona kontrolka sie swieci. To jakos pod wyjscie z satelity, innej anteny, wideo, z czym sie toto je :modla:?

Posted

no OK, ale o problemach finansowych HSBC to znajomi Ci troche naklamali, albo nie sprawdzili informacji :) (i jak juz wczesniej napisalam, mysle ze pomylili albo pomylilas nazwy bankow)
poza tym, warto samemu sprawdzic by moc sie wypowiedziec na temat obslugi banku

Posted

Kasia, no rozumiem lokalny patriotyzm, ale az zadzwonilam, by sie upewnic. Widocznie dalej od Nessie traca czujnosc ;).
Ty mi lepiej powiedz co z tym freeview, bo znow TZ sie pochichocze.

Posted

[B]karjo2[/B], i znowu jak kula w plot :evil_lol:
HBOS to Halifax Bank of Scotland, ktorego radze unikac jak ognia; o nim bylo glosno w gazetach i byl na skraju upadlosci (wyprzedania);
a ja zachwalam HSBC, ktory [B]nie jest[/B] szkockim bankiem... echhh...
(nie jestem wlascicielem ani prezesem tego banku, nie mam osobistego interesu w nagabywaniu klientow, ale z doswiadczenia swojego oraz moich wielu znajomych, zapewniam ze to bardzo dobry wybor)

Posted

[quote name='karjo2']Odnosnie plakietek nie widzialam takiego wymogu, moze raczej chodzi o oznaczenie psa - wystarcza chip, tatuaz, ewentualnie adresowka?

no właśnie nie- plakietka prócz tego co wymieniłaś, tak słyszałem, szukam potwierdzenia

Posted

[quote name='pawel0'] no właśnie nie- plakietka prócz tego co wymieniłaś, tak słyszałem, szukam potwierdzenia[/quote]

Wlasnie, a takie cos moze byc? [URL]http://tinyurl.com/6tgq4v[/URL]

Posted

[quote name='marider']Wlasnie, a takie cos moze byc? [URL]http://tinyurl.com/6tgq4v[/URL][/quote]
nie szukamy kolczyków:P
tylko przpisu czy w angli sa obowiazkowe plakietki z imieniem itd...

Posted

[quote name='pawel0']jak to z tymi plakietkami na obrożę z adresem , imieniem psa i danymi właściciela. podobno pomimo chipu itd. i tak musi mieć bo podobno 5 tys. kary za brak mozna dostać???[/quote]

[B]pawel0[/B], podaje cytat ze stron Kennel Club:
[I]"The [B]Control of Dogs Order 1992[/B] mandates that any dog in a public place must wear a collar with the name and address (including postcode) of the owner engraved or written on it, or engraved on a tag. Your telephone number is optional (but advisable)."[/I]
i link do strony [url=http://www.thekennelclub.org.uk/item/379]Dog Identification Tags - The Kennel Club[/url]

Posted

[quote name='UTAAP'][B]pawel0[/B], podaje cytat ze stron Kennel Club:
[I]"The [B]Control of Dogs Order 1992[/B] mandates that any dog in a public place must wear a collar with the name and address (including postcode) of the owner engraved or written on it, or engraved on a tag. Your telephone number is optional (but advisable)."[/I]
i link do strony [URL="http://www.thekennelclub.org.uk/item/379"]Dog Identification Tags - The Kennel Club[/URL][/quote]

Dziękuję, o to mi chodziło, wiedziałem ze cos mi sie o uszy odbiło, niestety nie mogłem znaleźć. skoro trzeba to Yoko przywieszkę nosić będzie.

tymbardziej ze na stronie jest:
[B]You can be fined up to £5,000 if your dog does not wear an identification tag.

Raz jeszcze dzięki bo wydaje sie byc to bardzo istotna informacja dla wszystkich posiadaczy psa na wyspach
[/B]

Posted

Karjo-a nie masz instrukcji? :eviltong: W moim freeview nie trzeba bylo zadnej karty,tylko 2 czy 3 kabelki podlaczyc we wskazane miejsca ;)
Jesli chodzi o HSBC to mam kilku znajomych ktorym kasa zniknela z ich kat w tym wlasnie banku.Osobiscie nigdy nie mialam z nimi do czynienia.Sama mam konto w Nat West i jest w miare ok.

