osho Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='UTAAP']osho, twoj link pokazuje caly londyn. (...) Kurcze, dalej pokazuje tylko caly Londyn...[/quote] taa, uroki ajax'a - zawartość stronki zmienia się w trakcie wyszukiwania parku ale link w pasku adresu wskazuje i tak wciąż na miejsce początkowe ale o ten park mi właśnie chodziło croydon / anerley Quote
UTAAP Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 No tak:eviltong: Aga, ja wlasnie zobaczylam na mapie ze niedaleko jest jakies jezioro - South Norwood Lake, ale to tak wyglada jakby lezalo na jakims polu, nie w zadnym parku, choc chetnie bym sie tam kiedys przeszla jesli sie da. W Betts Park nie ma stawu, jest tylko kanal z kaczkami, ale tez fajnie. 14-15 tak jak napisalas to wydaje mi sie najpozniej, bo pozniej to juz robi sie ciemno. Ja mieszkam na SE20, w razie czego moja komorka: 07795360830 :). Quote
furciaczek Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Ja codziennie kiedys smigalam do tego Norwood Lake:loveu: Teraz mieszkam na drugim koncu londynu i jezdzimy do Epping forest z czarnuchem. 19. wyruszamy do PL po sucz moja wredna:loveu: Nie zaskocze was piszac ze sie stresuje jak nie wiem co:lol: Mala ma zle daty wpisane w paszporcie... najpierw miala szczepienie a pozniej chip...nie wiem jak to wyszlo bo pamietam jak dzis ze chip byl pierwszy:shake: Quote
UTAAP Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 [B]Furcia[/B], powodzenia i zycze podrozy bez problemow (w obie strony)! A te daty to jakos uda ci sie poprawic? I jeszcze chcialam sie spytac o przejazd na granicy PL-Niemcy - czy tam jakos strasznie sprawdzaja paszporty psie? Bo jak jechalam tutaj to nikt nic nie sprawdzal, ale nie wiem, moze dlatego ze nikt nie mowil ze sa jakies psy w aucie a nie bylo ich widac. Jednak jak bede jechac do PL na wiosne to samochodem osobowym i napewno bedzie widac ze jest pies. Chodzi mi o to szczepienie na wscieklizne pozniej niz rok od poprzedniego, bo w Calais to wiem ze mi uznaja ale w PL:roll:.... Quote
Habibi Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 [quote name='UTAAP'][B]Furcia[/B], powodzenia i zycze podrozy bez problemow (w obie strony)! A te daty to jakos uda ci sie poprawic? I jeszcze chcialam sie spytac o przejazd na granicy PL-Niemcy - czy tam jakos strasznie sprawdzaja paszporty psie? Bo jak jechalam tutaj to nikt nic nie sprawdzal, ale nie wiem, moze dlatego ze nikt nie mowil ze sa jakies psy w aucie a nie bylo ich widac. Jednak jak bede jechac do PL na wiosne to samochodem osobowym i napewno bedzie widac ze jest pies. Chodzi mi o to szczepienie na wscieklizne pozniej niz rok od poprzedniego, bo w Calais to wiem ze mi uznaja ale w PL:roll:....[/quote] Wiele razy jezdzilismy do Niemiec na grancy widzieli psy, ale nikt sie nimi kompletnie nie interesował. Quote
UTAAP Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Tez mi sie wydawalo ze raczej nie powinien sie nikt interesowac, ale ktos mi powiedzial ze jechal z psem (rok temu) i wszystko bylo sprawdzane. Quote
Aga & Amber Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 W grudniu znikaja granice miedzy Polska a Niemcami wiec chyba nie bedzie kontroli Utaap mysle ze wyrobie sie na 14.00 .Zadzwonie do ciebie wczesniej:lol: ,Bede z rozbrykanym seterkiem wiec nie da sie nas nie zauwazyc Quote
UTAAP Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 Ooo, Aga a mozesz cos wiecej o tych granicach? Napewno Was zauwaze ;). Quote
maga18 Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 do schengen wchodzimy :) i nie bedzie kontroli na granicach :) Quote
UTAAP Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 naprawde? wszystkie warunki ukladu spelniamy? no to super! [SIZE=1](ja sie malo orientuje, musze przyznac, stad moze takie glupie pytania i zaskoczenie :oops:)[/SIZE] Quote
