Jump to content
Dogomania

Troche o strefach.

PATIszon

Recommended Posts

Czy ktos z Was orientuje sie czy metoda 2on2off (by Iain Fraser)mowi cos o strefach [B]wejsciowych?[/B]
Nie ukrywam, ze mamy z tym problem i to chyba duzo wiekszy niz ze strefami zejsciowymi (tych tez nie mamy, ale idziemy w dobrym kierunku...chyba;))
Niby mozna analogicznie do zejsciowych...:hmmmm:

[SIZE=1]Ciekawe czy uda mi sie w koncu wyslac posta......[/SIZE]

[SIZE=1]I wcale sie nie zdziwie jak jutro pojawia sie wszystkie, ktore tu dzis probowalam wyslac[/SIZE].....:diabloti:

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[QUOTE]Nie ukrywam, ze mamy z tym problem i to chyba duzo wiekszy niz ze strefami zejsciowymi (tych tez nie mamy, ale idziemy w dobrym kierunku...chyba;-))
Niby mozna analogicznie do zejsciowych...:hmmmm:[/QUOTE]
Nie można analogicznie, ale myslę ze jestem w stanie Ci pomóc, tylko napisz mi o jakiego psa Ci chodzi ( o tego z awantorka?) a najlepiej przeslij mi filmik z Twoim psem. Domyślam się ze chodzi o kładkę. Sprawa jest dosć prosta :eviltong:

Tylko wyslij mi na maila moze byc na klubowy bo narazie nie ma cierpliwosci do dogo.

Trzecie próba wysłanai postu :angryy:

[FONT=Times New Roman][QUOTE][FONT=Verdana]Nie ukrywam, ze mamy z tym problem i to chyba duzo wiekszy niz ze strefami zejsciowymi (tych tez nie mamy, ale idziemy w dobrym kierunku...chyba;-))
Niby mozna analogicznie do zejsciowych...[/FONT]:hmmmm:
[/QUOTE][/FONT]
[FONT=Times New Roman]Nie mozna, ale mysle ze mogę Ci pomóc bo sprawa bardzo prosta jezeli masz na mysli rodezjana. Pewnie chodzi o kładke? No i wolalabym zobaczyc chociaz filmik jak Twój pies pokonuje kładke i co robisz teraz aby go nauczyc.[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Ale przeslij mi info na maila moze być na klubowy, bo ostatnio nie mam cierpliowsci do dogo.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Proba wysłania 4 raz[/FONT]

• 4 weeks later...

[quote name='Asti']Żeby nie zakładać nowego tematu.
Jak uczycie stref 2on2off? Po prostu zatrzymujecie psa na strefie i za to nagradzacie czy kładziecie jakąś kartkę czy target na strefie, żeby pies tego dotknął?[/quote]
Nagradzasz jak pies jest dwoma łapami na ziemi. JAkbys chciała target to raczej by musiał byc na ziemi i jak nadepnie dwoma przednimi łapami. Co do kartki to szybko by sfruneła, zreszta wszystko na strefie by pofruneło z psem. ;)

[quote name='LALUNA']Mozesz połozyc kawałek wykładziny na ziemie i tam smakołyk i pokazujesz psu ze tu lezy. Wtedy unikniesz gwałtownego zatrzymywania na strefce.[/quote]

Czy mozesz to wyjasnic?
O co chodzi z 'gwaltownym zatrzymywaniem'? Pies ma sie powoli zatrzymac? Powoli dodreptac do strefy? Zrobic powolne 2na2? Czy to nie znaczy ze bedzie mial powolne strefy i bedzie tracil czas???

Pozdrawiam
Ewa

[quote name='NNL-BC']Czy mozesz to wyjasnic?
O co chodzi z 'gwaltownym zatrzymywaniem'? Pies ma sie powoli zatrzymac? Powoli dodreptac do strefy? Zrobic powolne 2na2? Czy to nie znaczy ze bedzie mial powolne strefy i bedzie tracil czas???

