Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Juta, tu masz wyszczegolnione trasy wwozu zwierzat do UK (tylko niektore linie promowe, lotnicze i eurotunnel ) maja takie mozliwosci:
[url=http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/routes_europe.htm]Defra, UK - Animal health and welfare - Pet Travel Scheme - pets routes - EU[/url]
Ze swojej strony polecam trase Dunkierka - Dover i linie Norfolkline.
Dahme, moze sa to jakies regulacje wewnetrzne, jesli jest to blok/osiedle zamkniete. Z tego, co widzialam, jesli nawet kupisz mieszkanie wlasnosciowe w bloku, gdzie jest zakaz trzymania zwierzat, to i tak ich trzymac nie mozesz (no moze rybki ;) ). A jesli sasiedzi zglosza do Dog wardens "znecanie sie", np. ciagle ujadanie psa, to pewnie rozmowa, mandat i postepowanie ( tak po kolei) az do odebrania zwierzecia wlacznie. Wiec wszystko zalezy od ukladow z sasiadami i rozmow z sluzbami.

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]dahme[/B], nie jestem w stanie podac kokretnych przepisow ale wiem ze moze byc tak, ze jak komus przeszkadza non-stop szczekajacy pies u sasiada to moze to zglosic, chyba do councilu, jako antisocial behaviour. Wtedy pewnie mozliwe jest, ze psa odbiora, jesli sytuacja jest rzeczywiscie kiepska. Mysle ze, wiekszosc ludzi nie sklada takich skarg jak pies pare razy zaszczeka, chyba ze jest to naprawde ciagle szczekanie np.jak wlasciciel wychodzi do pracy. Mysle ze byloby to uciazliwe dla wielu osob.

Dostalam 'paczuszke' od IKC w sprawie rejestracji przydomka/miotu itd. dosc szybko po moim mailu do nich, ale do tej pory nie mialam czasu na spokojnie tego przejrzec. Tak jak na szybko rzucilam okiem, to jakies to jest malo uregulowane, jakos malo tych przepisow. Przyslali mi chyba Code of Ethics ktore mozna znalezc na ich stronie www, tam jest doslownie kilka punktow na temat hodowli pod patronatem IKC - nie to co obszerny regulamin naszego ZKwP. Za przydomek chyba tez jest oplata roczna, tak jak w KC. Byl jeszcze formularz zgloszeniowy na pszyszloroczna Europejska w Dublinie... Teraz nie mam tej paczki przy sobie, bo nie jestem w domu, ale na pocz.przyszlego roku zajrze w to jeszcze raz i dam znac czy cos tam jeszcze jest waznego.

Posted

[quote name='Juta']OSHO dziękuję. Nie sądziłam, że wet choć przez chwilę mógł pomyśleć, że o tym nie wiem:evil_lol:. Powiedziałam mu, że jadę samochodem a on mi to właśnie powiedział, żebym sprawdziła drogi wjazdowe, bo nie przez wszystkie wpuszczą mnie z psem. Dlatego odebrałam to tak, że są jakieś konkretne granice wkraczania do Angli z psem. Poszukam jeszcze, bo to mój "pierwszy raz":lol:;). Ale nawet nie mam pojęcia gdzie szukać. Może w KC?[/quote]

Juta, jedziesz prywatnym samochodem, ale granice i tak przekroczysz na pokladzie promu (rozne firmy) lub pociagu (Eurotunel), i o to wlasnie chodzilo twojemu wetowi. A na stronie Defra mozna spokojnie znalezc jakie drogi i firmy sa zatwierdzone - poklikaj w poszczegolne drogi morskie, lotnicze i kolej:
[URL="http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/pets/procedures/support-info/routes_europe.htm"]Defra, UK - Animal health and welfare - Pet Travel Scheme - pets routes - EU[/URL]

Posted

[quote name='marider']OK, a ktos mi moze powie jak to jest z klasami wystawowywmi w UK (zakladajac ze wystawia swojego psa i ma psiaka z rodowodem)? :cool3:

