Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Junka']Na czym dokładnei polega ta metoda Iana.
Ja ze swoją Juną próbujemy zatrzymanie. No i się zastanawiam nad wprowadzeniem targetu bo mi zbiega z tej kladki i nie zawsze zalicza.[/quote]

Junka post 119

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='LALUNA']Junka post 119[/quote]

[quote name='LALUNA']Śliczny.

Nie stosuj komend tych samych co do obedience.
W metodzie Iana pies ma bez komendy zatrzymac się na strefie i dopiero komenda "go" lub inna zwalnia go z tej strefy.
Na treningu napedza psa czesto krzyczac cały czas go, go go i wtedy pies ma przebiec przez cała kładke. Jednak na zawodach nigdy pies nie jest napedzany ta komenda i ma się zatrzymac.
Jest wiele metod uczenia stref. Sa strefy zbiegane, zatrzymywane 2 na 2, a niektórzy ucza zawarowywania za strefa. To wszystko nalezy dobrac do wykroku danego psa i do tego w jakiej jest niezawodny.
Jezeli chciałabyś cos wiecej to koniec sierpinia planowane sa warsztaty we Wroclawiu i bedzie mozna podpatrzeć prace 5 instruktorów.
Wtedy bedziesz miała przekrój róznych metod.;)
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=106776[/URL][/quote]

I naprawde uwazasz ze z tego sie da cos zrozumiec? Zrozumiec JAK psa nauczyc zatrzymywania sie itd?
WIESZ o co chodzi w tym co ty nazywasz 'metoda Iana' a caly swiat '2on2off', to to NAPISZ tak zeby ludzie ktorzy sie pytaja mogli to zrozumiec.
Chyba ze NIE WIESZ...na co wskazuja twoje pokretne/wykretne wypowiedzi i odpowiedzi na pytania :roll:

[quote name='Junka']Na czym dokładnei polega ta metoda Iana.
Ja ze swoją Juną próbujemy zatrzymanie. No i się zastanawiam nad wprowadzeniem targetu bo mi zbiega z tej kladki i nie zawsze zalicza.[/quote]

Po pierwsze, wytlumacz psu ze wlasnie to miejsce na strefowce jest SUPER i wlasnie pozycja 2/2 jest FAJNA. Jest kilka metod, wszystko zalezy od psa i trzeba dopasowac odpowiednia metode. Co jest dla Twojego psa fajniejsze? Smakolyki, pilka, szarpanie sie zabawka? Czy umie targetowac i biegac 'do targetu'? Czy stosujecie kliker?

Tutaj mozesz znalezc kilka filmikow: [URL]http://pl.youtube.com/user/crazymaesy[/URL]

Pozdrawiam
Ewa

Posted

[QUOTE]I naprawde uwazasz ze z tego sie da cos zrozumiec? Zrozumiec JAK psa nauczyc zatrzymywania sie itd?
WIESZ o co chodzi w tym co ty nazywasz 'metoda Iana' a caly swiat '2on2off', to to NAPISZ tak zeby ludzie ktorzy sie pytaja mogli to zrozumiec.
Chyba ze NIE WIESZ...na co wskazuja twoje pokretne/wykretne wypowiedzi i odpowiedzi na pytania :roll:[/QUOTE]

NNL widzę że coraz bardziej agresywna się robisz. Byc moze po zawodach tak Ci gorzej. Ale moze już zbastujesz troche bo takie agresywne ataki są poprostu już żenujace i staja się nudne.
I mysle ze zanim zaczniesz udzielac odpowiedzi jak się strefki uczy to spróbuj to zrobic na swoich psach bo chyba nie udało Ci sie zaliczyć ani jednej strefki w ten weekend i tylko pukałas sie w głowe na kazdej niezaliczonej strefce. Moze to był sygnał dla Twoich psów, ale nie skutkował w niczym.

Posted

Dzięki wam wielkie czytałam cały watek od początku ale nie bardzo zkumałam o co chodzi. Teraz mniej więcej rozumiem :) Tak używamy targetu i klikera i tak się zastanawiam nad wykorzystaniem tego przy kładce

Posted

[quote name='LALUNA']Dla mnie można coś powiedzieć o strefie zbieganej kiedy pies porusza sie przez całą przeszkodę galopem.
Dopóki idzie cały czas kłusem, nie ma problemu aby zachowywał strefę, kiedy zacznie isc galopem wtedy zaczynaja sie problemy.Ja mam strefy uczone dosć wygodny system: zatrzymywane i zbiegane.;) I dopóki nie uzyskam zbieganych 100% nie włączę ich na zawody. [/quote]

Ale zupelnie co innego piszesz, zupelnie co innego robisz na zawodach...:roll:
Viola - palisada w miare ok, przez kladke idze klusem, wiec (wg tego co napisalas) nie robi strefy zbiegannej.
Wendy - przeskakuje strefe i na kladce i na palisadzie. Nawet probowalas poprawic kladke (A3) i 2 razy przeskoczyla ci strefe i zeszlas z toru. Jak to sie ma do tego co piszesz?