Pozdrawiam
Ewa[/quote]
Gwałtownego ręcznego zatrzymywania psa na strefie. A co do samego psa to ma szybko dobiec do dywanika i sam sie zatrzymac i najlepiej aby to było bez presji od przewodnika, bo nkietóe psy nie lubia tego.
A czy bedzie miał powolne strefy, to juz zalezy od dalszego treningu jak juz pojmie ze tam ma sie zatrzymac. Jednak obserwujac wiele psów na zawodach czesto maja one wolniejsze dojscie do strefy. Niestety te zbiegane nie da sie ukryc są szybsze i nie powoduja samoczynnego zwalniania psa przed strefa.
Jezeli chcesz sobie porównac, to wystarczy ze zmierzysz czas swoim psom na kładce i palisadzie a potem tym co zbiegaja i zobaczysz ze niestety robiac 2of2 masz sama dosc zwolnione strefy wiec tracisz czas.
Chociaz strefki trenowane metoda Iana wyglądaja faktycznie imponująco. W sumie jak dasz rade 2of2 osiagnac tak jak Ian a nie ze pies zwalnia od góry zejsciowej deski, to będzie wielka rzecz. :lol:

[URL]http://www.crazymaesy.co.uk/movies.htm[/URL]

[quote name='LALUNA']Gwałtownego ręcznego zatrzymywania psa na strefie.[/quote]

Lapie sie za fraki czy jak? Bo chyba dalej nie rozumiem...:roll:

[quote name='LALUNA']A co do samego psa to ma szybko dobiec do dywanika i sam sie zatrzymac i najlepiej aby to było bez presji od przewodnika, bo nkietóe psy nie lubia tego.[/quote]

Czyli cwiczysz to klikerowo czy zawsze ma szukac zarcia?

[quote name='LALUNA'] A czy bedzie miał powolne strefy, to juz zalezy od dalszego treningu jak juz pojmie ze tam ma sie zatrzymac. Jednak obserwujac wiele psów na zawodach czesto maja one wolniejsze dojscie do strefy. Niestety te zbiegane nie da sie ukryc są szybsze i nie powoduja samoczynnego zwalniania psa przed strefa.[/quote]

Zbiegane galopem tak, sa szybsze. Dyrdane/dreptane nie koniecznie...:roll:

[quote name='LALUNA'] Jezeli chcesz sobie porównac, to wystarczy ze zmierzysz czas swoim psom na kładce i palisadzie a potem tym co zbiegaja i zobaczysz ze niestety robiac 2of2 masz sama dosc zwolnione strefy wiec tracisz czas.[/quote]

Moje psy nie maja takich stref zeby bylo co mierzyc.

[quote name='LALUNA'] Chociaz strefki trenowane metoda Iana wyglądaja faktycznie imponująco. W sumie jak dasz rade 2of2 osiagnac tak jak Ian a nie ze pies zwalnia od góry zejsciowej deski, to będzie wielka rzecz. :lol:

[URL]http://www.crazymaesy.co.uk/movies.htm[/URL][/quote]

Jakbym Ness Iwony widziala :evil_lol: tylko hustawke ma troche lepsza :evil_lol:

Pozdrawiam
Ewa

[QUOTE]Lapie sie za fraki czy jak? Bo chyba dalej nie rozumiem...:roll:[/QUOTE]
Zazwyczaj prowadzisz na tasmie, aczkolwiek wszystko zalezy na jakim etapie jestes i z jakim psem to robisz. Asti ma dorosłego psa, wiec nie wiem czy chce to robic z przysżłym szczeniakiem, czy nauczyc tego dorosłego, czy tez ma problem bo pies zapycha ale zeskakuje.