UTAAP Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 [quote name='Aga & Amber']W grudniu znikaja granice miedzy Polska a Niemcami wiec chyba nie bedzie kontroli Utaap mysle ze wyrobie sie na 14.00 .Zadzwonie do ciebie wczesniej:lol: ,Bede z rozbrykanym seterkiem wiec nie da sie nas nie zauwazyc[/quote] No to tak zebys nas poznala :)... [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img510.imageshack.us/img510/9518/img1072fx9.jpg[/IMG][/URL] Quote
karjo2 Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Utaap, nie chcialabym stresowac, ale weci i z Defry wspominali,a w Dunkierce tez mnie uprzedzily panie, ze testy serologiczne i odczekanie okresu miedzy wynikiem a wjazdem do UK sa wazne, dopoki dotrzymane sa terminy szczepien w krajach, z ktorych sie wyjezdza. Na granicy z Niemcami nie czepia sie raczej, rzadko sprawdzaja papiery zwierzow, ale moze byc problem w Francji przy powrocie do UK. Furciaczku, trzym sie mocno, wytarmos futrzaka, masz mozliwosc poprawy dat, niech juz ten stres sie zmniejszy... A tu troche o wstapieniu do Schengen: [url]http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/2/5087/[/url] Ale UK i tak poza .... Quote
UTAAP Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 No tak wlasnie mi sie wydawalo karjo2, ale w takim razie nie wiem jak powinno byc. Czy ktos moze podac link do miejsca gdzie jest napisane czarno na bialym ze w PL szczepienie musi byc co roku zeby bylo wazne? Ja znalazlam tylko na stronie GIW info ze trzeba szczepic wg zalecen producenta, czyli wychodziloby ze co dwa lata tez mozna...:roll: [FONT=Times New Roman][SIZE=3],,Zwierzęta towarzyszące [B](psy koty i fretki) [/B]przemieszczane w celach niekomercyjnych [B][U][COLOR=red]z państw Unii Europejskiej do Polski[/COLOR][/U][/B] muszą spełniać następujące wymagania: [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]1.[/SIZE] [SIZE=3]Muszą być zidentyfikowane za pomocą:[/SIZE][/FONT] [FONT=Symbol][SIZE=3]·[/SIZE] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]czytelnie wytatuowanego numeru, lub [/SIZE][/FONT] [FONT=Symbol][SIZE=3]·[/SIZE] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]mikroczipu, zgodnego z wymaganiami normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować czytnikiem);[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]2.[/SIZE] [SIZE=3]Muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie (przedmiotowe szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od jego dokonania w przypadku pierwszego szczepienia wykonanego u zwierzęcia w wieku powyżej 3 m-ca życia (Decyzja Komisji Nr2005/91/WE[I] z dnia 2 lutego 2005r. ustanawiająca okres, po którym szczepienie przeciwko wściekliźnie uważa się za ważne[/I]). [B][COLOR=blue]W przypadku kolejnych szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach zalecanych przez producenta szczepionki (dawki przypominające)[/COLOR][/B], szczepienie uzyskuje ważność w dniu podania dawki przypominającej szczepionki. Jeśli właściciel lub osoba odpowiedzialna za zwierzę nie posiada zaświadczenia o dokonaniu ostatniego szczepienia zwierzęcia zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki, kolejne szczepienie jest odpowiednio traktowane jako pierwsze szczepienie i nabywa ważności po upływie 21 dni od daty jego dokonania).[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT='Times New Roman']Muszą być zaopatrzone w paszport, wystawiony przez upoważnionego lekarza weterynarii, poświadczający ważność szczepienia przeciwko wściekliźnie.(...)"[/FONT] Quote
karjo2 Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Tu jest odnosnik do ustawy o obowiazku corocznego szczepienia na wscieklizne : [URL]http://huby.seo.pl/11_zwierzaki/112_obowiazki.htm[/URL] Quote
Aga & Amber Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Utaap dzieki za spacerek :painting:, Amber spi jak zabita:lol:.podaje ci namiary na Veta 4 timber road Carerham Surrey CR3 6LD tel 01883345277 A polska Vet nazywa sie Elizabeth Quote
Kamila Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Hey hey!!! Ja wlasnie w srode jade do kliniki na szczepienie na wscieklizne,w 2006 bylo 21 grudnia,teraz bedzie 19 grudnia.Jak dzwonilam zeby sie umowic i spytali w jakim celu,wytlumaczylam ze szczepienie na wscieklizne to powiedzieli ze przeciez lala byla szczepiona rok temu wiec po co teraz...Musialam sie nie zle nameczyc by sie zgodzili mnie przyjac,nie mogli pojac ze przy paszporcie musze miec to szczepienie co roku....:roll: Quote
kasiah72 Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 No i juz jutro wyjezdzamy do Polski. Troche siedenerwuje bo pierwszy raz jedziemy samochodem i pierwsze raz w ruszamy w tak dluga drogeze zwierzakiem (fretka). Jakies dobre rady na podroz? Quote
osho Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='kasiah72']Jakies dobre rady na podroz?[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]ja ci rad nie dam, bo sam tego nie przeżyłem :diabloti: ale powodzenia ![/COLOR] Quote
furciaczek Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 [quote name='kasiah72']No i juz jutro wyjezdzamy do Polski. Troche siedenerwuje bo pierwszy raz jedziemy samochodem i pierwsze raz w ruszamy w tak dluga drogeze zwierzakiem (fretka). Jakies dobre rady na podroz?[/quote] Ja tez jutro(dzisiaj) jade:loveu: Dobre rady...hmmm...pojecia nie mam:lol: Ciotki mam ksiazeczke zdrowia Fur i tam ma wszytkie szczepienia wpisane, pojade do klinkiki gdzie pobierali jej krew i poprosze o wystawienie nowego paszportu, przepisza wszytko z ksiazeczki a date chipowania podam fikcyjna...chyba nie maja na granicy mozliwosci sprawdzenia kiedy chip byl wszczepiony??:oops: Ahhh bedziemy biegac po plazy w Dover:loveu: Specjalnie wyjezdzamy 3 godz wczesniej zeby Prezio mogl sie wylatac... i jutro usciskam moja wredna sucz:multi: Quote
pusia2405 Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 Jest wolne miejsce w samochodzie-wyjazd z Polski 01 stycznia niestety:roll:. Quote
UTAAP Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 [quote name='karjo2']Tu jest odnosnik do ustawy o obowiazku corocznego szczepienia na wscieklizne : [URL]http://huby.seo.pl/11_zwierzaki/112_obowiazki.htm[/URL][/quote] okey, ale gdybym zaszczepila psice teraz, a wyjazd mam dopiero za kilka miesiecy, to to szczepienie bedzie juz wazne i nie moga mi nic zrobic, nie :razz:?? Quote
UTAAP Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 [quote name='Aga & Amber']Utaap dzieki za spacerek :painting:, Amber spi jak zabita:lol:.podaje ci namiary na Veta 4 timber road Carerham Surrey CR3 6LD tel 01883345277 A polska Vet nazywa sie Elizabeth[/quote] My tez dziekujemy, choc wstyd mi za Gajowego ze byla taka malo kolezenska (niestety zauwazylam ze tak czesto jest gdy ma do czynienia z duzo mlodszymi od siebie psami :oops:). Bardzo dziekuje za namiary, popatrze sobie gdzie to jest bo moj obecny wet tak srednio mi odpowiada. [B]kasiah72 i Furciaczek[/B], moja rada: nie stresowac sie :evil_lol: Quote
Kamila Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 No i bylam u weta.Nie zaszczepilismy sie na wscieklizne :cool1: W paszporcie przy ostatnim szczepieniu mam napisane ze nastepne szczepienie powinno byc w grudniu 2009(czyli 3 lata jest wazne).Wet najzwyczajniej nie byl pewien tego co mowi ale by mnie uspokoic zadzwonil do defry.Tam tylko potwierdzili ze mial racje i szczepienie robic sie co 3 lata. Mnie to w sumie nie jest potrzebne bo sie do pl raczej nie wybieram ale chcialam sie upewnic. Quote
emdziolek Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 [COLOR=DarkOrange][B]Dziewczyny, czy moge proscic o rade? Jak wyglada wywóz szczeniaka 8 tygodniowego za granice? Czy tez musi czekać jakąś kwarantanne trwającą pół roku?:roll:[/B][/COLOR] Quote
karjo2 Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Do UK i Irlandii nawet szczeniak musi odczekac swoje, szczepisz na wscieklizne 3 m-cznego i odczekujesz pol roku, o ile wyniki sa ok. W niektorych krajach trzeba odczekac przynajmniej do pierwszego szczepienia p/wsciekliznie. Quote
Recommended Posts