Planuje wizyte w UK na dluzej i zabieram ze soba psa z PL (wymagania DEFRA'y itd juz mam z glowy) wiec moze by bylo warto pokusic sie o jakis dodatkowy tytulik ;) Na stronie Kennel Clubu nic nie wyczytalem odnosnie klas wiec jesli cos wiecie, puscie info na PW lub jakiegos linka... Google niewiele wypluwa a Angole niechetnie udzielaja odpowiedzi lub olewaja zaczepki :mad: Mam obcykane wyniki z tegorocznego Crufta na ktorym bylem (klasy: veteran, spec puppy dog, spec jun dog, yearling dog, undergrad dog, graduate dog, post grad dog, mid limit dog, limit dog, open dog i good cit dog) ale w Pl polowa tych klas nie istnieje wiec tymbardziej to Czarna Magia :angryy:.

Dzieki i Happy New Year! ;)[/quote]

[B]marider[/B], no na stronie KC nie ma zbyt wiele, raczej co trzeba zrobic zeby wogole w UK wystawic psa mieszkajacego na kontynencie. KC wskazuje jednak gdzie szukac wiecej informacji. Masz link
[url=http://www.thekennelclub.org.uk/item/305]Competing in the UK - The Kennel Club[/url]
Zaraz w pierwszym punkcie jest napisane ze wiecej info jest w katalogach poszczegolnych wystaw, lub w Year Book'u ktory mozna od KC kupic. Ja tak z pamiecie nie jestem w stanie ci podac ile trzeba miec jakich tytulow zeby kwalifikowac sie do konkretnej klasy (z tego co pamietam wiekszosc klas wyroznia sie na podst.ilosci zdobytych 1szych, 2gich, 3cich miejsc itd...). Radze kupic taki Year Book jesli planuje sie wiecej niz jedna wystawe, sporo przydatnych przepisow.

Posted

Przesylamy nieco spoznione zyczenia Wesolych Swiat, i Szczesliwego Nowego Roku! :multi:
[URL=http://imageshack.us][img]http://img530.imageshack.us/img530/4893/swieta2008jj5.gif[/img][/URL]

Posted

[quote name='UTAAP'][B]dahme[/B], nie jestem w stanie podac kokretnych przepisow ale wiem ze moze byc tak, ze jak komus przeszkadza non-stop szczekajacy pies u sasiada to moze to zglosic, chyba do councilu, jako [B][COLOR=DarkOrchid]antisocial behaviour[/COLOR][/B].[B][COLOR=DarkOrchid] Wtedy pewnie mozliwe jest, ze psa odbiora, jesli sytuacja jest rzeczywiscie kiepska[/COLOR][/B]. Mysle ze, wiekszosc ludzi nie sklada takich skarg jak pies pare razy zaszczeka, chyba ze jest to naprawde ciagle szczekanie np.jak wlasciciel wychodzi do pracy. Mysle ze byloby to uciazliwe dla wielu osob.[/quote]

omg :crazyeye: az strach się bać o psa i o sąsiadów :-(

[quote name='UTAAP']Dostalam 'paczuszke' od IKC w sprawie rejestracji przydomka/miotu itd. dosc szybko po moim mailu do nich, ale do tej pory nie mialam czasu na spokojnie tego przejrzec. Tak jak na szybko rzucilam okiem, to jakies to jest malo uregulowane, jakos malo tych przepisow. Przyslali mi chyba Code of Ethics ktore mozna znalezc na ich stronie www, tam jest doslownie kilka punktow na temat hodowli pod patronatem IKC - nie to co obszerny regulamin naszego ZKwP. Za przydomek chyba tez jest oplata roczna, tak jak w KC. Byl jeszcze formularz zgloszeniowy na pszyszloroczna Europejska w Dublinie... Teraz nie mam tej paczki przy sobie, bo nie jestem w domu, ale na pocz.przyszlego roku zajrze w to jeszcze raz i dam znac czy cos tam jeszcze jest waznego.[/quote]

czyli jak zwykle lanie wody lub nie na temat ... no szkoda :roll:

Posted

[quote name='karjo2']
Dahme ... A jesli sasiedzi zglosza do Dog wardens "znecanie sie", np. ciagle ujadanie psa, to pewnie rozmowa, mandat i postepowanie ( tak po kolei) az do odebrania zwierzecia wlacznie. Wiec wszystko zalezy od ukladow z sasiadami i rozmow z sluzbami.[/quote]

kurcze no ... boję się bo właściwie wszystko w rękach sąsiadów.
pies jak pies .. przecież czasem sobie szczeknie ....

Posted

Dahme, chodzi o to, ze jak pies drze jape 8-10 godzin dziennie, nikt z nim nie wychodzi itp.
Byla niedawno sprawa pary dosc wysoko postawionej w jakies partii (on byl chyba nawet PM ), sasiedzi zauwazyli, ze rozrywkowo rzucaja sobie psami, biaj itp., nagrali na kamerki. I po wyroku panstwo wycofani w tylne szeregi partii, pan wylecial z parlamentu, dosc wysoka kara finansowa, przepadek psow i praca (dla obojga) na rzecz schronisk.
A cytuj dowolnie ;).

Posted

[quote name='dahme']dziewczyny czy trzeba mieć pozwolenie od sąsiadów na psa?
zostało mi zadane takie pytanie i przyznam że nic o tym nie słyszałam. czy jeżeli ktoś się poskarży że nasz pies szczeka to jest jakieś prawo ... że mogą nam psa odebrać? :O
nie wydaje mi się ale wolę zapytać ...[/quote]

to zalezy gdzie mieszkasz. Sa miejsca w Uk gdzie np. w mieszkaniach nie wolno miec psa , itp. Jezeli pies jest dobrze wychowany to nie powinnas miec problemu z dog wardenem.

choc wszedzie mozna napotkac kogos komu przeszkadza wszystko.

Ja mialam jedna rozmowe z sasiadem na temat szczekania, i druga na temat stukania pazurami po podlodze....za [pierwszym razem powiedzialam ze pies jest w trakcie treningu i ze potrzebuje czasu, za drugim ze pies ma regularnie obcinane pzaury...jakos sie odczepili. No i na samym poczatkju kartke na klatce schodowoej nad rozlana woda na podlodze- zeby sprzatac psie siki- ale to olalam ;)

Posted

Mam pytanko niedlugo konczy mi sie okres waznosci szczepienia przeciw wsciekliznie. Na poczatku lutego -jakis czas temu gdzies rzucilo mi sie w oczy ze w Anglii psy szczepi sie rzadziej niz Polsce (nie raz do roku ale raz na 3 lata) .Jestem ciekawa waszych doswiadczyn bo to bedzie nasze pierwsze szczepienie tutaj a nie mam zamiaru ominac daty :razz:

Posted

nie jestem ekspertem ... ale z tego co wyczytałam na tym wątku to wszystko zależy od rodzaju szczepionki.
są szczepionki chroniące psa przed wścieklizną przez okres 3 lat a są też szczepionki, które trzeba podawać co roku. wszystko zależy od tego jaką twój pies dostał ...

Posted

I skad ja mam sie tego dowiedziec -bo isc do veta tylko po to zeby sie dowiedziec czy teraz czy za dwa to troche dziwne.I wiesz moze czy ubezpieczenie obejmuje takie wizyty czy tylko kiedy pies wymaga leczenia

Posted

hmm ja bym nie ryzykowała i poszła do weta się zapytać, a co! całkiem możliwe, że nawet pani na recepcji ci odpowie i nie będziesz nawet wchodzić do gabinetu...
ubezpiecznie nie obejmuje rutynowych zabiegów :shake:

Posted

Skoro masz wpisana date nastepnego szczepienia, dopilnuj jej. Po szczepieniu w UK dostaniesz wpis o nastepnym za jakies 3 lata i spokoj.
Szczepienie to jakies 30L, doczytaj czy pokrywa ubezpieczenie. U nas jest tak, ze pokrywa, tylko pierwsze 70L trzeba samemu zaplacic, wiec nie ma nawet sensu zglaszac.

Posted

Do kliniki mozna smialo zadzwonic i sie zapytac,nie trzeba specjalnie tam jechac ;)
[B]Karjo[/B]-a z czego ty masz ubezpieczenie bo ja nie slyszalam by jakakolwiek firma pokrywala koszty szczepien :-o

Posted

Szczepienie na wscieklizne mozesz ponowic bez problemu nawet jesli jeszcze nie jest termin szczepienia kolejnego. Np moj psiak ma szczepienia w maju ale w sierpniu dostal dodatkowe przed wyjazdem do UK (DEFRA), niby szczepionka jest wazna przez 2 lata ale w sierpniu i tak dostanie kolejny zastrzyk zeby wyniki na przeciwciala nie stracily na waznosci ;) Psu to i tak nie zaszkodzi.

Kazde szczepienie powinnas miec odnotowane w ksiazeczce zdrowia i/lub psim paszporcie (o ile Twoj pies ma te dokumenty).

PS: czy macie jakies linki dotyczace posiadania psa i obowiazkow wlasciciela w UK? Mozna tam z psem jezdzic autobusem/metrem? Zebym czegos nie przeoczyl za co wlepia pare tys GBP mandatu.. :shake:

Pzdr

Posted

Konkretnych linkow nie mam ale wiem ze pies powinien nosic adresatke z nazwiskiem i adresem wlasciciela.
W komunikacji miejskiej jezdzisz z psem bez problemu, w autobusach czasem sie zdarza ze wyprosza ale rzadko (bo kierowca decyduje czy przewiezie psa...), czasem tez prosza zeby siedziec z psem w konkretnej czesci autobusu, np na pietrze. W pociagach nie spotkalam sie z wyproszeniem. Nigdzie nie trzeba kupowac biletu na psa.

Posted

Suuuuper, dzieki wielkie za odp! A moge isc z psem na "rownaj" po ulicy/parku czy tylko smycz+kaganiec? Wyszkolony jest :cool3: (zdane PT1 i PT2 juz zaczete wiec nie ma mowy o nieposluszenstwie). PS: o zbieraniu kupek tez wiem ale to juz nawyk ;)

Musze jeszcze "tylko" znalezc dobrego weta, klub obedience, agility i herding (jesli jest taki w okolicy :razz: ) i to juz wszystko co malemu do szczescia bedzie potrzebne ;) :multi:

Pzdr
M+N(1 noga + 2ma lapami w UK ;) )

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]co prawda nie jestem "miejscowy" ale o ile pamiętam to w uk, nakaz prowadzenia psa na smyczy obowiązuje tylko przy ruchliwych ulicach, a w spokojnym miejscu czy parku pies może być luzem (nie dotyczy psów z 'zakazanej listy"), musisz jednak pamiętać, że zdecydowanie bardziej wymaga się kontrolowania swojego psa i niejednokrotnie podbiegnięcie twojego psa do kogoś bez uprzedniego zapytania tej osoby czy to dla niej ok, może spotkać się z ostrą reakcją. z buleniem za pobrudzone/zniszczone spodnie czy kurtkę włącznie. i pewnie z tego własnie powodu lepsze=droższe ubezpieczenia maja dodatkowa opcje zwrotu kasy w przypadku odpowiedzialności za jakiś taki przypadek /typu demolka w domu/. (nie zapomnij o ubezpieczeniu, opłaty za vet'a są horrendalne)

jak mieszam - nie wątpię, że mnie poprawicie :diabloti:
[/COLOR]

Posted

Kamila, ubezpieczenie w Sainsbury bank, co do pokrycia kosztow szczepien, tak utrzymuje infolinia. Jednak mi to rybka, bo i tak mniej to kosztuje, niz wymagany udzial wlasny.
Marider, juz wiesz wszystko o zasadach prowadzenia psa :).
Jednak nie szafowalabym az tak terminami szczepien, nie jest to obojetne dla organizmu. Dlatego ciesze sie, ze mozna bylo przejsc na szczepienie p/wsciekliznie co 3 lata.
Przepisy swoja droga, a pare ciekawych info - swoja:
[url]http://www.dogomania.pl/forum/f356/szczepienie-na-choroby-co-rok-co-2-lata-32310/[/url]