[QUOTE]Czyli cwiczysz to klikerowo czy zawsze ma szukac zarcia?[/QUOTE]
NNL ja nie wskazuje metody jaka ma uczyc czy klikerowo czy inaczej. Jest to jedna z mozliwsoci. Sam dywanik na ziemi ze smakołykiem nie oznacza ze jest to klikerowo. A to ile czasu i jak długo zalezy od psa nie ma sztampowej, jednej metody bo wszystko zalezy od psa jak i zmienia sie podczas treningu.
[QUOTE]Jakbym Ness Iwony widziala :evil_lol: tylko hustawke ma troche lepsza :evil_lol:[/QUOTE]
Z całym szacunem dla Ness, ale pomierzyłam z ciekawosci jej strefki
([URL]http://video.google.pl/videoplay?docid=-6422196484222887955[/URL] )
i te z ze strony Iana.
wyszło mi :
Kładka 2,16 - Ness 2,56
Palisada1,57 - Ness 1,81
Hustawka, 1,21 - Ness 1,54

Ale przyznaje nie jest źle.
Strefki ze strony Iana sa naprawde w świetnym czasie i mysle ze Mac bedzie miec porównywalne z psów które robia 2of2. Co do Hustawki liczy sie przewazenie kiedy pies stoi na strefce i tak naprawde na zawodach przewodniczka spokojnie mogła go zwolnic w tym czasie. Zreszta Ian pisał o tym, ze na zawodach kiedy walczy o wygranie, zwalnia tak szybko psa ze wszystkim wydaje sie ze jest to strefa zbiegana.

[quote name='LALUNA']Zazwyczaj prowadzisz na tasmie, aczkolwiek wszystko zalezy na jakim etapie jestes i z jakim psem to robisz. Asti ma dorosłego psa, wiec nie wiem czy chce to robic z przysżłym szczeniakiem, czy nauczyc tego dorosłego, czy tez ma problem bo pies zapycha ale zeskakuje.[/quote]

Nie jestem zwolennikiem prowadzenia psa na smyczy na agility...:roll:

[quote name='LALUNA'] NNL ja nie wskazuje metody jaka ma uczyc czy klikerowo czy inaczej. Jest to jedna z mozliwsoci. Sam dywanik na ziemi ze smakołykiem nie oznacza ze jest to klikerowo. A to ile czasu i jak długo zalezy od psa nie ma sztampowej, jednej metody bo wszystko zalezy od psa jak i zmienia sie podczas treningu.[/quote]

Ok, rozumiem.

[quote name='LALUNA'] Z całym szacunem dla Ness[/quote]

Dziekujemy, nalezy jej sie :evil_lol:

[quote name='LALUNA']ale pomierzyłam z ciekawosci jej strefki
([URL]http://video.google.pl/videoplay?docid=-6422196484222887955[/URL] )
i te z ze strony Iana.
wyszło mi :
Kładka 2,16 - Ness 2,56
Palisada1,57 - Ness 1,81
Hustawka, 1,21 - Ness 1,54[/quote]

Z ciekawosci tez pomierzylam, za kazdym razem troche mniej mi wyszlo.
Kladka - 2,34
Palisada - 1,53
Hustawka - 1,27

Tylko ze to sa czasy liczone na zawodach, na wykladzinie, bez szybkiego nabiegu na strefowke. To tez robi roznice.
Mozemy nagrac jej strefy na treningu.

[quote name='LALUNA'] Ale przyznaje nie jest źle.[/quote]

Dziekujemy.

[quote name='LALUNA'] Strefki ze strony Iana sa naprawde w świetnym czasie i mysle ze Mac bedzie miec porównywalne z psów które robia 2of2.[/quote]

2on2of, tak gwoli scislosci i uzywania poprawnych terminow.

Pozdrawiam
Ewa

[QUOTE]Nie jestem zwolennikiem prowadzenia psa na smyczy na agility...:roll:[/QUOTE]
Nie na smyczy ale na tasmie. Zawsze asekuruje psa na tasmie który zaczyna agility.
A jezeli miałabym psa który skacze ze szczytu palisady czy kładki i trzeba naprawic problem, to tez wole tasme, niz aby pies miał sobie narobic nieszczescia.
[QUOTE]Z ciekawosci tez pomierzylam, za kazdym razem troche mniej mi wyszlo.
Kladka - 2,34
Palisada - 1,53
Hustawka - 1,27[/QUOTE]
To i tak nie ma znaczenia, bo jezeli ja w innym punkcie meirzyłam to znaczy ze zbyt duzo czasu tez dałam u Iana wiec róznica i tak dalej zostaje ta sama.
[QUOTE]Tylko ze to sa czasy liczone na zawodach, na wykladzinie, bez szybkiego nabiegu na strefowke. To tez robi roznice.[/QUOTE]
To nie ma znaczenia bo pies ewiedntnie zwlania odpiero na czesci opadajacej.
[QUOTE]Mozemy nagrac jej strefy na treningu.[/QUOTE]
Chetnie zobacze.
Dla porównania wstawie Violki z treningu, bedziemy mieli psy w podobnych warunkach.
A moze jeszcze ktos by swoje wstawił?
Jest ktos chetny?
Porównamy w jakim czasie mozna najszybciej pokonac strefówki.
[QUOTE]2on2of, tak gwoli scislosci i uzywania poprawnych terminow.[/QUOTE]
To zostańmy moze 2na 2, albo 2/2 bo piszac od poczatku o tym samym wystarczy skrót i tak jest to umowne.

[quote]A moze jeszcze ktos by swoje wstawił?
Jest ktos chetny?
Porównamy w jakim czasie mozna najszybciej pokonac strefówki.[/quote]

To zabrzmiało jak wyzwanie:evil_lol:

[quote]Asti ma dorosłego psa, wiec nie wiem czy chce to robic z przysżłym szczeniakiem, czy nauczyc tego dorosłego, czy tez ma problem bo pies zapycha ale zeskakuje.[/quote]

Kulka ze swoim "oszałamiającym" tempem stref raczej nie przeskakuje ;) Chodziło mi o naukę przyszłego szczeniaka.

[QUOTE]To zabrzmiało jak wyzwanie:evil_lol:[/QUOTE]
skoro taka presja na predkosc to kazdy stara sie zaoszczedzic tam gdzie sie da. Oczywiscie pewnych rzeczy nie idzie przeskoczyc i nawet pokonywanie sprzeszkód strefowych maja swoje granice mozliwosci. Pytanie gdzie ;) Dlatego bedzie fajnie móc porównac rózne strefki te 2 na 2 i te zbiegane.

[QUOTE]Kulka ze swoim "oszałamiającym" tempem stref raczej nie przeskakuje ;-) Chodziło mi o naukę przyszłego szczeniaka. [/QUOTE]
Tez brałam to pod uwage, ze juz pewnie opracowujesz cała teorie pod przyszłego szczeniaka. :lol: I tak trzymac, grunt to dobre przygotowanie.
A skoro szczeniak to zacznij kładke od tyłu i od razu nagradzaj go za dolna strefke.

tak sobie czytam... i w ramach ciekawostki policzylam sobie tez klaka na touch&go w pecicach ([url]http://vimeo.com/293253[/url]) - wyszedl mi jakis nieprawdopodobny wynik... sama nie wiem (liczylam od dotkniecia lapa przeszkody, do calkowitego oderwania sie z niej). klak ma kladke raczej stana, palisade raczej biegana ;) nie moge powiedziec, ze jest albo jedno albo drugie, bo biedak jest strasznie experymentalnym psem i ma wode juz zamiast mozgu ;) wiec nie jest to specjalne pomocne w porownaniu stanych stref do bieganych.

palisada 1: 1.23
palisada 2: 1.16
kladka 1: 2.41 (tutaj go postawilam na krotka chwile)
kladka 2: 1.86

hustawki niestety nie bylo w tym torze.

ale znalazlam jakis stary filmik z bialegostoku, gdzie mial 1.17s. hustawka jest stana, tylko zazwyczaj klak jest z niej bardzo szybko zwalniany.

poza tym sadze, ze w polsce znajdzie sie wiecej psow, ktore robia szybciej i lepiej strefy niz ten border na filmikach. chociazby taka Uma strefy 2/2 sadze, ze ma sporo szybsze :)

[quote name='LALUNA']Nie na smyczy ale na tasmie. Zawsze asekuruje psa na tasmie który zaczyna agility.
A jezeli miałabym psa który skacze ze szczytu palisady czy kładki i trzeba naprawic problem, to tez wole tasme, niz aby pies miał sobie narobic nieszczescia.[/quote]

Na jedno wychodzi, tasme chyba tez do obrozy przyczepiasz?

[quote name='LALUNA'] To i tak nie ma znaczenia, bo jezeli ja w innym punkcie meirzyłam to znaczy ze zbyt duzo czasu tez dałam u Iana wiec róznica i tak dalej zostaje ta sama.[/quote]

Ale pomiary psa Iana mi sie zgadzaly! Moze tylko Ness w innym punkcie mierzylas???

[quote name='LALUNA']Chetnie zobacze.
Dla porównania wstawie Violki z treningu, bedziemy mieli psy w podobnych warunkach.
A moze jeszcze ktos by swoje wstawił?
Jest ktos chetny?
Porównamy w jakim czasie mozna najszybciej pokonac strefówki.[/quote]

Czekamy :evil_lol:

Pozdrawiam
Ewa

[QUOTE]Na jedno wychodzi, tasme chyba tez do obrozy przyczepiasz?[/QUOTE]
No chyba nie sadzisz ze mozna młodego szczeniaka bez asekuracji tasmy i obrozy dac na kładke czy palisade, czy hustawke. Chyba nie chcesz go za kudełki trzymac :razz: I wole nie ryzykowac aby komu sie wymsknał przez nieuwage. Zawsze mam dwie osoby do asekuracji poczatkowych psów, jak i tasme.

[QUOTE]Ale pomiary psa Iana mi sie zgadzaly! Moze tylko Ness w innym punkcie mierzylas???[/QUOTE]
W tym samym. I nie traktuj tego jako wyznacznika, jest to pomiar obarczony duzym błedem. I nie wazne czy to Ty, czy ja mierze czy inna osoba. Raz ze pomiar reczny, dwa ze pod kątem i nie zawsze widac zejscie i wejscie, a trzy ze sa to filmiki i róznymi predkosciami moga byc odtwarzane wiec i wyniki zafałszowane.
Wiec potraktuj to jako z przymrózeniem oka, ot jako ciekawostke, jako internetowa zabawe.
Bo wiadomo jest ze agility to nie same strefki, ale całosc: skoki, prowadzenie, slalom i inne przeszkody, stres, warunki biegów. Wszystko to co składa sie na ukończenie biegu, ukończenie czystego biegu, ukonczenie zwycieskiego biegu ;)

[quote name='LALUNA']No chyba nie sadzisz ze mozna młodego szczeniaka bez asekuracji tasmy i obrozy dac na kładke czy palisade, czy hustawke. Chyba nie chcesz go za kudełki trzymac :razz: I wole nie ryzykowac aby komu sie wymsknał przez nieuwage. Zawsze mam dwie osoby do asekuracji poczatkowych psów, jak i tasme.[/quote]

A co Ci da ta tasma jak Ci sie piesek wymsknie? Zawisnie se na niej, tak?
:razz:

[QUOTE]A co Ci da ta tasma jak Ci sie piesek wymsknie? Zawisnie se na niej, tak?
:razz:[/QUOTE]
OD tego sa dwie osoby aby sie nie wymsknał,a trzecie zabezpieczenie jest na wszelki wypadek. Aby ustrzec sie zeby napewno nie wymsknał sie i nie walnał kregosłupem na ziemie. Tasma nie jest puszczana na cała długosc wiec spokojnie nie zawisnie, nie ma takiej mozliwosci. Jest jedynie zabezpieczeniem dodatkowym.