[quote] I mysle ze zanim zaczniesz udzielac odpowiedzi jak się strefki uczy to spróbuj to zrobic na swoich psach [/quote]:lol::lol::lol:

Posted

[quote name='LALUNA']Mudik, ta czarna biega bardzo ladnie i szybko. Ale kładka była przeskoczona za 5 pkt karnych :razz:[/quote]
Zfgadz się ale ma śliczne zbiegane tylko nie mogę znaleśc filmiku gdzie to dobrze widać,akurat na tych zawodach skoczyła ale rzadko jej się to zdaża,to jedny filmik gdzie widziałam,że skoczyła.Ale i tak generalnie jest boska:loveu:

Posted

[quote name='I-w-o-n-a']Ale zupelnie co innego piszesz, zupelnie co innego robisz na zawodach...:roll:
Viola - palisada w miare ok, przez kladke idze klusem, wiec (wg tego co napisalas) nie robi strefy zbiegannej.
[/quote]

Iwona cos Ci sie chyba pomyliło bo akurat to co ja pisze jest potwierdzeniem tego co robię.
Jestem ciekawa co oznacza u Ciebie w miare ok. To ze pies za kazdym razem szybko zbiega i zalicza? Bo dla mnie jest to nie w miare ale własnie do tego sie dąży. Wiec nie rozumeim Twojego "w miare". Chyba ze koniecznie chcesz sie doczepic do czegos co jest dobre.
Co do Violki to masz problem ze zrozumieniem co wczesniej napisałam
[quote]Ja mam strefy uczone dosć wygodny system: zatrzymywane i zbiegane.;-) [B]I dopóki nie uzyskam zbieganych 100% nie włączę ich na zawody[/B].[/quote]
Jest to bardzo proste do zauwazania kiedy ma komende do zbieganych. Wystarczy troche pomyslec.

[quote]
Wendy - przeskakuje strefe i na kladce i na palisadzie. Nawet probowalas poprawic kladke (A3) i 2 razy przeskoczyla ci strefe i zeszlas z toru. Jak to sie ma do tego co piszesz?

:lol::lol::lol:[/quote]

To też jest proste. Wendy miała wczesniej dyske bo akurat klasy mam na eksperymenty ze strefkami, wiec bedąc już w A3 i nie muszac dalej przechodzic moge sobie poświecic te kategorie na eksperyment. Jest to od poczatku do końca przemyslane i zrobione swiadomie.
Co innego gdybym siedziała od roku czy trzech w jedynce i nie mogła przebiec na czysto lub wogóle przebiec, no to już wtedy bym traktowała bardzo powaznie klasę i starała sie tak pracowac aby pokazac ze moja wiedza chociaz wystarcza na nauczenie własnych psów. Bo wiesz udzielac komus rad, gdy samemu sie siedzi w jedynce z kazdym psem to tak głupio.
Oczywscie kazdy trening na biegu musi sie mieścić w granicach kultury zawodnika i szacunku do Organizatora i sędziego.
Co to oznacza? Wiem ze nie wiesz.
Po pierwsze nie spóźniamy sie na start tak jak to miało miejsce kiedy wszyscy czekali na Twoja koleżanke zanim przygalopuje na start. Czekał sędzia, czekali organizatorzy zawody sie opóźniały mimo wczesniejszych próśb aby nie spóźniac sie na start. Druga zasada to taka że nie cwiczymy bez końca cos co sie nie udało, bo mimo wszystko są to zawody i szanujmy czas sedziego i Organizatora. Poprawiłam raz kładke, ale 2 raz nie chciałam bo to juz by było przegiecie wobec sedziego i organizatora.
Za to jakbys nie pamietała to Wendy zajeła w O+J w sobote 3 m i w niedziele 2m. Wszystkie te biegi na 0 pkt karnych i ocene doskonała. A biegało blisko 40 psów, zreszta powinnas wiedziec bo tak samo tam biegałas. :lol:
Czyli widzisz ze wszystko pod kontrola.
W przeciwieństwie do Olly z która biegałas gdzie wszystkie strefy miałas przeskoczone i nawet nie starałas sie poprawić. Mimo ze kiedys poprawiałas strefy ale widocznie nie zależało Ci na tym psie. Nie wnikam dlaczego. :p

Posted

[quote name='Mudik']Zfgadz się ale ma śliczne zbiegane tylko nie mogę znaleśc filmiku gdzie to dobrze widać,akurat na tych zawodach skoczyła ale rzadko jej się to zdaża,to jedny filmik gdzie widziałam,że skoczyła.Ale i tak generalnie jest boska:loveu:[/quote]

Mudik czy to ta suka co biegała na M Swiata?
Trzeba przyznac ze zapycha ładnie. Masz jakis filmik palisady ze strony gdzie schodzi?
No i poszukaj tej kładki ;)

Posted

[quote name='LALUNA']Mudik czy to ta suka co biegała na M Swiata?
Trzeba przyznac ze zapycha ładnie. Masz jakis filmik palisady ze strony gdzie schodzi?
No i poszukaj tej kładki ;)[/quote]
Nie na MP biegała córeczka przyrodniej siostry mojego Victorka czyli Sja ze Słowenii.
NIe mam kiedy szukać ale wkleję link do filmików z Sja.
[url]http://www.youtube.com/watch?v=G7mKN5Wewlk[/url]
Tu masz kilka psów.Mudiki to Pletyka,Csoki,Safir są też HO Saj i jescze jeden którego imienia nie pamiętam.