Posted

[quote name='Kamila']
Jesli chodzi o HSBC to mam kilku znajomych ktorym kasa zniknela z ich kat w tym wlasnie banku.Osobiscie nigdy nie mialam z nimi do czynienia.Sama mam konto w Nat West i jest w miare ok.[/QUOTE]
znowu znajomi, znikanie pieniedzy... (???) zabawne ze z 12-tu bliskich mi osob, posiadaczy kont w hsbc, zadnemu nic takiego sie nie przydarzylo;
walcze jak lwica dla zasady - skoro jestem zadowolonym klientem
(v znajomi znajomych, ktorzy cos tam powiedzieli)
Kamila, informacja o Twoim banku ma dla mmnie sens, bo sama doswiadczylas ich obslugi :)

Posted

[B]Kaska[/B]-ja mowie o moich bliskich znajomych a nie o znajomych moich znajomych ;) Pamietam ze kilka miesiecy temu wlasnie byla taka akcja ze kilku z nich z konta zniknely pieniadze.Oczywiscie zostaly przez bank zwrocone.
Natomiast jeszcze jednemu znajomemu kilka lat temu z konta w Nat Wescie tez kasa zniknela i tez bank zwrocil.
[B]Aga od Amber[/B] tez tego doswiadczyla natomisat nie pamietam gdzie ma konto :cool1:

Posted

Kasiu, faktycznie, pomylilam pochodzenie HSBC, natomiast jeszcze dzis sie upewnilam, ze to o niego chodzi, znajomi jak najbardziej namacalni ;).
Natomiast z wlasnego doswiadczenia zaproponowalam banki, z ktorych korzystamy.
Freeview wygrzebalismy na strychu, poprzednie drobiazgi "strychowe" dzialaja, a toto - nie mam pojecia. Niby podlaczylam i nie da sie przestawic na naszym "uniwersalnym" pilocie, pozostaje tylko niebiesiutki ekran i napis 'brak sygnalu'.

Posted

[COLOR=Red][I][B]Z całym szacunkiem koledzy i koleżanki może tu i nowy jestem i nie powinienem się panoszyć ale na pogaduchy o hsbc i kryzysie macie privy oraz gg. Później nie można nic w tym forum znaleść.
Dzięki za uwagę.

cały temat "schodzi na psy"
[/B][/I][/COLOR]

Posted

Paweł ale to jest taki of topik o wszystkim :diabloti: ogólnie o zyciu w UK
Co do banków to pieniadze gineły mi z roznych ,dla przypomnienia pechowa jestem ,pięc razy :evil_lol: .Halifax ,Hsbc i Barclays, w kazdym musiałam sie troszeczke postarac zeby zwrócili .
Pierwszy raz słysze o obowiazku noszenia przez psa identyfikatora:hmmmm:
[B]Karjo [/B]moj mąz pyta sie czym masz to freeview podpiete ,bo prawdopodobnie TV nie widzi urządzenia

Posted

[quote name='Aga & Amber']Paweł ale to jest taki of topik o wszystkim :diabloti: ogólnie o zyciu w UK
Co do banków to pieniadze gineły mi z roznych ,dla przypomnienia pechowa jestem ,pięc razy :evil_lol: .Halifax ,Hsbc i Barclays, w kazdym musiałam sie troszeczke postarac zeby zwrócili .
Pierwszy raz słysze o obowiazku noszenia przez psa identyfikatora:hmmmm:
[B]Karjo [/B]moj mąz pyta sie czym masz to freeview podpiete ,bo prawdopodobnie TV nie widzi urządzenia[/quote]
spoko, ja rozumiem o wszystkim i o niczym ale chyba sie ze mna zgodzisz ze gdzie nie gdzie jest bajzel?
co do freeview powinno byc wykrywane bez problemu na kazdym tv , nie slyszalem by ktos mial problem z tym . sprawdz na innym tv moze wejscie tv ma walniete

co do tych identyfikatorow no to jest takowy przepis ja sie kiedys natnalem, pozniej nie moglem znalesc, teraz mamy to czarno na bialym ze jest. podejrzewam ze nawet anglicy nie wiedza o tym sic!:) tak czy siak grawer grosze wezmie a ja mam czyste sumienie i spokuj.

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]gdyby ktoś byłby ciekawy, to dotarliśmy bez żadnych przebojów

idę szukać przejściówki do laptopa ;) bo bateria się kończy[/COLOR]

Posted

[quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]gdyby ktoś byłby ciekawy, to dotarliśmy bez żadnych przebojów

idę szukać przejściówki do laptopa ;) bo bateria się kończy[/COLOR][/quote]

Witamy na wyspie:loveu:

Sie wściekłam dzisiaj...niby jest ten nakaz zbierania koopek po psach ale co z tego, na trawniku kopa na kopie gorzej jak na polskim osiedlu:angryy:
Psy moje cale oblepione doslowanie:shake:
Zacznę to chyba gdzieś zgłaszać bo isc normalnie sie nie da po prostu...
Tylko gdzie??

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]council chyba nawet czasmi wysyła "patrole" na psie miejsca, aczkolwiek w tekście o którym to czytałem (to była któraś z councilowych stron www) ograniczali się do napominania :diabloti:[/COLOR]

Posted

Hej Artur. Pisz jak tam! koniecznie napisz jak podróż i mieszkanie. czekam moze być na gg lub tutaj. cieszę się że dojechaliście bezpiecznie :klacz: